Hrčci

• Začetnik teme Začetnik teme kissitj
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kavez sam dobro oprao i doveo Miću.
Ne znam, Mića je manje agresivan ali živahniji.
Neka ga sad par dana da se privikne na novo okruženje.
Za razliku od Cileta, Mića vrti točak kako treba tj udje u isti i već se vere po kavezu.
Biću mnogo pažljiviji ovaj put.

uff...Irona, zao mi je stvarno...
moj Ozzie je umro od upale pluca; nije bilo nikakvih simptoma
jednostavno, kod hrcaka je tesko pratiti sve; maleni su i trpeljivi...:(

kako god bilo; bio si dovoljno pazljiv, a Cikota je imao lijep zivot kod tebe
kad bi bar sve zivuljke imale tako brizne...ljude

inace, nesto se razmisljam...si bio nekad u kontaktu s tvorovima (kao iz Gospodara zvijeri...Kodo & Podo..), uzivo?
izuzetno pametne "zvjercice"
zive 10tak godina i pravi su drugari
+ dosta spavaju (tipa 18 sati dnevno...) pa su npr. za ljude koji puno rade super izbor drugara...

slucajno vidjeh u Balkanskoj, u onom grozom zoo shopu
jednog predivnog muzjaka...pa ako te put nanese... :)

inace, imas u mom profilu album sa mojim tvoricima pa mozes vidjeti kako izgledaju...

nije da te nagovaram ili tako nesto...:mrgreen:

a i Micu bi morao staviti u drugu sobu...al opet...nesto kontam da bi tvoricu bilo bas fino kod tebe
+ bi tebi bilo zabavno s njim (oni ne hiberniraju...)

Učlanio sam se na sajt koji si mi preporučila i stvarno je perfektan.
Otprilike sve što mi je profesor na veterinarskom rekao u vezi ovih životinjica.
Lično odgovara mi ova varijanta jer taman kad dodjem sa posla "počinje žurka".

p.s. tvor "uradi ono" tek kad je u životnoj opasnosti inače je dobrica ali meni i morsko prase veliko za stan i nije fer...

Učlanio sam se na sajt koji si mi preporučila i stvarno je perfektan.
Otprilike sve što mi je profesor na veterinarskom rekao u vezi ovih životinjica.
Lično odgovara mi ova varijanta jer taman kad dodjem sa posla "počinje žurka".

p.s. tvor "uradi ono" tek kad je u životnoj opasnosti inače je dobrica ali meni i morsko prase veliko za stan i nije fer...

e, ovako
evropski tvor uopce ne prsce ako te to brine ;)
ne treba ti velika gajba/stan jer tvor moze biti slobodan (moji su stalno slobodni...)
trebaju ti samo smisao za humor i ljubav (cini mi se da oboje imas...)
realno, ti jesi udaren (koliko i ja, ako ne i vise...;)), a tvoru upravo to treba ...
jer su pametni i nestasni citaj - nisu za... budalu...mast bi mu na slamku izvadili... :)
s tim da ionako kunjaju kad nisi tu...

ovo ja cisto onako; stvarno te ne nagovaram (iako mislim da bi ucinio sjajnu stvar da uzmes jedno od ona tri siroceta iz Balkanske...)

hrcci su takodjer super i ako se vi dobro slazete...uzivajte ;)

najludji hrcak kojeg sam ja imala je bio Cvrle - velik, bucan i samostalan...a namcorast :)
obican zlatni (dakle velik "ko zec"...posto je ejo sardine i maciju hranu kad ne gledamo...)
e, taj je imao obicaj da seta slobodan po stanu sa mackom (kojeg je manje vise i odgojio...sta reci osim da je macak bio vrlo...zbunjen po pitanju...identioteta...) i stenetom sarplaninca...

Jako mi je zao zbog Cileta,i jako je tuzno sto inace kratko zive,ali na nama je da im taj kratak zivot bude sto lepsi sto verujem da je Cile imao!
Ja sam imala 4 hrcaka,sad imam tri jer je najmladji uginuo bukvalno odjednom...:(Dusica mala se samo jedan dan umirio,i kad sam ga izvadila da vidim sta mu je nije mogao da ustane.Lezao je tako nepokretan sve dok nije uginuo,jako mi je tesko palo!Najteze od svega je to sto ni dan danas ne znam od cega,dobijao je punu moju paznju!Negde sam cula da postoji mogucnost da otkaze srce kod tako malih zivotinja kad se preforsiraju...Tuga velika!:(

Celu noć je vrteo točak. Probudio me je par puta.
Danas smo zajedno stavljali hranu u kućicu i pomagao sam mu oko piljevine.
Stavio bih gomilicu ispred a on bi tada šapicama uguravao unutra.
Da ne bude zabune - kavez je na sprat pa stalno mora da ide gore dole kako bi doneo piljevinu.
Ovako sve mu stavim direktno ispred kućice a on slaže.

