Humor, sloboda govora i oko cega je zabranjeno saliti se?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Ceo svet bruji oko onoga sto je bilo u Francuskoj, i pre nego sto krenemo u diskusiju, ovo nije potiticka tema, tako da nemojte previse u politiku da idete.

Svi mi kao ljudi smo skloni humoru i razlicite stvari nas zasmejavaju. Neko se smeje vicevima o Zeki i Medi, neko o Muji i Hasi, neko o plavusama, neko o pedofilima i incestu, neko o Bogu i crkvi.
Sigurno je da ce jedna osoba da se nadje uvredjena nekim vicem, tj. vrstom humora, stoga se postavlja pitanje gde je je granica humora i treba li postojati nesto sa cime se ne treba saliti.

Primera radi (ko ne voli plavi i crni humor, moze da zaobidje):

Doticni je napravio salu, i parafraziracu ovde, kao "citam vesti, iz rata u Avganistanu vratilo se 1500 invalida, neki bi rekli da je to tragedija, a ja kazem da cemo imati super tim za paraolimpijadu".
Naravno, javnost je poludela, "kako ga nije sramota, bezobrazluk, nekultura".

Ili ako vam je ovaj gospodin dalek, uzmimo primer Ivana Ivanovica, koji eto zna da bude nekorektan (po mom misljenju i ne toliko smesan) i da se sprda sa drugim nacionalnostima, polovima, itd.

Gde je granica humora? Treba li granica da postoji? Postoji li nesto oko cega se ne treba saliti i oko cega je nekorektno saliti se?
Sta nas tera da se smejemo odredjenim stvarima, a sta nas tera da se grozimo odredjenih stvari?

Opet, ovo nije tema o religiji i politici zato bih vas zamolio da ne uplicete religiju i politiku u diskusiju.

Ceo svet bruji oko onoga sto je bilo u Francuskoj, i pre nego sto krenemo u diskusiju, ovo nije potiticka tema, tako da nemojte previse u politiku da idete.

Svi mi kao ljudi smo skloni humoru i razlicite stvari nas zasmejavaju. Neko se smeje vicevima o Zeki i Medi, neko o Muji i Hasi, neko o plavusama, neko o pedofilima i incestu, neko o Bogu i crkvi.
Sigurno je da ce jedna osoba da se nadje uvredjena nekim vicem, tj. vrstom humora, stoga se postavlja pitanje gde je je granica humora i treba li postojati nesto sa cime se ne treba saliti.

Primera radi (ko ne voli plavi i crni humor, moze da zaobidje):

Doticni je napravio salu, i parafraziracu ovde, kao "citam vesti, iz rata u Avganistanu vratilo se 1500 invalida, neki bi rekli da je to tragedija, a ja kazem da cemo imati super tim za paraolimpijadu".
Naravno, javnost je poludela, "kako ga nije sramota, bezobrazluk, nekultura".

Ili ako vam je ovaj gospodin dalek, uzmimo primer Ivana Ivanovica, koji eto zna da bude nekorektan (po mom misljenju i ne toliko smesan) i da se sprda sa drugim nacionalnostima, polovima, itd.

Gde je granica humora? Treba li granica da postoji? Postoji li nesto oko cega se ne treba saliti i oko cega je nekorektno saliti se?
Sta nas tera da se smejemo odredjenim stvarima, a sta nas tera da se grozimo odredjenih stvari?

Opet, ovo nije tema o religiji i politici zato bih vas zamolio da ne uplicete religiju i politiku u diskusiju.

meni nije lepo da se sale sa nekim temama,iako se i sama nasmajem kad procitam neke viceve..
smatram da je religija nesto sto treba da se postuje,jedino u nekim situacijama kad njihovi predstavnici zastrane npr.popovi sa dzipovima itd..

a ivan ivanovic me extra nervira..secam se da je u onom pocetnom delu emisije rekao nesto na ovu foru:

americka ambasada je organizovala davanje krvi,taman da nam vrate za sve borbandovanje i one sto su ubili...

meni je ovo npr.sprdanje sa mrtvima..not cool...

- - - - - - - - - -

mislim u redu su mi vievi koji isticu nepravednost i licimerje i sire neki pozeljni stav,al opet u nekim stavrima treba imati granicu i meru..

nikad se ne sablažnjavam na bilo koji fazon
može jedino da mi bude truo
ivanović je istrulio jer su mu fazoni lokalno orijentisani
na trule teme hrvati-srbi, pevaljke, profuknjače, jeftine prozivke

- - - - - - - - - -

mislim u redu su mi vievi koji isticu nepravednost i licimerje i sire neki pozeljni stav,al opet u nekim stavrima treba imati granicu i meru..

pa ljudi su najlicemerniji kod poimanja mere...

granicu je lako postaviti. stanes, odrucis i okrenes se oko svoje ose. sve u ramu tog kruga je za salu i humor do besvesti, sve preko toga moze lako biti neumesno, degutantno, uvredljivo....nepotrebno.
jer humor je samo jedan plato na koji se dize zgusnuta problematika , da bi se drugacije aspektovala, razvodnila. za humor smo dovoljni mi sami kao akteri i tamo neko, neimenovan, neprepoznatljiv, eventualno.
humor sa ciljem da bilo koga uvredi nije humor. ne moramo posto poto biti duhoviti ako to zaista vec i nismo.

Bio sam slobodan da pogledam naslovne stranice Charli-ja, i ima svega da se vidi. Ne znam francuski, pa mi nije najjasnije, ali ima svega, od Pape i pedofilije, preko clanica Femena koje testisima dave Papu, do homoseksualnog odnosa izmedju boga i Isusa.

