IELTS -> pitanja i odgovori

Ja cu polagati u British Council-u u Becu i na njihovom sajtu ima dosta materijala za vezbanje...ali ako te ne mrzi sibni mi taj link na PP...ne moze da skodi.
Inace se potpuno slazem sa svim sto si napisao. Ne verujem u te gluposti da su profesori engleskog padali (mozda jedino oni koji su kupili diplomu, ima toga u Srbiji, nije da nema jelte) :lol:
A i ostalo mislim da je upravo tako kako si ti napisao. Ako ti se desi blackout, dzabe ti svo teoretsko znanje i sta si vezbao i sta znas...u tom momentu jednostavno ne znas dalje i to je to. Ali pre nego sto ne kazes ili ne napises nista - bolje reci ili napisi bilo sta.

Ja radim general test i treba mi 6 u sve cetiri oblasti, pozeljnija bi bila veca ocena kako bi se test bodovao i povecao sanse za vizu. Realno i bez preterivanja mislim da mogu lagano to da ostvarim (boravio sam kao gimnazijalac par meseci u SAD, bio sam osim toga jos dva puta po par nedelja, ide mi i pisanje i pricanje). Na ispitima me do sad nikad nije snasao cuveni blackout, ali ko zna...matori se, stvari se menjaju, ko ce znati. Necu puno da lupam, 21.11.2015 je test pa cemo videti kako cu proci. Do tada cu vezbati, necu se osloniti iskljucivo na ono "ja znam engleski".

Nakon samog izlazenja na test slazem se svima napisanim. Vrlo je bitno vjezbati i pripremiti test, dzaba znanje bez pripreme. I ja sam bila u SAD u srednjoj, cijeli zivot ucim engleski, filmove i serije gledam bez titlova, strucnu literaturu citam na engleskom, i dobijem 6.5 i iz speakinga i to posle pet mjeseci pripreme! Pripremala me zena koja i sama radi kao ispitivac, nista joj nije jasno, ona me ocjenila kao osam i vise. Takođe, na listeningu na kom sam bila super tokom vjezbanja, desila se cista glupost, jedan sekund gubitka koncentracije, nicim izazvan, i trebalo mi je pet pitanja da skontam gdje sam.
Ma koliko da znas engleski, moj savjet je, uzmi one cambridge pripreme i radi listening cijeli svaki dan bar jedan. Ja sam sebi stampala testove, a na youtube imaju svi snimci. Bitno je raditi cijeli test, mislim da je tu bila greska moja sto sam kod kuce parcijalno radila, malo danas malo sutra.
Sto se tice reading, isto, naviti alarm i raditi dok se ne izvjezbas da procitas tekst i uradis za 15 min. Tu sam pripremala testove za academic a polagala general i isplatilo se (9 na readingu). Dakle nije bitno da li inace razumijes citati na engleskom, razumjela sam i ja sve, treba se istrenirati da zavrsis jedan tekst i odgovore na njega za 15 min. Za writing ona knjiga ace the ielts, i nauciti sto vise primjera napamet. Nije razloga ucenja napamet sto ne znam nesto da kazem, nego da se ustedi vrijeme.
Za writing je vremena jako malo, skoro na knap. Ja sam sve napisala, ali nisam stigla provjeriti speling. Za novo izlazenje na ispit strategija mi je da pripremim sto vise rijeci koje se mogu svugdje uklopiti a dobro izgledaju. Moj muz je u praksi malo losije pisao od mene, malo mu losije ide gramatika ali je naucio formu i dobio isto kao ja 6.5, a ja kontala kao sta cu ja toliko napamet strebati pa znam da pisem dobro ... i eto. Mislim da 6 iz writing nije uopste lako dobiti, naravno govorim iz svog iskustva.
Za speaking nemam savjet, ako sam ja posle pripreme dobila 6.5 ne znam ni sada kako cu pripremati da budem bolja. Jedino mi ostaje da izlazim dok ne ubodem 7. Kontam da probam da se snimam da vidim kako zvucim.
Ne, uopste nije naivno, i vjerujem da je moguce da neko ko je zavrsio engl dobije losu ocjenu ako se nije pripremao.
Srecno i javite rezultate. Ja idem 24.10. ponovo.

