"I nikog ne zovite ocem" mt 23: 9

2013534_univ_cnt_2_md.jpg

Pa ne znam koliko liče na duhovne vođe, al svakako čovek ne bi
mogao da ih oslovi sa oče.. :think:
koji je toni

"I nikog ne zovite ocem na zemlji,jer je jedan vas Otac na nebesima" Matej 23:9

Zasto se krsi ovoliko ova zapovjest?
Ona se odnosi na pojam duhovnog oca.
Imamo bioloskog roditelja to je druga stvar. Takodje Avraam je nazvan ocem jer je bioloski otac jednog naroda. Ali duhovni otac je jedan,to je Bog. Odakle onda ovoliko svestenika i nekih teologa da nazivate ocem?
Otac kao onaj od koga si potekao i otac kao onaj koji te vaspitava
i podiže. To su dve uloge oca.

Jedan je tvorac, Otac od koga si potekao i ne treba nekog drugog
smatrati za oca u tom smislu, pa čak ni roditelja, jer si uz pomoć
roditelja došao na ovaj svet, ali on nije tvoj tvorac.

Duhovnu hranu možeš dobiti preko bilo koga i u tom smislu otac
duhovni ti bilo ko može biti.

To treba razumeti, a ne sujeverno se držati neke zapovesti.

A zasto i po kom osnovu izednjacujes kategoriju SLUGE sa DUHOVNIM OCIMA...!??
Jel imas neki Biblijski dokaz u prilog takvoj tvrdnji ili nesto improvizujes na svoju ruku ???
Pa zato, citaj malo vise te stihove koje sam postavila, pa ce ti biti jasno. Jer samo ko je dobar sluga, moze da bude i dobar duhiovni otac, na to se svode ti stihovi.
Mogao im je reci "imali ste puno laznih Bogova" a neko to poveze sa recenicom "nemojte sluziti laznim bogovima". Tako i ovo "imali ste mnogo ucitelja u Hristu" nema istu poentu sa onim sto sam ja naveo... I da je to kao sto ti kazes,sta bi onda znacilo Hristovo "Ne zovite nikog Ocem" ? Sta? Da je onako rekao,a ne treba postovati?
Pa mogao je mozda, ali nije, rekao je ovako kako je rekao.

Pa zato, citaj malo vise te stihove koje sam postavila, pa ce ti biti jasno. Jer samo ko je dobar sluga, moze da bude i dobar duhiovni otac, na to se svode ti stihovi.

Pa mogao je mozda, ali nije, rekao je ovako kako je rekao.
Procitao i opet mi nije jasno,mozda je do mene.... a jel mozes navesti konkretan deo teksta za kokeg smatras da ti daje za prava doneti takav zakljucak...!?

Zaboravila si teksta ili ne znas odakle si ga skinula,onako uz put,dok je bilo reklama na onu tvoku omiljenu seriju...?
Reko sam ti,nisam razumeo kako si povezala konce stoga trazim pojasnjenje....osim ukoliko ga nemas pa ti lakse reci da se kao ne zelis ponavljari...😄
Evo ti, to je ovaj post, pa ti procitaj pazljivo i to i linkove. Dakle, tako je rekao apostol Pavle, osnivac Crkve zajedno sa apostolom Petrom, i od tada se to praktikuje u Crkvi.

https://forum.krstarica.com/threads/i-nikog-ne-zovite-ocem-mt-23-9.977199/page-2#post-47252688

Evo zasto, tako je rekao apostol Pavle, jedan od osnivaca Crkve.
Hajde da vidimo...dakle vidim da si dala sledeceg teksta:
".... Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем."

I onda dajes sledece objasnjenje/tumacenje:

l

Dakle, rec "otac" u ono vreme nije ni bila crkvena titula ni oslovljavanje, pa se odnosi na to vreme.
Dakle po tebi,u ono vreme ( valjda mislis na vreme prve crkve o kojoj citamo u Svetom Pismu) nije bilo crkvenih titula a nit oslovljavanje stoga ako si ovo mislila reci aposolutno si u pravu - u izvornoj,dakle prvoj Hristovoj crkvi toga nije bilo !!!
...sve te titule.oslovljavanje,rukoljubi i t.d. su klasicna verska novotarija,dakke nebiblijska praksa koja direktno i frontalno ulazi u sudir sa Biblijskim principima i standardima za zivot vernika a narocito sa eksplicitnim Hristovim zapovestima !!!

Posle toga i ovih reci apostola Pavla je Crkva uvela takvo uobicajeno oslovljavanje za svestenika kao duhovnog oca, kao sto je i apostol Pavle bio za Korincane.
Formulacija POSLE TOGA ti je veoma neprecizna i odudara od Biblijske evidencije...
...ponavljam, i posle tih reci apostola, u NZ-u nigde ne vidimo da je bar jedan hriscanin promenio svoju versku praksu i poceo paktikovati rukoljub,nazivao ocem nekog propovednika jevandjelja a nit vidimo ikakvih titulara u crkvi !!!
Dakle posle toga je formulacija koja se objektivno moze odnositi iskljucivo na vreme nakon prve Crkve i van Biblijskih okvira.

