HRVATSKA MITOMANIJA

дочек Српске војске у ријеци.jpg

дочек cрпске војске у Pијеци

split-cetnici-38_orjuna_na_peristilu_.jpg

Постројавање четника; углавном Срба католика. Манифестација Орјуне на Перистилу 1924. Орјунаши су се посебно жестоко обрачунавали с комунистима. Четници на Перистилу (Сплиту) двадесетих година прошлог века.

- - - - - - - - - -

split četnici.jpg

Постројавање Четника на Перистилу у Сплиту, 19. априла 1925.; фото: www.ratnakronikasplita.com

20.000 Сплићана и навијача Хајдука (јер, Хајдук је основан седам година раније) српску је војску дочекало повицима: „Живјела Српска војска! Живјела Југославија!“.

Др Јосип Смодлака, оснивач и вођа Хрватске демократске странке и у том тренутку градоначелник Сплита (то ће постати у још једном наврату, 1943. године након слома Италије, испред АВНОЈ-а) овим их је речима поздравио:

„Браћо срцу нашем најмилија, неумрли витезови српски! Добро нам дошли непобједиви соколови наши! Добро нам дошли ослободитељи наши, поносни наш цвијете, најљепши и најмилији. Благословен био час када вас видјесмо. Благословена вам свака стопа била! Благословене мајке које вас родише! Благословена колијевка која вас је одњихала!

Благословени опустјели домови ваши, који се у црно завише да нама узмогне синути ово златно сунце слободе, што нас сада обасјава. Колико смо чезнули за овим часом! Заједно са вама кличемо ономе који вас је припремио за побједе, врховноме вођи вашему, унуку великог вожда Карађорђа, Краљу вашему и нашему. Да живи Краљ Петар! Да живи Српска војска!“

Pogledajte prilog 515334

Постројавање четника; углавном Срба католика. Манифестација Орјуне на Перистилу 1924. Орјунаши су се посебно жестоко обрачунавали с комунистима. Четници на Перистилу (Сплиту) двадесетих година прошлог века.
Sta mi naprica, Srba katolika..

Bili su to svi redom Hrvati orjunasi...

To vas uce u školama??

Ti si smiješana do bola..

Nema šta da uče. Samo se povezuju činjenice. Da li su Split i Zadar naseljeni hercegovcima i iz zaleđa džamogladijom koja je favorizovana zbog svoje agresivne hrvaštine

Znači došli su oni kojima su napumpani hrvatstvom i koji su počeli da nameću svoja pravila.

Isto kao i sa BiH 60-tih i 70-tih se menja etnička strukura doseljavanjem Sandžaklija i preseljenjem Srba (što u inostranstvo što u SR Srbiju) i sada pričaju o islamizacije Bosne vekovima, a ona jednino imala bum u islamizaciji pre 50-tak godina doseljavanjem.

Sta mi naprica, Srba katolika..

Bili su to svi redom Hrvati orjunasi...

Bili su to tzv "romanizovani Srbi" Zanimljivo je koliko ima sličnih toponima, prezimena iz tih delova sa područijam u unutrašnjosti naseljenjih Srbima.

Toponime kao reke Jadro, Zadar a iste toponime reka Jadar i oblast u Istočnoj Bosni i Zapadnoj Srbiji

Ili toponimi iz tih krajeva , koji se pojavljuju kao prezimena u Dalmaciji.

U izvješću generalnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Zurichu Đuričića Ministarstvu vanjskih poslova od 6. listopada o prilikama u Hrvatskoj navodi se:
»Gospodine Ministre, 3 oktobra o. g. posetio me je dr. Kadić, katolički sveštenik iz Splita, koji je došao u Švajcarsku da produži studije na teološkom fakultetu u Fribourgu. Dr. Kadić došao je u Švajcarsku kao državni hrvatski stipendista. U razgovoru on mi je rekao: »Ja sam stoprocentni Hrvat, a svaki Hrvat se veselio da ima Nezavisnu Hrvatsku Državu. Ali sad vidim da je sadašnja hrvatska vlada učinila mnogo grešaka, a kao katolički sveštenik protivan sam teroru.« Zatim je dr. Kadić produžio doslovno tako: »Bivša jugoslovenska vlada učinila je prema Hrvatima mnogo grešaka i nepravde i stoga trebalo bi da sad i Hrvati i Srbi kažu: ‘mea culpa’ - i da stvore novu državu kao federaciju Srba, Hrvata i Slovenaca.«

