Hrvatska upozorava da se ne putuje u Srbiju nakon što je deportovano 5 aktivista civilnog društva

ko zna kad je to planirano a protesti se desavaju iznenada.

To sto mi ovde ne mozemo nista da planiramo duze od 3 dana (jer je plan kod nas ravan carobnjastvu i cudima) ne znaci da korporacije nemaju neke dugorocnije planove kad se sta i kako i gde da rade - meni je logicno da u ovom regionu mesto za sastanak bude Beograd - svima je malo putovanja. Mozda su mogli i u Madjarskoj, ali mozda je kod nas jeftinije na primer.

Kakav signal saljemo? Nemojte da organizujete vase seminare kod nas u Beogradu?
Nije to dobro za nas. Nama treba i taj korporativni turizam koji je cesto unosniji od individualnog.
Možda bi neki novinar mogao da nađe i objavi kada su napravlljene rezervacije

Možda bi neki novinar mogao da nađe i objavi kada su napravlljene rezervacije

ni rezervacije nisu nikakav dokaz.

Na primer meni dolazi kolega iz inostranstva planirano jos u novembru prosle godine za mart ove godine, rezervacije ce biti tek u februaru ili pocetkom marta... I sta, sad u martu pocne gradjanski rat, a on u sred toga dolazi.... Nasa prva pomisao: dosao je da ucestvuje u ratu a? Idi bre begaj. 'Ebo nas Ilija Cvorovic.

Nema wokije skupine od srpske vlade gdje pfederi i lejzbe kolo vode.
Nije lepo zavideti. :kafa:

83C35F53-FCA0-4B30-83BF-3791FE0BCF58.jpeg

kaže u članku
"Kovačić je iz Zagreba, a na radionicama je predstavljala kustoski kolektiv Što, kako & za koga/WHW. Radionice su trajale tijekom dva dana, u ponedjeljak i utorak, a sudjelovalo je petnaestak osoba iz Hrvatske, Rumunjske, Slovenije, BiH i Sjeverne Makedonije."

sve stranci. Ne znam zašto su odabrali Beograd, odnosno Srbiju da se baš u sakupe i to baš sada?
Cover-up.

Oslobodiocima? A kad smo to mi bili porobljeni da bi nas trebalo oslobađati?
Meni je poznato da ste vi te momente nazivali "suradnjom" umesto onako kako se treba nazvati
Talijani, Austrougarska i Nemci potvrdjuju nevidjenu prijemčljivost i epic dupeuvlačenje u odnosu na sve ostale kod kojih su pokušavali
Jedino ste Srbe gadjali kamenjem jer vam nisu bili zapad i fenseraj samo da bi naselili Pakistance i Afganistance
Razmišljao sam da je moguća posledica ovakvog ponašanja i to što pravih Hrvata nema mnogo uglavnom su to asimiliovane druge nacije za doba Majke Tereze

Meni je poznato da ste vi te momente nazivali "suradnjom" umesto onako kako se treba nazvati
Talijani, Austrougarska i Nemci potvrdjuju nevidjenu prijemčljivost i epic dupeuvlačenje u odnosu na sve ostale kod kojih su pokušavali
Jedino ste Srbe gadjali kamenjem jer vam nisu bili zapad i fenseraj samo da bi naselili Pakistance i Afganistance
Razmišljao sam da je moguća posledica ovakvog ponašanja i to što pravih Hrvata nema mnogo uglavnom su to asimiliovane druge nacije za doba Majke Tereze
:heart:

Srbe gađali kamenjem...budi Bog s tobom, svi sveci i apostoli i evanđelisti...Hrvati sa Srbima(pravim) nikada nisu imali problema. Sjetih se onog paćenika što je napisao..plači Vojvodino..pravi Srbin, izvorni k tomu još i radikal. Zalagao se da se Vojvodina priključi Kraljevini Srbiji (1918 god)...bio u zatvoru, popio batina k'o u priči..kad se 1920 god. gorko pokajao..jap..tako to biva kad se pogrešno, sniva..🤟

Danas je dan kada se sjećamo, skupa sa našom braćom Bošnjacima, žrtava zločina u Štrpcima, kada su stradale nevine osobe iz bošnjačkog naroda, te jedan Hrvat, stanovnik Republike Srbije, Tomo Buzov. Sjećamo se bezumlja i mržnje koje su toga dana bile jače, ali se sjećamo i hrabrosti i ljudskosti našega sunarodnjaka - jedinoga Hrvata civilne žrtve poslednjega rata kojemu je, na mjestu na kojem je živio u Novom Beogradu, postavljena spomen-ploča.
HRT Vijesti prikazat će u nedjelju, 2. ožujka na Prvom programu u 23:30, u sklopu posebne emisije Noć Oscara koja ide uživo uoči prijenosa dodjele nagrada Američke filmske akademije, hrvatski film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" koji je nominiran za Oscara. Film tematizira upravo hrabru žrtvu Toma Buzova i zločin u Štrpcima.

Danas se navršavaju 32 godine od zločina u bosanskohercegovačkom mjestu Štrpci, u kojem su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) najprije izveli 20 civila iz voza, koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, a potom ih mučili i ubili, piše agencija Beta.

Za zločin u Štrpcima, pred sudovima u regiji, pravnosnažno je osuđeno deset osoba.

Nijedan postupak nije vođen protiv predstavnika vojske, policije i civilne vlasti u Srbiji, koji nisu spriječili otmicu civila iz voza, iako su bili obaviješteni o planiranoj akciji.

Iz voza su oteti i ubijeni državljani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz Beograda, Podgorice, Prijepolja i Bijelog Polja. Među ubijenima je i jedan čovjek hrvatske i jedna osoba nepoznate nacionalnosti.

Najmlađi imao 16 godina
Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov i Adem Alomerović.

Ubijeni su i Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i još jedna neidentifikovana osoba.

Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16 godina, a najstarija 59 godina.

Nijedan postupak nije vođen protiv predstavnika vojske, policije i civilne vlasti u Srbiji, koji nisu spriječili otmicu civila iz voza, iako su bili obaviješteni o planiranoj akciji.
Ovaj zločin u Štrpcima je neoprostiv i apsolutno zastrašujuć. Bez obzira na sve okolnosti, niko nema pravo da uzima život nedužnim ljudima, posebno na ovakav brutalan način. Otimanje i ubijanje civila, koji nisu imali nikakve veze s ratnim sukobima, je čin koji duboko vređa sve ljudske vrednosti. Takve stvari nisu samo ratni zločin, već i univerzalni zločin protiv ljudskosti.

Nedopustivo je da su ovakvi zločini prošli bez odgovornosti onih koji su ih počinili, kao i onih koji su mogli da spreče zlo, a nisu to učinili. To je sramota za svaku pravnu i moralnu instituciju. Zločini poput ovih ostavljaju duboke rane na zajednicama, izazivaju nepopravljivu štetu i ostavljaju nas u stalnom preispitivanju šta znači biti čovek. Nema opravdanja za ovo – samo suštinska pravda i odgovornost mogu doneti barem mali pomak ka isceljenju...

Back