Игра деце или родитеља?

Било би добро да смо сви рођени у јулу или августу и онда не би било дилеме ни теме.
Размишљала сам о томе да је мали сад у предшколској и да ће његови другари поћи у школу, а он не.
Он ће поново у вртић и то са групом која је сад млађа од њега...

Само гласно размишљам...
ja sam rodjena krajem jula i nikad nisam oprostila roditeljima sto me nisu poslali godinu dana ranije u skolu :lol:

bzvz meni je bolje da dete krene ranije nego kasnije ako je spremno....ta neka opravdanja za igranje ili ne znam ni ja sta su mi besmislena,nekako mi to lici na roditeljski strah :neutral:

Јесте необично. Дете није рођено у граничним месецима - фебруару и марту, па да се родитељ размишља да ли би било боље да буде најмлађи у једној, или најстарији у следећој генерацији ђака.
Кад сам ја кретала у први разред (дааавно :) ), обично су сва деца рођена исте године кретала заједно. Било је у сваком разреду можда двоје који су рођени у јануару па су кретали са нама, а упознала сам и пар особа које су рођене у децембру и октобру (!) претходне године, па су кретали са скоро 8 година. Нико их није исмевао, али то су стварно изузеци, и мислим да то није потребно ако психолог каже да је дете здраво и право за школу.

pa sto ako ce napuniti 8 tokom prvog, nece biti ni prvi ni poslednji O.o .. uostalom, koliko se sjecam
svaki put kada je neko slavio rodj.
bilo nam je vazno da je rodj i da se dobro zabavimo, ne sjecam se da smo ikada ikoga pitali koliko puni godina
i onda to analizirali na bilo koji nacin :lol:

pored svih stvari koje mogu da izazovu frustraciju u tom izrastu, nasli ste godine... e, stvarno...
... i, pretpostavljam, ako ima losu majku, i kroz koju god. postane problematican
ista ce da se pita sto mu se desilo kada je ona tako divna, garant ga je skola pokvarila... i to sto je bio pola godine :eek: stariji od ostalih....
Pa u pravu si, što bi dete kretalo na vreme, kad može da sačeka...:roll:
Šta ima da ide u školu kad i sva ostala deca, bolje da sedi kući :dontunderstand:

Pa u pravu si, što bi dete kretalo na vreme, kad može da sačeka...:roll:
Šta ima da ide u školu kad i sva ostala deca, bolje da sedi kući :dontunderstand:

kako mislis na vrijeme? pa imace sedan godina nakon odlaganja... i dalje ne vidim kako je to kasno... ili "van vremena".... jbte stari momak, ide u prvi razred sa sedam godina :eek:

ovdje insistiram na tome jer je u postu spomenuta selidba
ne vidim kako bi bilo dobro upisati ga u prvi razred sada, pa nakon nekoliko mjeseci ispisati i upisati ponovo negdje drugo....
to bi bila dva poslaska u skolu, selidba i dva nova drustva u istoj godini zivota .... kind of puno :think:

dok, ako bi se selidba sredila u prvoj, navikavanje na okolinu i sticanje novih prijatelja u istoj toj godini,
a upisalo se sledece godine, sa sedam godina, sve to lakse proslo za dijete....

i na sta tacno mislis sa tim "sjedanje kuci" ?

kako mislis na vrijeme? pa imace sedan godina nakon odlaganja... i dalje ne vidim kako je to kasno... ili "van vremena".... jbte stari momak, ide u prvi razred sa sedam godina :eek:

ovdje insistiram na tome jer je u postu spomenuta selidba
ne vidim kako bi bilo dobro upisati ga u prvi razred sada, pa nakon nekoliko mjeseci ispisati i upisati ponovo negdje drugo....
to bi bila dva poslaska u skolu, selidba i dva nova drustva u istoj godini zivota .... kind of puno :think:

dok, ako bi se selidba sredila u prvoj, navikavanje na okolinu i sticanje novih prijatelja u istoj toj godini,
a upisalo se sledece godine, sa sedam godina, sve to lakse proslo za dijete....

i na sta tacno mislis sa tim "sjedanje kuci" ?
Nemam pojma kako ti računaš te godine... Ispada da svi koji pune 7 godina posle prvog septembra kreću pre vremena u školu...ako sam te dobro razumela...