Nakon samog izlazenja na test slazem se svima napisanim. Vrlo je bitno vjezbati i pripremiti test, dzaba znanje bez pripreme. I ja sam bila u SAD u srednjoj, cijeli zivot ucim engleski, filmove i serije gledam bez titlova, strucnu literaturu citam na engleskom, i dobijem 6.5 i iz speakinga i to posle pet mjeseci pripreme! Pripremala me zena koja i sama radi kao ispitivac, nista joj nije jasno, ona me ocjenila kao osam i vise. Takođe, na listeningu na kom sam bila super tokom vjezbanja, desila se cista glupost, jedan sekund gubitka koncentracije, nicim izazvan, i trebalo mi je pet pitanja da skontam gdje sam.
Ma koliko da znas engleski, moj savjet je, uzmi one cambridge pripreme i radi listening cijeli svaki dan bar jedan. Ja sam sebi stampala testove, a na youtube imaju svi snimci. Bitno je raditi cijeli test, mislim da je tu bila greska moja sto sam kod kuce parcijalno radila, malo danas malo sutra.
Sto se tice reading, isto, naviti alarm i raditi dok se ne izvjezbas da procitas tekst i uradis za 15 min. Tu sam pripremala testove za academic a polagala general i isplatilo se (9 na readingu). Dakle nije bitno da li inace razumijes citati na engleskom, razumjela sam i ja sve, treba se istrenirati da zavrsis jedan tekst i odgovore na njega za 15 min. Za writing ona knjiga ace the ielts, i nauciti sto vise primjera napamet. Nije razloga ucenja napamet sto ne znam nesto da kazem, nego da se ustedi vrijeme.
Za writing je vremena jako malo, skoro na knap. Ja sam sve napisala, ali nisam stigla provjeriti speling. Za novo izlazenje na ispit strategija mi je da pripremim sto vise rijeci koje se mogu svugdje uklopiti a dobro izgledaju. Moj muz je u praksi malo losije pisao od mene, malo mu losije ide gramatika ali je naucio formu i dobio isto kao ja 6.5, a ja kontala kao sta cu ja toliko napamet strebati pa znam da pisem dobro ... i eto. Mislim da 6 iz writing nije uopste lako dobiti, naravno govorim iz svog iskustva.
Za speaking nemam savjet, ako sam ja posle pripreme dobila 6.5 ne znam ni sada kako cu pripremati da budem bolja. Jedino mi ostaje da izlazim dok ne ubodem 7. Kontam da probam da se snimam da vidim kako zvucim.
Ne, uopste nije naivno, i vjerujem da je moguce da neko ko je zavrsio engl dobije losu ocjenu ako se nije pripremao.
Srecno i javite rezultate. Ja idem 24.10. ponovo.

Auuu jbt... sad sam se istripovao da necu ni sesticu zabosti a kamoli nesto jace. :eek:
Kad da vezbam kada izadjem iz kuce oko 04:30 a dodjem kuci u 18:30? Radim citav dan, imam troje dece. Nema sanse.
Kolega forumas mi je na PP juce poslao one vezbe, nisam stigao ni otvoriti jos.
Imam jos neka pitanja, ali to cu ti poslati na PP, jer ostali verovatno znaju sve vec oko toga, pa da ne smaram ovde ljude.

pa to zavisi od koncepcije letter-a i eseja, ali neke generalne smernice: letter 150-165 (sve preko sigurno moze da se skrati), a esej 250-270 reci... obratite paznju da problem moze da bude 149 ili 249 reci, tako da se mora brojati... srecno na ispitu...

A postoji li sansa da se dobije bolja ocena ako se umesto tih minimalnih 150 tj. 250 napise recimo 250 i 350 reci ili cak vise? Gleda li se na to?

A postoji li sansa da se dobije bolja ocena ako se umesto tih minimalnih 150 tj. 250 napise recimo 250 i 350 reci ili cak vise? Gleda li se na to?

hahaha pa bas i ne... tacnije - postoji sansa da se dobije manja ocena ako se napise npr esej od 290 reci, jer je eksplicitno trazeno 250 reci...

gledam ovo tvoje prethodno sto si napisao, i u principu sve na ieltsu zavisi od dve stvari:
1. Tvoje poznavanje engleskog jezika,
2. Poznavanje nacina polaganja ispita i uvezbanost na sam IELTS.

