Vot
Bas smo ocekivali da cujemo kako je sad bilo... Nadam se da ce sad uspjeti, misli najbolje. Ako mozes da mi kazes u vezi pisma i eseja kako si napisala, koliko si se drzala forme (broj rijeci, paragrafi, kratki zakljucci, i slicno). Ja sam ucila prvenstveno po Sajmonovim pravilima s bloga. Tako mi je bilo najlakse i zaista smo napredovali u odnosu na pocetke. Znam da je tesko ocjeniti sta je dobar sastav za 7 i da nema neke formule, ali custo da uporedimo... Za Speaking imas li neki savjet kako vjezbati. Postoje li na netu vjezbe? Nismo nista posebno korisno nasli. Momak je imao najlosiju ocjenu u tom dijelu i tome ce se prvenstveno morati posvetiti. Mislimo da cemo ipak u januaru u Sarajevu izaci. Prerano nam je ovaj rok pocetkom decembra, kao sto si rekla clb9 je za ozbiljne igrace i treba biti objektivan kad se procjenjuju sanse da se postigne isti... Hvala i pozdrav
I mi smo nevidjeno napredovali u odnosu na pocetak, iako oboje govorimo engleski bez problema nismo bili u stanju na pocetku da napisemo smislen esej i pismo. Sto se tice pisanja, za pismo smo koristili ace the ielts knjigu, izvadili fraze i zapamtili napamet, da ustedimo na vremenu. Fraze npr. "I am writing to express my dissatisfaction with", ili "Please look into this matter as soon as possible". i tako slicno. Meni pomaze, ja pismo "spucam" za 10 min, (mislim dobila sam prvi put 6.5 to znaci da mi je prilicno solidno pisanje). Za esej, ne stedim vremena za pisanje strukture na papiru posebnom, meni je to jako bitno, na srpskom za sebe napisem strukturu i onda krenem opet sa naucenim frazama tipa "There are many arguments supporting both views, those for and those against" (ovo sam sad lupila mozda i nije dobro, juce bio test danas sam ih pozaboravljala

) Drzala sam se oba puta striktno forme, i imala sam tacan broj rijeci, malo preko 150 i 250 ... to sam stampala sebi papire za pisanje sa testa i kuci vjezbala da steknem utisak i obavezno prebrojim rijeci na ispitu, i dodam i oduzmem koliko treba dok provjerim speling.
Za speaking, ja savjeta nemam. Prvi put sam jako brzala, i pricala u formi caskanja, ovaj put sam usporila, i smirila se. Idem na casove, i sprijateljila sam se s ticerkom koja je native speaker, pa idemo u kafanu, radimo cas sat i posle jos dva cugamo

)) Naucila me fore da npr. ako pitanje glasi sta mozemo nauciti iz nekog primjera ili od nekoga pocnem sa "An immense amount!" tj. kako da koristim nadredjenije pojmove. Npr. stalno sam govorila "so" pa me ona smarala dok se nisam presaltala na "therefore" i tako te fore. Ali ne mogu ja sad to nekome prenijeti, mislim to nisu neka pisana pravila.
Oba puta sam polagala u Sarajevu, zaista nemam opciju da polazem negdje drugo, i ovo mi je ogroman stres kad sam tu kod kuce, pitam se kakva bi mi koncetracija bila da putujem negdje pa onda da radim test. Polako, ako ne ubodem sada idem u januaru.