opsceni općitelj
Domaćin
- Poruka
- 4.090
A tako. E znao sam da ono u Hagu sude Turčinu. BiH bi trebala tužiti i Tursku za agresiju i genocid.pa vuk je bia dukljanski Hrvat.mozda tursko prezime,KARAdzic, malo iritira...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A tako. E znao sam da ono u Hagu sude Turčinu. BiH bi trebala tužiti i Tursku za agresiju i genocid.pa vuk je bia dukljanski Hrvat.mozda tursko prezime,KARAdzic, malo iritira...
.......pitanje za sakatila,macka i ostalu slicnu boraniju...
Barem 95% ljudi u Srbiji ( svejedno da li su pismeni,polupismeni ili nepismeni) uopste ne razmislja o hrvatskom
jer i nema nikakvog kontakta sa tim jezikom. Na forumima se srecu ljudi , Srbi poreklom iz Hrvatske i oni su ti
koji raspravljaju krive Drine.
Jako je tesko reci nesto o jeziku koji je jako slican svom maternjem, a koji se do juce i zvao srpskohrvatski.
Meni je savrseno logican, slovenski, svakako da mi smetaju sada te nove reci koje ni vi sami ne koristite tipa
"skladatelj" recimo.A ima h puno takvih. Neki dan cuh da se samoglasnik ne zove vise tako ( ali sam zaboravila
kako bi trebalo da se zove). Vestacki je to odvajanje od srpskog po cenu zivota i cenu smrti.
Barem 95% ljudi u Srbiji ( svejedno da li su pismeni,polupismeni ili nepismeni) uopste ne razmislja o hrvatskom
jer i nema nikakvog kontakta sa tim jezikom. Na forumima se srecu ljudi , Srbi poreklom iz Hrvatske i oni su ti
koji raspravljaju krive Drine.
Jako je tesko reci nesto o jeziku koji je jako slican svom maternjem, a koji se do juce i zvao srpskohrvatski.
Meni je savrseno logican, slovenski, svakako da mi smetaju sada te nove reci koje ni vi sami ne koristite tipa
"skladatelj" recimo.A ima h puno takvih. Neki dan cuh da se samoglasnik ne zove vise tako ( ali sam zaboravila
kako bi trebalo da se zove). Vestacki je to odvajanje od srpskog po cenu zivota i cenu smrti.
Мислим да 95% људи у Србији није свјесно да Хрвати у Хрватској ама баш ниђе не говоре језиком који се некада називао хрватско-српски а касније хрватски.
Тачно је да Срби поријеклом из Хрватске расправљају те криве Дрине и о томе пишу - али су своје мишљење дали и људи од струке у Србији.
Сасвим је нормално да људе из Србије то и не интересује - али је сасвим нормално да и не разумију у чему је проблем.
Не оспоравам постојање хрватског језика - али тај хрватски језик није штокавски који је узет за њихов књижевни језик...проблем је у томе што они искривљују наш језик. А колико је наш тога је свјестан сваки Србин из Хрватске - зато што су сви Срби из Хрватске говорили стандардизованим језиком - који се ниђе међу Србима није разликовао - осим у нагласку. Сви који смо завршили школе у Хрватској - знамо да су Хрвати као наставници хрватског језика од нас учили поједине изговоре....За нас је језик који је узет за хрватски књижевни језик природан - за њих је он стран. И сада су они тај страни језик почели да прилагођавају новим правилима и од њега да праве свој језик - зато се он вама у Србији чини извјештаченим.
Posto ni ti ni ja ne govorimo istim jezikom,izlisno je da ti meni objasnjavas kako cu se ja postaviti prema hrvatskom jeziku.
Ti govoris ( barem tako pises) nekom crnogorskom varijantom , tako da bi u Srbiji ljudi mali poteskoca da te razumeju u istoj meri kao i nekoga
ko govori hrvatski.
Ljudi od struke u Srbiji izbegavaju da se izjasnjavaju ( a niko ih i ne pita) o hrvatskom jeziku.
Izuzev ako ne mislis mozda na neke vajne patriote,istoricare, doktore koje je samo doktorska titula spasila od Guberevca ( to je ludnica).
ivane,pobratime,ja i ti smo cisti dinarski Hrvati.znas vec,geni kameni,oli Crvena Hrvatska(pop dukljanin).ja i ti smo unuci dmitra zvonimira,unuci vitezova krste vuka frankopana,juraja draskovica i ostalih Hrvatskih-krajiskih granicara.tvoji su za vrime osmana morali prici na grcki zakon(pravoslavlje)jer su turci progonili nase franjevce.tu je cila kvaka nasih nesloga.ti si 100% etnicki Hrvat,kao i sve izmedju triglava i morave(desno su bugari)...
Не, не постоје стари европски народи који бон-тон своде под културу.
Култура је свеукупно стваралаштво једног народа. Састоји се од материјалног и духовног дијела. На прелазу између материјалног у духовни дио стоји писмо.
У материјални дио спада начин привређивања, архитектура, и све оно што је народ оставио, од свог постанка, опипљивим: манастири, умјетност, фреске, иконе итд...а у духовни спадају обичаји, морал, вјеровања, религија, право, политика.....
Не, не постоје стари европски народи који бон-тон своде под културу.
