IELTS -> pitanja i odgovori

Da, da , svakako izlazim u subotu, uplaceno je! Nego, dvoumim se oko uplate za decembar, jos ove nedelje je... Sta ako Kanada nesto bude menjala vezano za sam proces emigracije od 01.01.2016.?

Dobili su novog premijera koji vazi za liberalnog lika...takodje u vezi imigracionih pitanja se racuna na to da ce neke stvari biti liberalnije.
Tako da ne moras da zuris, rekao bih.

Ja imam tri pitanja, ako bi bio neko, bilo ko, ljubazan da mi odgovori, bio bih mu jako zahvalan:

1. Da li ocene sa Academic Modula mogu da se iskoriste za General Modul? Npr. hocete da radite neki posao sa srednjom skolom u Australiji, pritom imate overall 6 na Academic Modulu, da li bi to moglo da se uvazi umesto General Modula?

2. Koji poslovi sa srednjom ekonomskom skolom i srednjom medicinskom skolom mogu da se rade u Australiji? I pod uslovom da je potvrdan odgovor na 1. pitanje, koji poslovi mogu da se rade sa Academic Modulom overall 6?

3. Da li neko iz British Councila u Beogradu daje privatne casove engleskog, konkretno neko od ispitivaca i ako daje, gde to mogu da se raspitam? I kolika je cena casova?

Unapred hvala na odgovorima!

Mislim da se ne moze koristiti Academik u druge svrhe osim za studiranje, ali ja zaista ne znam!!
Kada sam polagala test pre dve nedelje upoznala sam decka cija devojka je med.sestra, kaze da za njih ima posla u Australiji i da je trazeno zanimanje, ona je polozila general.
Za prof.ne znam, nisam iz Bg.
Znam da ti nisam pomogla, ali cini mi se da ima malo voljnih da diskutuju...

Poslednja izmena:
U svakom slucaju hvala ti na trudu :-),a ako neko zna bilo bi super da mi odgovori posto bi mi to jako znacilo.

Za australiju ne znam, ali za Kanadu su odgovori sledeci (99% su isti i za Australiju):
1. Ne
2. Posto je pod 1) NE, onda je jasno da moraju poslovi vezani za IELTS General. neko ko konkurise za AUS malo bolje zna trziste rada tamo, pa neka pomogne ako moze.
3. BC ima svoje kurseve pripreme za IELTS, pogledajte na njihovom sajtu.

Pozz
B

Evo ti SOL, tu imas vise poslova u medicinskom sektoru.

https://www.border.gov.au/Trav/Work...ing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL

U Australiji postoje poslovi koji se posebno cene i traze. Uglavnom to su: doktori i medicinski personal, nastavnici, ljudi iz IT branse, zanatlije. Ako zelis da kandidujes sa skilled migration, najbitnija su tri faktora (koja donose najvise poena):

1. Engleski (donosi skoro 50%, a ako na general uspes zabosti i jace od sedmice i vise)
2. Godine iskustva u struci odnosno generalno radni staz
3. Starost kandidata (sto si stariji - to manje poena i to manje sanse imas)

Kao dodatni olaksavajuci faktor bi bilo super kada bi imao sponzora (da li u obliku neke rodbine ili u obliku poslodavca).

To je ukratko to.

Evo nakon drugog izlazenja teme i utisci. Na proslom testu je listening bio tezak, a reading prelagan (uradjen za 20 min, ocjena 9). Na ovom je listening bio OK, ako ne bude bolja ocjena bice tako zbog spellinga ali se sve moglo lijepo cuti i skontati. Reading mnogo tezi, nisam glavu digla cijeli sat, sve uradila al kontam nece biti bas 9. Dakle, izgleda da definitivno varira tezina testa.

Teme na writing, da se napise pismo sefu u kojem mu se trazi da odobri odlazak na poslovnu konferenciju, objasni o cemu se radi na konf, kada i gdje se odrzava i zasto je bitno da ides. Esej, u mnogim drzavama padaju cijene avionskih karata, te ovo stvara pozitivne i negativne efekte ... (po meni jako nemotivisuca tema, al ajd kako kome)

