I Hrvati kažu da je ovaj bend iz Srbije najbolji u bivšoj Jugoslaviji

Smak je pravio sjajnu muziku, ali tekstovi pesama su obično bili treš. "Ljudi nije fer čovek živi kao ker...."... mislim, WTF dude.. isto i EKV.
Ali dobro, kod nas je obično bilo tako - ili muzika valja, ili tekst valja.

Deep Purple su na engeskom govornom području poznati po katastrofalnim tekstovima, onaj paćeni školovani Džon Lord je prevrtao oči na koncertima dok su Gilan ili Blekmur pevali i čekao svoj red da pokaže šta zna, tako da ovo u poređenju još i nije loše. (Uzmi i prepevaj recimo Smoke on The Water ili Lazy tako da ima smisla na srpskom i onda probaj da pevaš i videćeš kako to komično zvuči na srpskom da se peva sa onakvim intenzitetom. Jedino ako se Gilanov ili Blekmorov glas zamisle kao muzički instrument i ignoriše se značenje, kako se i radi po zemljama Balkana i Istočne Evrope, kod Nemaca, Japanaca, Brazilaca i ostalih zemalja van engleskog govornog područja gde se i ubrajaju u najbolje grupa ikada zbog muzike i virtuoznosti.).

Smak ima odličnih stvari, ali ima mnogo više onih koje preskačem. Na njima Točak pokazuje svoje neverovatno umeće nekoj drugoj publici, verovatno da overi status najboljeg gitariste, ali ne i slušaocima - a nije da nisam pokušao.

Bili su posebni za nase prostore, balkansko-zapadni hard rock sa primjesama jazza, nevejerovatno dobra gitarska soliranja, puna emocinalnog naboja neprevazidjenog Tocka i sa izrazitim glasovnim mogucnostima pokojnog vokala.
Ja sam ih obozavao, a tek odnedavno i ponovo poslusao nakon duze vremena i mogu reci da me i dalje inspirisu. Tek sam sada svijestan, koliko su bili jaka i kvalitetena grupa. naravno za one koji vole ovu muziku. Da nam jos pozive i imaju jos dosta nastupa.

Neki dan sam slucajno naisao na podatak da je samo opstina " Centar" Sarajevo prodala vise " nosaca zvuka" od ostatka Jugoslavije.

Indexi, Dugme, Ambasadori, ZAbranjeno Pusenje, Crvena Jabuka, Hari Mata Hari, Merlin, Bolero, Valentino, Zdravko Colic, Seid Memic Vajta, Divlje Jagode, Plavi Orkestar itd.
Nije poenta u prodaji već u kvalitetu snimljenog. Lepa Brena bi onda ladno mogla sve da ih oduva il majkaceca
:mrgreen:

EKV ima 10tak antologijskih pjesama, ali vecu paznju su budili svojim drustveno politickim stajalistima, nacinima zivota, odbijanjem da se uklope u malogradjanstinu, sirokim pogledima itd.
Po meni je EKV medju 10 najvecih jugoslovenskih bendova.
Da, voleli su da se drogiraju i otvaraju čakre i paralelne dimenzije u socijalističkom naniru poznavanja zapadnih trendova.
Postojala teorija zavere "da im to neko podmetnio" medjutim i drugi su se bavili muzikom a da ni alkohol nisu probali...
Problem je što su poruke pesama nihilističke....

juče smo baš u društvu pričali da je EKV-u inostrana scena bila matična kao što je bila domaća, razvalili bi na svetskom nivou
Ne bi. Ništa njih preterano ne izdvaja, a jedan su mračan, alternativni samozadovoljni bend koji ne može da ima nikad neku ne znam kakvu prođu. Malo su i kasnili za trendovima.

Puštao sam Englezima, kažu da su ok, ali nije sad da su poludeli, tražili mi da im odmah dam linkove za sve albume, kupim ploče... Muzički jako obrazovanim Englezima koji se u potpunosti razumeju u rok scenu. I ne, nije problem jezik.

Da li bi imali para više nego ovde, imali bi, a ko ne bi? Pa i publike jer je veće tržište. Logično.

Mislim da je Čola najviše izgubio i da bi taj lik bio planeterna zvezda da je rođen u Engleskoj ili Americi.

EKV bi prošli u Engleskoj 80ih i evo, da im poklonim, bili bi neki Siouxsie and the Banshees za sirotinju.

Sad, da li to znači razbiti... svakako daleko planetarno popularniji nego sad, ali ne mislim da bi bili U2.

Nemaju oni tu crtu kao na primer The Smiths koji su iako alternativni, pa i na neki sarkastičan način i mračni, ipak privlačili šire mase, klinci su se poistovećivali sa njima, bili na vrhu top lista...

EKV to nema, oni su nekako da imaju jaku bazu odanih fanova i ta baza bi u Britaniji bila veća i lakše bi se širila po svetu, ali opet nikad prevelika.

Dakle, bili bi neka manje popularna verzija Siouxsie and the Banshees. EKV je i ipak kasnio par godina. Mada, ajde, možda da su bili u Engleskoj ne bi kasnili. Ali svakako nisu bili pioniri ničega da bi dostigli još kultniji status i proširili bazu.

Što se tiče najboljeg benda iz bivše Jugoslavije, ne postoji tačan odgovor na to pitanje. Sve je stvar ukusa. Neki su se izdvojili, ali niko da sad kažemo - to je to, ovi su najbolji.

Bili su ok i kvalitetni, ali ne vidim da je to imalo prođu u SAD 80ih.

Alternativni bendovi koji su stekli neku popularnost u Americi u tom periodu su to činili zahvaljujući par hitova, dok je slušanje albuma i dublje istraživanje bendova ostajalo rezervisano samo za hardkor fanove i manju, i odanu bazu ljubitelja benda.

Da li bi uboli hitić, ne znam. Ono šta su pisali i kako su pisali i nije nešto preterano hitično, ni melodijski, ni lirički. Bar ne za američko tržište.

Ne znam koliko su Amerikanci zainteresovani za pesme o krvi koja se preliva kroz oblake od meda i slične stvari.

To ne umanjuje njihov kvalitet, pričamo čisto o mejnstrim uspehu.

EKV je imala čist evropski zvuk tog doba. I mislim da bi ostali dosledni sebi i furali sličan fazon i da su rođeni u Americi.

Ponavljam, cenim da bi im najveća šansa bila da se prikače uz grandž ranih 90ih i snime nešto u tom fazonu i Milan da ostavi dugu kosu.

Back