Hvaljenje u ovom trenutku

cvrle77

Iskusan
Poruka
6.858
I tako, jedni savetuju da ljudi doniraju, pomažu i ćute, kao da je sramota donirati pa se to tobož treba skrivati, trebaš da ćutiš jer Isus u bibliji tako kaže, dok sam ja u ovoj situaciji sasvim suprotnog mišljenja.

Ljudi trebaju da postuju svoje slike sa radnih akcija na facebook, na twitter, da zapljusnu mreže, da ne čekaju da ih babe koje su pomrle, hvale, već da pokažu da su radili da bi neko ko sutra vidi sliku, i sam izvadio telefon iz svog džepa, i poslao SMS i donirao, ili punio džakove peskom.

Pa tako ja vas pitam, da li sad tu trebamo da morališemo u ovakvom trenutku da li se neko hvali svojom slikom na fejsu, ako ona jedino što može jeste da proizvede pozitivan efekat na druge?

Kom je to lažnom moralisti bitno da li se dvoje takmiče ko će više da donira, ako to zapravo pravi beneficiju onome ko treba tu donaciju da primi?

Ako moja hvala može nekome pomoći, kako će nečije ćutanje pomoći? Ko je tu u prednosti?

Cvrle vidim da sam ti bio inspiracija za temu...:rumenko:

Ne vidim kako si mi ti bio inspiracija za temu...

ako si u nevolji i pomogne ti neki cedica ili neka javna licnost iskljucivo zbog svog rejtinga, a ne saosecanja msm da ti je svejedno. bitno da su ti pomogli

Nisi me razumeo...

Evo recimo, ja sam danas otkinuo od utovarivanja džakova ,jedva držim ruke na tastaturi. I slikao sam se sa ekipom. Okačio sliku na fejs. Moj kum odma slao SMSove kada je video sliku i najavio odlazak u CK za sutra.
Jel ja sada trebam da se stidim zato što sam okačio sliku, da sakrivam da sam bio na akciji, a moje kačenje te iste slike je napravilo još jedno dobro delo, indirektno?
Jel to moje delo sada umanjeno nekako zato što sam okačio sliku sa ciljem da deluje na moje prijatelje? Jel loše što sam se pohvalio da sam imao ekipu 'životinja' koje su me zamalo ubile tempom rada, kojima sam se zahvalio i koje su mi učinile čast da radim sa njima? Mislim, jbt, kada se Djole Nole pohvali da donira pola miliona, svi padaju u nesves, a ja kad okačim sliku, čitam bolesne naslove u novinama od lažnih moralista, kako trebaš da 'uplatiš i ćutiš'...debilizam...

Pa onda nikne ovakva slika

tgxHjVb.jpg

gde ljudi misle da su u nekakvoj moralnoj prednosti ako oni doniraju i niko za to ne zna. Ok, i kako će se onda vesti o donacijama širiti? Zamisli potpunu tišinu, niko nikoga ne hvali da je donirao. Niko ni ne bi donirao, naravno...

Poslednja izmena:
Ljudi koji su pomogli se hvale, one koji nisu pomogli kude, a te koji ne pomažu grize savest, pa moraju i sami da se trgnu. Ovo je super primer kako masa brzo i efikasno stvara svoje sisteme vrednosti i neke "privremene običaje" koji su gotovo obavezujući. Sve je uredno stvoreno, koherentno i funkcioniše. Komšija mi danas priča kako je sa drugarima otišao u 100 km dalek grad da bi radio o svom trošku, i pričao mi kako gotovo ništa nije uradio zbog gužvetine, ali njemu je sve to sasvim okej. Imali smo er maks(pa potom bele starke), letnje hitove(njih i dalje imamo, samo "različite" od prošlogodišnjih), sada imamo ovo. I ovo je super primer kako ta blaga psihoza stvorena kod mase(od strane nekoga ili sama od sebe) da je nešto trendi i da se mora može biti itekako pozitivna. :) Samo šteta što se isuviše politizuje

Nisi me razumeo...