6 na IELTS testu nije losa ocena - ona oslikava intermediate/upper intermediate poznavanje jezika, tacnije b1/b2... tu malo zavisi od toga kako ti legnu teme, i koliko se snadjes u celoj toj frci i gunguli koja se desava na samom ispitu... nekad ljudi dobiju i 9 iz jedne ili dve kategorije jer se sve poklopilo, ali zakazu na druge dve, tako da na tom testu nema lazi i prevare...
Da bi neko dobio ocenu 7 ili jace iz sve 4 kategorije - kao prvo, mora da razbija engleski, tacnije da bude najmanje C1 nivo... tek onda dolazi u pricu uvezbanost i priprema na sam format testa, ali dzaba to sve ako nema znanja... reading je prepun sinonima, dvosmislenosti, listening se oslanja na predvidjanje reci, writing na pasiv i kondicionale + coherence and cohesion, i speaking na ukupan utisak o vladanju jezikom, fond reci, zamuckivanja isl - nema tu visoke ocene ako se sve ne drzi pod kontrolom...
i da - osoba koja ima cak i C2 znanje jezika, a ne pripremi se na format IELTSa lako moze da dobije ocene 5 i 6, jer sam test ne prasta nepripremljenost....

savet svima je da za pocetak budu realni u pogledu svog znanja jezika - ne mozes ocekivati da ce te neko oceniti sa 7+ ako u principu znas uz pomoc ruku i nogu da porucis pivo ili pitas gde je stadion... sa druge strane - najveca greska je izaci nepripremljen na format testa - tada i to znanje koje neko poseduje pada u vodu, jer je test prilicno naporan... kombinacija znanja i pripreme donosi zeljenu ocenu, sve ostalo ce prilicno tesko ici...

hahaha pa bas i ne... tacnije - postoji sansa da se dobije manja ocena ako se napise npr esej od 290 reci, jer je eksplicitno trazeno 250 reci...

gledam ovo tvoje prethodno sto si napisao, i u principu sve na ieltsu zavisi od dve stvari:
1. Tvoje poznavanje engleskog jezika,
2. Poznavanje nacina polaganja ispita i uvezbanost na sam IELTS.

6 na IELTS testu nije losa ocena - ona oslikava intermediate/upper intermediate poznavanje jezika, tacnije b1/b2... tu malo zavisi od toga kako ti legnu teme, i koliko se snadjes u celoj toj frci i gunguli koja se desava na samom ispitu... nekad ljudi dobiju i 9 iz jedne ili dve kategorije jer se sve poklopilo, ali zakazu na druge dve, tako da na tom testu nema lazi i prevare...
Da bi neko dobio ocenu 7 ili jace iz sve 4 kategorije - kao prvo, mora da razbija engleski, tacnije da bude najmanje C1 nivo... tek onda dolazi u pricu uvezbanost i priprema na sam format testa, ali dzaba to sve ako nema znanja... reading je prepun sinonima, dvosmislenosti, listening se oslanja na predvidjanje reci, writing na pasiv i kondicionale + coherence and cohesion, i speaking na ukupan utisak o vladanju jezikom, fond reci, zamuckivanja isl - nema tu visoke ocene ako se sve ne drzi pod kontrolom...
i da - osoba koja ima cak i C2 znanje jezika, a ne pripremi se na format IELTSa lako moze da dobije ocene 5 i 6, jer sam test ne prasta nepripremljenost....

savet svima je da za pocetak budu realni u pogledu svog znanja jezika - ne mozes ocekivati da ce te neko oceniti sa 7+ ako u principu znas uz pomoc ruku i nogu da porucis pivo ili pitas gde je stadion... sa druge strane - najveca greska je izaci nepripremljen na format testa - tada i to znanje koje neko poseduje pada u vodu, jer je test prilicno naporan... kombinacija znanja i pripreme donosi zeljenu ocenu, sve ostalo ce prilicno tesko ici...

