IELTS -> pitanja i odgovori

Eto, danas sam polagao ielts, pa samo da kazem kako je bilo, onima koji uskoro izlaze. Meni je najtezi bio listening, koncentracija treba da bude na najvecem mogucem nivou, narocito na pitanjima kakva su ona da zaokruzis jedno od 3. Mislim da je bio najtezi u odnosu na reading i writing..Na readingu su paragrafi bili dosta kratki, tako da je to razlog da je bio malo laksi, jer sigurno moze doci i dosta tezi. Writing je bilo neformalno pismo od 150 rijeci na temu " komsija pali smece u blizini vase kuce", objasnite situaciju, kako to utice na vas i vasu porodicu, sto bi mu predlozili? Na eseju je tema bila "Uticaj medija ( novina) na privatni zivot ljudi, da li treba dozvoliti pisanje o privatnom zivotu, ili treba kontrolisati pisanje medija? Objasniti obje situacije, i dati svoje misljenje. Na speakingu za part1 me pitala da li radim i studiram, odakle sam, kakvo vrijeme volim, da li se vrijeme utice na moje raspolozenje? Na part 2 mi je dala pitanje da opisem pozantu osobu, koju bih volio da upoznam, zasto bas tu osobu, sto znam o njoj? I treci dio je bio isto povezan sa tim, kako pozitivne osobe uticu na djecu, kako se bore sa popularnoscu, kako da zadrza popularnost i poslije njihovih karijera?

Ovo je sve bilo na generalu. Toliko od mene ;) Srecno svima koji polazu :)

I ja sam juce polagala pa evo i mojih utisaka i pitanja,listening max. koncentracija je najbitnija. Nisam skontala odgovore na zadnja tri pitanja,a i jos nekoliko sam sigurna da sam pogresila,pa...valjda cu nagurati koliko mi treba.Reading mi nije bio toliko tezak,a ni writing, teme je momakpg napisao iste su. Speaking sam zeznula,uhvatila me trema,zbrzala sam ...ma bezveze,taj deo bih ponovila da mogu:sad2:.Uglavnom,nema potrebe za tremom(lako je to sada reci),ne tuku :D,za reading i listening su jako korisne Cambridge knjige sa prve strane ovog foruma. Za writing trazite na you tube https://www.youtube.com/user/EnglishRyan,jako je korisno i mnoge stvari ce vam biti jasnije,na speakingu pricajte polako:dash:,ja sam imala pitanja da opisem svoju kucu,od kad zivim tamo,koja mi je najomiljenija soba,koje praznike proslavljamo u nasoj zemlji,kako ja provodim praznike,koji mi je najomiljeniji,sta mislim da li imamo dosta praznika....Tema je bila da opisem situaciju kada sam nekog cekala,ko je bio u pitanju,gde sam cekala,sta sam radila dok sam cekala,kako sam se osecala?
Diskusija o cekanju kakva je razlika kad cekate uslugu ili osobu,kako godine uticu da li su stariji ljudi strpljiviji ili ne,da li cesto nekog cekam,da li mene cesto cekaju,kakva su deca po tom pitanju,kako moderna tehnologija utice na nase strpljenje...Mislim da je ceo test vise naporan nego tezak,zbog duzine i potrebne koncentracije,ali o tome cu kad dobijem rezultate. I da polagali smo u Singidunumu i SMRZLI SE. Zvuci kao klise ,ali naspavajte se ,popijte kafu ili jedite sta god da vam je bitnije,a mislim da cu,ako budam morala opet da polazem ,pre speakinga uzeti doping za smirenje:whistling:.

Poslednja izmena:
I ja sam malo zbrzao na speakingu, mada mislim da je to htjela i ona, jer sam bukvalno bio pretposljednji ;) No, valjda ce biti kako treba :) Kad sam zavrsio writing, i dosao kuci, sjetio sam se jos mnogo cega sto sam mogao napisati, ali vrijeme na ielts-u utice na sve, a najvise na razmisljanje..Svakako, na koncentraciju ce vam uticati i ljudi koji okrecu listove, pomjeraju stolicu, zovu onog koji nadzire da ga nesto pitaju i sl., tako da je najbolje da izvjezbate sto vise, i da kod kuce smanjite vrijeme za odgovore, upravo zbog svih faktora..Ja se nadam da ce biti kako treba, a to i tebi zelim, yazmin ;)

Ja radim i listening na sheet jer nisam stampao materijal iz knjiga. Ume da bude malo konfuzno, citam na racunaru, slusam i zapisujem na odstampani sheet. Mislim da ce mi biti jednostavnije na ispitu. A sto se tice readinga, naravno, u sheet direktno, zbog vremena.

Obicna olovka je dozvoljena za sva tri tipa testiranja?

Da,cak su i naglasili da prva dva dela,listening i reading,pisemo olovkom. Za writing mozes da biras,ali mislim da je pametnije pisati olovkom.Ja sam imala problema da uoblicim uvod i da sam pisala hemijskom to bi bila ziva brljotina,a nisam sigurna da bih stigla da prepisem da sam trazila dodatni papir za skicu.
Za true,false,not given sam pisala samo T,F,N/G,pa ako sam i to zeznula:besna:,i da u answer sheet sam sve pisala velikim slovima.

MladenNS,hvala,momakpg,hvala,takodje i ja se nadam da necemo morati ponovo, previse vremena i para treba da se ulozi.

Poslednja izmena:
Blizi se 13. frka panika. Plus tek sam juce poceo da vezbam writing ali mislim da ce biti ok.

Postoji li neka taktika da se prati broj reci (da ne gubim vreme na brojanje rec po rec)?!
I ima li neki limit za maksimalnu duzinu? Malopre sam vezbao, raspisao se i otisao na 308 reci. O.o

Blizi se 13. frka panika. Plus tek sam juce poceo da vezbam writing ali mislim da ce biti ok.

Postoji li neka taktika da se prati broj reci (da ne gubim vreme na brojanje rec po rec)?!
I ima li neki limit za maksimalnu duzinu? Malopre sam vezbao, raspisao se i otisao na 308 reci. O.o

Trebalo bi da skines answer sheet, na njemu da vezbas, pa da otprilike vidis koliko ti reci staje u redu i koliko ti redova treba. Ako mnogo prebavis broj isto nije dobro, tako do 270--280 reci maksimum.

- - - - - - - - - -

*prebacis

Back