Speaking ... kakav cirkus ... potpuno ista pitanja kao prosli put! potpuno! cak me se i ispitivac sjetila i pocela se smijati, ali onako tiho valjda da se ne cuje na snimku odkud znam. Da se pretstavim, da opisem kucu u kojoj sam se rodila, da kazem gdje sada zivim, kako se to razlikuje, gdje bih voljela da zivim u buducnosti, Kako pamtim, da li mi treba pomoc da nesto zapamtim, sta koristim da pamtim bolje, i onda opet pitanje da li mi treba pomoc da nesto se sjetim (ovde mi je ticerka kod koje idem na casove objasnila da je to trik pitanje u kom oni traze da se pozoves na vec receno tako sto ces koristiti As I already mentioned ili nesto slicno) i da li sam nesto bitno zaboravila u poslednje vrijeme ... dakle taj dio isti skroz, diskusija, da opisem mjesto a da nije kuca gdje rado idem da citam i pisem, gdje je to, zasto bas tamo i sl. Imala sam jedno podpitanje, stvarno sam se namucila lupetajuci cisto na osnovu maste, gdje cu ici da citam i pisem van kuce?! Lupala o biblioteci. Posle jako teska pitanja, kako neverbalne i verbalne informacije uticu na nase poimanje world affairs? koji su problemi u ucenju pisanja i citanja djece u moj drzavi? koje probleme mogu imati odrasli kada uce citati? sta je bolje za ucenje neverbalni ili verbalno materijal i u kojim sferama ucenja smatramo da je koji bitniji.

Inace, dok sam cekala speaking raspricam se tu sa facilitatorkama, i pitaju me koje mi ocjene trebaju, Ja kazem, 8, 7, 7, 7 ... one se zapitase sto mi trebaju tako visoke ocjene?! ja objasnim, i pitam pa zasto se to smatra jako visokim ocjenama, imaju i vise ... kazu one pa to dobije jako mali postotak onih koji izadju, kao to su top ocjene ... pa reko danas je s nama polagalo i nekoliko stranaca i jedan prof engleskog sta s njima, kazu ni oni ne dobiju vislje, i 8 iz listeninga je jako visoko ... tako da toliko o tome da ne treba priprema, i da se moze desit da prof eng dobije lose ocjene.

Poslednja izmena:
Vot
Bas smo ocekivali da cujemo kako je sad bilo... Nadam se da ce sad uspjeti, misli najbolje. Ako mozes da mi kazes u vezi pisma i eseja kako si napisala, koliko si se drzala forme (broj rijeci, paragrafi, kratki zakljucci, i slicno). Ja sam ucila prvenstveno po Sajmonovim pravilima s bloga. Tako mi je bilo najlakse i zaista smo napredovali u odnosu na pocetke. Znam da je tesko ocjeniti sta je dobar sastav za 7 i da nema neke formule, ali custo da uporedimo... Za Speaking imas li neki savjet kako vjezbati. Postoje li na netu vjezbe? Nismo nista posebno korisno nasli. Momak je imao najlosiju ocjenu u tom dijelu i tome ce se prvenstveno morati posvetiti. Mislimo da cemo ipak u januaru u Sarajevu izaci. Prerano nam je ovaj rok pocetkom decembra, kao sto si rekla clb9 je za ozbiljne igrace i treba biti objektivan kad se procjenjuju sanse da se postigne isti... Hvala i pozdrav

Vot
Bas smo ocekivali da cujemo kako je sad bilo... Nadam se da ce sad uspjeti, misli najbolje. Ako mozes da mi kazes u vezi pisma i eseja kako si napisala, koliko si se drzala forme (broj rijeci, paragrafi, kratki zakljucci, i slicno). Ja sam ucila prvenstveno po Sajmonovim pravilima s bloga. Tako mi je bilo najlakse i zaista smo napredovali u odnosu na pocetke. Znam da je tesko ocjeniti sta je dobar sastav za 7 i da nema neke formule, ali custo da uporedimo... Za Speaking imas li neki savjet kako vjezbati. Postoje li na netu vjezbe? Nismo nista posebno korisno nasli. Momak je imao najlosiju ocjenu u tom dijelu i tome ce se prvenstveno morati posvetiti. Mislimo da cemo ipak u januaru u Sarajevu izaci. Prerano nam je ovaj rok pocetkom decembra, kao sto si rekla clb9 je za ozbiljne igrace i treba biti objektivan kad se procjenjuju sanse da se postigne isti... Hvala i pozdrav

