Hrvatski ustanci u borbi za oslobodjenje Hrvatske

Valjalo bi analizirati, no bitna je razlika- u KuK monarhiji postojao je Hrvatski sabor
kao glavno tijelo, nositelj državnosti. Sabor je taj koji je donosio zakone,
dopuštao ovo ili sprječavao ono.

Zakonodavnu vlast bi i u Banovini Hrvatskoj vršio Hrvatski sabor - čiji su izbori zakazani za 1941. godinu (standardni trogodišnji probni period prilikom velikih izmjena) - no Drugi svjetski rat je uslijedio.

I još, Beč je imao posebne i veće nadležnosti u nekim poljima.

Da ni ne pominjem Trojednu Hrvatsku, nacional-romantičarski san dugo planiran koliko i Jugoslavija ili Velika Srbija kod Srba, koji je upravo u Kraljevini Jugoslaviji i ostvaren.

Mnogi griješe kada posmatraju Kralj. Jugoslaviju, i to ne samo u Hrvatskoj, već i u ostalim zemljama nam, a to je zato što o njoj se prave dosta jednostavne prilike - kao da je tom državom vladao jedan kralj od početka do kraja, kao da je u jednom obliku i uređenju postojala, itd. uglavnom dosta jednolično i isuviše pojednostavljeno - kako uostalom i o komunističkoj nam bivšoj državi.

sve ja to znam cvrsti,ali da su ti cesi ziveli na teritoriji koja je pripala srbiji,tj,vojvodini,i dobili poziv za vojsku,mislis da se nebi odazvali i otisli u hrvatsku ili bosnu
pa znas li da je tip koji je oborio f-117 madjar npr
mislim,sad ja nisam kao i nemci iz hrvatske jer sam ja ratrovao za srbiju a oni za hrvatsku...paz bogati:):)...zeznu;li ste nas i jedni i drugi:) mi smo tu bili hebena strana,ratovali vas rat...
no.....vidis kako smo mi zapadni,pismeni narodi:0 dobri kao nacionalne manjine....odani i lojalni drzavi kojoj pripadamo.....ni po cemu se ne odvajamo od vecine nasih komsija....mislim,da biste vi i srbi tu mogli nesto i da naucite....da iskoristite neki model nase asimilacije i lojalnosti drzavi u kojoj smo:)

no.....vidis kako smo mi zapadni,pismeni narodi:0 dobri kao nacionalne manjine....odani i lojalni drzavi kojoj pripadamo.....ni po cemu se ne odvajamo od vecine nasih komsija....mislim,da biste vi i srbi tu mogli nesto i da naucite....da iskoristite neki model nase asimilacije i lojalnosti drzavi u kojoj smo:)

evo ga opet....
koliko se sječam, ti si ratovao od osijeka i bosne do kosova, a ovi ovdje spomenuti česi su branili SVOJ grad
e sad, analogijom tebi svojstvenom, probaj izvuči pouku!

da,da .. sjećam se: mobilizacija, pozivi, ..... pa sve tako slučajno do kapetana I klase....

sve ja to znam cvrsti,ali da su ti cesi ziveli na teritoriji koja je pripala srbiji,tj,vojvodini,i dobili poziv za vojsku,mislis da se nebi odazvali i otisli u hrvatsku ili bosnu
pa znas li da je tip koji je oborio f-117 madjar npr
mislim,sad ja nisam kao i nemci iz hrvatske jer sam ja ratrovao za srbiju a oni za hrvatsku...paz bogati:):)...zeznu;li ste nas i jedni i drugi:) mi smo tu bili hebena strana,ratovali vas rat...

citavu vrijeme ti pokazujem razliku izmedju tvoga ratovanja i tvojih sunarodnjaka,al izgleda dzaba :mrgreen:

ovi cesi nisu dobili poziv za vojsku nego su branili svoje domove uz komsije hrvate,dok si ti isao u drugu zemlju napadajuci upravo njih :D

obavljao si svoju duznost,sta da se radi ;)

citavu vrijeme ti pokazujem razliku izmedju tvoga ratovanja i tvojih sunarodnjaka,al izgleda dzaba :mrgreen:

ovi cesi nisu dobili poziv za vojsku nego su branili svoje domove uz komsije hrvate,dok si ti isao u drugu zemlju napadajuci upravo njih :D

obavljao si svoju duznost,sta da se radi ;)

naravno,sve to stoji,ali ti si izgleda od one generacije koja misli da je svet nastao 1991.....bili tako neki koji su verovali da nicega nije bilo pre 1945 itd itd
no...ni ti nisi shvatio jednu veliku stvar...a to je,sto je zapravo i bila poanta moga odgovora,i ti cesi tamo,i neki cesi ovamo,radili ono sto se od njih u tom okruzenju ocekivalo...hteli ili ne
recimo,nikad neces videti da su npr nemci i rumuni u vrscu posekli bukve na puteve ili da pak cesi kupuju limenke sa cistim ceskim zrakom:)

razumes me,mi,i jedni i drugi,na kojoj god strani bili,radimo ono sto drzava ciji smo stanovnici,misli da treba da radimo....bila ona u pravu ili ne,ja nekazem da su oni koji su mene slali bili u pravu
sa njihove tacke gledista jesu,sa tvoje nisu,i obratno
ja opet pak,sada posle ovoliko godina imam neko svoje misljenje,ali bih ga zadrzao za sebe....nije bas da se cuje na srpskom forumu:)

Видим да се тема развила на 5 страница, а у суштини је бесмислена. Хрватске територије су биле под влашћу Угарске, а затим и Аустрије, а обе су биле мултинационалне католичке државе, које нису дирале домаће племство. Заборавља се да су једини устанци Срба били против Турске, а да против Аустрије и Угарске Срби такође нису дизали устанке. Да је и балканском Србијом, те Црном Гором и Босном и Херцеговином током тих векова владала Аустрија, а не Турска, ни ту не би било никаквих српских народних устанака... једноставно, природа стране владавине је била другачија.