Evo recimo, ja sam danas otkinuo od utovarivanja džakova ,jedva držim ruke na tastaturi. I slikao sam se sa ekipom. Okačio sliku na fejs. Moj kum odma slao SMSove kada je video sliku i najavio odlazak u CK za sutra.
Jel ja sada trebam da se stidim zato što sam okačio sliku, da sakrivam da sam bio na akciji, a moje kačenje te iste slike je napravilo još jedno dobro delo, indirektno?
Jel to moje delo sada umanjeno nekako zato što sam okačio sliku sa ciljem da deluje na moje prijatelje? Jel loše što sam se pohvalio da sam imao ekipu 'životinja' koje su me zamalo ubile tempom rada, kojima sam se zahvalio i koje su mi učinile čast da radim sa njima? Mislim, jbt, kada se Djole Nole pohvali da donira pola miliona, svi padaju u nesves, a ja kad okačim sliku, čitam bolesne naslove u novinama od lažnih moralista, kako trebaš da 'uplatiš i ćutiš'...debilizam...

tgxHjVb.jpg

gde ljudi misle da su u nekakvoj moralnoj prednosti ako oni doniraju i niko za to ne zna. Ok, i kako će se onda vesti o donacijama širiti? Zamisli potpunu tišinu, niko nikoga ne hvali da je donirao. Niko ni ne bi donirao, naravno...
Naravno da je loše,i ti i takvi kao ti,i Nole...to radite zbog ličnog ugleda...zato i zvonite na sva zvona...:cool:

Naravno da je loše,i ti i takvi kao ti,i Nole...to radite zbog ličnog ugleda...zato i zvonite na sva zvona...:cool:

I kad to pomaže onima kojima treba da pomogne, to je loše, jelda? Kakvog ugleda? Pa Nole ima ugleda više nego bilo koja osoba u Srbiji i pre ove situacije....Ja imam takođe ugleda koliko mi treba i koliko zaslužujem..
Ovde se ne radi o hvali zarad hvale, već o uticanju na druge da se pokrenu , ako već nisu, a čak i da jesu, još jedan krug može samo biti od koristi.

Ljudi koji su pomogli se hvale, one koji nisu pomogli kude, a te koji ne pomažu grize savest, pa moraju i sami da se trgnu. Ovo je super primer kako masa brzo i efikasno stvara svoje sisteme vrednosti i neke "privremene običaje" koji su gotovo obavezujući. Sve je uredno stvoreno, koherentno i funkcioniše. Komšija mi danas priča kako je sa drugarima otišao u 100 km dalek grad da bi radio o svom trošku, i pričao mi kako gotovo ništa nije uradio zbog gužvetine, ali njemu je sve to sasvim okej. Imali smo er maks(pa potom bele starke), letnje hitove(njih i dalje imamo, samo "različite" od prošlogodišnjih), sada imamo ovo. I ovo je super primer kako ta blaga psihoza stvorena kod mase(od strane nekoga ili sama od sebe) da je nešto trendi i da se mora može biti itekako pozitivna.

Zasad još nismo stigli do kuđenja... :mrgreen: Ipak je to stvar izbora, na koji ja pokušavam da utičem, kako drugačije, nego ličnim primerom. Kao kada učiš malu decu zašto treba pomagati, potpuno isto.

Očigledno da ima onih koji neće da doniraju pa ih nerviraju ovi što ih cimaju za rukav...što im upadaju u oči...

Poslednja izmena:
I kad to pomaže onima kojima treba da pomogne, to je loše, jelda? Kakvog ugleda? Pa Nole ima ugleda više nego bilo koja osoba u Srbiji i pre ove situacije....Ja imam takođe ugleda koliko mi treba i koliko zaslužujem..
Ovde se ne radi o hvali zarad hvale, već o uticanju na druge da se pokrenu , ako već nisu.

Zasad još nismo stigli do kuđenja... :mrgreen:

Nije loše po njih,ali je loše za onog ko dava milostinju i trubi na sva zvona i hvalisa se..:D
Ali Cvrle ne sumnjam ja da ti to ne znaš,ipak si ti pročita Bibliju više puta....:cool:

- - - - - - - - - -

Mislim i ja sam se tako ponašao...da ne ispadne da izigravam nekog svetog forumaša...ali se trudim maksimalno u zadnje vrijeme...:)

Pa oni su bitni (kojima se pomaže) i to je jedino što jeste bitno, a da li sam ja do cilja stigao hvalisanjem, što to tebi smeta, ili bilo kome?
Jel moja pomoć manja ako svojom akcijom doprinesem, i ako još nekoga dozovem da se priključi?
Ja to vidim kao neshvatanje marketinga, stavljanje nebitnih stvari ispred bitnih.
Ti generalizuješ svoje viđenje hvalisanja kao generalno loše, ali to hvalisanje za drugoga može biti pokretač da učini nešto dobro, samim tim to hvalisanje postaje dobro...što je upravo ovde slučaj o kojem govorim.

