Referendum je samo pitanje vremena!!! Več sad, u predstojećim pregovorima o ustavnim reformama Srbalji su istakli svoj minimum uslova za sporazum, a to je federalizacija BiH sa RS kao treitorijalno netaknutom cjelinom i ustavom garantovanim pravom srpskog naroda na samoopredjeljenje!!! namo valjda svi (već smo to naučili svih ovih godina) da to pravo na samoopredjeljenje naroda svoje jasno uporušte ima i Povelji OUN!!!
MOŽEMO MI I OVAKO KAO I DO SAD S TIM DA NEMA VIŠE PRENOŠENJA NADLEŽNOSTI NA BH NIVO NI ZA NOKAT!!!
Najavljena je mogućnost i preispitivanja ustavnosti postupka svih do sada prenošenja nadležnosti pošto u najvećem slučaju radi se o rješenjima mimo odluka NS RS koja je po BiH Ustavu jedina nadležna za donošenje takvih odluka!!!
Ako budemo dovoljno mudri i strpljivi, referendum bi lako mogao da postane puka formalnost!!! Ja se i sad u Banja Luci osjećam kao da sam npr u Novom Sadu, (a možda i slobodnije)!!
Dakle, ovaj put Srbalji ne rade ništa pod hitno jer vrijeme radi za nas i ovako kao što nam je sad, u Bosni smo u poziciji gornjih!!! Muya je svejedno iz godine u godinu sve manje u RS, s tim da su se po Sarajevu konačno zabavili I sami sobom!!!
Za njih je Dejton, kako oni to često pominju "ludačka košulja", a njega je moguće mijenjati samo uz saglasnost Srbalja!!! Bez Dejtona Bosna je za Srbalje "AJDE GIJA"!!! Dakle, još uvijek mi odlučujemo te brzina nije dobra solucija ako se nastoji pravilno procjenjivati i donositi najbolje odluke!!! Korak ka konačnom rješenji biće i ekonomsko faktičko stanje koje se već nazire u Bosni!!! Naime, RS je u sve većoj ekonomskoj ekspanziji u odnosu na truko stanje u FBiH!!! Nezaposlenost je već dvije godine u opadanju, strane investicije su u porastu, budžet je sve veći, učešće javne potrošnje u ukupnim budžetskim rashodima svedeno je na razumnih 38%, u RS su i ekonomski, kao strateški investitori , na velika vrata ulaze Rusi, Srbijanci, Litvanci, Norvežani i Austrijanci...!!! Federacija je suočena sa velikim dugovanjima prema institucijama u RS:
npr.
- mora da preuzme isplaćivanje penzija za preko 35.000 penzionera koji su pravo na penziju ostvarivali radeći na prostoru sadašnje FBiH, a koji su kao izbjeglice godinama bili na teretu PIO RS - usput tu su i potraživanja svih do sada tako isplaćenih sredstava u iznosu koji sad već prelazi preko 250 miliona KM).
- moraće se poravnati i potraživanja preduzeća Hidrogradnja, odnosno preduzeća koje je posljedicama rata ostalo podijeljeno u oba bh entiteta, a kod kojeg je federalni dio zloupotrebio identitet firme nezakonito naplaćujući ogromna sredstva koja nam je Irak ostao dužan za naše tamošnje infrastrukturne projekte ostvarene od peije rata...
Ima toga još za bruku, al je jasno da Muyama ni zavlačenje ruku u srpski džep nije dovoljno da ekonomski budu barem približno jednaki RS-u!!!
U stvari,
"nije nam toliko hitno, koliko nam je bitno!!!" Ništa nam nije "pod hitno" jer sve nabrzinu samo bi "zamutilo vodu", a zna se ko sve ove godine u Bosni nastoji "da lovi u mutnom"!!!