A sad malo o citiranom tekstu:

Apostol je rekao da ih je on "rodio"u Hristu sto nam jasno i direktno ukazuje da je to postigao propovedanjem jevandjelja ( dakle ne klasicnim poucavanjem po nekom pitanju jer to moze i svaki drugi vernik,imao on dara za propovednika ili ne).
E sad ako je propovedanje jevandjelja bio osnov zasto i kako ih je on rodio u Hristu onda je taj isti koncept bio na snazi i kad je Isus diurektno slao apostole da propovedaju jevandjelje,evo tog poziva:

Marko 16,14.15:
"...A najposlije javi se kad njih jedanaestorica bijahu za trpezom,...
I reče im: idite po svemu svijetu i propovjedite jevanđelje svakome stvorenju..."

Dakle kao sto se jasno vidi,ona jedinaestorica su bili definitivno prvi propovednici Hristovog jevandjelja, oni su bili prvi koji su neke ljude ( novoobranike) "rodili u Hristu"ali nit je iko njih a nit apostola Pavla kasnije nazivao ocem a nit im je davao neke titulare !!!

Prva Hristova crkva ili jos preciznije izvirno hriscanstvo ne poznaje titulare,svestenika,rukoljuba i t.d. ali zato je bilo staresina,propovednika,ucitelja i t.d. i togva ima do dana dansnjeg u redovima hriscanske crkve koje se drze izvornog hriscanstva !!!
Nazalost,to nije slucaj kod velikih vz-ca jer oni sprovode ciste novotarije suprotno smernicama iz Svetog Psma stoga su klasicni novoverci !!!
Napominjem da su to potpuno razlicite sadrzine od onog sto su propovedali apostoli stoga je to izmenjeno i nadogradjeno ( update) "jevandjelje" u vezi cega su apostoli bili rigidni - ni jedno drugo jevandjelje osim onog kojeg su propovedali nije bilo prihvatljivo,dajuci anatema za svakog koji to bude radio.
Evo Biblijskog dokaza:

Gal.1,8:
"...Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude!

Poslednja izmena:
Hajde da vidimo...dakle vidim da si dala sledeceg teksta:

".... Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем."

I onda dajes sledece objasnjenje/tumacenje:

Dakle po tebi,u ono vreme ( valjda mislis na vreme prve crkve o kojoj citamo u Svetom Pismu) nije bilo crkvenih titula a nit oslovljavanje stoga ako si ovo mislila reci aposolutno si u pravu - u izvornoj,dakle prvoj Hristovoj crkvi toga nije bilo !!!
...sve te titule.oslovljavanje,rukoljubi i t.d. su klasicna verska novotarija,dakke nebiblijska praksa koja direktno i frontalno ulazi u sudir sa Biblijskim principima i standardima za zivot vernika a narocito sa eksplicitnim Hristovim zapovestima !!!

Formulacija POSLE TOGA ti je veoma neprecizna i odudara od Biblijske evidencije...
...ponavljam, i posle tih reci apostola, u NZ-u nigde ne vidimo da je bar jedan hriscanin promenio svoju versku praksu i poceo paktikovati rukoljub,nazivao ocem nekog propovednika jevandjelja a nit vidimo ikakvih titulara u crkvi !!!
Dakle posle toga je formulacija koja se objektivno moze odnositi iskljucivo na vreme nakon prve Crkve i van Biblijskih okvira.

A sad malo o citiranom tekstu:

Apostol je rekao da ih je on "rodio"u Hristu sto nam jasno i direktno ukazuje da je to postigao propovedanjem jevandjelja ( dakle ne klasicnim poucavanjem po nekom pitanju jer to moze i svaki drugi vernik,imao on dara za propovednika ili ne).
E sad ako je propovedanje jevandjelja bio osnov zasto i kako ih je on rodio u Hristu onda je taj isti koncept bio na snazi i kad je Isus diurektno slao apostole da propovedaju jevandjelje,evo tog poziva:

Marko 16,14.15:
"...A najposlije javi se kad njih jedanaestorica bijahu za trpezom,...
I reče im: idite po svemu svijetu i propovjedite jevanđelje svakome stvorenju..."

Dakle kao sto se jasno vidi,ona jedinaestorica su bili definitivno prvi propovednici Hristovog jevandjelja, oni su bili prvi koji su neke ljude ( novoobranike) "rodili u Hristu"ali nit je iko njih a nit apostola Pavla kasnije nazivao ocem a nit im je davao neke titulare !!!