Dobro, cisto da znam. Znaci da gledam da ne duzim bez potrebe. ;)

Upoznajem lagano i format testa i pokusacu da razvijem tehniku za pojedine oblasti. Writing i speaking cenim kao svoja jaca polja. Prvi test reading-a sam uradio na poslu, onako cisto da isprobam. Tu sam negde oko 7 (dosta strogo se ocenjuje, sa 7 gresaka si vec na 6). Pojacano cu vezbati reading i listening, ali necu totalno zanemariti ni ostale dve oblasti.

Slazem se, 6 nije losa ocena s´obzirom koliko strogo se ocenjuje. Da li je redosled po kojem redu idu oblasti na testu uvek identican?
Znaci jel ide uvek na primer prvo listening, reading, writing pa na kraju speaking ili nema pravila?

Speaking valjda ide odvojeno od ostale tri oblasti...tako sam sad procitao na jednom sajtu.

Poslednja izmena:
Dobro, cisto da znam. Znaci da gledam da ne duzim bez potrebe. ;)

Upoznajem lagano i format testa i pokusacu da razvijem tehniku za pojedine oblasti. Writing i speaking cenim kao svoja jaca polja. Prvi test reading-a sam uradio na poslu, onako cisto da isprobam. Tu sam negde oko 7 (dosta strogo se ocenjuje, sa 7 gresaka si vec na 6). Pojacano cu vezbati reading i listening, ali necu totalno zanemariti ni ostale dve oblasti.

Slazem se, 6 nije losa ocena s´obzirom koliko strogo se ocenjuje. Da li je redosled po kojem redu idu oblasti na testu uvek identican?
Znaci jel ide uvek na primer prvo listening, reading, writing pa na kraju speaking ili nema pravila?

Speaking valjda ide odvojeno od ostale tri oblasti...tako sam sad procitao na jednom sajtu.

Uvek je isti redosled, Listening za dobro jutro, pa reading, writing i onda zavisi kad ti zakazu speaking... ako nisi iz tog grada zakazace ti isti dan, ako jesi onda moze da bude cak i drugi dan...

Sve 4 oblasti se moraju podjednako dobro spremiti za dobre ocene, a naravno da trebas da obratis paznju na ono sto ti najteze ide... vecini ljudi je najtezi writing, a ja ga se nisam plasio vec sam brinuo o listeningu... ispostavilo se da mi je najniza ocena upravo writing, tako da deluje da je to najteze...

Uvek je isti redosled, Listening za dobro jutro, pa reading, writing i onda zavisi kad ti zakazu speaking... ako nisi iz tog grada zakazace ti isti dan, ako jesi onda moze da bude cak i drugi dan...

Sve 4 oblasti se moraju podjednako dobro spremiti za dobre ocene, a naravno da trebas da obratis paznju na ono sto ti najteze ide... vecini ljudi je najtezi writing, a ja ga se nisam plasio vec sam brinuo o listeningu... ispostavilo se da mi je najniza ocena upravo writing, tako da deluje da je to najteze...

Vezbace se....uzecu i knjigu sa CD-ovima verovatno. Knjiga sadrzi 4 citava testa. A i ove vezbe na sajtu British Council-a cu odraditi kao i ove Koje sam dobio na PP od kolege sa foruma.
Ako ne dobijem najmanje sesticu, trazicu da me banuju sa foruma. :mrgreen:

Vezbao danas. Kao sto sam i i mislio - reading me najvise zajjebava.
Ocena 7.
Listening: 38 od 40, to je 8,5. Masala.

Reading cu morati jos malo da pojacam. Smara me gadno. Ne zato sto ne razumem napisano, nego zato sto se zalecem i padam na trikove, pa na kraju dam pogresan odgovor. Bez potrebe komplikujem stvari.
Ali bice to sve o.k., samo lagano.