Prema tome, dr. Kadić zamišlja Jugoslaviju kao federaciju i ne veruje da može biti vaspostavljena Jugoslavija u onom državnom obliku koji je bio pre 6. aprila o. g. Ovo mišljenje dr. Kadića dele mnogi Hrvati.
Na moje pitanje kako gleda katoličko sveštenstvo u Hrvatskoj na vladu Pavelića, dr. Kadić mi je odgovorio: »Uopšte uzevši, sveštenstvo starijih godina (iznad 40) su za Mačeka, mladi pak sveštenici naginju Paveliću, ali naravno ne odobravaju teror ustaša.«
Prema dr. Kadiću Maček gubi pristalice, jer ima već mnogo disidenata HSS-a koji su prišli Paveliću. Samo, nameće se pitanje – da li ove mesne organizacije HSS-a koje su položile zakletvu Poglavniku – stvarno vode sa sobom i hrvatsko seljaštvo?
Dr. Kadić kao Dalmatinac i dobar patriota ne može da oprosti Poglavniku da je doveo Talijane u Dalmaciju i da je ponudio hrvatsku krunu talijanskom princu. Govoreći o tom, dr. Kadić je rekao: »Pre bih hteo da se na Primorju vije komunistička zastava nego talijanska«. Povodom toga dr. Kadić mi je rekao da u Dalmaciji ima vrlo mnogo pristalica Sovjetske Rusije.
Već u mojim ranijim izveštajima u kojima sam izneo moje razgovore s licima koja su se vratila iz Hrvatske, ja sam saopštavao Ministarstvu o širenju komunizma u Jugoslaviji, ali sad prvi put čuo sam od katoličkog sveštenika ove gorepomenute reči: »Pre bih hteo da vidim komunističku zastavu…« To sve daje dokaza koliko je jaka komunistička propaganda i koliko su Nemci indirektno doprineli širenju komunizma. Nemci i četnike ubrajaju u komuniste, što nije tačno, ali prema svemu što se ovde čuje, četnici pretstavljaju jednu zasebnu grupu, koja može pri povratku Kraljevske vlade da otkaže poslušnost i Kraljevskoj vladi. Baš tako ocenjuje četnike i dr. Kadić.
Zatim, on mi je pričao o prilikama u Bosni gde su pojedina mesta u rukama četnika i gde se vodi pravi građanski rat. Posle je govorio o teškom ekonomskom stanju Hrvatske, ali besposlice tamo nema jer samo za Nemačku otišlo je 46.300 hrvatskih radnika.
Uzgred je spomenuo da je morao u Zagrebu na crnoj berzi da kupi švajcarske franke po kursu jedan švajcarski franak - 30 kuna. Inače, on mi je rekao, o gospodarskim prilikama ja sam malo obavešten ali kao katolički sveštenik obavešten sam da Vatikan neće da prizna de jure do kraja rata Nezavisnu Državu Hrvatsku.
Dr. Kadić učinio je utisak inteligentnog čoveka koji mrzi Talijane i mislim da njegova ova zapažanja mogu da budu od interesa.
Saopštavajući ovaj razgovor sa dr. Kadićem - čast mi je u prilogu dostaviti još nekoliko isečaka iz hrvatskih novina koji u izvesnoj meri dopunjuju sliku političkih prilika u Hrvatskoj. Od interesa su i one vesti iz Beograda pod naslovom: »Opomene Srbima«.
Osim isečaka iz hrvatskih novina, dostavljam i uvodni članak iz Basler Nachrichtena o četnicima i ustašama. Od interesa je da pisac ovog članka naglašuje da je general Nedić germanofil i prijatelj Milana Stojadinovića.
Izvolite primiti, gospodine Ministre, uverenje o mome odličnom poštovanju.«
Ljubo Boban, Hrvatska u diplomatskim izvještajima izbjegličke vlade 1941. – 1943., Prva knjiga str. 87-88

http://www.ratnakronikasplita.com/kronika/1941

- - - - - - - - - -

Nema šta da uče. Samo se povezuju činjenice. Da li su Split i Zadar naseljeni hercegovcima i iz zaleđa džamogladijom koja je favorizovana zbog svoje agresivne hrvaštine
Znači došli su oni kojima su napumpani hrvatstvom i koji su počeli da nameću svoja pravila.