Mi smo narod stvoren iz inata, kod nekoga mogu baš taj inat probuditi gde će neko upotrebiti svoju lošu stranu za dobro delo, pa gde ćeš bolje od toga?

'neće on više džakova od mene utovariti majke mu ga'
'neće on više SMSova od mene poslati, šaban jedan'
'neće on odneti više od mene u Crveni Krst'

Pa to je vrh kada lošu stranu čoveka upotrebiš u dobre svrhe...

Poslednja izmena:
meni ne smeta ako se okaci slika dve kao uspomena kad se natovari kamion sa donacijama
ili nek bude ispred dzakova pa se neko pohvali ali da mora svaka flasa.. sitnica da se slika.. i okace 100 slike to vec nema smisla
pa jos kad pocnu sami sebe da hvale do neba.. :bljak:

Evo najveće svetice od svih! :cao:

ne hvali me :cool:

- - - - - - - - - -

meni ne smeta ako se okaci slika dve kao uspomena kad se natovari kamion sa donacijama
ili nek bude ispred dzakova pa se neko pohvali ali da mora svaka flasa.. sitnica da se slika.. i okace 100 slike to vec nema smisla
pa jos kad pocnu sami sebe da hvale do neba.. :bljak:

neki nisu krivi sto su ih fotografi slucajno uslikali dok pomazu
to je normalno i posao novinara

Nisi me razumeo...

tgxHjVb.jpg

Bravo za tebe i tvoje prijatelje i za sve koji pomazu u Srbiji! :super:

Mislim da je super da se sto vise pise o tome, i naravno zasto da se ne postavljaju slike, to je jako podsticajno i pozitivno utice na sve ostale. Neko ce da pomogne podstaknut primerom, nekog ce da ugreje oko srca kad vidi da ima mnogo ljudi koji pomazu.

Sto bi neki rekli, to je pozitivna povratna sprega :lol:

Ja bih i sve novine i vesti generalno tako uredjivala, da ima min 75% pozitivnih vesti. Mislim da bi blagotvorno delovalo na populaciju i svet bi bio lepse mesto :heart:

Jedno je kada to rade ljudi dobre volje, jer stvarno zele da pomognu, svaka cast za to, a drugo je kada neki odu tamo pijani, zezaju se, ne rade nista, samo eto da bi se predstavili u ocima drugih kao dobri, humani ili heroji.
Ne znam koji su motivi iza toga, marketing ili humanost, ali dok ljudi dobiju neku pomoc i nisu prepusteni sami sebi, dobro je.

Jedno je kada to rade ljudi dobre volje, jer stvarno zele da pomognu, svaka cast za to, a drugo je kada neki odu tamo pijani, zezaju se, ne rade nista, samo eto da bi se predstavili u ocima drugih kao dobri, humani ili heroji.
Ne znam koji su motivi iza toga, marketing ili humanost, ali dok ljudi dobiju neku pomoc i nisu prepusteni sami sebi, dobro je.

Baš sam juče sa suprugom komentarisao, kako mi nešto odziv slabašan ali da se ipak uradi sve u najkraćem roku, i rekoh joj: da dele pivo ovde džabe, ne bih do lopate stigao... :mrgreen:

ti postavljaš pitanje da li je uredu da kada nekom pomogneš svi treba da znaju za tvoj postupak, a to se u savremenom svetu radi selfijem na FB.
kontaš, kada vide moju sliku kako tovarim pesak u džakove i drugi će doći da pomognu kako bi dokazali da su bolji od mene.

da, doći će, ali da naprave i oni selfije pored nasipa, a da li će zaista pri tom nešto i uraditi osim već spomenutog selfija, ostaje da poveruju oni koji ga prate na društvenim mrežama. ono zbog čega je okačio svoje slike, u svakom slučaju, odradit će posao kod njega samog jer će mu nabildati ego, a to je i bio primarni cilj selfija na FB.

To je vrlo pesimističan pogled na stvari, ali evo šta kaže jedan od heroja za primer, koji je čamcem spašavao ljude u Obrenovcu, upravo na ovu temu...