Evo i nasih rezultata:

Listening: 7.5
Reading: 6.0
Writing: 6.5
Speaking: 7.0
Overall: 7

A kod momka:

Listening: 6.0
Writing: 6.0
Speaking: 5.5
Overall: 6

Nista, izlazimo opet, kako ce momak biti PA, za clb9 ce trebati jos vise zagrijati stolicu:).
Kod Listeninga nas je spelovanje kostalo tacnih odgovora, to je sigurno slucaj sa mnom a kod momka ocigledno nije dobro cuo iako je kuci dobijao i bolje rezultate. Reading sam ocekivala bar 6.5, ali treci tekst je odradio svoje. Zaista je bio tezak. VOT je pisala da su vjezbali na akademiku, tako da cemo i mi sigurno ubaciti i takve tekstove da uspijemo dobiti tu sedmicu iduci put. Writing je u svemu i prijatno iznenadjenje, s obzirom da smo to i najvise vjezbali a kad smo pocinjali jedva da napisemo par recenica u pola sata...muke su to bile:rumenko:... Ja znam da sam dobro uradila pismo a esej isto s tim da je forma bila losa. Ne moze se tu nikad tacno znati. Speaking smo samo par dana vjezbali, tu cemo se sad vise zadrzati. Meni pricanje inace ide i imam british akcenat nekim cudom, ali momak ce morati steci i brzinu i tecnost i fraze. Sad cemo razmotriti opcije za dalje. Cini mi se da ima termin pocetkom decembra u Sarajevu ili krajem novembra u Bg. Sad ne znam jesmo li zakasnili za Bg s prijavom!? Ima li ko projedlog? Jel neko polagao u Bg? Bilo je dosta ljudi, zar niko nije na forumu?

