ХРВАТСКО ОКО СОКОЛОВО ВИДЕЛО ПИРОМАНА

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.853

Pilot kanadera vidio piromana kako potpaljuje požare na više mjesta
Pilot kanadera je vidio osobu koja se kreće ispred vatrogasaca i to na razdaljini od svega nekoliko stotina metara i pali požare
Pilot kanadera koji iz zraka gasi požare kod Radovina javio je zadarskom vatrogasnom operativnom centru da je vidio osobu koja potpaljuje požare na više mjesta. Zadarski vatrogasci o tome su obavijestili policiju.
http://www.vecernji.hr/vijesti/pilo...o-potpaljuje-pozare-vise-mjesta-clanak-445803

Prvi vatrogasac Splita 'ispalio': Linčujte one koji pale Marjan
Na brdu Marjan kod Splita, nešto iza 13 sati izbio je požar. Vatrogasci su ga ekspresno ugasili. Gorjelo je u samoj blizini Instituta za oceanografiju, a opožareno je 100 'kvadratnih metara borove šume.
Zapovjednik vatrogasne postrojbe Split Felicio Parčina je za Radio Split kazao kako je požar sigurno podmetnut.
- Molim sve građane da odmah linčuju sumnjivce, jer je Split bez Marjana kao grad bez duše - poručio je Parčina.
http://www.24sata.hr/crna-kronika-n...u-gori-kraj-instituta-za-oceanografiju-277991

Недај Боже да се нађеш у погрешно време на погрешном месту, хоћу рећи у близини пожара, линч ти не гине. . . .

Poslednja izmena od moderatora:
definitivno mi je to interesantnija tema.
mada strašno je gde god da se desi.

ljudski faktor, nenormalna suša...neki se uzdaju u boga, neki u kanadere,
a epilog svega, ogromna šteta i što neko reče, potencijalno građevinsko zemljište:roll:

..ovo bi ja strogo kaznjavao...vozace koji bacaju opuske kroz prozor..nesavijesne vikendase koji rostiljaju,a ne ugase vatru do kraja..seljake koji pale korov,a nisu obezbijedili nista za gasenje..piromane..u pravilu COVJEK JE SAM SEBI NAJVECI NEPRIJATELJ...

ajmo ozbiljno - ne postoje ti pozari i katastrofe koji bi me naterali da ovakvu hrvatsku prihvatim kao vredne sazaljenja. ni jedna suma, ni sto suma, nisu vredne ni jednog stradalog srbina u hrvatskoj.
ja sam prema njima danas indiferentan, i to je max koji mogu da ocekuju.
Dali ste previše reputacija u zadnja 24h. Molimo Vas da probate kasnije
imao sam par prijatelja Hrvata,na žalost više nisu živi.......nikakve meocije više ne mogu osetiti prema Hrvatima sem "belle indifference".....u tom tonu i pišem svoje postove....prošlost ne smemo zaboraviti da se ne ponovi,,,,,

video sam,zato me i čudi što s euvek iste stvari ponavljaju i zašto uvek čekamo nepogode da se osvestimo i primetimo da nam nedostaju sredstva i organizacija protiv nedaće....

Није ми само јасно зашто смо Хрватима дали "Канадере" !? Зашто нисмо барем један себи оставили :think:

..zato sto smo Balkanci..kad nam gori pod nogama,onda smo u panici i obecajemo cuda..kada se vatra ugasi,zaboravlja se obecano..

nismo mi Balkanci...naši su dedovi orali konjima i volovima i gajili po 5 dece minimum.....mi smo svi skupa komunistički degenerici nastali negativnom slekcijom zadnjih nekoliko desetina godina....nesposobni za život,čekajući kredite i pljačkajući već pristigle....

Pilot vidio potencijalnog potpaljivača vatre, obavijestio nadležne i eto teme na krstarici.
To је само увод за изречено на теми у наставку, како Кроатинци ,,демокрацијски'' поступају са осумњиченим за пироманију.
Zapovjednik vatrogasne postrojbe Split Felicio Parčina: - Molim sve građane da odmah linčuju sumnjivce, jer je Split bez Marjana kao grad bez duše - poručio je Parčina.
Има ли тема смисла је како за кога!

Dali ste previše reputacija u zadnja 24h. Molimo Vas da probate kasnije
imao sam par prijatelja Hrvata,na žalost više nisu živi.......nikakve meocije više ne mogu osetiti prema Hrvatima sem "belle indifference".....u tom tonu i pišem svoje postove....prošlost ne smemo zaboraviti da se ne ponovi,,,,,

cudno je to. ima i ja poynanike hrvate iy hrvatske i odavde. jedan na jedan su ok, skoro kao i mi. ali hrvati u hrvatskoj ukupno politicki su unisoni antisrpski. meni je to shizofreno

To је само увод за изречено на теми у наставку, како Кроатинци ,,демокрацијски'' поступају са осумњиченим за пироманију.
Zapovjednik vatrogasne postrojbe Split Felicio Parčina: - Molim sve građane da odmah linčuju sumnjivce, jer je Split bez Marjana kao grad bez duše - poručio je Parčina.
Има ли тема смисла је како за кога!

znaci meksikanka je bila piroman!

mislim da je prvobitna zamisao centra za vanredne situacije u nišu po obimu imala regionalan značaj. :think:

Prvo da odgovorim postavljaču teme: pilot je vjerojatno vidio ljude koji su bježali ispred požara da spase živu glavu a splitski zemaljski vatrogasni zapovjednik bi još i da ih Splićani linčuju:hahaha:

No, ovaj citirani dio zaslužuje jači odgovor. Istina, Niš je trebao biti regionalni centar gašenje požara za jugoistočnu Europu. Znam da je tu Rusija imala svoj interes a moguće i EU jer je njoj u interesu suradnja zemalja ex-Yu.

