"I nikog ne zovite ocem" mt 23: 9

Mali Keks

Zainteresovan član
Poruka
235
"I nikog ne zovite ocem na zemlji,jer je jedan vas Otac na nebesima" Matej 23:9

Zasto se krsi ovoliko ova zapovjest?
Ona se odnosi na pojam duhovnog oca.
Imamo bioloskog roditelja to je druga stvar. Takodje Avraam je nazvan ocem jer je bioloski otac jednog naroda. Ali duhovni otac je jedan,to je Bog. Odakle onda ovoliko svestenika i nekih teologa da nazivate ocem?

Imamo bioloskog roditelja to je druga stvar. Takodje Avraam je nazvan ocem jer je bioloski otac jednog naroda. Ali duhovni otac je jedan,to je Bog. Odakle onda ovoliko svestenika i nekih teologa da nazivate ocem?
duhovni otac ti je onaj stari mudrac u glavi koji te uvek zaustavi da ne napravis tesku glupost ili ti da podrsku da uradis nesto ludo sto ti nedostaje.

Ne krse je svi.
Ali vecina da...
Na pr Mi JS se drzimo svega sto pise u Bibliji.

Bog je Otac tako da je neprilicno da duhovne vodje zovemo Oce.

De ne zajebavaj se. Izvinjavam se ostalima sto moram ovako da se izrazavam :)
pitam te jasno i glasno...kako da zna put onaj ko ne ume da cita?
kako ce slep ako mu niko ne da bibliju na brajevom pismu?kako ce od rodjenja gluv?

kako ce onaj koji je prezren od svih i koji zivi sam i ne pali tv radio nema komp zivi sa mackama?

ko ce njega izvesti na stazu vere?

i ako verujes u boga taj recnik ti bas nije pod libelom... zamisli na prvo pitanje svetom licu ovako postavljeno da mu neki monah ili nesto jace po crkvenom cinu tako besprizorno odgovori?

kako mislis da te bog uci i vodi kroz zivot?
Kroz Njegovg Svetog Duha i uobicajeno to direktno funkcionise putem delovanja kroz savest svakog pojedinca...cak i nevernici i ateisti , i nepismeni , i coravi i gluvi i t.d. imaju savest,to je mehanizam koji je Bog usadio u ljudski razum kroz koji On poziva ljude na pokajanje i opominje ih kada cine greh...nazalost ljudsko srce pod teretom greha se veoma cesto oupire tim pozivima ali je to vec drugo pitanje.

pitam te jasno i glasno...kako da zna put onaj ko ne ume da cita?
kako ce slep ako mu niko ne da bibliju na brajevom pismu?kako ce od rodjenja gluv?

kako ce onaj koji je prezren od svih i koji zivi sam i ne pali tv radio nema komp zivi sa mackama?

ko ce njega izvesti na stazu vere?

i ako verujes u boga taj recnik ti bas nije pod libelom... zamisli na prvo pitanje svetom licu ovako postavljeno da mu neki monah ili nesto jace po crkvenom cinu tako besprizorno odgovori?
Odgovor kojeg sam dao odnosi se i na ovo tvoje pitanje !

Kroz Njegovg Svetog Duha i uobicajeno to direktno funkcionise putem delovanja kroz savest svakog pojedinca...cak i nevernici i ateisti imaju savest,to je mehanizam koji je Bog usadio u ljudski razum kroz koji On poziva ljude na pokajanje i opominje ih kada cine greh...nazalost ljudsko srce pod teretom greha se veoma cesto oupire tim pozivima ali je to vec drugo pitanje.
to mu i ja rekoh..da su svi odgovori iskljucivo u nama... da su nam usadjeni u gene i kad postanemo svesne jedinke i pocinjemo da razumemo sta su vera i sta je sveti duh, onda su ti sva vrata otvorena od stvaralastva do razumevanja ljudi oko sebe.

