Hortenzije

Daa,
Treba napisati gde rastu ;)

Ne znamo gde su...
(ne stavljaj mi reči koje nikad nisu bile moje..)
Treba napisati gde rastu te biljke.
rastu u baštama, parkovima i saksijama..sta tu nije jasno :lol:

ovo si ti napisao..ne znam kako si mislio da se tumaci
Ok i ja samo hoću da stavim ljudima do znanja da to ovde ne bude kao na toj slici...

Lepo je to birati lepo cveće i lepe slike. аli treba i znati gde si..

"bree "? (Molim prevod :whistling: )

To je slika sa reklame cvećare Elite..
a što će nam tolike ilustracije biljaka koje ovde ne budu takve ?
A mozes li ti nama preporuciti vrstu i rasadnik od kojeg vredi kupiti hortenzije?
Naime ja sam prosle godine kupila ne znam ni ja...izmedju 10-20 hortenzija od dva prodavca ne secam se vise kojih.
Bili su kao na rasprodaji. Ove vece koje sam kupila vidim da su zive...ali onih 10tak manjih izlegda nisu.
Dakle ako moze provereni rasadnik od kojeg vredi kupovati bila bi vise nego korisna informacija :)

A mozes li ti nama preporuciti vrstu i rasadnik od kojeg vredi kupiti hortenzije?
Naime ja sam prosle godine kupila ne znam ni ja...izmedju 10-20 hortenzija od dva prodavca ne secam se vise kojih.
Bili su kao na rasprodaji. Ove vece koje sam kupila vidim da su zive...ali onih 10tak manjih izlegda nisu.
Dakle ako moze provereni rasadnik od kojeg vredi kupovati bila bi vise nego korisna informacija :)
Ok, ali ja sam jako detaljan (i pomalo komplikovan).
Hortenzije se jako lako razmnožavalju reznicama.. mogu da vas naučim da ih ožilite...
U našim rasadnicima je puno zaraženih biljaka virusom. Virusi smanjuju broj cvetova. Neki kultivari hortenzija, su imuni na virozu - ta bela na primer.
Na našem tržištu, najzdravije biljke ima i prodaje - ASC garden-.

Poslednja izmena:
Rozalije Fučko iz Ivanovca obožva hortenzije . Ima ih velikih i malih, sa roze, plavim i belim cvetovima, čipkastih i oblih latica, loptica u punom cvatu ili onih koje su se tek počele otvarati.

Ništa joj nije teško jer to nije posao već pravo zadovoljstvo koje čoveku ispunjava dušu i srce. Naročito kada vidi da se trud isplati i biljke lepo nareduju i obilno cvetaju

Rozina ima trik kojim se može promeniti boja cveta.

– Stavila sam borove iglice pod jedan grm koji sada cveta intenzivnom roze bojom.
S druge strane, grm ispod kog sam zakopala staro željezo, daje plave cvetove.

Rozina nije kupila ni jedan grm već je sve odnegovala od tzv. pelcera. Naime, hortenzije se vrlo lako razmnožavaju grančicama koje se mogu najpre staviti u vodu da poteraju korenje ili se jednostavno odmah stave u zemlju.
(deo teksta preuzet iz medjumurskih novina)

hortenzije.jpg

Ja sam u medjuvremenu nasla ove od kojih sam kupila male sadnice hortenzija. Za boju ne mogu da kazem nista posto jos nisu cvetale. Narucila sam i crvene, plave, navodno naradzastu :lol: i ljubicastu. Sadnice su mi sve prezivele zimu a prodaju se po ceni od 300din.
Koliko sam videla postoje samo na fb-ku. Rasadnik MK je. Sada pisu da imaju 5 boja koje, ne znam.

111
Rozalije Fučko iz Ivanovca obožva hortenzije..

Rozina ima trik kojim se može promeniti boja cveta.

– Stavila sam borove iglice pod jedan grm koji sada cveta intenzivnom roze bojom.
Borove iglice povećavaju kiselost podloge i može da pojača boju listova i cvetova (biljka lakše usvaja gvožđe).
To mislim da je ok.
S druge strane, grm ispod kog sam zakopala staro željezo, daje plave cvetove.
Ovo je glupost ili igra reči... jer gvožđe nema uticaja na promenu boje. Ako grm daje plave cvetove i pre zakopavanja starog gvožđa je davao iste takve.
----------------------------------------
edit: Ukapirao sam..
Obrnuto je moguće..

Sa borovim iglicama da se menja boja, (kiselija podloga može da promeni rozu u plavu boju)

a sa gvožđem da se pojača boja lista i cveta... (ako u podlozi ima sumpora).

