iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uprvo sam malopre citao kako su "naucnici" (koji narvno pripadaju haplogrupi R1b) "utvrdili" da su njihovi pretci ziveli u Evroppi 35-40000 godina unazad. A sada se zna da je cifra bar 10 puta manja.
i onda nekakav "bogumil" treba da procita prvu cifru i da nam objasnjava "gole cinjenice". Eto zbog cega je stetna genetika u rukama neznalica.
То је теза коју је оповргао Кен Нортвед и има велику заслугу за разбијање тог мита. Група научника је успела да изанализира мушку ДНК из Лихтенштанске пећине, од 15 успешно анализираних скелета , њих 12 је имало хаплогрупу И2 (четири различите породице) које данас више нема у Лихтенштајну два скелета је имало Р1а а само један имао могући Р1б. На основу ове анализе утврђено је да су Кромањонци имали хаплогрупу И2.

Autochtonous (Cro-Magnoid) Europeans must have therefore belonged at least to haplogroups HV (and its offspring H and V) as well as U5a, which also happen to be the most common mitochndrial haplogroup everywhere in Europe. It has been speculated that over half of the matrilineal lineages in Europe descend directly from Paleolithic Europeans. Their male counterpart are Y-DNA haplogroup I.

Nego, sva ova diskusija mi izgleda prilicno bespredmetna jer sticem utisak da su geneticke analize koje su do sada sprovedene bile pod snaznim uticajem (vjerovatno i politickim) tako da iako bi po logici stvari oni trebali dati konacan odgovor o porijeklu naroda, mi zapravo imamo situaciju da svako istrazivanje daje prakticno opozitne rezultate. Mozda je u pitanju uzorak mozda nesto drugo ali to svakako i nije toliko bitno.

Zato me zanima, kada se vec hvatate za pojedine rezultae, na bazi cega smatrate da su ti rezultati pouzdani te da ih mozete smatrati za relavantne pokazatelje?

Nego, sva ova diskusija mi izgleda prilicno bespredmetna jer sticem utisak da su geneticke analize koje su do sada sprovedene bile pod snaznim uticajem (vjerovatno i politickim) tako da iako bi po logici stvari oni trebali dati konacan odgovor o porijeklu naroda, mi zapravo imamo situaciju da svako istrazivanje daje prakticno opozitne rezultate. Mozda je u pitanju uzorak mozda nesto drugo ali to svakako i nije toliko bitno.

Zato me zanima, kada se vec hvatate za pojedine rezultae, na bazi cega smatrate da su ti rezultati pouzdani te da ih mozete smatrati za relavantne pokazatelje?
Конкретно, ако знам порекло становништва Војне Крајине и Далмације а резултати показују да имају потпуно исту генетику као и Босна, онда могу да тврдим да су у Србији манипулисали подацима јер је анализа урађена под покровитељством Загреба.

iz Azije.... iako se (zbog toga sto ih je mnogo medju zapadnoevropljanima) upiru da ne isticu tu cinjenicu.
Njima su recimo bliski Turkmeni.

It was initially believed that R1b originated in western Europe where (considered as a whole, including subclades) it reaches its highest frequencies. However many geneticists now believe that R1b arose in Western Asia.[2] Indeed, R1b’s variance increases as one moves east, leading to the view that R1b originated further east, and that M269 was carried as a rapidly expanding lineage from the Near East via Anatolia to the western fringe of Europe during the Neolithic.[

EuropeImmigRoutes.jpg

Poslednja izmena:
Zdravo! Samo kratko da vas upitam: da li se zna odakle je R1b, geografski?

Прича је много комликована, ако те интересује прва станица у Азији, онда је то негде у региону Башкирије, пут иде у два правца према Европи, један преко севера Европе према западу, а други преко Азије, Африке па на Иберијско полуострво а са њега у Ирску. Антрополошки тип везан за ову хаплогрупу је Атлантски Медитеранац.
Ови први су бељи јер су , како кажу неки генетичари долазили као мушкарци, ратници и мешали се са домицилним становништвом. Добар део њих који није дошао до Иберијског полуострва остао је у Чаду и Камеруну.

Postoje 2 teorije - jedna da je izvorno iz zapadne Evrope,a druga da je iz Azije - ali verovatnije je da je druga tacna.

Sto te zanima,ako se sme znat' ? :)
Е, сад, много питаш. Можда је човек Р1б. Извор Р1б на Балканском полуострву је двојак. Један је са Сицилије и дошао је 1204. у Епир, па се проширио даље, а други је из западне Европе у два наврата, једном у време Патарена, а други у време Наполеона. Отприлике да су доласци после времена Наполеона документовани, и да људи знају ако им је неки предак долазио са Запада.

Е, сад, много питаш. Можда је човек Р1б. Извор Р1б на Балканском полуострву је двојак. Један је са Сицилије и дошао је 1204. у Епир, па се проширио даље, а други је из западне Европе у два наврата, једном у време Патарена, а други у време Наполеона. Отприлике да су доласци после времена Наполеона документовани, и да људи знају ако им је неки предак долазио са Запада.

a sta da radimo sa tuta-bugaima? Oni imaju znacajan procenat R1b koji je ipak orijentalnog porekla.

Postoje 2 teorije - jedna da je izvorno iz zapadne Evrope,a druga da je iz Azije - ali verovatnije je da je druga tacna.

Sto te zanima,ako se sme znat' ? :)

Hvala na odgovoru.

