Hortenzije

Kupila sam dve velike banane od jedno 3m I gratis sam dobila jednu isto veliku ali jedva je imala korena. Zato su mi je I dali. Verovatno su je osakatili kada su je vadili iz zemlje. Mislila sam mozda taj hormon pomogne oko rasta korena.
Ne znam iskreno... Imam ga vec godinama. Ne secam se.
Ee, u takvim slučajevima staviš ćumura oko korena (može i peska, i on se smatra sterilnim). a ćumur zamenjuje aktivni ugalj.. važno je da bude što manje patogena (u ovom slučaju gljivica truleži) dok rana ne zaceli.

nemam baštu da bih imala puno hortenzija ..pa cu da okacim još neku sliku sa neta..koliko su lepe
70764be19ccbe6338b06192dab6fe78b.jpg

Bio sam danas u Novom Sadu kod moje cvećarke Milice (u mom lokalu je cvećara).
Pitao sam je za 'vake lepe hrizanteme.

- Farbane, kaže, uzimala sam. Prevara.

Farbaju se ili potapanjem peteljki u boju, a imaju i sprej
Sve je moguce...kao i kod ruza...Znas sta je zalosno? Sto takve objave imaju preko hiljadu lajkova i ogromnu prodaju.
Ljudi ce tek za 2-3 godine saznati sta su dobili kada procvetaju.

Mislim meni je iskreno svejedno koje ce boje biti, sve ih volim...Zato sam i narucila...

Da li onda da stavim sve slicice koje vidjam da se prodaju a ti da kazes PRAVA ili FARBANA? :D

Ta plava je farbana.. Inače i hrizanteme i ruže se farbaju prehrambenim bojama,... ili baš specijalnim (namenskim ali neotrovnim ) bojama,..
Pa su se verovatno usavršili, i ne uberu hrizantemu, već naspu boju u joren i svima lepo,... Biće jednom tako i za kosu,.. popiješ neku,.. prehrambenu,..
..

Da li onda da stavim sve slicice koje vidjam da se prodaju a ti da kazes PRAVA ili FARBANA? :D
Mislila si na hortenzije ili ? :rumenko:

:whistling:

Ta plava je farbana.. Inače i hrizanteme i ruže se farbaju prehrambenim bojama,... ili baš specijalnim (namenskim ali neotrovnim ) bojama,..
Pa su se verovatno usavršili, i ne uberu hrizantemu, već naspu boju u joren i svima lepo,... Biće jednom tako i za kosu,.. popiješ neku,.. prehrambenu,..

Mislila si na hortenzije ili ? :rumenko:

:whistling:
mislis na ljubicastu?

meni kao laiku ozbiljno je i pitanje koju u potencijalu da kupim... :)
Ako misliš da nije HLOROTIČNA, - treba da su joj listovi (tamno) zeleni ....( da nisu žućkasti, između nervature lista )

IMG_4378-768x1024.jpg

Dobra boja listova nam govori da biljka nije hlorotična.... kao na slici
Hloroza je nedostatak gvožđa, koje je posledica:
1..Nedovoljne kiselosti podloge ( pH je velik za hortenzije)
2. Biljka je pod virozom (zaražena virusima), treba pojačana ishrana sa pojačanim gvožđem,.. protiv virusa, nema leka, već se ishranom jača imunitet.
3. Nedovoljnog helatnog gvožđa u podlozi. ( češće je ono prvo i drugo)

Poslednja izmena:
Nova u kolekciji. Rece mi lik da budu ovakve ljubicaste kada koriste roze hortenzije a plave kada koriste bele.
U svakom slucaju uzela sam ovu. Mada mi je i ona drecavo, svetlija plava divna... ali te sam vec kupovala.

hort.jpg

Back