Ja sam imao juce polaganje u Budimpesti sa curom, Academic. Mimo petljavine koju smo imali nakon sto smo izasli sa njihove Zeleznicke stanice da nadjemo taj Hotel I njihov Council gde se sve to polagalo, nije bilo lose. Iskreno, listening je nama bio najtezi i mislimo da smo i ja i ona tu uprskali. Meni je, licno, listening bio jako tezak, neprijatno sam se iznenadio za neka vezbanja i tu nisam bas zablistao. Jeste, sve sam odgovorio, ali pitanje je koliko jeste, odnosno koliko nije tacno. Reading sam dobro uradio, sa tim sam prilicno zadovoljan. Za razliku od listeninga, za reading sam se bas prijatno iznenadio lakocom tekstova, jer sam kuci vezbao dosta teze i vokabularno komplikovanije tekstove. Prvi tekst je bio o razvoju pozorista a kasnije i bioskopa u Engleskoj, od doba kraljice Elizabete pa sve do danas. Drugi tekst je bio o metodama ucenja I predavanja u Meksiku, Indiji i Africi. Treci tekst je bio o snu i njegov uticaj i znacaj na funkcionisanje coveka i zivotinja. Sve u svemu, tekstovi su bili sasvim ok. Sto se tice Writinga, nije nam bio grafikon, sto se nisam bas nadao, vec su bile dve slicice: Park u Australiji pre renoviranja i park u Australiji nakon renoviranja, pa onda tu nacrtane klupice, drveca, rostilj itd. i onda mora da se opisuju i uporedjuju promene. To nije bilo tesko. Esej je bio sledeci: nekoj deci u skoli ide matematika i filozofija, a nekoj ne ide. Onda se vodi polemika da li ti predmeti u skoli treba da budu izborni ili obavezni, pa mi sad da dajemo argumente prons and cons. Iako esej deluje glupo, super sam se snasao. Task 1 mi ima 178 reci, a Task 2 oko 350 :). Znam, bas sam se raspisao ali sam imao dobru inspiraciju za filozofiranje u tom trenutku. Ispostovao sam formu, imao sam dobar broj paragrafa, stil pisanja je bio po p.s.-u, vokabular je bio sirok... Suma summarum, sa writingom sam jos vise zadovoljan. Speaking smo imali u Councilu, ispitivale su tri zene native speakers, mislim po akcentu se cuje da su madjarice. Ona koja je mene ispitivala je bila sasvim ok, a i drugi kandidati se nisu zalili sa svojim ispitivacima. Zena je bila jako prijatna, nasmejana, nije bila hladna itd. Pitala me je odakle sam, gde zivim, da li vise volim stan ili kucu i zasto, da li citam novine i koje, da li vise volim lokalne ili inostrane novine i zasto, a imao sam kviticu za minut-dva da pricam o osobi koju sam sreo koja me je inace odusevila, pa gde smo se videli, pa sta smo radili i koja pitanja sam mu postavio bla bla bla... Izmislio sam pricu o Novaku i upalilo je. Onda me je ispitivala o najboljim prijateljima, koje kvalitete treba da ima, koliko treba neko da ima prijatelja itd. Taj zadnji deo je imao najvise pitanja, i isla je sve dublje i dublje u tematiku te price o prijateljstvu. Jednom me je cak i ispravila, rekla mi je to se ne kaze tako vec tako, sto me je jako iznenadilo jer znam da ispitivaci ne ispravljaju vec samo slusaju. Imao sam utisak da navija za mene i da se slozila sa nekim mojim stavovima, posebno sto sam joj citirao Bukovskog :). Tako da sto se tice Speakinga, isto sam zadovoljan. Smatram da mi je vokabular bio na nivou, koristio sam dosta frazalnih glagola, cini mi se da nisam imao gramatickih gresaka, ajde da kazemo mozda jednu ali to je to. Sto se tice njihovog osoblja, prezadovoljan sam. Jako su ljubazni, profesionalni, u minut tacni, jako formalni, postuju sva pravila itd. Meni je npr. njihov administrator dozvolio da polazem u 13:30 umesto u 16:30 s obzirom da mi je cura polagala u 13:00 pa da ne cekamo toliko, i veliko im hvala zbog toga sto su nam izasli u susret, s obzirom da postoji lista tacno ko, kad i u koliko sati polaze Speaking. A da, sto se tice vremena za ova prva tri modula, ja sam imao taman knap vremena za sve, nijedan minut nisam protracio.
Sve u svemu, bilo je ok, ali vise nikada necemo polagati van granica Srbije. Zasto? S obzirom da nam je polaganje ovog IELTS testa bio prvi put, odlucili smo se da idemo negde preko da polazemo jer smo od nekoliko osoba culi da je obaranje u Beogradu postao standard zbog uzimanja para, posebno ako polazes prvi put. Medjutim, mi smo putovali iz Bg-a vozom do tamo, i toliko smo se namucili jer nismo spavali uopste, pa nam i koncentracija nije bila na zavidnom nivou. Da nisam poneo kofeinske tablete da popijemo, ja mislim da bi kolabirali i zaspali na onom stolu gde smo radili. Onda smo od 14:00, kad smo sve zavrsili, morali da cekamo polazak voza u 22:00 uvece, a mi sve onako tunjavi, umorni, nenaspavani, jos je kisa pljustala tamo dva dana i dve noci bez prestanka. Ni u povratku se nismo naspavali, posebno je iritirajuce sto se u vozu ne gase svetla tokom celog putovanja i sto samo neke kontrole ulaze-izlaze. Evo, ja sam pre nekih malo jace od pola sata ustao, a cura jos spava. Tako da cemo, od sad pa na dalje, polagati lepo, kao gospoda, samo u Bg-u pa kud puklo nek' puklo. Toliko od mene.

Poslednja izmena:
Evo i nasih rezultata:

Listening: 7.5
Writing: 6.5
Speaking: 7.0
Overall: 7

A kod momka:

Listening: 6.0
Writing: 6.0
Speaking: 5.5
Overall: 6

Nista, izlazimo opet, kako ce momak biti PA, za clb9 ce trebati jos vise zagrijati stolicu:).
Kod Listeninga nas je spelovanje kostalo tacnih odgovora, to je sigurno slucaj sa mnom a kod momka ocigledno nije dobro cuo iako je kuci dobijao i bolje rezultate. Reading sam ocekivala bar 6.5, ali treci tekst je odradio svoje. Zaista je bio tezak. VOT je pisala da su vjezbali na akademiku, tako da cemo i mi sigurno ubaciti i takve tekstove da uspijemo dobiti tu sedmicu iduci put. Writing je u svemu i prijatno iznenadjenje, s obzirom da smo to i najvise vjezbali a kad smo pocinjali jedva da napisemo par recenica u pola sata...muke su to bile:rumenko:... Ja znam da sam dobro uradila pismo a esej isto s tim da je forma bila losa. Ne moze se tu nikad tacno znati. Speaking smo samo par dana vjezbali, tu cemo se sad vise zadrzati. Meni pricanje inace ide i imam british akcenat nekim cudom, ali momak ce morati steci i brzinu i tecnost i fraze. Sad cemo razmotriti opcije za dalje. Cini mi se da ima termin pocetkom decembra u Sarajevu ili krajem novembra u Bg. Sad ne znam jesmo li zakasnili za Bg s prijavom!? Ima li ko projedlog? Jel neko polagao u Bg? Bilo je dosta ljudi, zar niko nije na forumu?