Pa zanima me ko sam i odakle potice moja linija. Koliko znamo, u mojoj porodici, poticemo iz predela Kozare, bar od 1700. Pre toga ne znam. Moj otac ima plavu kosu i plave oci, ja tamno smedju i zelene oci, koza nam je veoma svetla.

Da...... vrlo je interesantno da u Chadu medju mrkima ima mnogo R1b :)
Isto tako ih ima i u Avganistanu (na nekim mestima oko 35%)

Da ali u Afganistanu dominira R1a!
U indiji čini i preko 30% genetskog materijala a u sjevernoj indiji r1a je u preko 70% genoma muškaraca!
Razlog zašto su indijci tamni je u tome što se veoma mali broj žena arijevske rase spustio u indiju (malim djelom panDžab i sjeverni pakistan) već se uglavnom radilo o muškarcima na ratnom pohodu!

Da ali u Afganistanu dominira R1a!
U indiji čini i preko 30% genetskog materijala a u sjevernoj indiji r1a je u preko 70% genoma muškaraca!
Razlog zašto su indijci tamni je u tome što se veoma mali broj žena arijevske rase spustio u indiju (malim djelom panDžab i sjeverni pakistan) već se uglavnom radilo o muškarcima na ratnom pohodu!

А да ли се Индијци сматрају припадницима аријевске расе? Неки ће вероватно помислити да припадају, међутим нешто су ми много гарави, за Аријевце, а на сајтовима типа Стормфронт их не признају за исте.:think:

Hvala na odgovoru.

Pa zanima me ko sam i odakle potice moja linija. Koliko znamo, u mojoj porodici, poticemo iz predela Kozare, bar od 1700. Pre toga ne znam. Moj otac ima plavu kosu i plave oci, ja tamno smedju i zelene oci, koza nam je veoma svetla.

Немој да се питаш, Наполеонови војници су били стационирани у Кључу, доста их је остало у том крају и поженило се. И дан данас има неколико прихваћених речи из француског језика : крагна - колијер ( пишем онако како се изговара тамо) има изрека: Шта си зин`о ко пеш ( реч за пецање преточена у назив рибе).

a sta da radimo sa tuta-bugaima? Oni imaju znacajan procenat R1b koji je ipak orijentalnog porekla.

Извињавам се осталима, потпуно сам заборавио још једну линију Р1б, која постоји у Бугарској и у Румунији а потиче директно из Азије. Највероватније потомци Печенега.

Poslednja izmena:

Pa po ovome ispade da bosanci, hercegovci (ne znam da li tu u istu kategoriju ulaze i Srbi, Hrvati i muslimani-Bosnjaci), hrvati i Srbi se razlikuju poprilicno. Dok stvarno postoji slicnost sa Makedoncima. Ili sam nesto lose shvatio....

A ovdje je bilo price da smo svi isti narod, medjutim ova studija to ne pokazuje, mada ja ne vjerujem u ovo dok se ne napravi jedna sveobuhvatna analiza na veliko uzorku. Sva ostala prica oko porijekla je jako podlozna popravljanju rezultata na "naucnim osnovama" zarad ostvarenja trenutnih geopolitickih ciljeva.

А да ли се Индијци сматрају припадницима аријевске расе? Неки ће вероватно помислити да припадају, међутим нешто су ми много гарави, за Аријевце, а на сајтовима типа Стормфронт их не признају за исте.:think:

A zasto bi uopste arijevska rasa trebala pretstavljati nesto uzvisenije od drugih rasa?

Pa po ovome ispade da bosanci, hercegovci (ne znam da li tu u istu kategoriju ulaze i Srbi, Hrvati i muslimani-Bosnjaci), hrvati i Srbi se razlikuju poprilicno. Dok stvarno postoji slicnost sa Makedoncima. Ili sam nesto lose shvatio....

A ovdje je bilo price da smo svi isti narod, medjutim ova studija to ne pokazuje, mada ja ne vjerujem u ovo dok se ne napravi jedna sveobuhvatna analiza na veliko uzorku. Sva ostala prica oko porijekla je jako podlozna popravljanju rezultata na "naucnim osnovama" zarad ostvarenja trenutnih geopolitickih ciljeva.

На мој претходни одговор си опет рекао:
Nisam siguran sta si htio reci.

Nego vidjeh ovdje da su Makedonci 96% slicni Srbima, pa me zanima ko je izvor?

А ја сам управо хтео да ти кажем оно што си и сам закључио: манипулација подацима.
Знаш да се у Хрватској говоре (практично) три језика. Кад погледаш генетске карте Хрватске видећеш да штокавским говоре, што је и за очекивање, припадници И2. Кајкавским највише Р1а а чакавским највише Р1б.
Ако знаш да је језгро штокаваца дошло из Србије и Босне, онда је прича јаснија. И ваљда је јасније због чега су у Хрватској узорци узимани са седам места а у Србији само из Ургентног центра у мултинационалном Београду.

Немој да се питаш, Наполеонови војници су били стационирани у Кључу, доста их је остало у том крају и поженило се. И дан данас има неколико прихваћених речи из француског језика : крагна - колијер ( пишем онако како се изговара тамо) има изрека: Шта си зин`о ко пеш ( реч за пецање преточена у назив рибе).

Hm, po cemu si zakljucio da bih mogao biti njihov potomak?

Hm, po cemu si zakljucio da bih mogao biti njihov potomak?

Само ти дајем идеју о масовном груписању западњака у том крају у једном одређеном периоду. Има и друга варијанта, црвенокосих и плавооких људи са бледим теном и пегама, са југа, потомака Нормана. Остали који имају Р1б су црњи и не одговарају твом фенотипу.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back