I mi smo nevidjeno napredovali u odnosu na pocetak, iako oboje govorimo engleski bez problema nismo bili u stanju na pocetku da napisemo smislen esej i pismo. Sto se tice pisanja, za pismo smo koristili ace the ielts knjigu, izvadili fraze i zapamtili napamet, da ustedimo na vremenu. Fraze npr. "I am writing to express my dissatisfaction with", ili "Please look into this matter as soon as possible". i tako slicno. Meni pomaze, ja pismo "spucam" za 10 min, (mislim dobila sam prvi put 6.5 to znaci da mi je prilicno solidno pisanje). Za esej, ne stedim vremena za pisanje strukture na papiru posebnom, meni je to jako bitno, na srpskom za sebe napisem strukturu i onda krenem opet sa naucenim frazama tipa "There are many arguments supporting both views, those for and those against" (ovo sam sad lupila mozda i nije dobro, juce bio test danas sam ih pozaboravljala :)) Drzala sam se oba puta striktno forme, i imala sam tacan broj rijeci, malo preko 150 i 250 ... to sam stampala sebi papire za pisanje sa testa i kuci vjezbala da steknem utisak i obavezno prebrojim rijeci na ispitu, i dodam i oduzmem koliko treba dok provjerim speling.
Za speaking, ja savjeta nemam. Prvi put sam jako brzala, i pricala u formi caskanja, ovaj put sam usporila, i smirila se. Idem na casove, i sprijateljila sam se s ticerkom koja je native speaker, pa idemo u kafanu, radimo cas sat i posle jos dva cugamo :))) Naucila me fore da npr. ako pitanje glasi sta mozemo nauciti iz nekog primjera ili od nekoga pocnem sa "An immense amount!" tj. kako da koristim nadredjenije pojmove. Npr. stalno sam govorila "so" pa me ona smarala dok se nisam presaltala na "therefore" i tako te fore. Ali ne mogu ja sad to nekome prenijeti, mislim to nisu neka pisana pravila.

Oba puta sam polagala u Sarajevu, zaista nemam opciju da polazem negdje drugo, i ovo mi je ogroman stres kad sam tu kod kuce, pitam se kakva bi mi koncetracija bila da putujem negdje pa onda da radim test. Polako, ako ne ubodem sada idem u januaru.

L- 8, R- 7.5, W - 7, S - 6.5 ... tako blizu a tako daleko :-) ... nista, sad bar imam osnove za remark ... opravdano sam imala utisak da je reading bio jako tezak, mnogo tezi nego prosli put, dakle tacno je da se mijenja tezina. sad cemo da vidimo da li ce upaliti remark.

L- 8, R- 7.5, W - 7, S - 6.5 ... tako blizu a tako daleko :-) ... nista, sad bar imam osnove za remark ... opravdano sam imala utisak da je reading bio jako tezak, mnogo tezi nego prosli put, dakle tacno je da se mijenja tezina. sad cemo da vidimo da li ce upaliti remark.

Steta, ali opet velike su sanse da se popravi kad malo fali...sad je Reading upitan. Koliko kosta remark?

Pozdrav!
Ako je neko u subotu izlazio na General, ili ce izlaziti krajem meseca, molila bih da napise teme za esej i da komentar na tezinu prve dve sekcije, L i R.
Hvala svima! :-)

U subotu je bila tema - Baba i deda su preuzeli primat u vaspitavanju svojih unucadi umesto njihovih roditelja. Na koji nacin to moze uticati na roditelje i da se o tome prodiskutuje. Mnogi su se ovde zeznuli opisivavsi kako to utice na decu, jer nisu dobro citali pitanje. Ovo mi je drugarica izasla na test, zato znam. Rekla mi je i da joj re L i R bio sasvim ok, bez ikakvih iznenadjenja, ono, kaze da je sasvim dobro uradila.

U subotu je bila tema - Baba i deda su preuzeli primat u vaspitavanju svojih unucadi umesto njihovih roditelja. Na koji nacin to moze uticati na roditelje i da se o tome prodiskutuje. Mnogi su se ovde zeznuli opisivavsi kako to utice na decu, jer nisu dobro citali pitanje. Ovo mi je drugarica izasla na test, zato znam. Rekla mi je i da joj re L i R bio sasvim ok, bez ikakvih iznenadjenja, ono, kaze da je sasvim dobro uradila.

Hvala!
Bas bzv tema! Doduse, ne znam kada sam naisla na inspirativnu...
Sada se nadam da nece biti teski L i R u decembru, u septembru je L bio neverivatno tezak, a u prvom roku oktobra R...

Back