Hrvatska je u krizi jer sve vise Hrvata saznaje da su poreklom Srbi

Jesi..i ostavio ysrani trag..bježeći...morao li te podsjećati..kapetančiću
nidje ja nisam bjezo

mene su hrvatice i danas zahvalne kada obidjem zepce

da ne bese nas nestali bi u srednjoj bosni od pogroma bin ladenovih mudzahedina i domacih dzihadlija...
secas se kad desetine hiljada civila i 8000 bojovnika bjezalo ka srbima vicuci BRACO SRBI POMAGAJTE

ne secas se ...

pitaj hrvatice u srednjoj bosni, srdacno su se i rado zahvaljivale srpskim junacima

sta ces, uvek me gonile hrvatice... jednu sam ozenio

Ali većina ovdje nije vidjela Hrvata iz Hrvatske doslovce nikada. Možda ako su dovoljno stari da su imali nesreću da izgube koju godinu u najglupljoj vojsci na svijetu zvanoj JNA, pa ih poslalo u Hrvatsku na rok.

Nasilno pokatoličavanje kakvo je pravila NDH između ljeta 1941. i ljeta 1942. događala su samo tada i jedino tada. Habsburška Monarhija i kasnije Austro-Ugarska su umnogome preferirali pravoslavce i to srpske pravoslavce. Bana Jelačića u službu hrvatskoga bana je uveo samopograglašeni srpski patrijarh Josif Rajačić. U Hrvatskom saboru su pravoslavni crkveni zastupnici bili jači od predstavnika Katoličke crkve koje su uglavnom svi mrzili jer su smatrani neprijateljima hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog kraljevstva. Pravoslavna crkva kako je došla u Hrvatsku u 16. stoljeću je u povlaštenom položaju na teritoriju koje kontrolira hrvatsko plemstvo i Hrvatski sabor sve do pojave Khuena-Hedervarya, koji je stvorio hrvatsko-srpski sukob u Hrvatskoj kada je apsolutno u svemu prefeirao Srbe i pravoslavlje.

Koje prokleto pokatoličavanje u Hrvatskoj???

Dosadni ste, idem se okupati. Ništa Srbe ne boli više nego kad ih podsjetiš da nemaju more hi hi hi.
Srbija u akteulnim granicama nema izlaz na more. Ali Srbi kao narod imaju drugu državu koja ima izlaz na more!

Proslava crnogorske nezavisnosti u Budvi srpskim trobojkama​

2d70f5d0-e78a-4374-992f-67687e3e7fd2_w1023_r1_s.jpg

https://www.slobodnaevropa.org/a/cg-nezavisnost-budva-srpska-trobojka/31261500.html

1178380680_0:0:2679:2047_1920x0_80_0_0_d002a2357f466134622adb07409bdf1a.jpg

Ako su nekad postojala pa iščezla onda su većina Hrvata koji danas nose prezimena Milošević, Milanović, Dragojević, Mirković itd. potomci Srba pokatoličenih u 16-om, 17-om i 18-om vjeku. Od 16-og vjeka u Dalmaciji i BiH kod katolika izrazito dominiraju biblijska/kalendarska imena, dok je kod pravoslavaca veliko udio narodnih. To se vidi iz turskih i mletačkih popisa.
Ne mora biti jer prezimena se formiraju od 14.st. i kod nižeg sloja.
Najstariji sačuvani zagrebacki popis iz 1368. sadrži prezimena koja postoje i danas u Zagrebu.

16. i 17. vjek je period formiranja većina prezimena kod katolika ali i pravoslavaca iz Dalmacije i Like. Ne znam za katolike iz druguh djelova HR i BiH.
@Mej bregami
Bilo je i kasnijih formiranja prezimena u pomenutim krajevima, ali se radi o manjini. Npr. prezime Meštrović iz Otavica je formirato sredinom 18-og vjeka, a ranije prezime tog roda je bilo Gabrilović. Jedan Gabrilović (zaboravio sam mu ime) predak Ivana Meštrović je imao nadimak meštar. Po tome su njegovi potomci pozvati Meštrovićima i tako je nastalo to prezime u Petrovom Polju.

