Zagreb -- Hrvatska svake godine izgubi grad velicine Osijeka. Iseljavanje je pocelo 2009. Ako se nešto ne promeni, “lijepa naša” bi mogla da postane “zemlja bez ljudi”.
Portal 24sata.hr tokom juna ove godine sproveo je istraživanje o uzrocima, razmerama i posledicama iseljavanja ljudi iz Hrvatske. U anketi je ucestvovalo 50.000 muškaraca i žena.
Kako se navodi u opširnoj analizi objavljenoj na sajtu, uz graficke prikaze, sve hrvatske županije, osim Istarske, beleže pad broja stanovnika.
Iz Hrvatske se, prema procenama, dnevno iseli 247 osoba.
“Svakog sata naša domovina ima deset stanovnika manje. Svakih šest minuta neko se odseli. Ako se to nastavi, za pet godina Hrvatsku bi moglo da napusti još 500.000 ljudi. Više niko nece ostati u domovini, osim starih ljudi, najbogatijih i ‘obezbedenih’. Strucnjaci kažu da je demografska kriza u Hrvatskoj znacajniji i dugorocniji ekonomski, državni i nacionalni problem nego kriza u Agrokoru. Od Slavonije do Like, sela i mesta zjape prazna”, navodi se u istraživanju.
“Ako se nešto ne promeni, Hrvata bi 2031. moglo biti manje od tri miliona“, rekao je demograf Stjepan Šterc.
Hrvatima je top-destinacija za život Nemacka, gde želi da ode najviše ljudi. Ali BiH, Austrija, Irska, Srbija i Italija su im takode privlacnije od Hrvatske.
A zašto narod odlazi: nepotizam, korupcija, nemar za obicne radnike, male plate i nesigurnost radnih mesta samo su neki od razloga...
Za deset godina Hrvatska je ostala bez tacno 204.300 stanovnika. Dosad se iselilo ukupno 348.000 ljudi. Osim onih koji vani traže bolji posao, iz Hrvatske se iseljava i mlado obrazovano stanovništvo koje ima siguran posao. Ne žele da ostanu u Hrvatskoj jer, kako kažu, “lepa naša propada i mi ne želimo da potonemo s njom“.
Nijedan deo Hrvatske nije pošteden iseljavanja. Hrvati odlaze iz svih krajeva zemlje. Ipak, najviše se iseljavaju iz Zagreba, Slavonije i Like.
“Ne mislim da se vratim jer bih u svakom pogledu nazadovao“, kaže Filip Maksan, koji ne živi više u Hrvatskoj.
“Da sam znao kakvi me uslovi rada cekaju ovde verujem da bih se preselio mnogo ranije“, naveo je Bojan Petric.
“Hrvatska je predivna zemlja koja mladim i ambicioznim ljudima ne pruža ništa“, rekao je Ivan Begic.
“Nisam videla buducnost. Odlucila sam krenuti ispocetka u zemlji bez ustaša i partizana“, navela je Katarina Milkovic.
“Za Hrvatskom ne patim. Niti je mrzim. Volim je, ali u nju se živa ne vracam. I nisam manja Hrvatica zbog toga“, navela je Ana-Marija Hota.
Poražavajuci podaci su i da cak 72 odsto ispitanika razmišlja o odlasku iz Hrvatske.
https://www.b92.net/info/vesti/inde...&utm_campaign=Under-Article-List&utm_content=
Gotovi su
EU i NATO SU IM DOSLI GLAVE