I Ševčenko napustio Rusiju

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.405

Ševčenko napustio Rusiju​


1706429995-GettyImages-1916533608-750x480.jpg
Sarah Reed / Stringer
Teniski egzodus iz Rusije se nastavlja. Aleksander Ševčenko, jedan od najtalentovanijih tenisera mlađe generacije, nastavlja karijeru kao građanin Kazahstana.

„Zdravo svima, samo želim da obavestim sve da ću od naredne nedelje predstavljati Kazahstan na terenu. Veoma sam ponosan i ne mogu da dočekam da izađem na igralište, u pokušaju da napravim nezaboravne momente za mene i zemlju“, napisao je 23-godišnji Ševčenko na društvenim mrežama.
Rođen je u Rostovu na Donu, u prošloj godini je mnogo napredovao stigavši do 48. pozicije ATP liste.
Nije teško pretpostaviti kako je ova vest dočekana u Rusiji, a prvi komentari su da razlog nije politički.
– Verovatno je to uradio kako bi mogao da igra na Olimpijadi – kaže Svetlana Žurova, osvajačica zlatne medalje u brzom klizanju iz Torina 2006, inače član Dume.
Po pravilima iz jedne zemlje će na OI u Parizu moći da igraju najviše četvorica tenisera u singlu. Kako su ispred Ševčenka u ovom trenutku Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Roman Safijuljin i Aslan Karacev, jasno je da mu šanse nisu velike.
– I ranije su naši sportisti prelazili da igraju za druge zemlje, najčešće oni koji nisu mogli da izdrže konkurenciju. Za mene je Ševčenkova odluka veliko iznenađenje. Potpuno je nelogična ako mu nije ponuđen novac – ističe Žurova.

Ono što je nelogično to je da se Ševčenko odlučio na takav potez kada je već ušao u prvih 50 i kada novac više nije problem. Pitanje je i da li je samo učešće na Igrama dovoljno jak razlog da se promeni državljanstvo jer je to samo jedan turnir u četiri godine, a i nema garancije da će moći da igra u Parizu, jer lako može da se dogodi da padne na rang listi. Zato je možda i logična pretpostavka Žurove da mu je ponuđen veliki novac iz Astane, jer se to stalno dešava.
Jelena Ribakina i Aleksander Bublik su tako promenili pasoše ali oni su tada bili neafirmisani teniseri i finansijska pomoć im je bila preko potrebna.
S druge strane, Ševčenko od devete godine ne živi u Rusiji, već u Austriji. Godinama je član akademije Gintera Breznika, bivšeg trenera Dominika Tima.
Bilo kako bilo, to je novi udar za ruski tenis. Letos je pasoš promenila Varvara Gračova, takođe 23-godišnjakinja, trenutno 39. na VTA listi, uzevši francusko državljanstvo, a ubrzo je njenim putem otišla i Ksenija Jefremova, veoma perspektivna juniorka. Kada se tome doda da je od početka rata u Ukrajini, tridesetak juniora prešlo u kazahstanski tenis, jasno je koliko je to bolna tema u Rusiji.Izvor: Sport Klub
 

Back
Top