Sedi kući u smislu da zaostaje u školovanju u odnosu na svoje vršnjake...

Скоро сам имала расправу са другарицом о томе кад је право време за полазак у школу.
Наиме, она жели да свог сина остави још годину дана да се игра...
Сматра да је штета да му сад прекида детињство (а можда ће и да се селе ове године, па не било баш згодно, је л’).
И ето, сад ја питам шта ви мислите о томе.
Да ли ја преувеличавам целу ствар или можда све то и није толико важно?

Uf, ovo je uvijek aktuelna tema. :neutral:

Mene samo interesuje kako se to prekida djetinjstvo time što dijete provodi ta 3 sata dnevno u školi?!?
Prije nekoliko dana sam sa koleginicama na poslu baš pričala o ovome...
Kod nas (RS) od kada je uvedeno devetogodišnje osnovno obrazovanje, djeca kreću u školu sa 6 punih godina.
Prvi razred nije ono što je ranije bio, više liči na obdanište nego na školu, koliko sam ja upućena, da ne detaljišem.

Ja sam bila najstrašnije razočarana i tužna što nisam mogla da idem u školu kad je moj brat krenuo u 1. osnovne (imala sam nešto manje od 6 godina) i logičnije mi je to što sam krenula sa nepunih 7 godina, nego da sam krenula u školu u septembru, a već u januaru punim 8. :confused:

A to "uklapanje" polaska djeteta u školu sa obavezama i planovima roditelja ne bih mnogo da komentarišem...
Uglavnom, ne...ne preuveličavaš, i jako je bitno to što ljudi već u tom periodu imaju takav odnos prema odgoju i obrazovanju svog djeteta...
prave od njega nesposobno dijete bez ikakve potrebe, i navikavaju se da traže "veze i vezice"
već i da bi odgodili polazak u školu :neutral:...onda mogu zamisliti šta će tek biti kasnije...:roll:

Па и није само да проводи 3 сата дневно у школи, него треба и код куће да ради, да учи слова, бројеве (говорим невезано за конкретан случај).
Кад сам ја ишла, половина јануарске деце је кретала са својом генерацијом, половина раније. Сад се променио закон, па не иде више цела генерација заједно, него, чини ми се, деца рођена у јануару и фебруару морају да крену са претходном генерацијом, јер пуне 6, 5 пре поласка у школу.

Selidba je pod znakom pitanja, a to svakako nije razlog odlaganja polaska u školu...
Ne znam šta to znači navikli smo, ali sve sam pročitala i razumela šta si rekla.
Samo se ne slažem sa tobom i to je sve.

navikli smo :) i na ovo

ako procitas ponovo, primjetices da sam navela zbog cega sve bi bilo bolje da se odlozi jedna godina

kada bi, isto tako, mogla da navedes zbog cega selidba nije dovoljan razlog, bilo bi to jako fino od tebe :)

ps: razlika cak ne bi bila godinu dana vec samo nekoliko mjeseci, izmedju njega i dijela onih drugih
razlika u oba smjera

Па и није само да проводи 3 сата дневно у школи, него треба и код куће да ради, да учи слова, бројеве (говорим невезано за конкретан случај).

A, da, da...vidiš, to bi mogao biti problem...posvetiti par sati dnevno djetetu i potruditi se da nauči nešto...:think:
Pa, miša mu, valjda je normalno da dijete u tom uzrastu uči te najosnovnije stvari, pa da li u školi ili kod kuće...