Nije mi nista od toga bilo urnebesno smesno, mozda je i cak neumesno, ali nije vredno da se zapenavi krvavih ociju. Ko i Ivan Ivanovic, ne toliko vredno paznje i stoga je pametnije promeniti kanal.

ne treba zbijati šale na račun tuđe konkretne patnje, ostalo je ok.

a šaliti se sa opštim stvarima kao što je npr. religija, je apsolutno ok.
eventualno odustajanje od toga bio bi ogroman civilizacijski korak nazad i gušenje slobode duha...
ne treba to lepiti na bogomolje, ali ne treba ni lepiti religijske zabrane i pravila po svom slobodarskom duhu

međutim, onaj ko se šali sa tim treba da zna da može proći loše jer ima mnogo mračnih tipova koji samo traže povod da nekog mrze i čine nasilje...

Treba imati i malo osecanja za druge slazem se, niko zdravorazumski nece koristiti crni humor o deci ometenoj u razvoju ako pored njega sedi roditelj koji ima dete ometeno u razvoju, tj. sigurno ce taj roditelj to shvatiti kao ruganje.
Ali problem sa humorom je taj sto uvek neko na neki nacin bude ismevan i moze se osetiti uvredjeno, od Muje i Hase do plavusa, pandura.

Trebamo li da se uvredimo? Ne, a i u svakoj sali ima istine, tako i u ovoj.

ne vidim ovde ništa uvredljivo za srbe, naprotiv, dupli blef je sjajna stvar u pokeru, samo ne znam kakve to veze ima sa nama.

a video sam površno karikature o nama onog francuskog lista, ništa smešno, kao neki egzodus albanaca i zli srbi, gole predrasude i podele na dobre i loše, zločince i žrtve, crno i belo, deluje da su bili deo klasične orkestrirane kampanje protiv nas, mada možda grešim...

lično ne volim mešavinu humora i politike, a tek ne političke poruke kroz humor...

najbolje je šaliti se na svoj račun.

evo malo humora i s moje strane -

kupio sam štene za sina ali sam ga zgazio dok sam isterivao kola iz garaže. sada ću morati da kuče odgajam sam.

Koliko sam ja skapirao Srbi lazu (a da lazemo i mutimo, ima istine :) ), mada i to je opet do pojedinca ne do nacije, tako da ova sala je bezazlena, ali evo po komentarima ljudima se ne svidja.

Evo i sto se tvog vica tice, meni je smesan, klasican crnjak (siguran sam da nekima nije), ali da sam roditelj koji je izgubio dete (ili koje je neko udario autom) nedavno sigurno mi ne bi bilo smesno, cak bi mi i bilo uvredljivo.

"Humor, sloboda govora i oko cega je zabranjeno saliti se?"

Sloboda govora je vazna, jer daje mogucnost idiotima da iznesu svoja idiotska razmisljanja.Vazno je jer treba znati ko su idioti, samo tako mozemo da im kontriramo, u protivnom bi svoj idiotizam zadrzali samo za sebe a to je mnogo gore.

Takvi su najmanji problem. Pas koji laje ne grize.
Sloboda govora je samo još jedna od iluzija na koju nasjedaju lakovjerni.

zavisi ko kaze, ivan je uopsteno olos i to se vidi,kad bi to govorio neki od pokojnih legendi nikola simic ili zoran radmilovic ne bi se niko ljutio

Znaci izvodi se zakljucak - Nije bitno sta je receno i kako je receno nego ko je rekao to isto. Ili preformulisi odgovor sa vise detalja. Jer ovako ispada dihotomija morala i diskriminacija odr. licnosti.

Eto ga dokaz - samo tvoje misljenje da je ovo izuzetno slozena tema, i da kada i pokusamo da napravimo neke kriterijume za klasifikaciju, nailazimo na mnoge paradoxe, logicke greske, popustanja ili previse zameranja itd, sto sve ukupno stvar cini tezom i haoticnijom.

Idiotisam je jako subjektivna velicina. Sve zavisi od ociju koje posmatraju.;)Isto kao i kod religije. Ko je pravi Bog? Odgovor uvek zavisi od onoga koga pitas:)

Idiotizam je vrlo zanimljiva pojava, posebno kad postane kolektivnog karaktera, pa još ako znamo da ima sposobnost reverzibiliteta :)..u svakom slučaju dokaz koliko je ljudska glupost neograničena...naravno, gledano iz subjektivnog ugla ;).
O Bogu i religiji ipak na nekoj drugoj temi. :)

Ja se vodim jednim nacelom...nikad,ali nikad se ne bih grubo salio,sa ljudima koji su rodjeni defektni,bolesni ili su u bilo kom drugom smislu inferiorni rodjenjem.
Sve ostalo msm da moze da se podvrgava sprdnji...posebno se radujem humoru koji udara po verskim dogmama,dnevnoj politici,gej populaciji,humor koji razoblicava i skida do gole koze pohlepu,zavist,lazni moral.Neko ovde rece da nije humor ako nekoga vredja ili tako nesto.Ja msm da dobro osmisljena sala mora do kosti da zaboli onoga kome je upucena,jer ce poruaka samo na taj nacin biti isporucena.

...posebno se radujem humoru koji udara po gej populaciji,humor koji razoblicava i skida do gole koze pohlepu,zavist,lazni moral.Neko ovde rece da nije humor ako nekoga vredja ili tako nesto.Ja msm da dobro osmisljena sala mora do kosti da zaboli onoga kome je upucena,jer ce poruaka samo na taj nacin biti isporucena.

Ili po boji koze, zenama, Jevrejima, poreklu ili drugim diskriminisanima grupama, je l.. Kao da nije dovoljno onih udarene pameti i punih predrasuda koji se tome "raduju"..

Poslednja izmena:

Back