KninGrad
Iskusan
- Poruka
- 6.197
Samo sam zaboravio da napomenembda Markion ili Markonije nije samo odbacio Stari Zavet vec tvrdio da to nije isti Bog.Пре свега, брате, Христос Васкрсе. Срећан празник и теби и свим православним хришћанима и људима добре воље.
Дакле, у вези твојих дилема- оне постоје јер си ти Стари Завет свео само на обрезивање и подржавање живота древних Израиљаца. То је твоја грешка, а и грешка многих хришћана који су одбацивали Стари Завет. Али, Стари Завет није само то.
Стари Завет нам открива тајну настанка света и човека, открива нам пад човека и самим тим, открива нам који је смисао Доласка Господа Исуса Христа на свет. Ми без Старог Завета то не би разумели и не би схватали. Дакле, за нас хришћане је пре свега битан тај откривењски део Старог Завета, пророчке књиге, затим све оно што нам указује и што нас упућује на Христа. Ми не можемо и не смемо одбацити Стари Завет јер нам је ту откривено Прво Лице Свете Тројице, ту се открива Бог Отац. Кад би смо одбацили Стари Завет, одбацили би и то, недај Боже. Зато су Маркион и слични јеретици који су тврдили да Стари Завет ,више не важи" и да је небитан за хришћане- и проглашени јеретицима и одбачена су њихова учења.
Рекох ти, погрешно је што Стари Завет сводиш само на обрезивање и закон, то како си га свео, испада по теби да је Стари Завет заправо само пар књига Поновљених Закона, нешто о Судијама и то је то. Не, брате мој, он је много шири од тога. Стари Завет су и Псалми Давидови (Псалтир), који Црква уважава као најлепше хвале и песме посвећене Богу. И још много тога. Наравно, водиља је, кажем, Нови Завет и ми хришћани се пре свега на њега ослањамо, али Стари Завет није одбачен, јер да јесте не би био део Свезог Писма. Старозаветнер личности су признате у нашој Цркви, оне се славе у Православљу, сети се да је сам Христос, приликом Преображења, био у друштву са Мојсијем и Илијом. Стари Завет је испуњен, то значи да нам за Спасење више није потребно обрезивање и маса старозаветних обичаја, није више потребан строг старозаветни морал и закон, јер је ту сад Љубав која је дошла са Сином. Али, суштинско, откривењско, у Старом Завету и даље важи, не заборави да Христос каже да су хришћани позвани да седну за трпезу са Аврамом.
Sto se tice morala ne razumem zasto navodis da moral nije vise strog kao pre, meni se cini da je bas obrnuto (mozda kazne nisu stroge kao pre za krsenje zakona) ali danas malo ko zivi kako zavet nalaze.