Isto kao i sa BiH 60-tih i 70-tih se menja etnička strukura doseljavanjem Sandžaklija i preseljenjem Srba (što u inostranstvo što u SR Srbiju) i sada pričaju o islamizacije Bosne vekovima, a ona jednino imala bum u islamizaciji pre 50-tak godina doseljavanjem.

Bili su to tzv "romanizovani Srbi" Zanimljivo je koliko ima sličnih toponima, prezimena iz tih delova sa područijam u unutrašnjosti naseljenjih Srbima.

Toponime kao reke Jadro, Zadar a iste toponime reka Jadar i oblast u Istočnoj Bosni i Zapadnoj Srbiji

Ili toponimi iz tih krajeva , koji se pojavljuju kao prezimena u Dalmaciji.

Daleko ces stici sa toponimima..

Imas u srcu Srbiji Rvate i Rvatsku.
rvati.JPG

https://sh.wikipedia.org/wiki/Rvatska

Dalmacija je srce Hrvatske, u noj su živjeli i zive doseljeni pravoslavni Vlasi koje mi danas zovemo i Srbi..

Poslednja izmena:
U izvješću generalnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Zurichu Đuričića Ministarstvu vanjskih poslova od 6. listopada o prilikama u Hrvatskoj navodi se:
Ljubo Boban, Hrvatska u diplomatskim izvještajima izbjegličke vlade 1941. – 1943., Prva knjiga str. 87-88

- - - - - - - - - -

Dalmacija je srce Hrvatske, u noj su živjeli i zive doseljeni pravoslavni Vlasi koje mi danas zovemo i Srbi..

Dalmacija nije nikada bila Hrvatska ... još jedan od mitova, da je Dalmacija Hrvatska i da je u dalmaciji neko hrvatsko nasleđe.

U Splitu, koji u to vrijeme nosi epitet `najvećeg srpskog grada na moru`, već 1918. osniva se Jugoslavenska nacionalno-napredna omladina, organizacija čiji je cilj borba s hrvatskim `separatistima i veleizdajnicima`. U Dalmaciji djeluje čak 50 ogranaka Orjune, a njezino članstvo čine `jugoslavenski nacionalisti hrvatskog plemena`. U Splitu izlazi i orjunaški list Pobeda. Danas izgledaju nevjerojatno fotografije iz tadašnjih novina koje prikazuju masovne orjunaške skupove na prepunoj splitskoj rivi. Umjesto u domobrane, ustaše ili partizane, djeca uglednih splitskih, kaštelanskih i trogirskih orjunaša odlaze u četnike! PISMO DRAŽI Rad Orjune i, poslije, četnika u Splitu, aktivno podupire cijeli niz splitskih i dalmatinskih književnika, poput Nike Bartulovića, Đure Vilovića, Mirka Korolije, Ćire Čičin-Šaina, Sibe Miličića i drugih, koji redovito pišu ekavicom i u svojim tekstovima neumjereno slave Srbiju. Niko Bartulović će 1944. biti hrvatski predstavnik na Svetosavskom kongresu u selu Ba (na kojem četnici obećavaju srpsko-hrvatsko-slovensku federaciju!), a bivši katolički svećenik Đuro Vilović radi u stožeru Draže Mihailovića. U svome pismu Mihailoviću, Bartulović 1943. piše kako mnogi mladi Hrvati prelaze na pravoslavlje kako bi pokazali svoju odanost vojvodi Birčaninu. U Splitu u to vrijeme djeluje Četnički odbor na čijem je čelu vojvoda Ilija Trifunović Birčanin. Načelnik njegovog stožera bio je Radovan Ivanišević. Procjenjuje se da je među četnicima bilo možda i više od dvije tisuće Hrvata, koji su, do sada, u povijesnim knjigama bili tek fusnota.

