Hrabro ili sebicno?

gost 333986

Legenda
Poruka
58.056
Vreme je da jedan novi zenski tabu bude razbijen. Neke zene jednostavno ne vide sebe u ulozi majke. Hrabro ili sebicno?Zenama je genetski usadjena zelja da budu majke. Ta titula je vredna postovanja i obozavanja. Ali, da li je za svakoga? Postoje zene koje umeju da menjaju,recimo,socivo na mikroskopu,ali se njihov svet rusi breee onog trenutka kada moraju da promene pelenu.Nisu svi stvoreni da budu roditelji... I ne bi im trebalo suditi zbog toga.A mozda imaju dobre razloge za to?

Oduvek sam znala da cu biti mlada mama. Ali ne bas toliko :lol: Bila sam ubedjena da cu dete dobiti u 19., ne znam zasto... Ali sam pozurila dve godine i nikada se nisam pokajala zbog toga. Nasuprot vecini misljenja, ne mislim da sam ista izgubila, naprotiv. Kada on bude punoletan, ja cu imati 35 i svako od nas svoj (a isprepleten) zivot :)

Ne treba im suditi. To su licne odluke koje se donose sa razlogom. Ni ne treba svako da ima dete. Ako neko nema zelju, bolje je izbeci roditeljstvo nego to "odraditi" radi imidza, radi drugih da izgledas kompletnije.
Ali zato postoji zastita. Izriciti sam protivnik abortusa.

sad da li je genetski usađena ili je posledica učenja o svojoj rodnoj ulozi, to je diskutabilno. Sama činjenica da si postavio pitanje o tome da li sve žene trebaju da budu majke, govori da sa tom pričom o "genetskoj želji" nešto ne štima..
Bergman je u Personi potegao to pitanje.

Vreme je da jedan novi zenski tabu bude razbijen. Neke zene jednostavno ne vide sebe u ulozi majke. Hrabro ili sebicno?Zenama je genetski usadjena zelja da budu majke. Ta titula je vredna postovanja i obozavanja. Ali, da li je za svakoga? Postoje zene koje umeju da menjaju,recimo,socivo na mikroskopu,ali se njihov svet rusi breee onog trenutka kada moraju da promene pelenu.Nisu svi stvoreni da budu roditelji... I ne bi im trebalo suditi zbog toga.A mozda imaju dobre razloge za to?

Pogrešno postavljena tema. Ne znači da sve žene koje nisu rodile decu, nisu to uradile iz sebicnih ili hrabrih razloga. Imaš mnogo osoba, doktorki, vaspitačica u prihvatilištima, sestara na gerijatriji i sličnih humanih opredeljenja koje same nemaju decu iz raznoraznih raloga, da li zato što se nisu udale, da li zato što ne mogu da imaju svoju decu, tako da to nije kriterijum.

S druge strane imaš i roditelje iz sebičnih razloga, onih koji zapostavljaju ili ne vaspitavaju decu kako treba, do onih koji se olako razvedu posle godinu dana i uzmu decu drugom roditelju da ih cuvaju baba i deda a one da se šminkaju i švrćkaju.

Prema tome, nema koga da nije za roditelja, a nekad i od najgoreg roditelja ispadne dobro dete i obrnuto. Nije ni sebicnost ni hrabrost već sticaj okolnosti, osim ako nije u pitanju svesno prekidanje trudnoce zarad karijere.

Pogrešno postavljena tema. Ne znači da sve žene koje nisu rodile decu, nisu to uradile iz sebicnih ili hrabrih razloga. Imaš mnogo osoba, doktorki, vaspitačica u prihvatilištima, sestara na gerijatriji i sličnih humanih opredeljenja koje same nemaju decu iz raznoraznih raloga, da li zato što se nisu udale, da li zato što ne mogu da imaju svoju decu, tako da to nije kriterijum.

S druge strane imaš i roditelje iz sebičnih razloga, onih koji zapostavljaju ili ne vaspitavaju decu kako treba, do onih koji se olako razvedu posle godinu dana i uzmu decu drugom roditelju da ih cuvaju baba i deda a one da se šminkaju i švrćkaju.

Prema tome, nema koga da nije za roditelja, a nekad i od najgoreg roditelja ispadne dobro dete i obrnuto. Nije ni sebicnost ni hrabrost već sticaj okolnosti, osim ako nije u pitanju svesno prekidanje trudnoce zarad karijere.
ja govorim o onim zenama koje ne zele da imaju decu.imaju i novac i td. ali ne zele da imaju decu

Mislim da je to sebično ako nemaju drugih razloga tipa sopstvenih genetskih predispozicija, pa čak i tad je sebično jer nikad ne znaš kakvo ce dete ispasti,a postoje i savremene dijagnostičke metode u trudnoći.

nisu naravno svi stvoreni za to, ko nece i ne treba
mora samo da se umre....

Pa sebično je, kako rekoh, zato sto ne znaš da li ce i dete naslediti tvoje genetske predispozicije ili očeve. Ako se i desi da nasledi tvoje, a postoji u trudnoći jedna metoda koja otkriva to, onda uvek možeš da abortiraš ako želiš.

Sebično je ne roditi ako nema "opravdanih" razloga, sebičan abortus kao opšteprihvaćeno pravo žene u iole civilizovanim zemljama neću ni da pominjem, takođe je sebično roditi jer znamo da se rađa zbog sopstvene želje, još je sebičnije roditi uz pomoć donorske jajne ćelije (kao što videsmo na onoj temi)..... zanimljivo, sve u svemu :roll:..... prognoziram 30+ stranica ovoj temi.

Pa sebično je, kako rekoh, zato sto ne znaš da li ce i dete naslediti tvoje genetske predispozicije ili očeve. Ako se i desi da nasledi tvoje, a postoji u trudnoći jedna metoda koja otkriva to, onda uvek možeš da abortiraš ako želiš.

sta sad trucnu zivota ti
lepo te pitamo zasto je sebicno i prema kome ako neko nece da ima decu
sto bi tebe tangiralo dal neko oce ili nece decu, koji si ti faktor da sudis tu, ne samo ti, bilo ko....sta te briga sta ce neko da radi sa svojim zivotom sve dok tebe necija dela ne ugrozavaju, iz tog razloga te pitam prema kome je sebicno...jer prema tebi nije a to je jedino sto treba da te interesuje

To je jedna dimenzija, bojis se da ce dete da nasledi tvoje (potencijalne) bolesne gene.
A sta ako je apsolutno sve u redu? Sta ako je zdravlje OK, finansije OK, mogucnosti OK, a neko ipak ne zeli dete?
Ja smatram da je stvar odluke - hocu, necu. Ali sebicno? Ili hrabro? Gluposti.

da zaboravih da prokomentarisem malko uskogrudan naslov
niti je hrabro niti je sebicno
necija odluka kako ce da vodi svoj zivot ne moze da se strpa ni u jednu ni u drugu kategoriju

i zaz prekini da pricas nesto sto nema veze sa temom, nije tema zene koje nece zbog bolesti, nego koje nece jer nece, ako ne mozes da pojmis to priznaj lepo, bice ti lakse, ovako samo truckas u prazno

Back