Не кажем да није нормално. Само сам приметила да и није баш - 3 сата у школи, и онда на игру. Можда мајка тог детета сматра да, уз селидбу, промену посла или шта већ, неће моћи да му пружи адекватну подршку. То сам превидела када сам писала први пост на ову тему. :)

ja bih uvek pre volela da budem mladja medju starijom generacijom nego da zaostajem za svojom generacijom.i ne mislim da je lose da deca pocnu da imaju svoje obaveze bas onda kada im je to i predvidjeno...uciti ih odgovornosti i obavezama nije prekidanje detinjstva nego uvodjenje u zivot gde ce morati da radi,zaradjuje,snalazi se samo za sebe a ne da vecito bude pod roditeljskom zastitom...mislim da mu cine medvedju uslugu :neutral:

Moja cerkica je rodjena u januaru 2003. godine, tako da je krenula u skolicu sa decom koja su 2002. Znaci pre vremena. Sistematski pregled je prosla, logoped, defektolog...kakvi su ti pregledi, svi znamo, izbroj do 10, koja je ovo boja, nacrtaj krug...cestitam i srecno u skolici :confused: Kako psiholog, za 2 minuta moze proceniti da li je ili nije dete spremno za tako veliki korak, a dovodi se u pitanje intuicija i misljenje majke koja vec 5 godina odgaja i prati to dete? Ne govorim o svom slucaju, vec generalno. Mislim da treba ispostovati, ako ne to ono bar uzeti u obzir i misljenje roditelja.

ja imala istu glavolomku :)
u skolu polaze deca rodjena do kraja februara...ili marta.
sada sam vec zaboravila
a moje dete je rodjeno krajem aprila
u vrtic je isao 4 godine i njegovi nerazdvojni prijatelji
koji su rodjeni u januaru i februaru sada krecu u skolu
(to jest krenuli su, ovo se desavalo letos)
i ja videci da moje dete ni u cemu..ali ni u cemu
ne zaostaje za tom decom, pozelim da dete upisem u skolu
znaci ne da po "njihovom" ceka sledecu godinu
nego da krene sa drugarima iz vrtica sada..pa sta ako ima 6..
i tada pocinju saveti sa svih strana
prvo me vaspitacica ubedjivala da to ne radim svome detetu..ima kad ce i ici
i zavrsavati skole, pustite ga da se igra..
a onda i prijatelji i rodbina sa kojima sam o tome pricala..
slusala sam pricu od prijateljice koja je uradila to sto ja sada hocu
pa se pokajala...
da, da...znam da sve to zavisi od deteta do deteta..
na kraju nisam "pogurala" dete..
ostalo je u predskolskom...

Poslednja izmena:
ja sam rodjena krajem jula i nikad nisam oprostila roditeljima sto me nisu poslali godinu dana ranije u skolu :lol:

bzvz meni je bolje da dete krene ranije nego kasnije ako je spremno....ta neka opravdanja za igranje ili ne znam ni ja sta su mi besmislena,nekako mi to lici na roditeljski strah :neutral:

Bolje je da su stariji.
Evo, vidim po mom detetu.
Ipak su sa 6 godina jos uvek mali.
Dobro, mozda mi roditelji to emotivno gledamo jer je detinjstvo jedini period u kome dete nema neke izrazene obaveze i kad se jednom zavrsi polaskom u skolu, sve se trajno menja i ne moze vise nikada da se vrati :(
Ali, objektivno, gledajuci njegove drugare iz odelenja koji su posli sa 7 ili 7.5 razlika u zrelosti se uocava