Poslednja izmena:
Ne jednom se moze procitati da zakopavanje gvozdenog predmeta u zemlju kod korena hortenzija pojacava boju i to je poznato
A kako ?
Kad koren biljke usvaja gvožđe samo u HELATnom obliku !... i nikako drugačije.

a ne kao elementarno gvožđe.. ili rđu (a rđa je u obliku oksida, hidroksida tj. hidrata)

A kako ?
Kad koren biljke usvaja gvožđe samo u HELATnom obliku !... i nikako drugačije.

a ne kao elementarno gvožđe.. ili rđu (a rđa je u obliku oksida, hidroksida tj. hidrata)
A reci jel postoje te naradzaste hortenzije? Oni tamo imaju I kao nekih 8 boja...
Sto se Tice kvaliteta sadnica, pogotovo po toj ceni meni se cine super. Videla sam u komentarima da ih I ostali hvale.

A reci jel postoje te naradzaste hortenzije? Oni tamo imaju I kao nekih 8 boja...
Sto se Tice kvaliteta sadnica, pogotovo po toj ceni meni se cine super. Videla sam u komentarima da ih I ostali hvale.
Ne znam ..
(ja sam najbolji i zato jer pišem samo ono što pouzdano znam. ;)

Ukucajmo (na engleskom) u gugl,... pa proceniš kvalitet sajta na kojemu je nađeš.
Sajtovi sa ekstenzijom UK su britanski i dosta su pouzdani... a sa ekstenzijom  edu bi trebali isto biti ok..

Eee sad sam našao moje slike sa drugog foruma (koji se gasi ili se već upokojio).

OŽILJAVANJE HORTENZIJA bez hormona.

1677225922116.png

(*** Nabuko je moj nik tamo)

Naime umesto hormona kod hortenzija i mnogih biljaka, se to može raditi sa aktivnim ugljem kojeg je lakše naći i puno je jeftiniji..
Stari cvećari su to radili sa ugarkom od šljivove grane. I sa njom sam uspešno ožiljavao.

Eee sad sam našao moje slike sa drugog foruma (koji se gasi ili se već upokojio).

OŽILJAVANJE HORTENZIJA bez hormona.

Pogledajte prilog 1301184
(*** Nabuko je moj nik tamo)

Naime umesto hormona kod hortenzija i mnogih biljaka, se to može raditi sa aktivnim ugljem kojeg je lakše naći i puno je jeftiniji..
Stari cvećari su to radili sa ugarkom od šljivove grane. I sa njom sam uspešno ožiljavao.
Jednom sam oziljavala hortenzije. Ukoliko se dobro secam, stavila sam reznicu samo u vodu pa u zemlju.

Jednom sam oziljavala hortenzije. Ukoliko se dobro secam, stavila sam reznicu samo u vodu pa u zemlju.
Ok, onda je voda bila čista.
Sa hormonima rade cvećari radi većeg procenta uspeha... sve se meri kroz utrošeno vreme i % uspeha.
Sa vodom ne radim.. već u ŠTEKMEDIUM (Klasmanov supstrat za ožiljavanja).

Hormoni za ožiljavanje imaju u sebi nekoliko sastojaka, od kojih su:
-Auksin - hormon rasta, koji doprinosi bržem porastu korenovih žilica -
 - Antiseptik - protiv patogena..

Hormoni su bitni kod reznica biljaka koje sporo tj. dugo ožiljavaju i veća je verovatnoća zagađenja patogenima.

Ok, onda je voda bila čista.
Sa hormonima rade cvećari radi većeg procenta uspeha... sve se meri kroz utrošeno vreme i % uspeha.
Sa vodom ne radim.. već u ŠTEKMEDIUM (Klasmanov supstrat za ožiljavanja).

Hormoni za ožiljavanje imaju u sebi nekoliko sastojaka, od kojih su:
-Auksin - hormon rasta, koji doprinosi bržem porastu korenovih žilica -
 - Antiseptik - protiv patogena..

Hormoni su bitni kod reznica biljaka koje sporo tj. dugo ožiljavaju i veća je verovatnoća zagađenja patogenima.
Mislim da sam taj hormon pokusavala da koristim kod hibrida hibiskusa I banane... Nije mi uspeo.

Mislim da sam taj hormon pokusavala da koristim kod hibrida hibiskusa I banane... Nije mi uspeo.
Hibiskus nije težak,. a kako za bananu..? pa ona se razmnožava izbojcima ili meristem .

Gde si nabavila hormon? Bilo je puno prevara,. lažnog hormona... Jer ga u našim poljoapotekama nema..
Iz Mađarske su pouzdani.

Hibiskus nije težak,. a kako za bananu..? pa ona se razmnožava izbojcima ili meristem .

Gde si nabavila hormon? Bilo je puno prevara,. lažnog hormona... Jer ga u našim poljoapotekama nema..
Iz Mađarske su pouzdani.
Kupila sam dve velike banane od jedno 3m I gratis sam dobila jednu isto veliku ali jedva je imala korena. Zato su mi je I dali. Verovatno su je osakatili kada su je vadili iz zemlje. Mislila sam mozda taj hormon pomogne oko rasta korena.
Ne znam iskreno... Imam ga vec godinama. Ne secam se.

Back