Prva Hristova crkva ili jos preciznije izvirno hriscanstvo ne poznaje titulare,svestenika,rukoljuba i t.d. ali zato je bilo staresina,propovednika,ucitelja i t.d. i togva ima do dana dansnjeg u redovima hriscanske crkve koje se drze izvornog hriscanstva !!!
Nazalost,to nije slucaj kod velikih vz-ca jer oni sprovode ciste novotarije suprotno smernicama iz Svetog Psma stoga su klasicni novoverci !!!
Napominjem da su to potpuno razlicite sadrzine od onog sto su propovedali apostoli stoga je to izmenjeno i nadogradjeno ( update) "jevandjelje" u vezi cega su apostoli bili rigidni - ni jedno drugo jevandjelje osim onog kojeg su propovedali nije bilo prihvatljivo,dajuci anatema za svakog koji to bude radio.
Evo Biblijskog dokaza:

Gal.1,8:
"...Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude!
Ja sam to nasla i dala sam link kao neko logicno objasnjenje, ali pravo je objasnjenje da se u pravoslavnoj crkvi tako oslovljavaju svestenici i druga svestena lica.

Zasto je to tako, ne znam i ne zanima me mnogo, oni znaju bolje posto se bave teologijom, dok ja ne. Cim je uobicajeno, znaci da nije nesipravno, odnosno da ima uporista u Bibliji, iako nije ni obavezujuce.

Otac kao onaj od koga si potekao i otac kao onaj koji te vaspitava
i podiže. To su dve uloge oca.

Jedan je tvorac, Otac od koga si potekao i ne treba nekog drugog
smatrati za oca u tom smislu, pa čak ni roditelja, jer si uz pomoć
roditelja došao na ovaj svet, ali on nije tvoj tvorac.

Duhovnu hranu možeš dobiti preko bilo koga i u tom smislu otac
duhovni ti bilo ko može biti.

To treba razumeti, a ne sujeverno se držati neke zapovesti.
Aha,znaci zapovjesti prihvatiti koje ti odgovaraju,koje ne odgovaraju da iskuliramo kao da ne postoje? Zapraticu te za jos savjeta 😆

Ja sam to nasla i dala sam link kao neko logicno objasnjenje, ali pravo je objasnjenje da se u pravoslavnoj crkvi tako oslovljavaju svestenici i druga svestena lica.

Zasto je to tako, ne znam i ne zanima me mnogo, oni znaju bolje posto se bave teologijom, dok ja ne.
Pa ne mozes ti svu krivicu svaliti samo na one koje su zaposljene u crkvi jer kad ti njih nazivas svestenicima ( dakle kad im se obracas) ti postajes njihov saucesnik u delu poricanja Hristove zrtve kao Bozjeg Jagnjeta.
Niame,teologija koja promovise kontinuitet svestenicke sluzbe direktno i nedvosmiljeno porice pomenutu zrtvu ili jos preciznije - smatra da se prinosenje krvnih zrtava treba i dalje obavljatiu.

Cim je uobicajeno, znaci da nije nesipravno, ...
E jes ti logikas,kod nas je postalo uobicajeno da se redovno odrzava parada gordosti gde pripadnici gey populacije ( ma pedercine bre i lezbosi ) maltretiraju narod s njihovim agresivnim nastupima,trazeci da ih drustvo prihvati kao normalna stvar,realnost...
...I sta cemo sad,zar zato sto je ovo postalo uobicajeno trebamo zakljuciti da homoseksualnost nije neispravna...!?
Pa naravno da ne.

odnosno da ima uporista u Bibliji, iako nije ni obavezujuce.
Pa zato sam te i prozvao,da izneses neke konkretne Biblijske citate koje bi mogle biti legitiman dokaz zasto se radi suprotno onom sto je Isus izricito zabranio...
E sad ako smatras da to nije obavezujuce onda mozda mozemo konsultirati nekog iz hare krisna,mozda vam oni budu dali legitimitet za postupke koje su Vam osporene na ovu temu ?!

Pa ne mozes ti svu krivicu svaliti samo na one koje su zaposljene u crkvi jer kad ti njih nazivas svestenicima ( dakle kad im se obracas) ti postajes njihov saucesnik u delu poricanja Hristove zrtve kao Bozjeg Jagnjeta.
Niame,teologija koja promovise kontinuitet svestenicke sluzbe direktno i nedvosmiljeno porice pomenutu zrtvu ili jos preciznije - smatra da se prinosenje krvnih zrtava treba i dalje obavljatiu.

E jes ti logikas,kod nas je postalo uobicajeno da se redovno odrzava parada gordosti gde pripadnici gey populacije ( ma pedercine bre i lezbosi ) maltretiraju narod s njihovim agresivnim nastupima,trazeci da ih drustvo prihvati kao normalna stvar,realnost...
...I sta cemo sad,zar zato sto je ovo postalo uobicajeno trebamo zakljuciti da homoseksualnost nije neispravna...!?
Pa naravno da ne.

