Hrvati moraju da imaju svoju republiku u BiH

Da li se učvršćuje, to je pitanje? Nisu bez razloga Srbi u BiH tihi kad se pomene ovo pitanje. Uvek smo tu da potapšemo Hrvate po ramenu i kažemo im da su u pravu što to traže, ali im nikada nismo pružili jaču podršku.
Zašto?

Zato što bi uspostavljanje hrvatskog entiteta značilo radikalnu reviziju i reformu Dejtonskog sporazuma kojeg se mi Srbi držimo kao svetog pisma, jer je to jedina stvar koja nas deli od unitarne i nakaradne BiH. Kada bi se pokrenulo stvaranje hrvatskog entiteta onda bi i Republika Srpska vrlo lako mogla da pretrpi štetu u smislu gubitka teritorije, nadležnosti ili autonomije.
Pitanje je da li treba podržati Hrvate na svoju moguću štetu?

Нек плате, и то дебело, па ћемо размислити да ли да их подржимо. Овако, свако добро и што даље од мене. то су и хтели. Ево им.

Правићете ви Србе од блата, бивша браћо, ал Срби ће од сад гледати само своја посла.

Да су се промјене граница код нас могле мирно дешавати, рата не би ни било. Највише што се може договорити је замјена неке мјесне заједнице и то је то.
Да је по правди, Хрвати би у БиХ морали имати ентитет. Да је по правди, Срби у Хрватској имали би ентитет. Али, ствари се не дешавају по правди него углавном по сили. Срби нису искористили силу, када су могли, на почетку рата у Хрватској и зато је РСК завршила како је завршила. Хрвати нису имали снага да се одбране у БиХ и зато и јесу у садашњем положају.
Дакле, ако хоће да се изборе за бољи положај, врло добро знају како се то ради.
По мени, сљедеће мјењање граница је приликом неком већег европског лома. А до тада, статус кво уз папирнате промјене. Суштинских промјена неће бити. Рок трајања овакве БиХ најмање двадесетак година, а ако се озваничи конфедерација, онда и више.

Back