Srbija u akteulnim granicama nema izlaz na more. Ali Srbi kao narod imaju drugu državu koja ima izlaz na more!

Proslava crnogorske nezavisnosti u Budvi srpskim trobojkama​

2d70f5d0-e78a-4374-992f-67687e3e7fd2_w1023_r1_s.jpg

https://www.slobodnaevropa.org/a/cg-nezavisnost-budva-srpska-trobojka/31261500.html

1178380680_0:0:2679:2047_1920x0_80_0_0_d002a2357f466134622adb07409bdf1a.jpg
Naravno. Ja sam prošle i pretprošle godine ljetovao u Dobroj Vodi kod Bara (možda ću opet ići tamo krajem Avgusta) i sve je kao da sam u Srbiji, jedina razlika je što se plaća u evrima.

Zagore, govorim ovde i o vama. Zar ne vidiš da nestajemo, topimo se? Nista te ne brine odlazak mladih , većina zauvek ?
Ostanak mladih ne rješava problem.. i ovako svi izumiremo.
Zašto bi se zamarao s nečim na što ja kao pojedinac ne mogu utjecati?
Izumrle su i Inke i Azteci, američki Indijanci, drvene civilizacije Mezopotamije.. jbg, to je tako i ni ti ni ja to nećemo moći promijeniti.

Čitao sam bio negdje da su sve civilizacije do sad kojima je natalitet u bilo kojem momentu pao ispod 1.8 propale.

nidje ja nisam bjezo

mene su hrvatice i danas zahvalne kada obidjem zepce

da ne bese nas nestali bi u srednjoj bosni od pogroma bin ladenovih mudzahedina i domacih dzihadlija...
secas se kad desetine hiljada civila i 8000 bojovnika bjezalo ka srbima vicuci BRACO SRBI POMAGAJTE

ne secas se ...

pitaj hrvatice u srednjoj bosni, srdacno su se i rado zahvaljivale srpskim junacima

sta ces, uvek me gonile hrvatice... jednu sam ozenio
Aha, jasno. Ti nisi bježao, samo si "strateški napustio položaj" dok ti je retrovizor gorio.

Hrvatice te kažeš i danas pamte? Ljudi očito dugo pamte ratne traume :hahaha:

A to da si ti zaustavio mudžahedine zvuči kao Netflix specijal: "Kapetan samoprozvani, ratovao sam protiv mitova i oženio sam simboličnu zahvalnost jednog naroda."

Braćo Srbi pomagajte? Naravno, uvijek u blizini kad se dijele tuđe kuće i perilice.

I da, čestitke na braku, prava ljubav, rođena u rovovima, cementirana mitovima. Šteta što joj nisi rekao da si najveći junak otkad je Marko Kraljević raspustio fan klub.

16. i 17. vjek je period formiranja većina prezimena kod katolika ali i pravoslavaca iz Dalmacije i Like. Ne znam za katolike iz druguh djelova HR i BiH.
U Dalmaciji i Lici imaš prezimena u dokumentima još iz 13.st.
Naravno nisu svi imali prezimena u današnjem obliku jer se još početkom 15.st. poneke ljude zapisuje samo imenom i dodatkom iz kojeg mjesta.

@Mej bregami
Bilo je i kasnijih formiranja prezimena u pomenutim krajevima, ali se radi o manjini. Npr. prezime Meštrović iz Otavica je formirato sredinom 18-og vjeka, a ranije prezime tog roda je bilo Gabrilović. Jedan Gabrilović (zaboravio sam mu ime) predak Ivana Meštrović je imao nadimak meštar. Po tome su njegovi potomci pozvati Meštrovićima i tako je nastalo to prezime u Petrovom Polju.
Priča Meštrovića je nešto drugačija, Meštrovići su navodno došli iz Bosne gdje se prvi njihov poznati predak poturčio da sačuva posjede. Ipak bježi u Dalmaciju vjerojatno početkom 18.st. gdje se taj predak poznat kao Aga vratio u katoličanstvo i oženio Gabrilovićkom koja je bila zadnja tog prezimena pa ga je dodala na muževo i tako su Meštrovići u Otavicama do 20.st. imali duplo prezime Gabrilović Meštrović.