Или можда грешим, да ли су икада у својој историји Срби на тлу Војводине и Славоније од 12. века па до 20. дизали устанке против угарске или аустријске власти? Дизали су једино устанке Мађари против Аустрије, а једини устанак Срба на тлу Војводине (Банатски устанак из 1594) био је против Турака, а на против Угарске или Аустрије.

Видим да се тема развила на 5 страница, а у суштини је бесмислена. Хрватске територије су биле под влашћу Угарске, а затим и Аустрије, а обе су биле мултинационалне католичке државе, које нису дирале домаће племство. Заборавља се да су једини устанци Срба били против Турске, а да против Аустрије и Угарске Срби такође нису дизали устанке. Да је и балканском Србијом, те Црном Гором и Босном и Херцеговином током тих векова владала Аустрија, а не Турска, ни ту не би било никаквих српских народних устанака... једноставно, природа стране владавине је била другачија.

Или можда грешим, да ли су икада у својој историји Срби на тлу Војводине и Славоније од 12. века па до 20. дизали устанке против угарске или аустријске власти? Дизали су једино устанке Мађари против Аустрије, а једини устанак Срба на тлу Војводине (Банатски устанак из 1594) био је против Турака, а на против Угарске или Аустрије.

Dizali su. Kao što rekoh, Srbi i Hrvati su se zajedno borili (čak je po brojnosti u hrvatskoj buni vrlo vjerovatno i više Srba bilo nego Hrvata) protiv Austro-ugarske u Rakovičkoj buni, u Krajini, 1871. godine. Osim toga, tu je i Ticanova buna iz 1807. godine u Sremu, kao i Kruščička buna iz 1808. godine u Banatu, uperene protiv Austrijske imperije. Koliko su to "narodni ustanci" - drugo je pitanje, više su seljački, kao oni što su ranije obuhvatili čitave slovenačke i hrvatske zemlje; jedino je tzv. "Prvi srpski ustanak" prerastao u narodni.

Мислио сам на националне устанке за ослобођење Србије, односно Хрватске, као државе, јер се на њих односи тема.

И за Устанак 1804. си добро рекао "прерастао", пошто ни он није почео као национални устанак, већ као буна против дахија и њихове криминалне власти и у почетку уопште није била усмерена против Турске и султана, нити ка стварању Србије као независне државе.

Poslednja izmena:
Мислио сам на националне устанке за ослобођење Србије, односно Хрватске, као државе, јер се на њих односи тема.

И за Устанак 1804. си добро рекао "прерастао", пошто ни он није почео као национални устанак, већ као буна против дахија и њихове криминалне власти и у почетку уопште није била усмерена против Турске и султана, нити ка стварању Србије као независне државе.

Pa oni koji su sprovodili Rakovičku bunu su mislili na Trojednu Hrvatsku, a mnogi oni iz Kruščičkog ustanka i Ticanove bune su iskreno htjeli sjedinjenje sa ustaničkom akcijom u turskoj.

Aj da se i ja prikljucim...
malo o oslobodjenju Slavonije od turaka...

I dok je carska vojska oslobađala Mađarsku, a hrvatska banska vojska Hrvatsku, dizao se narod na oružje da konačno sredi ljute neprijatelje. Tako je ustanak u Slavoniji pokrenuo franjevac Luka Ibrišimović koji je o situaciji na terenu pisao zagrebačkom biskupu Mikuliću, pa u pismu od 24. veljače god. 1688. piše: "Nalazimo se u krajnjoj životnoj opasnosti, jer, neprijatelj se okuplja u Gradiški u sve većem broju i svim silama radi na tome da odavde protjera carsku vojsku. Ako dođe, protjerat će je doista, jer ta vojska ne radi da sačuva ove krajeve nego da rastjera jadni kršćanski svijet, koji je toliko rastjeran da mu, ostane li ovdje, ne preostaje drugo, nemajući nikakvih sredstava za život, ili da se Turcima preda ili da skapa od gladi. Inače, to se nije trebalo dogoditi jer je hrane prikupljene od seljaka i zaplijenjene od Turaka ostalo obilno. Zbog nemarnosti vojnika čami u turskom ropstvu do 2 000 bijednih kršćana obaju spola..."

12. ožujka god. 1689. na brdu Sokolovcu kod Požege, fra. Luka je s narodnom vojskom razbio Turke, te je tom prigodom dobio nadimak Sokol. Fra. Luka i njegova narodna vojska odigrali su veliku ulogu u oslobođenju Slavonije. Slavonija je oslobođena god. 1691. a fra. Luka je odmah organizirao naseljavanje opustošenih krajeva i gradnju crkvi.

Kao što je u Slavoniji fra. Luka organizirao i dignuo narod na ustanak za konačno oslobođenje od Turaka, tako je god. 1689. uz pomoć svećenika Marka Mesića, banska i graničarska vojska oslobodila Liku i Krbavu.

»Miseca srpnja na 15. godine 1685. Dodje turska vojska da opet uzme Zadvarje: bosanski paša i hercegovački i toliko alajbega. Uzeše Poletnicu, Avalu i Male Dvare, a brzo bi i grad, - ali naša vojska otidje da se pobiju. Tako srića hoti, da Turci daše pleća, ter pobigoše . . . I bi veliko veselje u svemu Primorju i u svoj Dalmaciji, jer se oslobodiše od velika zla. Amen. Aleluja!«

Back