Piše: Boris Dežulović 06/12/2013
…stvar valja razjasniti. Zaista, kakve veze imaju srpski četnici s NDH, kakve veze imaju čiča Draža i pop Đujić s ustašama, fašistima, Hajdukom i Splitom u Drugom svjetskom ratu? Iznenadit će vas odgovor: tijesne. Epizoda sa četnicima što se usred Drugog svjetskog rata pod šubarama s kokardama šepure po talijansko-njemačko-ustaškom Splitu ionako, slutim, neće biti među deset epizoda serije “Ravna gora”. O njoj, najzad, malo znaju i u samom Splitu, a kamoli u Srbiji, i šteta bi je bilo propustiti. Makar i “prilagođenu za ovdašnje čitaoce, naročito mlađe”. Četnika u Splitu za cijelo vrijeme Nezavisne Države Hrvatske ne samo, naime, da je bilo, već su bili neobično aktivni. Već početkom listopada 1941. godine, svega koji mjesec nakon utemeljenja NDH i Rimskih ugovora, kojima je Pavelić Dalmaciju prepustio Italiji, na dogovor s Talijanima o zajedničkoj ratnoj strategiji u Split je iz Kolašina stigao četnički vojvoda Ilija Trifunović-Birčanin, bliski suradnik Koste Pećanca. Nakon nekoliko mjeseci, vojvoda Birčanin – kojega će Draža Mihailović ubrzo imenovati komandantom Dalmacije, Hercegovine, zapadne Bosne i jugozapadne Hrvatske – nezadovoljan situacijom u Splitu, 9. svibnja 1942. telegramom obavještava đenerala Dražu kako “u Splitu i celoj Dalmaciji, a naročito u ovom glavnom mestu na primorju, kao da je devedeset odsto komunista!”. Tih dana u hladu bašte hotela Park na Bačvicama stoluje i četnički vojvoda Dobroslav Jevđević, koji će tamo tanačiti detalje suradnje s predstavnicima talijanske divizije Bergamo i organizirati zajedničke akcije. Aktivna četnička organizacija u Splitu do tada već izdaje list

Nakon što je Italija, u rujnu 1943., proglasila kapitulaciju, otoke Krk, Mali i Veliki Lošinj, Cres, Silbu i Olib oslobađaju hrvatski četnici, pripadnici 243. bataljona JVO, koji su izvršili pomorski desant iz pravca Senja. Ondje su ih dočekali lokalni hrvatski četnici iz Aleksandrova (kako se 1921.-1945. nazivao Punat, u kraljevu čast). Kada su ih se ubrzo dočepali dalmatinski partizani, surovo će ih zarobljene poubijati, sve do posljednjega. Odgovor na pitanje otkuda tako snažna hrvatska potpora četništvu u Dalmaciji, krije se u književno-povijesnoj studiji `Orjuna: Ideologija i književnost`, koju je u Splitu 2008. objavio dr. Ivan J. Bošković sa Sveučilišta u Splitu. Mnogima će se danas činiti sablažnjivom činjenica da su Split i Dalmacija, između dva rata, bili epicentar ekstremnog integralnog jugoslavenstva.

ZABRANJENA-ISTORIJA-CETNICI-NA-SPLITSKOJ-RIVI_slika_O_26729665.jpg

splićanke :per:

