Humus

Ne zazireš valjda od bibera. Ne, stvarno, mora biber. Ne oseća se a ubija otužnost leblebija i masnoću susama. Čak ni oni što ga ne vole ne provale da ima pa kažu kako je super.

A kako bez soli. Osim ako si je izbacio.

I ipak smanji limun pa docedi po ukusu.
Nije da zazirem, iako ga jako rijetko koristim.
Ima češnjaka, ne treba mi više začina od toga.
Stvar je u tome da tražim dobar omjer za osnovna četiri sastojka, a nakon toga bi išao dalje eksperimentirati.
Ti kažeš da si na 100 gr. suhog slanutka stavila 100 gr. sjemenki sezama.
Napravio sam ako se ne varam jednom prilikom isti omjer i okus tahinija je bio dominantan u odnosu na slanutak.
Limun sam stavio jedan mali ili pola velikog, ne znam više i samo jedan režanj češnjaka.
Češnjak se prvi dan baš osjetio, idući se stišao.
Eno natopio sam sinoć slanutak, usporediti ću koliko je težak nakon što ga skuham.
U vezi tahinija, navodno bude manje grama u odnosu na količinu sjemenki, po kojoj logici ne znam, ali danas sve izvažem.

Što ne kupiš gotov, drži se smrznutih pizza i ne ufuravaj se da to znaš i možeš :D
Ovi gotovi po Lidlu, Kauflandu i Konzumu domaćeg nije vidjelo.
Pizza je drugo.

ooooo.gif

Nije tu stvar u razmeri, ništa neće pokvariti manje ili više susama. Taj tahini koji si kupio verovatno nije dobar.
Meni humus nikad ne gorči. Ali od pravljenog susam tahinija. I bitno je da leblebije budu sirove.
Nisam kupio, pravio ga.
Možda sam prepekao sezam, iako ne bi rekao.
Slanutak isto sirov koristim.

Nisam kupio, pravio ga.
Možda sam prepekao sezam, iako ne bi rekao.
Slanutak isto sirov koristim.

A možda je susam povukao buđ. Često se dešava, loše ga skladište pri uvozu.
Jedno vreme nije mogao da se nađe susam a da se ne oseti na buđ. Mnogi to ne primete ali ja imam osetljiv njuh i smeta mi. Možda si pobrkao buđ i gorčinu. :mrgreen: Jer znamo da hoće čulo mirisa da popusti...:mrgreen:

Zanima me kako pravite ovaj umak/namaz.
Razmišljam započeti s izraelskom verzijom, pa nakon toga probati s arapskom.
Već sam malo eksperimentirao ali mislim da nije bilo dovoljno limunovog soka.
U svakom slučaju, izraelska verzija koristi slanutak i tahini u omjeru 1:1.
Ono što nigdje na netu ne piše je da li je u pitanju omjer 1:1 suhog slanutka i tahinija ili 1:1 kuhanog slanutka i tahinija.
Samim kuhanjem, slanutak više nego duplo dobije na masi.
Isto tako me zanima omjer limunovog soka i češnjaka.
Znam da na jedan veći limun ide 1-2 režnja češnjaka, ali kolika bi količina slanutka i tahinija išla u takvoj kombinaciji?
Najbrzi nacin je da kupis konzervu slanutka u to dodas 80-100g tahini paste, jedan cedjeni limun plus malo rendane korice, 1 čen belog luka, 50ml hladne vode, 2-3 kasike maslinovog ulja, so, mozes i biber (ja ga ne stavljam) sve usitnis u blenderu ili dobrim štabnim mikserom i to je to.
Vodu mozes po malo da dodajes u zavisnosti od toga koliko zelis da ti humus bude gust.
I sacekaj par sati pre nego sto ga budes jeo da se lepo povezu svi sastojci.

Back