Kad hrčak želi samoću on ode u zaklon (kućica ili gnezdo). Tada ga ne treba dirati. Pre će se naljutiti nego što će se igrati. Dok se ne privikne potpuno na naše prisustvo, ne juriti ga po kavezu po svaku cenu jer je ipak sićušan u odnosu na nas. Kad počne da se vere po kavezu, tj želi da izadje, treba mu "pomoći" laganim podupiranjem i guranjem naviše. Kada prvi put izadje iz kaveza, on je u čudu i tada ga treba pažljivo držati u rukama i bez naglih pokreta. Kada počne da vileni lagano ga spustiti u kavez. Time se stiče njegovo poverenje.

Iron,

Zaista mi je zao zbog hrcka. Nisam pratila poslednjih par dana... Sta se desilo? Ne verujem da je poseta ormaru imala neke veze, odmah bi se videlo da je negde povredjen. Da li si mu davao neku hranu koju ne sme (cokoladu, na primer?) Koliko je bio star? Bas mi je zao.

Vazno je da hrcku ne bude hladno. Sto se tice hibernacije, ona nije bas svojstvena sirijcima, oni su u prirodi ziveli u toplijim krajevima. Nijedan moj hrcak niakda nije usao u hibernaciju i ne mislim da je to dobro po njih. Ako je hladnjikavo u prostoriji mogu brzo da se prehlade, zato je vazno da ga drizis u toploj prostoriji (ne vreloj, pored peci), ali ako je tebi hladno, bice i njemu, bez obzira sto ima krzno.

Cile sad gricka nebo kod Svetog Petra. Ne znam da li ga je neko dirao dok sam bio na poslu ali je utvrdjeno da je paraliza donjeg dela usledila zbog preloma kičmenog stuba. Tražio sam da ga uspavaju jer se baš mučio.

Nabavio sam novog hrčka. Iskustvo sa Ciletom mi mnogo pomaže sa ovom novom pufnicom da se greška ne ponovi. Napravim mu tunele od ćebeta na krevetu i onda se jurcamo jedno sat vremena, ali ga ne puštam na pod dok ne poraste. Mislim, znam ja da je to živuljka koja traži nov izvor hrane i možda bolje mesto za život ali kako onda objasniti da kad ga ignorišem tri-četri minuta onda dotrči u krilo? Ili još bolje kad spustim glavu na krevet a on dodje sa njuškicom do mog nosa?

p.s. šta mu dodju one tri tačkice na stomaku (ovaj je baš mali)?

Poslednja izmena:
Hm, ne znam da li da preskočim ovu nedelju sa čišćenjem kaveza jer se sećam da je Cile prvi put bio u šoku kad je zatekao praznu kućicu a onoliko hrane spremio pa je ceo dan panično prekopavao po kavezu. Posle trećeg čišćenja je unosio samo ono što mu se baš dopada a posudicu sa hranom (u prizemlju) počeo da zatrpava kao skladište.

Ako očistim i Mića će da paniči a ako ne očistim onda će malo da se oseća ali od smrada niko nije umro.

Svaka promena piljevine izaziva netrpeljivost kod hrcka, zato sto se zbuni jer vise ne mirise na njega. To ne znaci da ne treba da menjas. Obavezno ocisti tamo gde je piskio, ali ostavi bar malo piljevine koja ima njegov miris, da se ne uplasi od sasvim novog. Tu staru piljevinu pospi svuda po kavezu, da on shvati da je to njegovo.

Ovaj put sam mu dodao i seno preko piljevine i mislim da mu se dopalo na prvi miris - evo ga kako vrti točak do besvesti, mada zna da uskoro moramo da se igramo sa ćebetom.

Ipak, posle promene piljevine potrebno mu je dati da gricne ono što voli - i da odnese "za zimu" u kućicu e tada je miran.

Obzirom da ima plastičnu kućicu ja to ipak malo operem šamponom jer "njegov miris" vuče ipak i bakterije sa sobom a one mogu da dovedu do infekcija.

Posebno mu se dopalo što je "provalio" kako funkcioniše pojilica sa kuglicom.

Jedan, od skoro, vlasnik hrcka ima problem: zivotinja ima svrab i otpada joj dlaka. Jedino sto sam mogla da kazem je da pretpostavljam da je neki kozni problem i da se obrati vetu. Moja iskustva na temu hrcak su suvise skromna. Da li neko mozda zna sta se desava hrcku iz ove price ?

