Hrčci

• Začetnik teme Začetnik teme kissitj
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Primetio sam da unosi hranu u kućicu i to: šargarepu, zelenu salatu i čokoladu.
Najlepše je kad reši da "ustane", otprilike u ovo vreme pa počne da proteže jednu šapicu pa drugu, uspravi se i razgibava vrat...

Cek... Odakle mu cokolada???? Nemoj to da mu dajes!

Sto se tice dlake, ona cesto opada starijima, a nekada se desi i ako je mlad. Da li opada na pecate, ili kako? Kako se hrcak ponasa?

Hrčak je mirniji, povučeniji... Ima jedno ogolelo mesto, iza uveta, veliki deo, a zatim se pruža kao put ka leđima. Da slikam pa da pošaljem sliku? Slika bi mogla da stigne sutra.

Ovako.Imam hrcka vec godinu dana i do danas sve je bilo uredu sa njim. Izleda da je ispovracao svoju jetru i visi mu iz usta.A stzo je jos cudnije je to da je jos uvek ziv.Zanima me dali je ovo jos nekom desilo i ako jeste jel moye da mi pomogne
:(:(:(:cry::cry::cry::cry:

Kiki piljevinu i hranu zgura u jedan ćošak. Nema svoju kućicu već je, kao i u prirodi sam pravi.

A moj Cikota Cile je naučio da se tako zove i samo me je jednom ujeo i to prošle nedelje jer nije znao zašto ga iznosim iz kaveza.

Sad se navikao i za pola sata "kad ustane", ima prvo da traži nešto od povrća pa da se ispiški a onda će da navali da gura kavez sve dok ga ne pustim "u šetnju" po stanu. Kad mu dosadi njuškanje onda se šćućuri negde i čeka da ga pozovem i dotrči ko detence i vratim ga u kavez na sprat. Inače, sad kada je baš ljut zbog nečega ne ujeda ali blago predje zubićima čisto opomene radi. Ko bi rekao da su toliko šašavi? :D

Cek... Odakle mu cokolada???? Nemoj to da mu dajes!

Ma znam da ne treba ali vrlo malo i to jednom nedeljno.
Mrvicu od one mlečne čokolade "Najlepše želje" u minijaturnom izdanju.

Ja pojedem ostalo. A primetio sam da zbog Cikote češće jedem i zelenu salatu, krastavac, šargarepu i jabuku.
Njemu po malo a ja kud ću sa ostatkom pa ...

Pre jedno sat vremena bila prava drama u gajbi!
Naime, Cikota Cile se dao u istraživanje stana i danima se trudio da zaobidje prepreke koje su postavljene na ćoškovima ormana.
I naravno da se zaglavio! I naravno da sam morao da pomeram orman. I naravno da mi bila frka da vratim nagnut orman nazad iz straha da ga ne priklještim...

Ipak se izmigoljio i onako sav drhtao od preživljenog šoka.
Propisno sam ga izgrdio i nije se bunio što ga vraćam u kavez.
Sad spava...

Pre jedno sat vremena bila prava drama u gajbi!
Naime, Cikota Cile se dao u istraživanje stana i danima se trudio da zaobidje prepreke koje su postavljene na ćoškovima ormana.
I naravno da se zaglavio! I naravno da sam morao da pomeram orman. I naravno da mi bila frka da vratim nagnut orman nazad iz straha da ga ne priklještim...

Ipak se izmigoljio i onako sav drhtao od preživljenog šoka.
Propisno sam ga izgrdio i nije se bunio što ga vraćam u kavez.

Sad spava...

ako si...i treba... :lol::lol::lol:

Ja sam prvo napustio funkciju pa počeo da pričam sa hrčcima, za razliku od pojedinih moderatora i pogotovo moderatorki koji i dalje vršljaju funkciju iako godinama pričaju sa kučićima i mačkama iako nisu uredjivali pdf politiku... :otkacio:

alo Irone...opusti se malo
ovo je pdf Kucni Ljubimci
svi pricamo s hrccima, macama, kucama, misovima, papagajima...

inace, hrcci jesu super i jesu pametnjakovici
odgojila sam 2 generacije...valjda znam o cemu (i s kim...) pricam :)

mada, trenutno pricam s tvorovima i mackom

aj, poz

ps drago mi je da je malac dobro...

Poslednja izmena:
Da li neko zna šta je to?

Mnogi pocnu da gube dlaku kada ostare, proredi se. Znam da hrcak cesto moze da bude "ofucan" ali da mu nsita ne fali ozbiljno, mozda treba da se doda vise vitamina u ishranu (sargarepa, jabuka, kupus, NE I ZELENA SALATA (ona je za njih veoma teska, kao Big Mek svaki dan, dakle, moze, ali sam maaaalkice 1-2 mesecno, iako je obozavaju- tacno Big Meka analogija). Mozes i da skuvas jaje i da mu das parcence zumanca (samo zumanca, i to kao nokat na malom prstu) 1-2 mesecno, ne vise.

S druge strane, moze da bude i enka kozna bolest. Da li se koza peruta? Da li vidis krastice, crne tackice? Ili je samo opala dlaka? Kako se hrcak ponasa?