A idemo opet sta cemo, ne damo se :-) ... s tim da suprug moj nece ponovo on je ok sa ocjenama kad ja naguram CLB 9 ... u oktobru ima u Sa, ja cu sad na taj 24. ali nisam sigurna da li se jos moze prijavit. Sledeci je 5.12. Moram da kazem da sada kad sam vec izasla na ispit i kad sam prosla ovu njihovu pripremu sto dobijemo kad uplatimo, da je listening na cambridge testovima puno sporiji i nekako laksi (tacno posle nekog vremena pocnes prepoznavati razliku u boji glasa kod rijeci koja je odgovor) nego ovaj listening na konkretnom testu. Trebalo bi to imati na umu kod pripreme, ja mislim da je mene uhvatila panika kad sam to skontala na testu, zato sam se malo pogubila i zaradila 6 gresaka od cega garantujem bar 4 na zaokruzi a, b ili c gdje meni treba nemoguca koncentracija. Ja sam na cambridge testovima bila izmedju 37 i 40 a na ielts sva tri (jedan na polaganju i dva pripremna) 33, 34 ... jedini nacin da se potrudim tu jeste da vjezbam speling sto vise.
Srecno sledeci put!

A idemo opet sta cemo, ne damo se :-) ... s tim da suprug moj nece ponovo on je ok sa ocjenama kad ja naguram CLB 9 ... u oktobru ima u Sa, ja cu sad na taj 24. ali nisam sigurna da li se jos moze prijavit. Sledeci je 5.12. Moram da kazem da sada kad sam vec izasla na ispit i kad sam prosla ovu njihovu pripremu sto dobijemo kad uplatimo, da je listening na cambridge testovima puno sporiji i nekako laksi (tacno posle nekog vremena pocnes prepoznavati razliku u boji glasa kod rijeci koja je odgovor) nego ovaj listening na konkretnom testu. Trebalo bi to imati na umu kod pripreme, ja mislim da je mene uhvatila panika kad sam to skontala na testu, zato sam se malo pogubila i zaradila 6 gresaka od cega garantujem bar 4 na zaokruzi a, b ili c gdje meni treba nemoguca koncentracija. Ja sam na cambridge testovima bila izmedju 37 i 40 a na ielts sva tri (jedan na polaganju i dva pripremna) 33, 34 ... jedini nacin da se potrudim tu jeste da vjezbam speling sto vise.
Srecno sledeci put!

Mislim da bi nam odgovarao taj termin pocetkom nastaviti.Ionako ne mozeno jos poceti uciti kako imamo drugih obaveza. Vidjecemo jos... A nema pravila. Treba se puno vjezbati za osmicu iz Listeninga. Naravno, zavisi i od predznanja. Mi smo stigli preci tek prvih pet knjiga za prvi test, tako da cemo tu nastaviti. Taj materijal sto se dobije kad se uplati nismo stigli ni otvoriti. Bice valjda bolje iduci put. Srecno i javi kako prodjes.

Pozdrav!
Ako nekom treba informacija, polagala sam General 08.10.u Bg.
Listening ok, za nijansu tezi od onih iz Cambridge knjiga, a reading izuzetno tezak, identican kao Akademik. Pismo prijatelju/ pozivas ga na festival u svoju zemlju. Esej_ intervju za posao je najcesci, koji jos postoje nacini i dati svoje misljenje.
Izlazila sam prvi put u septembru i tada je listening je bio neverovatno tezak!
Tacno je da menjaju tezinu po rokovima!
Ja jurim clb9 pa cu jos morati da se pomucim...