Postoji mogucnost da mu smeta piljevina,neka proba sa papirnim ubrusima,mada mi je cudno to opadanje dlake,pa je moguce i da je sugarac ili tako nesto...Koliko je star hrcak,dlaka hoce da se proredi kad ostare...Veterinari slabo znaju o bolestima malih zivotinja,ali svakako neka ga vodi i zelim mu svu srecu!;)

Znam samo da ga je pazario pre oko mesec dana. Nadam se da mu nisu prodali starog malisu. Kupio ga je detetu za rodjendan...

Kazu da veterinari nisu bas specijalizovani (cast onima koji jesu) za male zivotinje. Tako su mi rekli oni koji ih imaju.

Da je u pitanju macka ili pas, vec bih mu nesto preporucila za tretman (da proba, ako nece odmah kod veta), ali o hrckovima malim stvarno veze nemam.

Malo pre procitah da ne smeju da se kupaju, tako da i ta opcija otpada kao mogucnost tretmana, ali ne smem hrcka da posmatram kao psa/macku, j-bg-a... Nije isto.

Hvala ti na pomoci.

Neka ga odvede u svakom slucaju,znace sigurno vise od nas:D,i u pravu si za kupanje,ta opcija otpada...Ne mora da znaci da je nesto ozbiljno,svaki hrcak se cese po malo,a sto se tice dlake mozda menja dlaku zbog godisnjeg doba.Mogu da ti preporucim,tj vlasniku,da ode na ovaj forum, http://forum.zekoiprijatelji.com/ ,to je forum iskljucivo za male zivotinje,i tu ce sigurno znati da mu kazu sta nije u redu!:bye:

Hvala ti:). Poslacu mu adresu sajta i izvini napravila sam jednu gresku. Tip mi je jutros rekao da nije hrcak vec morsko prasence. Malo sam pogresila, ali i to je mala zivotinja, pa valjda nisam napravila katastrofalnu gresku pri objasnjavanju...

Jedan, od skoro, vlasnik hrcka ima problem: zivotinja ima svrab i otpada joj dlaka. Jedino sto sam mogla da kazem je da pretpostavljam da je neki kozni problem i da se obrati vetu. Moja iskustva na temu hrcak su suvise skromna. Da li neko mozda zna sta se desava hrcku iz ove price ?

Ako si u Beogradu idi do ambulante veterinarskog fakulteta, samo se raspitaj kada je prisutan profesor za glodare.

Ponovila se scena sa zavlačenjem iza ormana ali sam sada primenio jedan trik.
Obzirom da obavezno istrčava iz kućice kad jedem (a napunio ju je sa hranom), počeo sam da mljackam pored ormana. Posle pola minuta istrčao je sa raširenom njuškicom da provali o kojoj je hrani reč. Evo ga sad u kavezu bezbrižno pokušava da pobegne... E sad će da odmara par dana od izlazaka...

Ponovila se scena sa zavlačenjem iza ormana ali sam sada primenio jedan trik.
Obzirom da obavezno istrčava iz kućice kad jedem (a napunio ju je sa hranom), počeo sam da mljackam pored ormana. Posle pola minuta istrčao je sa raširenom njuškicom da provali o kojoj je hrani reč. Evo ga sad u kavezu bezbrižno pokušava da pobegne... E sad će da odmara par dana od izlazaka...

odlicno, al odlicno :klap:

Ljudi,
zenka mi se okotila pre 16 dana. Da li smem sada
da promenim piljevinu i da li znate sa koliko dana se
otvaraju oci malim hrccima?
Hvala.

Oci bi trebalo da otvore oko dvadesetog dana, mozda nesto ranije. Sada bi trebalo da se vide kao crne kuglice pod kozom.

Ako zenka ne deluje uznemireno, mozes da promenis piljevinu, ali ne celu, ostavi joj nesto da joj mirise na nju i na mlade.

Bebe nemoj da odvajas od nje dok ih doji (oko 3 nedelje sve zajedno bi trebalo da ih doji). Ona ce sama poceti da ih odbija, ali ne pre nego sto progledaju. Pocece da bezi od njih, ili da ih gura od sebe, mozda cak da biva malo agresivna. Tada je obavezno skloni u drugi kavez.

Bebe mogu da budu zajedno kao male, mada pazi, vec sa mesec dana ce poceti polno da sazrevaju. Stariji od, recimo, 3 meseca MORAJU da budu sami u kavezu da se ne bi poubijali. Ovo sve vazi za sirijske, patuljasti mogu i da budu zajedno, ali mislim da ti imas sirijske. (zar ne?)

nikad nisam imao hrchka i sad mi pade na pamet da bih mogao imati jednog, ono shto mene zanima je - kakve su shanse da moj hrchak ne provede ceo zhivot u kavezu? drugim rechima da li je mogutje "vaspitati" ga da shvrlja po sobi, da ima hranu i vodu negde u sobi, da bude ko pas, ok mentalno retardirani pas.

josh jedno pitanje postoje li mentalna oboljenja kod kutjnih ljubimaca i kakva?

Back