Hrvati podržavaju dijalog Beograda i Prištine

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Orion ST

Elita
Banovan
Poruka
15.156
06. 11. 2012. 19:19h

Predsednik Sabora Hrvatske Josip Leko podržao je u utorak u razgovoru s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem dijalog Beograda i Prištine, kao i učešće Kosova u regionalnim inicijativama, saopštila je pres služba hrvatskog parlamenta.

Leko je, kako se navodi, ocenio da Hrvatska i Kosovo imaju prijateljske odnose koje treba razvijati u duhu saradnje. On je ocenio da je Kosovo učinilo značajne napore u izgradnji države i društva.

"Hrvatska je predana projektu Evropske unije. Gradimo društvo koje je kompatibilno s demokratskim društvima Evropske unije. U tom smislu podržavamo demokratske procese na Kosovu, ulogu NATO-a i prisutnost Euleksa", poručio je predsednik Sabora.

Kosovski premijer Hašim Tači naglasio je da je članstvo Hrvatske u NATO-u i EU "najbolja poruka zemljama u regiji" i poručio da je cilj Kosova ulazak u NATO i EU.

On, kako se navodi u saopštenju, smatra da je nezavisnost Kosova regionu donela mir i stabilnost. Tači je rekao i da je Kosovo "odlučno da razvija dobrosusedske odnose" sa Srbijom. Poručio je i da će u sledećim ustavnim promenama hrvatska manjina imati svog predstavnika u Skupštini Kosova.

Premijer Kosova, koji boravi u poseti Hrvatskoj, ranije tokom utorka se sreo sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem. Tači je novinarima posle tog susreta rekao da će sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu razgovarati o sprovođenju do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine, ali da neće biti reči o statusu Kosova.

"Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen", poručio je kosovski premijer.

On će se sutra sastati i sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, a iz Zagreba će, kako je najavio, otputovati u Brisel na razgovor sa Dačićem.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/267723/Hrvati-podrzavaju-dijalog-Beograda-i-Pristine

Republika Hrvatska će, kao nova članica EU-a smještena u regiji, morati preuzeti obavezu pomoganja uspostavi dijaloga između Srbije i Kosova kako bi se iznašlo što povoljnije rješenje za obje strane. Bit će posla, ali trenutno stanje ne može se dovijeka prolongirati. Nego, kako forumaši gledaju na učešće EU-a posredstvom svoje (skorašnje) članice Hrvatske u dijalogu Beograd-Priština? Vjerujete li da će hrvatska diplomacija biti nepristrana ili da će zauzeti prokosovski, odnosno proalbanski stav?

Evo još jednog članka na temu. ;)

07.11.2012 - Izvor: Tanjug
Josipović: Hrvatska želi da pomogne u dijalogu Prištine i Beograda

Premijer Zoran Milanović koji je ponudio objektivno posredništvo između Srbije i Kosova, time je izrazio stav hrvatske državne politike, izjavio je danas hrvatski predsednik Ivo Josipović.

"Mi smo, s jedne strane, priznali nezavisnost Kosova i želimo mu punu afirmaciju i pun uspeh, a s druge strane, sa Srbijom kao susedom želimo najbolje moguće odnose. Ako u tome možemo i aktivno pomoći, mislim da je to vrlo dobar potez i vrlo dobra stvar", rekao je Josipović na proslavi pola veka zagrebačkog Fakulteta političkih nauka.

Josipović se danas u Zagrebu sreo s premijerom Kosova Hašimom Tačijem čime je ovaj završio dvodnevnu službenu posetu Hrvatskoj, koju je počeo razgovorom s premijerom Milanovićem.

http://www.pressonline.rs/svet/balk...eli-da-pomogne-u-dijalogu-pristine-i-beograda

što se josipovića tiče... žena mu je... 100% milfara :hahaha1::hahaha1::hahaha1::hahaha1::mrgreen:

tatjanajosipovic-damirsencar.jpg

large

Ma čemu nervoza, Hrvati su najbolje upoznati sa situacijom oko Kosova? Zar bi vam bilo bolje da posrednici budu Nijemci, Austrijanci ili Poljaci koji ne razumiju balkanske zavrzlame?! :huh:

Гдје би ти и у чему посредовао? Јесу ли печурке лударе у слободној продаји?
Ујаци се понашају по народној:" видила жаба да се коњи поткивају, па и она дигла ногу!.

"Hrvatska je predana projektu Evropske unije. Gradimo društvo koje je kompatibilno s demokratskim društvima Evropske unije. U tom smislu podržavamo demokratske procese na Kosovu, ulogu NATO-a i prisutnost Euleksa", poručio je predsednik Sabora.

Hrvatska je projekat EU i amera oni su izgradjeni da sluze gospodaru a od 1945 godine do danas
pokazali su se na delu od Jasenovca do Oluje.

To što mi podržavamo ili ne podržavamo nema veze. To je grubo miješanje u unutarnje stvari Srbije.
Moj stav je jasan,a iznio sam ga već puno puta. Republičke granice su ujedno i državne. Takva je ujedno i odluka badinterove komisije.Kosovo je sastavni dio Srbije. Treba biti do kraja transparentan. Kao što sam bio protiv stvaranja nekakve paradržave u Hrvatskoj,tako sam i protiv paradržave kosova na teritoriju Srbije.

To što mi podržavamo ili ne podržavamo nema veze. To je grubo miješanje u unutarnje stvari Srbije.
Moj stav je jasan,a iznio sam ga već puno puta. Republičke granice su ujedno i državne. Takva je ujedno i odluka badinterove komisije.Kosovo je sastavni dio Srbije. Treba biti do kraja transparentan. Kao što sam bio protiv stvaranja nekakve paradržave u Hrvatskoj,tako sam i protiv paradržave kosova na teritoriju Srbije.

Bravo Nidzo, ti si covek! :ok: :ok: :klap:

06. 11. 2012. 19:19h

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/267723/Hrvati-podrzavaju-dijalog-Beograda-i-Pristine

Republika Hrvatska će, kao nova članica EU-a smještena u regiji, morati preuzeti obavezu pomoganja uspostavi dijaloga između Srbije i Kosova kako bi se iznašlo što povoljnije rješenje za obje strane. Bit će posla, ali trenutno stanje ne može se dovijeka prolongirati. Nego, kako forumaši gledaju na učešće EU-a posredstvom svoje (skorašnje) članice Hrvatske u dijalogu Beograd-Priština? Vjerujete li da će hrvatska diplomacija biti nepristrana ili da će zauzeti prokosovski, odnosno proalbanski stav?

Е када нас ујке подржавају..... сада можемо мирно да спавамо................:rotf:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back