kao sto dobar filozof odgovore prevashodno nalazi u prirodi tako i vernik nece odgovore naci samo u bibliji vec najvise u samom sebi.
Zavisi koje odgovore i na kakva pitanja...
Iskustvo mnogih kroz ljudfsku istoriju do dana danasnjeg potvrdjuje da je Sveto Pismo jedini relevantan izvor podataka o tome Ko je Bog,sta je On uradio za nas,gresnike,sta je to vera u Boga,kako se ona praktikuje i na osnovu kojih principa,pravila i zakona,zasto imamo ovakvo stanje danas,sta nas ocekuje sutra i t.d.
sistem koji je postavljen na planeti je savrseno prost samo ga ljudi komplikuju.
Zapravo to je izuzetno kompleksan sistem koji funkcionise u skladu sa svim kosmickim zakonima o kojima mi ljudi znamo veoma malo...A sav taj sistem funkcionise upravo tako kako ga je projektirao i stvorio Bog Nebeski,Stvoritelj neba i zemlje i svce sto je u njoj.

Poslednja izmena:
Zavisi koje odgovore i na kakva pitanja...
Iskustvo mnogih kroz ljudfsku istoriju do dana danasnjeg potvrdjuje da je Sveto Pismo jedini relevantan izvor podataka o tomer Ko je Bog,sta je On uradio za nas,gresnike,sta je to vera u Boga,kako se ona praktikuje i na osnovu kojih principa,pravila i zakona,zasto imamo ovakvo stanje danas,sta nas ocekuje sutra i t.d.

Zapravo to je izuzetno kompleksan sistem koji funkcionise u skladu sa svim kosmickim zakonima o kojima mi ljudi znamo veoma malo...A sav taj sistem funkcionise upravo tako kako ga je projektirao i stvorio Bog Nebeski,Stvoritelj neba i zemlje i svce sto je u njoj.
tako sam kolega i ja rezonovao ranije, ali dosao u nekoliko situacija da su ljudi koji su deklarisani ateisti pisali dela koja su odisala najlepsim hriscanskim vrlinama koje su bile duboko ukorenjene u samu srz novela ili romana... i kad sam im to predocio, nisu verovali da im je to izaslo iz podsvesti. sve je u nama, samo treba otkljucati pravim kljucem... kao srce zene naprimer.

gresnik... to je vecita tema i oko toga bi mogao dosta, ali bi prekoracio okvir teme tako da neki drugi put. drago mi je da sam se razumeo sa vama.

tako sam kolega i ja rezonovao ranije, ali dosao u nekoliko situacija da su ljudi koji su deklarisani ateisti pisali dela koja su odisala najlepsim hriscanskim vrlinama koje su bile duboko ukorenjene u samu srz novela ili romana... i kad sam im to predocio, nisu verovali da im je to izaslo iz podsvesti. sve je u nama, samo treba otkljucati pravim kljucem... kao srce zene naprimer.

gresnik... to je vecita tema i oko toga bi mogao dosta, ali bi prekoracio okvir teme tako da neki drugi put. drago mi je da sam se razumeo sa vama.
Reko sam vec,Bog deluje kroz ljudsku savest s tim sto ljudi ponekad nisu ni svesni te realnosti.

Reko sam vec,Bog deluje kroz ljudsku savest s tim sto ljudi ponekad nisu ni svesni te realnosti.
i kroz podsvest...itekako...dao primer kad je neko u psiho rasejanju kako da prepozna ruku spasitelja koji zeli da mu pomogne sa savetom a nema bliznjeg pored sebe...sa otvaranjem bilo koje knjige i prstom koji se zadrzi na nekom redu... u svakoj recenici ce naci mozda odgovor...ako veruje, iskreno.

osim ako nisu neki strucne knjige naravno :lol:

Kroz Njegovg Svetog Duha i uobicajeno to direktno funkcionise putem delovanja kroz savest svakog pojedinca...cak i nevernici i ateisti , i nepismeni , i coravi i gluvi i t.d. imaju savest,to je mehanizam koji je Bog usadio u ljudski razum kroz koji On poziva ljude na pokajanje i opominje ih kada cine greh...nazalost ljudsko srce pod teretom greha se veoma cesto oupire tim pozivima ali je to vec drugo pitanje.

Odgovor kojeg sam dao odnosi se i na ovo tvoje pitanje !

Bog svojim sv duhom, utice na savest svakog pojedinca, ali eto oni nece da prate njegove signale, ali eto bivaju svi spaseni. Covece, to nije biblijski.

Back