I tebe sam sit kafano

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jedna i od mene,ne znam da li sam pogodio temu ne zanr...takodjer isprike ako je netko vec postavio tu stvar,nov sam ovdje a ima previse stranica da sve provjerim.Molim vas upozorite me ako sam promasio bit teme

Poslednja izmena:
U pravu si, cini mi se da je i Bunta zamislio ovo kao kutak za prave vredne pesme, uz koje se moze jos lepse uzivati od sunda ''grandTurboSundoGroka '' :ok:

Upravo tako.Baš zbog toga da se Srpska Izvorna muzika,kao i izvodjači iste ne bi zaboravili,mislim da ne bi bilo loše da ponekad ubacimo po neki podatak,kao na "Yu Evergreen" temi.Nadam se da se Buntovnik neće ljutiti,a ako njemu ili nekome bude smetalo što je tema dobila na obimu,neka kaže i neću postavljati podatke. :)
O pravim izvodjačima Narodne muzike ne može se danas mnogo čuti,jer tabloidi nisu mnogo zainteresovani da pišu o njima,kao o novokomponovanim "grande" izvodjačima,kojima aduti ne leže u glasu i dobrim numerama,već u nekim drugim stvarima ... Ali,da ne dužim. :)

Staniša Stošić

StanisaStosic1SMF.jpg

Staniša Stošić rodjen je u selu Vrbovo (opstina Vladicin Han) 1945. godine. U Uciteljskoj skoli u Vranju svirao je violinu, bio solista u horu i imao prve casove pevanja. Iako je po profesiji bio ucitelj, vrlo brzo postao je poznat po glasu. Muzicku karijeru zapoceo je u Radio Beogradu, 1963. godine. Tri godine kasnije, pobedio je na festivalu "Zlatiborski narcis" sa pesmom "Stojanke, bela Vranjanke". Godine 1972. snimio je pesmu "Vranjanka" koja ga je proslavila. Pesmu je napisao Dragan Tokovic specijalno za njega. Sledece godine pesma R. Graica "Stani zoro", koju peva na "Saboru", postaje veliki hit.

Zbog svojih interpretacija, Stosic je dobio nadimak "srpski Pavaroti". Takodje ga zovu i "tatko za juznjacki melos". Godine 2007. dobio je posebno dozivotno priznanje Ministarstva kulture Srbije.

Stanisa se ozenio u 43. godini. Po njegovim recima "supruga Ljiljana i sinovi Stefan i Dusan, su mu uz prijatelje, bili najveci imetak."

"... Stošić već četiri decenije bez onoga što se zove estradna nadmenost i površnost, ostavlja za sobom blago narodne pesme. Ostao je nepromenljiv, odan svom stilu, nemajući namere da bilo šta oduzima ili dodaje jer za to nema potrebe. Pogotovu ne sada u poplavi kiča koji se uselio u sve pore naše kulture.

Danas je možda utopija, da pesme Staniše Stošića, mogu da nadmaše površnost sa kojom deluju 'muzički idoli' današnjih generacija, ali je sigurno da ono što je on uradio mora češće da se nađe na 'vranjskoj kulturnoj trpezi'"...

Jednom ga je jedan TV voditelj najavio: "... Sada će vam Staniša Stošić otpevati jednu pesmu, a kada Staniša Stošić peva, to je jedan mali čas lepog pevanja za gledaoce, ali i za mnoge pevače".

Preminuo je u 63. godini.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back