Pozdrav!
Da li mi neko moze dati savet vezan za remark ocena? Ako zelim da radim remark speakinga i writinga, da li je neophodno da povecaju obe ocene ili moze samo jedna, da bi vratili novac? Sta mislite, da li je bolje dati citav test na remark? Kakvi su onda uslovi sto se tice vracanja novca?

Pozdrav!
Da li mi neko moze dati savet vezan za remark ocena? Ako zelim da radim remark speakinga i writinga, da li je neophodno da povecaju obe ocene ili moze samo jedna, da bi vratili novac? Sta mislite, da li je bolje dati citav test na remark? Kakvi su onda uslovi sto se tice vracanja novca?

Pozdrav, mi smo radili remark... Sami birate segmente ispita na koje ulazete zalbu, i ista je cena i za jednu oblast i za sve 4... takodje - dovoljno je da poprave 0.5 na samo jednoj oblasti da bi vratili ceo iznos... E sad - sansa za Listening i Reading da se poprave je skoro 0%, ali ne kosta nista da se i na to ulozi prigovor...

Upravo sam dobila rezultate- L8,5 R7 W6 S6.
Za Speaking i Writing mi isto trebaju 7-ice, za clb 9, pa razmisljam da li cu raditi remark!! Ali, tesko da ce mi popraviti za citavu ocenu dva dela!
Treba mi savet!
Imali smo taktiku da uplatimo tri uzastopna roka dok sam jos potkovana znanjem, i u subotu izlazim treci put. Da li da cekam i te rezultate, od izlaska na test najduzi rok je sest nedelja do kada mozes da trazis remark (izasla sam 08.10.) pa se bojim da me ne uzmu na zub! :-)
Vidim da su jednom momku povecali za dve ocene, ali isto citam na oficijelnom sajtu da ako ti je veliki raspon ocena da test pregledaju dva ispitivaca, pa sada ne znam sta bih!
A jos ove nedelje je prijava za decembar!
E, koja je to masina za uzimanje novca!
Da li ima neko neku ideju/ savet? :-)

Juce mi stigao paket. Preko 1.000 stranica za vezbanje, ukupno dve velike knjige sa po 6 kompletnih testova za acadecim i za general, 5 audio CD-ova, jedna dodatna knjiga, kojoj je primarni cilj povecavanje fonda reci (znaci uglavnom korista za writing i speaking, ali objasnjene i tehnike kako nauceno moze da se primeni u ostale dve oblasti). To je neki Cambridge-ov k*rac-palac da izvinete...uglavnom cini se vise nego o.k.

http://i.ytimg.com/vi/qDaTaJ3ON_g/hqdefault.jpg

- - - - - - - - - -

Upravo sam dobila rezultate- L8,5 R7 W6 S6.
Za Speaking i Writing mi isto trebaju 7-ice, za clb 9, pa razmisljam da li cu raditi remark!! Ali, tesko da ce mi popraviti za citavu ocenu dva dela!
Treba mi savet!
Imali smo taktiku da uplatimo tri uzastopna roka dok sam jos potkovana znanjem, i u subotu izlazim treci put. Da li da cekam i te rezultate, od izlaska na test najduzi rok je sest nedelja do kada mozes da trazis remark (izasla sam 08.10.) pa se bojim da me ne uzmu na zub! :-)
Vidim da su jednom momku povecali za dve ocene, ali isto citam na oficijelnom sajtu da ako ti je veliki raspon ocena da test pregledaju dva ispitivaca, pa sada ne znam sta bih!
A jos ove nedelje je prijava za decembar!
E, koja je to masina za uzimanje novca!
Da li ima neko neku ideju/ savet? :-)

Na koju foru mu je popravljena ocena za dve ocene???

Ne znam, par stranica iza decko je rekao da je njemu povecano, cini mi se sa 5,5 na 7,5 ; nisam sasvim sigurna, zapamtila sam samo za dve ocene!

Ne deluje mi to realno...pola poena, plafon poen ako ti povecaju. Dva poena je ipak ogromna razlika.
Inace, posto ti listening i reading ocigledno idu bolje - posveti se writing-u i speaking-u i izadji opet na ispit. Sumnjam da ce ti obe sestice popraviti na 7.

Back