No kako je to moglo zaživjeti? Da centar iz Niša koordinira sa 6 novih i jačih hrvatskih kanadera CL-415 i 6 Airtractora (koji mogu ponijeti više vode nego oni stari ex-YU kanaderi CL-215). Pa tko bi to bio lud u RH da prihvatio da mi kupujemo avione a neka nadnacionalna agencija ih "bratski" raspodjeljuje?
U međuvremenu su Makedonija i Crna Gora kupili po par ovih Airtractora no ne znam koliko ih efikasno koriste jer imaju prioblema sa obukom pilota i održavanjem.. Ni u nas nije bilo bez problema sa Airtractorima, jedan je sletio u maslinik na Braču, šteta je bila velika no popravljen je.

Prvo da odgovorim postavljaču teme: pilot je vjerojatno vidio ljude koji su bježali ispred požara da spase živu glavu a splitski zemaljski vatrogasni zapovjednik bi još i da ih Splićani linčuju:hahaha:

No, ovaj citirani dio zaslužuje jači odgovor. Istina, Niš je trebao biti regionalni centar gašenje požara za jugoistočnu Europu. Znam da je tu Rusija imala svoj interes a moguće i EU jer je njoj u interesu suradnja zemalja ex-Yu.

No kako je to moglo zaživjeti? Da centar iz Niša koordinira sa 6 novih i jačih hrvatskih kanadera CL-415 i 6 Airtractora (koji mogu ponijeti više vode nego oni stari ex-YU kanaderi CL-215). Pa tko bi to bio lud u RH da prihvatio da mi kupujemo avione a neka nadnacionalna agencija ih "bratski" raspodjeljuje?
U međuvremenu su Makedonija i Crna Gora kupili po par ovih Airtractora no ne znam koliko ih efikasno koriste jer imaju prioblema sa obukom pilota i održavanjem.. Ni u nas nije bilo bez problema sa Airtractorima, jedan je sletio u maslinik na Braču, šteta je bila velika no popravljen je.

ko kaže da bi se ostalo samo na tim vašim (jačim) avionima?

Logično je da Hrvatska koja ima more i puno površine pod kršom i četinarima, gde su temperature visoke i puno je suvog rastinja, ima veće aviona za gašenje požara. Kanaderi bi kod nas često bili nepraktični. Ne znam zašto se nije nastavilo sa radom na MI-8 helikopterima iz Niša i njihovim sistemima za gašenje požara? Mogli su da pokupe vodu iz svakog jezera ili reke, pa i veće bare ako treba.

ko kaže da bi se ostalo samo na tim vašim (jačim) avionima?

a tko bi ih drugi kupio? Bosna? Srbija?.... Rusi imaji par mlaznih Berijeva i Iljušina koji uglavnom ne odgovaraju našim potrebama, nitko ih u svijetu ne kupuje osim samih Rusa. Berijevi nisu efikasni zbog velike prilazne brzine te stoga manje preciznosti i aeriranja iznad mjesta požarišta zbog raspršivanja vode koji mogu stvoriti još veće probleme.

Ej, pa ove godine su hrvatski kanaderi išli na ispomoć Grčkoj koja ima više kanadera od nas (doduše, imaju nepovoljniji odnos letjelica i branjene površine) ali su ostali bez novaca za održavanje pa traže pomoć okolo. Jedina zemlja u regiji koja ima interes imati jaku protupožarnu flotu je RH i to zbog turizma. No, nisu bitni avioni, bitnija je organizacija, kad se požar rasplamsa nema velike pomoći od njih ako nisu na vrijeme intervenirali.

Logično je da Hrvatska koja ima more i puno površine pod kršom i četinarima, gde su temperature visoke i puno je suvog rastinja, ima veće aviona za gašenje požara. Kanaderi bi kod nas često bili nepraktični. Ne znam zašto se nije nastavilo sa radom na MI-8 helikopterima iz Niša i njihovim sistemima za gašenje požara? Mogli su da pokupe vodu iz svakog jezera ili reke, pa i veće bare ako treba.

Da bi koristili helikoptere za gasenje pozara moraju obuku da prodju,da opreme helikopter za tu namenu,
a i nemamo mi dovoljno helokoptera ...
Klasicna mup-ova dva helikoptera rade trenutno na gasenju i to je sve....pouzdani izvori:)

Osim 6 kanadera i 6 Airtractora, HR je 2 helikoptera od svoja 24 Mi-8/17 ove godine odvojila za gašenje požara. Nisu to po meni baš racionalne letjelice za gašenje, mogu poslužiti kad se brani neka uska fronta, npr,.neposredna blizina kuća ili vrijednijih objekata ili negdje u nekoj udolini. Dosta im se troše resursi pri tom.

Back