Pa zato sam te i prozvao,da izneses neke konkretne Biblijske citate koje bi mogle biti legitiman dokaz zasto se radi suprotno onom sto je Isus izricito zabranio...
E sad ako smatras da to nije obavezujuce onda mozda mozemo konsultirati nekog iz hare krisna,mozda vam oni budu dali legitimitet za postupke koje su Vam osporene na ovu temu ?!
Nema sta ti mene da prozivas kao minona grupa tj, verska zajednica, nisam duzna da ti objasnjavam a i ovo je mnogo, jer ocigledno nisi shvatio da takvo oslovljavanje nije obavezno, nista nije "programirano" da mora, nego pises i dalje nesto deseto.
@robivek ovo treba dobro zapamtiti..ako je nesto uobicajno i prihvaceno od mase,to je ispravno 🤣😜
Ne "kaze" to masa, nego Crkva koja ima uporiste u Bibliji i pokazala sam i koje.

Ako vam je to krivo ili ne shvatate, sta da vam radim?... mucnite glavom pa cete shvatiti.

https://eparhija.com/blog/kako-se-treba-ponasati-u-crkvi

https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/id/6876/levuskina.nazivi.za.svestenike.pdf

Nema sta ti mene da prozivas kao minona grupa tj, verska zajednica, nisam duzna da ti objasnjavam
Uuuuups,izvinite sto sam Vas uznemiravao nezgodnim pitanjima,evo necu vise...
...naravno da nisi duzna,tretiraj moja pitanja kao da su retoricka,lakse se tako smiruje savest...
a i ovo je mnogo, jer ocigledno nisi shvatio da takvo oslovljavanje nije obavezno,
Nije obavezno...!?
Dakle ides popu u crkvu i kazes," znas sta pope,da ja prvo tebe nesto pitam..." - sta mislis dali ce ti reci izvili ili ce ti zameriti sto si mu nisi obratila sa "svestenice"...!?
Daj konsultiraj bracu "u veri"i proveri kako se trebaju oslovljavati "ti vasi sluzbenici " u crkvi pa se onda vrati da nastavimo gde smo stali,jel vazi ?
nista nije "programirano" da mora, nego pises i dalje nesto deseto.
Dakle pisem nesto van konteksta,jel ti to tvoja primedba ?
A jel mi mozes pokazati gde ssm ja to konkretno "skrenuo s puta"tekuce diskusije ?
Ne "kaze" to masa, nego Crkva koja ima uporiste u Bibliji i pokazala sam i koje.
I ja sam te odmah nesto pitao a ti si dala odgovor tipa "nisam ja odavde,ne znam ja to..."
Ako vam je to krivo ili ne shvatate, sta da vam radim?..
Pa krivo mi je jer je to velika masa naroda koja radi suprotno Hristovoj izricitoj zabrani...izmedju ostalog.

. mucnite glavom pa cete shvatiti.
Evo muckam,muckam,i muckam, i mu....uuuuups,zavrte mi se u glavi...cekaj da sednem i da vidim dali je upalilo....
...ma jok ,ja jos uvek smatram da readite suptotno Hristovim recima i Biblijskim principiuma za crkveni zivot u globali...

...mozda je ipak do mene,jer sam iz neke male vz-e a mi smo malo "tupavi"i "spori na kontanju"stoga nemoj mi zamerati... :D

Evo muckam,muckam,i muckam, i mu....uuuuups,zavrte mi se u glavi..
Muckaj i dalje, i citaj linkove koje postavim.

Zato i "muckas" do besvesti, jer ne citas i ne zelis nista da saznas.

Da si procitao, saznao bi da nije nista pogrdno ni pogresno reci ni "pope" ni "svestenice", ali mi se obracamo (i) sa "oce" (vrlo je ovde bitno malo slovo, ako ti nesto znaci kao objasnjenje), a glavno je da vi bukvalno shvatate svaki navod iz Biblije, i one koji se ne odnose na svestenike.

Muckaj i dalje, i citaj linkove koje postavim.

Zato i "muckas" do besvesti, jer ne citas i ne zelis nista da saznas.

Da si procitao, saznao bi da nije nista pogrdno ni pogresno reci ni "pope" ni "svestenice", ali mi se obracamo (i) sa "oce" (vrlo je ovde bitno malo slovo, ako ti nesto znaci kao objasnjenje), a glavno je da vi bukvalno shvatate svaki navod iz Biblije, i one koji se ne odnose na svestenike.
...ti bi dakle da mudrujes...!?
U redu,jos jedno podpitanje:

Kad pitas nekog popa sta je po profesiji,sta ce da ti odgovori ?

Back