Hortenzije

a29ca8d0138b4e630dbc46735711ac8c.jpg

farba....fotoshop...nestoo.....:rida:nestvarna boja :heart:

20e5b7ec591ba1119f743925f63c4c1c.jpg

Smatra se da hortenzije svoje poreklo vuku iz Severne Amerike, a u Evropu nam stižu u drugoj polovini 18. veka. Zanimljiva je informacija da su se hortenzije prvobitno uzgajale u Japanu u kojem je i dan danas najnormalnije da se voljenim osobama poklanjaju hortenzije, jer se na taj način pokazuje ljubav i poštovanje. Hortenzije simbolišu ljubav, srdačnost i smatra se da unose mir u kuću što može i da se vidi po mnogim domovima u kojima ljudi sami pokušavaju da uzgajaju hortenzije.

Hortenzije-u-saksiji-2.jpg

Sam naziv hortenzija (hydrangea) dolazi od grčke reči hydros(voda), i danas postoji oko 75 vrsta hortenzija. Hortenzije su ljubiteljima cveća prvenstveno poznate kao biljke koje se gaje u vrtovima, a najprodavanije su u obliku sečenog cveća budući da se poklanjaju za raznolike prilike.
Clip.jpg

Ima ih u raznim bojama od kojih su najpopularnije plava, roza, crvena, ljubičasta i bela. Hortenzije cvetaju od ranog proleća pa sve do kraja oktobra, a možete da ih uzgajate u vrtovima, na balkonima i na taj način da ukrasite svoje okućnice divnim pastelnim tonovima ovog bajkovitog cveća. Boja hortenzija zavisi o sorti koju imate, a sama kiselost tla utiče na boju hortenzija. Niža kiselost tla 5.5pH (i niže) daće plave hortenzije, srednja kiselost (5.5- 6.5pH) roze hortenzije, a sve iznad 7 pH crvene tonove hortenzija.

Ova biljka simbolizuje pomirenje ljubavnika ili bračnih drugova. Buket hortenzija u kući označava mir i srdačnost, a veruje se i da deluje umirujuće na čovekov um.

516371981.jpg

hydrangea-macrophhyila-little-blue.jpg

Ja imam par onih običnih...rozih i crvenih...i jednu belu...
Kupovala sam uvek plave...sem te jedne crvene i uvek su sledeće sezone presle u neku bledo rozu :confused:
Mislim lepe su i takve...samo...ja bih ovakveee

Pogledajte prilog 978970
Ne znam je li ti ko odgovorio jer nisam sve postove procitao. Boja hortenzija zavisi najvise od kiselosti zemljista itd.
Za ovu boju dodaj u septembru malo aluminijum-sulfata i zagrni oko biljke.

Ne znam je li ti ko odgovorio jer nisam sve postove procitao. Boja hortenzija zavisi najvise od kiselosti zemljista itd.
Za ovu boju dodaj u septembru malo aluminijum-sulfata i zagrni oko biljke.
jeste, cak sam koristila i vise vrsta tih aditiva za plavu boju hortenzije, izmedju ostalog i iz Holandije neko sredstvo medjutim nisu mi plave cak ni tada :confused:
zakljucak mi je bio da je mozda do zemlje tj. tu je pesak koji je porozan sam po sebi pa mozda sa cime god da zalivam to nestane, otece kao da ga nje bilo...
a mozda bih trebala vise puta da je zalivam tim cudom...

znas li mozda koliko treba hortenziji da se "pretvori" u plavu?

"iz Holandije neko sredstvo" .. ne znam koje je..
Dodaj u jesen punu shaku aluminijum sulfata..u prahu ili kristalu. Ništa ne zalivaj, sve će to prirodne padavine da odrade tokom zime i proleća i sledećeg leta će hortenzije biti svetlo plave.
Cela Holandija je na pesku.Možda si ga zalivanjem isprala pre proleća..Pusti Prirodu da odradi svoje i nadam se lepim slikama svetloplavih tvojih hortenzija dogodine

"iz Holandije neko sredstvo" .. ne znam koje je..
Dodaj u jesen punu shaku aluminijum sulfata..u prahu ili kristalu. Ništa ne zalivaj, sve će to prirodne padavine da odrade tokom zime i proleća i sledećeg leta će hortenzije biti svetlo plave.
Cela Holandija je na pesku.Možda si ga zalivanjem isprala pre proleća..Pusti Prirodu da odradi svoje i nadam se lepim slikama svetloplavih tvojih hortenzija dogodine
Konkretno ovo...Imam jos par pakovanja :)) Obezbedjena neko vreme...

h1.jpg h2.jpg

Ukoliko mozda imas informaciju sta vredi tj. koje cvece, lukovice kupiti u Holandiji molim za preporuku. Mislim nesto sto kod nas nema a tamo ima ili slicno...Hvala unapred
036.gif

Danas sam dobila narucene hortenzije, 12 komada, 8 plavih (dve vrste) i 4 crvene.
Super su zapakovane i dobila sam i uputstvo za sadnju i odrzavanje.
Stavicu i vama da vidite sta pise, mozda nekome bude znacilo :)

u0.jpg

Back