Posalji fotku, ali niko ovde nije veterinar. Ako si iz Beograda, mozda mozes da ga odvedes na Veterinarski fakultet, tamo imaju specijalistu za kozne bolesti, ALI naglasi da je hrcak alergican na sve lekove iz grupe PENICILINA i da ne sme to da uzima (mada ne verujem da ce mu to dati, to je antibiotik). Ili jos bolje, raspitaj se da li ima nekog veterinara u gradu koji se razume u glodare, pa ga odvedi.

Necu da te plasim, verovatno nije nista. Mnogi od mojih su se ofucali u jesen, a svi kad ostare. Ipak, imala sam i zenkcicu koja je imala ozbiljnih problema sa kozom, pocele su da se stvaraju rane, da li je bio neki tumor koze ne znam, i uginula je od toga. Ali kazem ti, verovatno nema razloga za uzbunu!

PS-Posalji fotku ako mozes.

Moraću da proverim sve duže postove na ovoj temi - nešto se Cikota umirio previše posle "incidenta iza ormana".
Juče sam ga pustio ceo dan da iskulira ali danas sam ga bukvalno izbacio iz kućice!
Bio je totalno miran a onda živnuo odjednom.
Medjutim kao da imam drugu životinjicu - umiljat i raspoložen za maženje.
Više ne prilazi ormanu tj bar ne onom delu gde se zaglavio.
Ali kad ga vratim u kavez opet bude pospan i trom.
Da li to ima veze sa vremenom ili "prolazi kroz neku fazu"?

hladno je Irone; moji su svi polijegali u kucicu da se griju
ni brkovima ne mrdaju, a ne hiberniraju...

Cile je hrcak, njemu je vrijeme hibernacije : )

ako normalno klopa, ima vlaznu njuskicu, bistar pogled (bez krmeljcica) i suh repic (ovo vrijedi za muzjake kod kojih su infekcije ceste pa bi primjetio da mu je "repic"
stalno mokar + urin drukcije mirise...) sve je u najboljem redu

ide zima i malac ce biti tromiji...inertniji...

ps ima odlican forum
zove se zeko i prijatelji
tamo mozes dobiti korisne savjete u vezi zdravlja i literaturu
ako te zanima...narocito kada su glodari u pitanju...

Poslednja izmena:
Kakva bre hibernacija? Jel on normalan? Živi dve godine a hoće "zimski san"?
To je kao da ti kaže doktor "nema vam spasa ali vi ipak nemojte da pijete i nemojte da pušite".

Pogled ok, njuškica ok, stomačić suv (nema šansi da se zarazi jer nije imao ženku) a opet nekako trom i usporen onako "starački"...
Do pre neki dan se pentrao po kavezu i sam izlazio...
Evo, nagurava piljevinu u kućicu samo tako...
Pa dobro... ajd nek spava... i nek klopa...

Kakva bre hibernacija? Jel on normalan? Živi dve godine a hoće "zimski san"?
To je kao da ti kaže doktor "nema vam spasa ali vi ipak nemojte da pijete i nemojte da pušite".

e, on je normalan...
+ ko ti kaze da je pravilo to sa dvije godine?
od mojih hrcaka najduze je zivjela Lukrecija; skoro 4 godine :)

Pogled ok, njuškica ok, stomačić suv (nema šansi da se zarazi jer nije imao ženku) a opet nekako trom i usporen onako "starački"...
Do pre neki dan se pentrao po kavezu i sam izlazio...
Evo, nagurava piljevinu u kućicu samo tako...
Pa dobro... ajd nek spava... i nek klopa...

al ti...:lol:

skloni su urinarnim infekcijama, to ima vise veze s higijenom kavezica, a manje
sa...zenkama/muzjacima...

za male zivotinje; glodare, lasice...nisu dobri teratrijumi; oni su odlicno staniste za gljive i bakterije...bolji je plastika + zica kavezic sa dovoljno prostora...
doduse, sad imaju neke bas fancy sa tunelcicima...
to nije bilo kad sam ja bila...mlada : (

gledaj da mu uvijek bude suvo i cisto; to ti je cijela mudrost

btw sad mu daj i nesto fino za spavanje;
komadice vate npr...da napravi sebi krevetac pa...pajkenje :)

Cikota Cile više nije živ.

Istraživanje iza ormana je ipak bilo fatalno za njega.
Trebalo je da ga zovem po imenu i to sa one strane sa koje je prošao a ne da pomeram nameštaj.

Eto, nije pokazivao simptome odmah - tek posle tri dana...
Nisam mogao da ga gledam kako se muči i tražio sam da ga uspavaju.

:(

Kavez sam dobro oprao i doveo Miću.
Ne znam, Mića je manje agresivan ali živahniji.
Neka ga sad par dana da se privikne na novo okruženje.
Za razliku od Cileta, Mića vrti točak kako treba tj udje u isti i već se vere po kavezu.
Biću mnogo pažljiviji ovaj put.

Prilikom izbora novog hrčka prišao mi je jedan crni i kao da me zvao da ga uzmem ali ja sam izabrao jednog koji veoma liči na prethodnog. Tužno je to što se desilo ali još tužnije da gledam prazan kavez.

Ma pufnica mala...

Back