Hrvatski dragovoljci u Crnoj Gori

sasvim je Jasna stvar da je Beograd kriv za NAPAD I AGRESIJU...Crne Gore..na Hrvatsku tj.Dubrovnik...to je svima jasno samo četnicima nije i neće..:hej:...:plez:
Istina je da su Crnognorci napali Dubrovnik po naredbi iz Beograda ( uostalom nisu oni jedini tu bili, nezaboravimo ekipu iz Ist. Hercegovine )....medjutim ne sjecam se da su se nesto previse bunili...dakako, ako zanemarimo ekipu iz Cetinja.

Mada, moram priznati da sam slabo upoznat sa unutarpolitickim previranjima u Crnoj Gori tada, ali se sjecam izjave Mile Djukanovica u to vrijeme da mu se zgadio igrati sah.

Istina je da su Crnognorci napali Dubrovnik po naredbi iz Beograda ( uostalom nisu oni jedini tu bili, nezaboravimo ekipu iz Ist. Hercegovine )....medjutim ne sjecam se da su se nesto previse bunili...dakako, ako zanemarimo ekipu iz Cetinja.

Mada, moram priznati da sam slabo upoznat sa unutarpolitickim previranjima u Crnoj Gori tada, ali se sjecam izjave Mile Djukanovica u to vrijeme da mu se zgadio igrati sah.

nemamo otovrenih pitanja s Crnogorcima..i tako treba ostati.....podmetnja Beograda(Mačka) su providna....da nije bilo Crnogoraca i dan danas bi Mačak bio..Jugoslaven..treba da si zahvalan sto su ti Crnogorci dali drzavnost...:cmok:

nemamo otovrenih pitanja s Crnogorcima..i tako treba ostati.....podmetnja Beograda(Mačka) su providna....da nije bilo Crnogoraca i dan danas bi Mačak bio..Yugosvaven..treba da si zahvalan sto su ti Crnogorci dali drzavnost...:cmok:
Ja mislim da se Machak vise obraca svojima za neke njihove unutrasnje obracune, mi ti tu dodjemo vise kao promatraci sa pravom komentara.

Ovo je fantasticno!:mrgreen:

Prvo im rekao da ce s ustasama zavrsiti jednom za uvek,o mrznji prema sahu je i suvise govoriti,a sada mu na noge idu i domoljubi dragovoljci i jos bi da se s njim druze!:hahaha::hahaha:

Bombardovao ih i hebao po Dubrovniku kao sanske koze!

To samo moze jedan i neponovljivi gospodar Milo!:mrgreen:

Na kolena pred gospodarem,ustase!:mrgreen::whistling:

Prvo im rekao da ce s ustasama zavrsiti jednom za uvek,o mrznji prema sahu je i suvise govoriti,a sada mu na noge idu i domoljubi dragovoljci i jos bi da se s njim druze!:hahaha::hahaha:

..nece biti..momak..bit ce da je to bio..Momir&Milo..M&M..

Nemogu da se ne slozim..iako si naravno pretjerao u Milinoj ulozi u ratu, on je ipak tu bio marginalan...ali svejedno...

„Crnogorska zastava je došla na Stradun, ali kao prijateljska zastava“, rekao je Žuvela.

"Црногорска застава" или популарно звана златна печена кокошка, наводно дворска застава краља Николе је последњи пут била у употреби у време италијанске окупације и режима Секуле Дрљевића на Цетињу.
Према томе није уопште чудно што се усташе и италијанашка гамад много воле, то је и очекивано.

"Црногорска застава" или популарно звана златна печена кокошка, наводно дворска застава краља Николе је последњи пут била у употреби у време италијанске окупације и режима Секуле Дрљевића на Цетињу.
Према томе није уопште чудно што се усташе и италијанашка гамад много воле, то је и очекивано.
Da mi je netko rekao da ce jednog dana Crnogorci pljuvati po vlastitoj drzavi, nebih mu vjerovao.

Da mi je netko rekao da ce jednog dana Crnogorci pljuvati po vlastitoj drzavi, nebih mu vjerovao.

А не, ту грдно гријешиш не пљујемо ми по нашој држави која је иначе далеко старије традиције него ваша.
Ми се само опиремо ширењу усташке идеологије на простору исте и пјевамо: "Са Цетиња вила кличе, поздрав српски Дубровниче !", као у добра стара времена.

Тако је било и тако ће морати да буде, а оно што је отето је и проклето....

