Pozdrav, Borko! Naklon i rukoljub.
Bolje da si nesto konstruktivno napisao, ovako ispada da nosis isuvise gorcine u sebu kao svi oni ****** sto su prozivjeli reparativne terapije. Mi-vi, nas- vas rasprave mi se gade.
Nisu bas sva istrazivanja za dokazivanje bioloske uzrocnosti propala:
Pekka Santilla et al, Potential for Homosexual Response is Prevalent and Genetic, Biological Psychology, 77, 2008, 102-105.
"
In the past decade, I think the pendulum has swung more toward biological theory and biological causes," said Richard Lippa, a psychology professor at California State University-Fullerton, who has studied hair patterns and other biological traits in gay men.
Brendan P. Zietsch et al., Genetic factors predisposing to homosexuality may increase mating success in heterosexuals, Evolution and Human Behaviour, 29, 2008, 424-433.
Ne da mi se sada traziti sve po Science Direct-u, JSTOR-u i sl. Ovo su radovi iz moje digitalne biblioteke, ako treba PDF, javi.
Spitzer se zbog tog istrazivanja iz 2001. g. i reparativnih terapija javno izvinio pederima, pogledaj ovdje:
http://www.nytimes.com/2012/05/19/h...or-study-on-gay-cure.html?pagewanted=all&_r=0
Evo ti i prica iz prve ruke, covjeka i homoseksualca koji je bio podvrgnut toj istoj terapiji (Gabriel Arana, My So-Called Ex-Gay Life). Nije mu pomogla (pomisljanje na samoubistvo).
http://prospect.org/article/my-so-called-ex-gay-life
Sto se tice razlicitih psihickih oboljenja kod LGBT populacije, postoji studija koja objasnjava zasto je to jednim dijelom tako:
Michael E. Newcomb & Brian Mustanski, Internalizing homophobia and internalizing mental health problems, Clinical Psychology Review, 30, 2010, 1019-1029.
"Many attribute this increased prevalence of mental health problems in part to the experience of sexual orientation-based stressors, including internalized homophobia, perceived stigma due to sexual orientation, and sexual-orientation based victimisation."
Ovo se moze nadovezati na krinkin, pa onda moj prijasnji odgovor o devijaciji i uticaju drustvene sredine. Ybg, da se posluzim tvojim iritantnim rjecnikom i mentalnim sklopom, prvi "ste" poceli...
"Adaptivni značaj homoseksualnog ponašanja opisan je na različite načine kod različitih vrsta, ali možemo definisati nekoliko širih kategorija objašnjenja. Prvo, homoseksualni odnosi predstavljaju važan mehanizam uspostavljanja, održavanja i pojačavanja socijalnih veza u grupi (npr. kod nekih delfina i mnogih socijalnih primata). Sklapanje istopolnih dugoročnih veza može doprineti boljem odgoju i kvalitetu potomstva, kao što je ustanovljeno kod nekih vrsta ptica. Zatim, istopolni seksualni odnosi utiču na smanjivanje ili pojačavanje intraseksualne agresije i konflikta što može voditi boljem reproduktivnom uspehu jedinki i čitave populacije. Konačno, homoseksualni kontakti mogu pružiti mladim jedinkama praksu u udvaranju, kopulaciji i drugim aktivnostima koje su važne za reprodukciju. Primere za svako od navedenih objašnjenja možemo pronaći u veoma različitim grupama životinja."
http://pescanik.net/2009/09/biologija-seksualnosti/
Biljana Stojković, Katedra za genetiku i evoluciju, Biološki fakultet, Beograd.