Ja cu polagati u British Council-u u Becu i na njihovom sajtu ima dosta materijala za vezbanje...ali ako te ne mrzi sibni mi taj link na PP...ne moze da skodi.
Inace se potpuno slazem sa svim sto si napisao. Ne verujem u te gluposti da su profesori engleskog padali (mozda jedino oni koji su kupili diplomu, ima toga u Srbiji, nije da nema jelte)
A i ostalo mislim da je upravo tako kako si ti napisao. Ako ti se desi blackout, dzabe ti svo teoretsko znanje i sta si vezbao i sta znas...u tom momentu jednostavno ne znas dalje i to je to. Ali pre nego sto ne kazes ili ne napises nista - bolje reci ili napisi bilo sta.
Ja radim general test i treba mi 6 u sve cetiri oblasti, pozeljnija bi bila veca ocena kako bi se test bodovao i povecao sanse za vizu. Realno i bez preterivanja mislim da mogu lagano to da ostvarim (boravio sam kao gimnazijalac par meseci u SAD, bio sam osim toga jos dva puta po par nedelja, ide mi i pisanje i pricanje). Na ispitima me do sad nikad nije snasao cuveni blackout, ali ko zna...matori se, stvari se menjaju, ko ce znati. Necu puno da lupam, 21.11.2015 je test pa cemo videti kako cu proci. Do tada cu vezbati, necu se osloniti iskljucivo na ono "ja znam engleski".
Nakon samog izlazenja na test slazem se svima napisanim. Vrlo je bitno vjezbati i pripremiti test, dzaba znanje bez pripreme. I ja sam bila u SAD u srednjoj, cijeli zivot ucim engleski, filmove i serije gledam bez titlova, strucnu literaturu citam na engleskom, i dobijem 6.5 i iz speakinga i to posle pet mjeseci pripreme! Pripremala me zena koja i sama radi kao ispitivac, nista joj nije jasno, ona me ocjenila kao osam i vise. Takođe, na listeningu na kom sam bila super tokom vjezbanja, desila se cista glupost, jedan sekund gubitka koncentracije, nicim izazvan, i trebalo mi je pet pitanja da skontam gdje sam.
Ma koliko da znas engleski, moj savjet je, uzmi one cambridge pripreme i radi listening cijeli svaki dan bar jedan. Ja sam sebi stampala testove, a na youtube imaju svi snimci. Bitno je raditi cijeli test, mislim da je tu bila greska moja sto sam kod kuce parcijalno radila, malo danas malo sutra.
Sto se tice reading, isto, naviti alarm i raditi dok se ne izvjezbas da procitas tekst i uradis za 15 min. Tu sam pripremala testove za academic a polagala general i isplatilo se (9 na readingu). Dakle nije bitno da li inace razumijes citati na engleskom, razumjela sam i ja sve, treba se istrenirati da zavrsis jedan tekst i odgovore na njega za 15 min. Za writing ona knjiga ace the ielts, i nauciti sto vise primjera napamet. Nije razloga ucenja napamet sto ne znam nesto da kazem, nego da se ustedi vrijeme.
Za writing je vremena jako malo, skoro na knap. Ja sam sve napisala, ali nisam stigla provjeriti speling. Za novo izlazenje na ispit strategija mi je da pripremim sto vise rijeci koje se mogu svugdje uklopiti a dobro izgledaju. Moj muz je u praksi malo losije pisao od mene, malo mu losije ide gramatika ali je naucio formu i dobio isto kao ja 6.5, a ja kontala kao sta cu ja toliko napamet strebati pa znam da pisem dobro ... i eto. Mislim da 6 iz writing nije uopste lako dobiti, naravno govorim iz svog iskustva.
Za speaking nemam savjet, ako sam ja posle pripreme dobila 6.5 ne znam ni sada kako cu pripremati da budem bolja. Jedino mi ostaje da izlazim dok ne ubodem 7. Kontam da probam da se snimam da vidim kako zvucim.
Ne, uopste nije naivno, i vjerujem da je moguce da neko ko je zavrsio engl dobije losu ocjenu ako se nije pripremao.
Srecno i javite rezultate. Ja idem 24.10. ponovo.