(
Ostanak mladih ne rješava problem.. i ovako svi izumiremo.
Zašto bi se zamarao s nečim na što ja kao pojedinac ne mogu utjecati?
Izumrle su i Inke i Azteci, američki Indijanci, drvene civilizacije Mezopotamije.. jbg, to je tako i ni ti ni ja to nećemo moći promijeniti.

Čitao sam bio negdje da su sve civilizacije do sad kojima je natalitet u bilo kojem momentu pao ispod 1.8 propale.
Hm, a cemu onda sva ova nasa borba, prepucavanja, sukobi ratovi, zlocini...
Mi bismo trebali biti bliski saveznici, jer smo braća i po krvi, jeziku kulturi, a i veri.
Naročito sad, kada imamo svoje državice. I u cemu je problem priznati svoje slabosti, greske , pa i zločine kojih je bilo itekako. Mi nemamo nikog bliteg. I onda se svađamo, ta interese nekog trećeg. Meni zaista jije u interesu da ponizim bilo koga, narocito ne Hrvate, a i jedan deo porodice se legitimise tako.

(

Hm, a cemu onda sva ova nasa borba, prepucavanja, sukobi ratovi, zlocini...
Mi bismo trebali biti bliski saveznici, jer smo braća i po krvi, jeziku kulturi, a i veri.
Naročito sad, kada imamo svoje državice. I u cemu je problem priznati svoje slabosti, greske , pa i zločine kojih je bilo itekako. Mi nemamo nikog bliteg. I onda se svađamo, ta interese nekog trećeg. Meni zaista jije u interesu da ponizim bilo koga, narocito ne Hrvate, a i jedan deo porodice se legitimise tako.
Pa dobro pitanje, za početak ću ti evo reći da sam ja u više navrata osudio ustaški režim i sve zločine počinjene u ime istoga, ali još uvijek nisam vidio da je itko ovdje na forumu osudio Vukovar i ostale zločine rađene po Hrvatskoj.. da ne govorim o tome da je dosta forumaša u više navrata nazivala Mladićem herojem i slično.

Vi nikako da shvatite da ste u očitoj zavadi sa svima oko sebe misleći da ste jedini u pravu i da su svi oko vas u krivu. A najgore od svega je što Hrvati niti imaju ikakve pretenzije na srpske teritorije, niti su ikad rušili po Srbiji. Dodatno uz to, pola ekipe ovdje govori kako su Hrvati Srbi, kako Hrvatska nema povijest, kraljeve itd. Tako da dok se ne riješite te mitomanije i stava da su svi krivi osim vas, neće ni biti napretka na ovim prostorima.

Ja nemam ništa protiv dobrih odnosa sa Srbijom, dapače.. ali ovo gore što sam ti napisao sve to koči.
Ima i kod nas idiota naravno, kao i svuda, ali evo, na ovom forumu niti jedan hrvatski forumaš do sada (od ovih koje ja znam) nije nazvao nekog koljača herojem, niti je veličao ustaštvo, niti govorio da su Srbi Hrvati, niti imaju pretenzije na srpske teritorije, toliko o tome.