А не, ту грдно гријешиш не пљујемо ми по нашој држави која је иначе далеко старије традиције него ваша.
Ми се само опиремо ширењу усташке идеологије на простору исте и пјевамо: "Са Цетиња вила кличе, поздрав српски Дубровниче !", као у добра стара времена.

Тако је било и тако ће морати да буде, а оно што је отето је и проклето....
Ma ja mislim da ste vi zapravo obicni izdajnici koje ce prije ili kasnije ponosni crnogorski narod objesiti na prvu banderu....kao sto se to i radi izdajnicima.

za josipa999

Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača,
Na poljima rodnim, braneći ih časno
Kitio si cvećem svakog osvajača,
Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno.

Slobodu si večno, zakržljala raso,
Ček’o da donesu tuđi bajoneti,
Po gorama svojim tuđa stada pas’o,
Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti.

Pokaži mi redom Viteze tvog roda,
Što balčakom s ruku slomiše ti lance,
Gde je Karađorđe tvojega naroda,
Pokaži mi tvoje termopilske klance.

S tuđinskom si kamom puzio po blatu,
S krvološtvom zvera, pogane hijene,
Da bi mučki udar s ledja dao Bratu,
I ubio porod u utrobi žene.

Još bezbrojna groblja zatravio nisi,
A krvavu kamu u nedrima skrivaš,
Sa vešala starih novi konop visi,
U sumraku uma novog gazdu snivaš.

Branio si zemlju od nejači naše,
Iz kolevke pio krv nevine dece,
Pod znamenje srama uz ime ustaše,
Stavio si Hrista, Slobodu i Svece.

U bezumlju gledaš ko će nove kame,
Oštrije i ljuće opet da ti skuje,
Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame,
Ko najbolje ume da ti komanduje.

Adnan Čirgić: Ovo je najbolja gramatika crnogorskog jezika, jer druge nema

original_montenegrin_language_alphabet-191x300.gif

Savjet za opšte obrazovanje usvojio je danas, većinom glasova, Gramatiku crnogorskog jezika.

Protiv usvajanja bile su lingvistkinja Slavica Perović i profesorica književnosti Božena Jelušić, koje su ocijenile da postoje brojni razlozi zbog kojih predloženu gramatiku ne treba usvojiti.

One su navele da se predloženi dokument previše oslanja na gramatike hrvatskog jezika i podsjetile da Savjet za opšte obrazovanje još uvijek nije usvojio Pravopis crnogorskog jezika.

Prema njihovim riječima, gramatika previše insistira na arhaizaciji crnogorskog jezika, što nije dobro, prenosi Radio “Antena M”.

Jedan od autora gramatike, Adnan Čirgić, kazao je da usvajanje tog dokumenta predstavlja istorijski čin. “Predložena gramatika je, u ovom trenutku, najbolja gramatika crnogorskoj jezika, jer druge nema”, rekao je .

Čirgić je naveo da su na izradi gramatike bili angažovani hrvatski eksperti, jer za taj posao u Crnoj Gori nije bilo prevelikog interesovanja.

Novi crnogorski pravopis javnosti je predstavljen u julu prošle godine.

Novi pravopis koji je uradila tročlana ekspertska grupa, koju su činili profesori Milenko Perović, Ljudmila Vasiljeva i Josip Silić, ima 32 slova.

RTVCG

Cirgic.jpg

Adnan Čirgić (29) prvi je doktor crnogorskog jezika u Crnoj Gori.

Čirgić je svoju doktorsku disertaciju na temu „Govor podgoričkih muslimana“, odbranio na Filozofskom fakultetu – Sveučilištu Josipa Jurja Štrosmajera u Hrvatskoj.

Vezani tekstovi:
Crnogorska partija za uvođenje crnogorskog jezika
Za sada u nastavi ostaje predmet maternji jezik
Otvoreno pismo Amfilohija
Vakat je za crnogorski
Žestoka rasprava o crnogorskom jeziku u obrazovnim ustanovama

http://www.bicent.com/kultura/adnan-cirgic-ovo-je-najbolja-gramatika-crnogorskog-jezika

:mrgreen: :ok:

Не знаш ништа о историји.... прошетај даље и прочитај још који памфлет о својој "тисућљетној домовини"... :D
Znam poprilicno o povijesti, jedno od konstanti svih naroda na svijetu je da su izdajice uvijek na kraju bile objesene o prvo stablo...valjda po uzoru na Judu. A ti pjevaj pjesme koliko hoces.

Back