Bolje je da su stariji.
Evo, vidim po mom detetu.
Ipak su sa 6 godina jos uvek mali.
Dobro, mozda mi roditelji to emotivno gledamo jer je detinjstvo jedini period u kome dete nema neke izrazene obaveze i kad se jednom zavrsi polaskom u skolu, sve se trajno menja i ne moze vise nikada da se vrati :(
Ali, objektivno, gledajuci njegove drugare iz odelenja koji su posli sa 7 ili 7.5 razlika u zrelosti se uocava
pa nemam pojma verovatno je i do deteta...
mislim imala sam u razredu i godinu dana mladje i nije se primecivala razlika,kako u ponasanju tako ni u uspehu :neutral: u srednoj smo imali i godinu dana starije al ti su bili ponavljaci :)

sta ja znam mene su i pre nego sto sam krenula u skolu ucili da citam,brojeve i sve ostalo tako da kada sam krenula znala sam i latinicu i cirilicu i osnovne racunske radnje i sve to a bila sam i dosta ozbiljna i poslusna...ako sam mogla sa njima da ucim mogla sam i u skoli isto tako :neutral: ali se eto nekako nikad nije dovelo u pitanje to da li cu ici ranije ili ne jer mi je rodjendan tada kada je...a mogli su da mi usdete jednu godinu :neutral: moja sestra od tetke starija svega tri i po meseca od mene je krenula ranije :roll:

navikli smo :) i na ovo

ako procitas ponovo, primjetices da sam navela zbog cega sve bi bilo bolje da se odlozi jedna godina

kada bi, isto tako, mogla da navedes zbog cega selidba nije dovoljan razlog, bilo bi to jako fino od tebe :)

ps: razlika cak ne bi bila godinu dana vec samo nekoliko mjeseci, izmedju njega i dijela onih drugih
razlika u oba smjera
Pa ovako...
Selidba nije dovoljan razlog za odlaganje polaska u školu zato što je jedini validan razlog psihološka procena deteta. Na dete mnoge stvari mogu da utiču i ako bi se vodilo računa o svemu ostalom, verovatno mnoga deca ne bi trebala krenuti na vreme jer su njihovi roditelji zabrinuti za njih pa uvek ima nešto što bi moglo da uzrokuje problem...

Nije niko tek tako izmislio kada deca treba da krenu u školu. To su radili ljudi kojima je to struka i ne može se dati roditeljima da oni odlučuju kad je njihovo dete spremno jer roditelji ne mogu znati šta to podrazumeva... Baš zbog toga što roditelji često nisu realni. Neki bi svoju decu držali pod staklenim zvonom, a neki opet nemaju nikakvih kriterijuma...

P.S. Razlika bi bila od par meseci do godinu ipo dana...

Pa ovako...
Selidba nije dovoljan razlog za odlaganje polaska u školu zato što je jedini validan razlog psihološka procena deteta. Na dete mnoge stvari mogu da utiču i ako bi se vodilo računa o svemu ostalom, verovatno mnoga deca ne bi trebala krenuti na vreme jer su njihovi roditelji zabrinuti za njih pa uvek ima nešto što bi moglo da uzrokuje problem...

Nije niko tek tako izmislio kada deca treba da krenu u školu. To su radili ljudi kojima je to struka i ne može se dati roditeljima da oni odlučuju kad je njihovo dete spremno jer roditelji ne mogu znati šta to podrazumeva... Baš zbog toga što roditelji često nisu realni. Neki bi svoju decu držali pod staklenim zvonom, a neki opet nemaju nikakvih kriterijuma...

P.S. Razlika bi bila od par meseci do godinu ipo dana...

ovdje nije pitanje da li je spremno ili ne, jer ce procjenu svejedno da prodje...
prolaze i blago retardirana djeca... nije neki kriterijum jer je velik dio i one od 5god spreman
ali pitala sam za tvoje razloge

zasto da ne odlozi godinu i izbjegne da dva puta mora da krece u prvi razred,
i upakuje mjenjanje okoline sa duplim polaskom u skolu?

Ja sam krenula u skolu sa 6 godina i 2 meseca. Na moje licno insistiranje, te bih ja uzela u obzir i misljenje deteta. Jeste da je malo ali moe da ima svoje misljenje. Nikada se nisam pokajala sto sam uvek i u svakoj generaciji u skoli i na faxu bila ubedljivo najmladja. I sad na kraju svojih bezbroj skolica koje sam prosla, kad pomislim- opet bih uradila isto, a srecna sam da su me roditelji u tome ispratili.

Back