Poslednja izmena:
Piše: Boris Dežulović 06/12/2013
…stvar valja razjasniti. Zaista, kakve veze imaju srpski četnici s NDH, kakve veze imaju čiča Draža i pop Đujić s ustašama, fašistima, Hajdukom i Splitom u Drugom svjetskom ratu? Iznenadit će vas odgovor: tijesne. Epizoda sa četnicima što se usred Drugog svjetskog rata pod šubarama s kokardama šepure po talijansko-njemačko-ustaškom Splitu ionako, slutim, neće biti među deset epizoda serije “Ravna gora”. O njoj, najzad, malo znaju i u samom Splitu, a kamoli u Srbiji, i šteta bi je bilo propustiti. Makar i “prilagođenu za ovdašnje čitaoce, naročito mlađe”. Četnika u Splitu za cijelo vrijeme Nezavisne Države Hrvatske ne samo, naime, da je bilo, već su bili neobično aktivni. Već početkom listopada 1941. godine, svega koji mjesec nakon utemeljenja NDH i Rimskih ugovora, kojima je Pavelić Dalmaciju prepustio Italiji, na dogovor s Talijanima o zajedničkoj ratnoj strategiji u Split je iz Kolašina stigao četnički vojvoda Ilija Trifunović-Birčanin, bliski suradnik Koste Pećanca. Nakon nekoliko mjeseci, vojvoda Birčanin – kojega će Draža Mihailović ubrzo imenovati komandantom Dalmacije, Hercegovine, zapadne Bosne i jugozapadne Hrvatske – nezadovoljan situacijom u Splitu, 9. svibnja 1942. telegramom obavještava đenerala Dražu kako “u Splitu i celoj Dalmaciji, a naročito u ovom glavnom mestu na primorju, kao da je devedeset odsto komunista!”. Tih dana u hladu bašte hotela Park na Bačvicama stoluje i četnički vojvoda Dobroslav Jevđević, koji će tamo tanačiti detalje suradnje s predstavnicima talijanske divizije Bergamo i organizirati zajedničke akcije. Aktivna četnička organizacija u Splitu do tada već izdaje list
Може ли се веровати Дежуловићу, "гледе" овога?:roll:

- - - - - - - - - -

Imas u srcu Srbiji Rvate i Rvatsku.
Pogledajte prilog 515337

https://sh.wikipedia.org/wiki/Rvatska

To bi značilo da svi koji se znaju rvati su redom Hrvati. :rotf:

Inače, Srbi se jesu po zvaničnim pověsnim podacima prvi doselili u Dalmaciju još po Ajnhardu u 9. věku, potom potvrđeno i kod drugih.
Hrvaćanske su muke prěgoleme. :kafa:

Dalmacija nije nikada bila Hrvatska ... još jedan od mitova, da je Dalmacija Hrvatska i da je u dalmaciji neko hrvatsko nasleđe.

Tako je drugarice Seselj, svaka ti je točna....kada bi se gadjali neboderima..

- - - - - - - - - -

To bi značilo da svi koji se znaju rvati su redom Hrvati. :rotf:

Inače, Srbi se jesu po zvaničnim pověsnim podacima prvi doselili u Dalmaciju još po Ajnhardu u 9. věku, potom potvrđeno i kod drugih.
Hrvaćanske su muke prěgoleme. :kafa:

Srbi su bili prvi u svemiru a Boga mi i na Mjesecu..

Tarabici su odavno prvi koristili mobilnu 5G mrežu u svijetu, uredno plaćali sve dozvole..

U Splitu, koji u to vrijeme nosi epitet `najvećeg srpskog grada na moru`, već 1918. osniva se Jugoslavenska nacionalno-napredna omladina, organizacija čiji je cilj borba s hrvatskim `separatistima i veleizdajnicima`. U Dalmaciji djeluje čak 50 ogranaka Orjune, a njezino članstvo čine `jugoslavenski nacionalisti hrvatskog plemena`. U Splitu izlazi i orjunaški list Pobeda. Danas izgledaju nevjerojatno fotografije iz tadašnjih novina koje prikazuju masovne orjunaške skupove na prepunoj splitskoj rivi. Umjesto u domobrane, ustaše ili partizane, djeca uglednih splitskih, kaštelanskih i trogirskih orjunaša odlaze u četnike! PISMO DRAŽI Rad Orjune i, poslije, četnika u Splitu, aktivno podupire cijeli niz splitskih i dalmatinskih književnika, poput Nike Bartulovića, Đure Vilovića, Mirka Korolije, Ćire Čičin-Šaina, Sibe Miličića i drugih, koji redovito pišu ekavicom i u svojim tekstovima neumjereno slave Srbiju. Niko Bartulović će 1944. biti hrvatski predstavnik na Svetosavskom kongresu u selu Ba (na kojem četnici obećavaju srpsko-hrvatsko-slovensku federaciju!), a bivši katolički svećenik Đuro Vilović radi u stožeru Draže Mihailovića. U svome pismu Mihailoviću, Bartulović 1943. piše kako mnogi mladi Hrvati prelaze na pravoslavlje kako bi pokazali svoju odanost vojvodi Birčaninu. U Splitu u to vrijeme djeluje Četnički odbor na čijem je čelu vojvoda Ilija Trifunović Birčanin. Načelnik njegovog stožera bio je Radovan Ivanišević. Procjenjuje se da je među četnicima bilo možda i više od dvije tisuće Hrvata, koji su, do sada, u povijesnim knjigama bili tek fusnota.