Култура је свеукупно стваралаштво једног народа. Састоји се од материјалног и духовног дијела. На прелазу између материјалног у духовни дио стоји писмо.
У материјални дио спада начин привређивања, архитектура, и све оно што је народ оставио, од свог постанка, опипљивим: манастири, умјетност, фреске, иконе итд...а у духовни спадају обичаји, морал, вјеровања, религија, право, политика.....
Ти си Србендо стара влашког поријекла - најприје смо те ми асимилирали а послије Ватикан преко Марије и Штросмајера - људи лијепог хрватског имена - знаш добро да смо браћа и да си ти наш.
Хрвати - су са сигурношћу чакавци....а кајкавци - то су Крањци. Они немају ништа с нама....ти и ја браћа рођена.
..gdje po tebi spada bon-ton,osobna kultura ophodjenja u drustvu..????
То Енглези називају "manners". Срби - васпитање.
Још увијек ти је нејасно да сте само ви ти који културу своде под бон'тон
Срамота је културу сводити на начин понашања....начин понашања има једино везе са културом у односу човјека према културним вриједностима.
А ти си својим начином понашања показао да ниси добро одгојен - не само да не разумијеш што је култура.
Da li se zrakoprcno puchanstvo josh uvek ovde na forumu prepucava na Srpskom jeziku , a sve u cilju dokazivanja da je njihov jezik razlichit ???
..sta su to merdevine ????...zejtin i ostala boranija...nikad upotrebljavana kod Hrvata.!!

..sta su to merdevine ????...zejtin i ostala boranija...nikad upotrebljavana kod Hrvata.!!
...In sociology, manners are the unenforced standards of conduct which demonstrate that a person is proper, polite, and refined. They are like laws in that they codify or set a standard for human behavior, but they are unlike laws in that there is no formal system for punishing transgressions, the main informal "punishment" being social disapproval. They are a kind of norm. What is considered "mannerly" is highly susceptible to change with time, geographical location, social stratum, occasion, and other factors. That manners matter is evidenced by the fact that large books have been written on the subject, advice columns frequently deal with questions of mannerly behavior, and that schools have existed for the sole purpose of teaching manners. A lady is a term frequently used for a woman who follows proper manners; the term gentleman is used as a male counterpart; though these terms are also often used for members of a particular social class.
...Manners involve a wide range of social interactions within cultural norms as in the "comedy of manners", or a painter's characteristic "manner". Etiquette and manners, like mythology, have buried histories especially when they seem to have little obvious purpose, and their justifications as logical ("respect shown to others" etc.) may be equally revealing to the social historian.
ivane,ne pomaze ti ni bugarska kirilica,ni nijekanje ni samozavaravanje.dokazi su tu.jezik(ijekavica),obicaji(gusle,narodna nosnja,deseterac)sve te to pravi Hrvatom.nista sto sam naveo nema u pirotu,fruskoj gori,kosovskoj mitrovici.ali ga ima u Hrvatskom kninu,Hrvatskom livnu,Hrvatskom sibeniku.otvori oci,Hrvatino i spoznaj zajeb svojih (Hrvatskih) predaka...
Да шта ти је нејасно...то сам ти написао:
Срамота је културу сводити на начин понашања....начин понашања има једино везе са културом у односу човјека према културним вриједностима.А ти си својим начином понашања показао да ниси добро одгојен - не само да не разумијеш што је култура.
Дакле не каже се да је култура начин понашања, култура је сасвим нешто друго....Начин понашања има везе са културом само у односу човјека према културним вриједностима.
Само Хрвати могу културу сводити под бон-тон....још могу и да доказују да је управо то то....као да би доказиовао да је точак аутомобил.
ivane,ne pomaze ti ni bugarska kirilica,ni nijekanje ni samozavaravanje.dokazi su tu.jezik(ijekavica),obicaji(gusle,narodna nosnja,deseterac)sve te to pravi Hrvatom.nista sto sam naveo nema u pirotu,fruskoj gori,kosovskoj mitrovici.ali ga ima u Hrvatskom kninu,Hrvatskom livnu,Hrvatskom sibeniku.otvori oci,Hrvatino i spoznaj zajeb svojih (Hrvatskih) predaka...
Да шта ти је нејасно...то сам ти написао:
Срамота је културу сводити на начин понашања....начин понашања има једино везе са културом у односу човјека према културним вриједностима.А ти си својим начином понашања показао да ниси добро одгојен - не само да не разумијеш што је култура.
Дакле не каже се да је култура начин понашања, култура је сасвим нешто друго....Начин понашања има везе са културом само у односу човјека према културним вриједностима.
Само Хрвати могу културу сводити под бон-тон....још могу и да доказују да је управо то то....као да би доказиовао да је точак аутомобил.
Ijekavskim naglaskom se NIKADA nije govorilo u Srbiji.
U Srbiji je u upotrebi iskljucivo EKAVSKI.
Cim neko progovori ijekavski - svi odmah znaju da on NIJE IZ SRBIJE!
Srbi u Bosni govore bosanski, u Hrvatskoj Hrvatski, u Kanadi Engleski (ili francuski), a u Spaniji - Spanski.
Pa rvati nemaju ni kulturu ni manire.Poneki dobro glumi manire, poludresirani su na radu u inozemstvu, ali generalno su stoka bezrepa.
Валтере, знаш ону стару - језик је прво и основно обиљежје народа?