JfYtNLw.png

Čini mi se da ovde ljudi pogrešno tumače hvaljenje sebe kao nešto loše.
Eto ja radim dobro i srećan sam zbog toga, i to pokažem tebi. U čemu je tvoj problem da na to ti gledaš odozgo?
U čemu je fora sa tim lažnim prodavanjem Isusovog morala?
Što da ćutim, neću da ćutim, niti iko treba da ćuti.
Svi koji su pošteni trebaju da se hvale i daju primer drugima, da se proseje ko je čovek. Njihovo poštenje neće se umanjiti zato što su srećni i prenose srećnu vest drugome.
Ako me drugi pohvali to je ok, ali ako pohvalim sam sebe i zadovoljan sam sobom, takve stvari su neprihvatljive?

Doniraj i širi dalje. Pohvali se. Daj primer i neka te slede ljudi. A ove što na stub srama stavljaju one koji rade i doprinose, ko hebe. Budala ima svugde.

Sad odmah pošalji SMS na 1003. Ovako:

Wsl3TXL.png

Zato što me baš nešto zabole šta ti misliš o mom hvaljenju i mom osećaju sreće dok pomažem i dajem primer. U inat.

A ti budi gori od mene i nemoj baš sada da pošalješ poruku.

Ako ti ne pričinjava zadovoljstvo da svoju sreću podeliš sa drugima, a ti nemoj, ali nemoj mene da ućutkuješ i morališeš.

Poslednja izmena:
To je vrlo pesimističan pogled na stvari, ali evo šta kaže jedan od heroja za primer, koji je čamcem spašavao ljude u Obrenovcu, upravo na ovu temu...

JfYtNLw.png

Čini mi se da ovde ljudi pogrešno tumače hvaljenje sebe kao nešto loše.
Eto ja radim dobro i srećan sam zbog toga, i to pokažem tebi. U čemu je tvoj problem da na to ti gledaš odozgo?
U čemu je fora sa tim lažnim prodavanjem Isusovog morala?
Što da ćutim, neću da ćutim, niti iko treba da ćuti.
Svi koji su pošteni trebaju da se hvale i daju primer drugima, da se proseje ko je čovek.
Ako me drugi pohvali to je ok, ali ako pohvalim sam sebe i zadovoljan sam sobom, takve stvari su neprihvatljive?

Doniraj i širi dalje. Pohvali se.
očito je da se ne razumemo jer ja na tvoje hvalenje ne gledam niti odozgo niti odozdo, uopšte me ne interesuje tvoje hvalisanje.
to je tvoj način kako doživljavaš sam sebe i ja sa tim nemam ništa.
svoj ego bildaš ionako selfijem, nemoram ti još ja pomagati.

uzgred, jesi li i žuljeve uslikao od silnog lopatanja? :lol:
to bi bio hit među FB volonterima u poplavi. :mrgreen:

Ne razumem poriv postavljaca teme,da se pravda bilo kome.To je tvoja odluka,i da pomognes,
i da se slikas.Lose je samo ako je u pitanju inat.,a ne plemenitost..JOS manje razumem one koji iz svojih fotelja ,
tako zdusno i slozno razglabaju o motivima drugih, sa dozom osude,koja moze da se okarakterise i kao zloba i podcenjivanje,
"budala"koji su isli da kisnu i lome kicmu...tamo na nekim nasipima..za tamo neke ljude...i jos dzabe!!!!

očito je da se ne razumemo jer ja na tvoje hvalenje ne gledam niti odozgo niti odozdo, uopšte me ne interesuje tvoje hvalisanje.
to je tvoj način kako doživljavaš sam sebe i ja sa tim nemam ništa.
svoj ego bildaš ionako selfijem, nemoram ti još ja pomagati.

uzgred, jesi li i žuljeve uslikao od silnog lopatanja? :lol:
to bi bio hit među FB volonterima u poplavi. :mrgreen:

6SfdYUj.jpg

Zato što mladi moraju na primeru naučiti kako se pomaže i kako se voli i onaj koga ne poznaješ.
Ovaj mladi čovek je to naučio i nesebično podelio to sa svima, pa i svojim drugarima, da da primer.
Da li se on to hvališe, bilduje ego, ima neke porive?

Poslednja izmena:

Back