Najveći srpski grad na Moravu je.....

- - - - - - - - - -

Hrvati su imali antifašističku borbu... U istoj meri u kojoj su Tarabići koristili mobilnu 5G mrežu.

Dijete drago educiraj se prije nego li otvoris neku temu na forumu.

Ovako ispadas low pametan da ne kažem glup.

Dijete drago educiraj se prije nego li otvoris neku temu na forumu.

Ovako ispadas low pametan da ne kažem glup.

Pa nisam ti ja kriv što je Hrvatska bila fašističa "puppet state" u Drugom svetskom ratu i što će to ostati zabeleženo za sva vremena, kao i Jasenovac, te ostali logori.
Nema tu šta, svako izvrtanje i negiranje te istine je, čak, kažnjivo - koliko sam upućen.

Vojska NDH je 1943. imala oko 130.000 Vojnika (što je veoma dobar broj u odnosu na stanovništvo).

A to što se školsko učenje ne poklapa sa tvojom izmaštanom Antifašističkom borbom (koja je definitivno na nivou Italijanske) nije mana, nego prednost svakoga ko vodi raspravu sa tobom.

Italijanski General Aleksandro Luzano detaljno u Hrvatskoj antifašističkoj borbi u prebilovcima:

Duce! My immeasurable devotion towards You gives me, I hope, the right to, sometimes, bypassstrict military protocol. That is why I feel free and obliged to promptly describe you one eventwhich, three weeks ago, I have personally witnessed. Patrolling in towns Stolac, Capljina andLubinye (about 60 to 130km north of Ragusa i.e Dubrovnik) I heard from our intelligence officersthat Pavelich’s army- ustashas have in the previous day done some crime in village Prebilovci, andthat, when they hear about it, nearby Serbs are certainly going to be upset yet again.I miss words to describe what I found there. In big classroom, I found slaughtered teacher and 120young pupils! No child was older than 12 years! Crime is not an appropriate, it is too innocent aword - that was above any madness! Many have their severed heads put orderly on school desks.From their severed bellies bowels were, like New Year's tinsels, spread across the classroom andnailed to the roof! The flies and unbearable smell did not allow us to spend more time there. I havenoticed an opened bag of salt in the corner and I was stunned to realize that they have slautheredthem slowly, salting their necks first! As we were just about to depart, from the back of theclassroom we have heard a child rattling. I have sent two soldiers to see what it was. They foundone pupil, still alive, breathing with throat half cut! I took the poor child in my own car to our military hospital, and there we were able to awake him and from him we found out the full truthabout the tragedy.The criminals have first, taking turns, raped the Serbian teacher (her name was Stana Arnautovich)and then, in front of the children, they have slaughtered her. They raped even the eight-year-oldgirls. During all that time, a Gypsy band brought there was forced to play music and hittambourines! To the utter disgrace of our, Roman church, one priest participated in all this! The boy that we saved recovered quickly. And as soon as the wound healed, he was able to run awayfrom the hospital because of our inattention, and he run back to his village looking for his relatives.We send a patrol for him, but to no avail: they find him in front of his house, slaughtered!From more than a thousand souls in the village there is no-one left! The same day (that wediscovered later) when the crime in school was perpetrated, ustashe rounded 700 inhabitants of village Prebilovci and drop them into foiba, or killed them in the most bestial way on the road tothe pit. Only 300 men saved themself: they were able to break ustashi lines and to run to themountains! These 300 survivors are stronger than the most elite Pavelich’s ustashe division. Allthat they have to lose, they lost! Children, wifes, mothers, sisters, houses, possessions. They arefree even from the fear of death. The only meaning of their lives is in revenge, in the horriblerevenge - they are, in a way, even ashamed that they have survived!And villages, such as Prebilovci, are all around Herzegovina, Bosnia, Lika and Dalmazia. Slaughter of Serbs has reached such proportions, that, in these areas, even water resources are polluted. Fromone spring in Popovo Polye, near the pit in which 4000 Serbs were thrown, a reddish water ran, Ihave seen it myself! On conscience of Italy and our culture a dark stain will fall forever if we donot distance ourselves from ustashe and their demented crimes

https://dokumen.tips/documents/letter-of-italian-army-general-alessandro-luzano-to-mussolini.html