Priča Meštrovića je nešto drugačija, Meštrovići su navodno došli iz Bosne gdje se prvi njihov poznati predak poturčio da sačuva posjede. Ipak bježi u Dalmaciju vjerojatno početkom 18.st. gdje se taj predak poznat kao Aga vratio u katoličanstvo i oženio Gabrilovićkom koja je bila zadnja tog prezimena pa ga je dodala na muževo i tako su Meštrovići u Otavicama do 20.st. imali duplo prezime Gabrilović Meštrović.
https://www.poreklo.rs/2024/07/13/otavice-prezimena-drniske-krajine-slobodan-zrnic-2023/

Aha, jasno. Ti nisi bježao, samo si "strateški napustio položaj" dok ti je retrovizor gorio.
stupidarije
ozren 93, 94 (nismo dzaba nazvani cetnickom kicmom)

spasavanje vasihhrvatskih guica u zepce

ilijas 95te (odbijanje alijine poslednje i najvece ''deblokade'' sarajeva)

Hrvatice te kažeš i danas pamte? Ljudi očito dugo pamte ratne traume :hahaha:
opet stupidarije
A to da si ti zaustavio mudžahedine zvuči kao Netflix specijal: "Kapetan samoprozvani, ratovao sam protiv mitova
stupidarije

tamo niko nije ratovao sam. ratovali su sinovi ozren gore , sa nesto dobrovoljaca... veze ti sa ratom nemas , balavacki zaključci
i oženio sam simboličnu zahvalnost jednog naroda."
ponovo stupidarije

Braćo Srbi pomagajte?
da da

i ne samo kod zepce

ima dje bjeze ustase iz travnika, pa ih primise na manjacu...

sta ces, znaju srbin je budala dobra, primice pomoce...

Poslednja izmena od moderatora:
ebo ga led, pa ispadoste najstariji u regionu

i od bosanske tvrtkove bosnice... i od srbije

samo nidje drzavice rvatske u to doba a ni grobova hrvatskih kraljeva....

dok se za srpsku drzavu zna kako za ovu tako i za onu tvrtkovu preko drine...

jedino vase nema u svetskim istorijskim kartama

ok, u vasim fantasmozgarijama ima, sadcete vi istancate i kraljeve i njihove grobove i drzavicu rvatsku ....

stupidarije
ozren 93, 94 (nismo dzaba nazvani cetnickom kicmom)

spasavanje vasihhrvatskih guica u zepce

ilijas 95te (odbijanje alijine poslednje i najvece ''deblokade'' sarajeva)
Auuu, da, zaboravio sam legendarne bitke “spasavanja ******” u kojima ste spašavali sve, osim vlastitog dostojanstva. Hvala što si podsjetio, da nije bilo vas, povijest bi bila bez Ozrena, Ilijaša i beskonačnih postratnih bajki. Još napiši knjigu Kako sam spasio svijet, ali me niko nije tražio.
stupidarije

tamo niko nije ratovao sam. ratovali su sinovi ozren gore , sa nesto dobrovoljaca... veze ti sa ratom nemas , balavacki zaključci
Ma jasno, vi niste ratovali sami, mitologija vas je pratila u stopu. Ozren? To ti je već postao balkanski Mordor, a vi Prstenova braća. A što se "balavih zaključaka" tiče, ne brini, ti si ih svojim pričama odavno prešišao. Čeka te mjesto u ratnom Marvel univerzumu Četnička KiČma, povratak u Zepče.
da da

i ne samo kod zepce

ima dje bjeze ustase iz travnika, pa ih primise na manjacu...

sta ces, znaju srbin je budala dobra, primice pomoce...

nemas ti pojma vec kao balavac bla bla truc...
Hmm, da nije balavac onaj koji ne zna složiti dvije smislene rečenice?
I to onaj priprosti :D

ebo ga led, pa ispadoste najstariji u regionu

i od bosanske tvrtkove bosnice... i od srbije

samo nidje drzavice rvatske u to doba a ni grobova hrvatskih kraljeva....

dok se za srpsku drzavu zna kako za ovu tako i za onu tvrtkovu preko drine...

jedino vase nema u svetskim istorijskim kartama

ok, u vasim fantasmozgarijama ima, sadcete vi istancate i kraljeve i njihove grobove i drzavicu rvatsku ....
Hrvatska je samo 400 godina starija od Srbije. Sve puno građevina i zapisa vladara, za to vrijeme u Srbiji mrak, nema ništa do 13.st.

Back