Poslednja izmena:
Pa nisam ti ja kriv što je Hrvatska bila fašističa "puppet state" u Drugom svetskom ratu i što će to ostati zabeleženo za sva vremena, kao i Jasenovac, te ostali logori.
Nema tu šta, svako izvrtanje i negiranje te istine je, čak, kažnjivo - koliko sam upućen.

Vojska NDH je 1943. imala oko 130.000 Vojnika (što je veoma dobar broj u odnosu na stanovništvo).

A to što se školsko učenje ne poklapa sa tvojom izmaštanom Antifašističkom borbom (koja je definitivno na nivou Italijanske) nije mana, nego prednost svakoga ko vodi raspravu sa tobom.

U NDH vojsci je bio veliki broj Muslimana iz BiH,

U početku Srbi nisu smjeli bili pripadnici vojske NDH, poslije su to mogli biti..

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 515359Pogledajte prilog 515358
prva proleterska.JPG
treća dalmatinska.JPG

U NDH vojsci je bio veliki broj Muslimana iz BiH,

U početku Srbi nisu smjeli bili pripadnici vojske NDH, poslije su to mogli biti..

Verujem da se zbilja veliki broj Srba pristao regrutovate u vojsku NDH, bar 50ak hiljada, minimalno.
Srbima oduzeta sva prava '41. pa onda oni, tobože, jedva dočekali da se masovno ubace u vojsku NDH.

Muslimani su se u daleko većem broju borili u Partizanima, negoli vojsci NDH.

Italija je isto imala pokret otpora. :per: Čak jači nego Hrvatska. I oružani i intelektualni. Pa se ipak pamti kao Fašistička, iako nije ni približno počinila neljudskih zločina kao nezavisna država HRVATSKA.

Poslednja izmena:
tkz. NDH 1941. –1945.

•Vojske na teritoriju NDH : USTAŠKA VOJNICA, DOMOBRANSTVO, ČETNIKA, TALIJANSKA VOJSKA, NJEMAČKA VOJSKA i PARTIZANI
•Talijanske i njemačke vojne formacije u Hrvatskoj su bile izdržavane iz proračuna NDH-a
•S anektiranog Hrvatskog teritorija Italija je protjerala najmanje 17.000 Hrvata (toliko ih se naime službeno prijavilo kod vlasti NDH) a dio je osnovao partizanske postrojbe
•Talijanski specijalni sud za Dalmaciju je od 1941. –1943. godine procesuirao preko 5.000 ljudi, od kojih je oko 500 osuđeno na smrt
•Talijani su osnovali velik broj logora, a dio stanovništva su odvodili i u logore u Italiju
• u Talijanskoj zoni četnici su nesmetano klali Hrvata i Muslimane

- - - - - - - - - -

Verujem da se zbilja veliki broj Srba pristao regrutovate u vojsku NDH, bar 50ak hiljada, minimalno.
Srbima oduzeta sva prava '41. pa onda oni, tobože, jedva dočekali da se masovno ubace u vojsku NDH.

Muslimani su se u daleko većem broju borili u Partizanima, negoli vojsci NDH.

Italija je isto imala pokret otpora. :per: Čak jači nego Hrvatska. I oružani i intelektualni. Pa se ipak pamti kao Fašistička, iako nije ni približno počinila neljudskih zločina kao nezavisna država HRVATSKA.

Srbe nitko nije nista pitao, mobilizirani su ako je bilo potrebe..
Poznata je činjenica da je bilo nekoliko generala Srba u sastavu vojske NDH..

O talijanskom pokretu otpora ne treba trositi suvišne rijeci..

Back