.. ili hajdemo ovako ..
.. daj mi primer nečega što jeste poremećaj ..
.. pa napravi komparatoivnu analizu .. BIID u odnosu na to što izabereš .... po čemu je to tvoje poremćaj a BIID nije ..
Da se prvo razume značenje pojma poremećaj i odnos prema poremećaju. Poramećaj se kod čoveka posmatra kao odstupaje od opštih karakteristika, ali ono što je bitno to je disfunkcija. Poremećaj sam po sebi ne mora biti ništa negativno, ali disfunkcija jeste negativna. Recimo pada mi na pamet da bi nekome odgovaralo da neko nije maljav na nekim delovima tela gde je to uobičajeno i to osobi ne mora da smeta, čak može i da mu odgovara i smatra za prednost. Disfunkcija je uglavnom negativna. Poremećaj se može posmatrati u odnosu na jedinku, ali može i o odnosu na društvo. Tako, da osobine jedinke (uglavnom psihičke) koje mogu da ugroze društvo (populaciju) smatraju se za poremećaj. U ovom kontekstu, ako bismo pošli od toga da bi jedinka trebalo da ima funkcije vrste koje obezbeđuju produženje vrste, onda osobine koje se pojave kod osobe se smatraju poremećajem ako te osobine nemaju ili su izvitoperene na taj način da to ne obezbeđuju.
Međutim, ovde ima i jedna začkoljica kada je vrsta u pitanju. Zaista, kada bi svi bili homoseksualci, te karakteristike bi sprečile prirodan način produžetka vrste. Ali nisu svi homoseksualci. Iz ovoga bi se sad trebalo zaključiti da je onda homoseksualni pojedinac poremećen. Ne mora da znači, ali možemo da se opredelimo da to shvatimo kao poremećaj, ali i ne moramo. Može se čak desiti da istraživanja dovedu do toga da se ustanovi da je homoseksualnost sasvim prirodna. Otkud sad ovo? Hajde da dam primer nečega što je očigledno.
U populaciji pčela je sasvim prirodno da u najvećem broju postoje radilice koje nisu u funkciji razmnožavanja. Za tu svrhu postoje trutovi i matice. Moglo bi se reći kada bi sve pčele bile radilice, populacija bi izumrla. Ali, i kada ih ne bi bilo populacija bi takođe izumrla. Sad se onaj ko ovo čiata pita, kakve sad ovo veze ima? Šta su tu homoseksualci? Radilice? Hmm...
Ajmo ovako, kod pčela je to očigledno, smisao se odmah vidi, ali kakve to veze ima sa homoseksualcima?
E pa finta je u tome što nije uvek sve očigledno. Mi se i dalje pitamo za mnoge stvari vezane za biologiju, zašto je priroda nešto uradila čemu ne vidimo svrhu. Mi želimo da budemo pametni i da sve znamo, ali je činjenica da ne znamo sve. Iz te činjenice, mi ne možemo da okvalifikujemo homoseksualnost kao nešto neprirodno. Zbog čega je to priroda proizvela? Da li njihova seksualnost ima neku ulogu koja je skrivena? Da li se negde u genomu zapisano da na određene spoljašnje uticaje (nekakve društvene, klimatske ili neke desete prilike), se rađa više ili manje homoseksualaca. Možda je to neki zaostatak iz dela evolutivnog razvoja kada je to imalo neku svrhu? Nećemo da nagađamo, ali možemo da kažemo da ne znamo sa sigurnošću. Ako ne znamo onda ne možemo ni da budemo decidni u tome da je homoseksualnost poremećaj.
Da sagledamo ostalo što upućuje na poremećaj. Da li homoseksulci samo zbog te orjentacije ugrožavaju druge jedinke? Ne. To mogu da čine zbog drugih osobine koje nisu svojstvene samo njima i onda bi to bio poremećaj (ali ne iz razloga homoseksualnosti). Da li je populacija rađanjem homoseksualaca u ovoj učestalosti ugrožena? Pa nije.
Postavlja se jedno značajno pitanje na koje bi svesno ljudsko biće trebalo da odgovori. Kada bi čovek bio u mogućnosti da menja prirodu, uđe u strukturu gena i tako stvara genetski modifikovano biće, da li smo sigurno da treba da utičemo da se više niko ne rodi sa homoseksualnom orjentacijom? Jesmo li? Ako ste i za trenutak zastali da razmislite posle ovoga što sam napisao, a ranije imali jasan stav, to govori da takva odluka nije baš očigledna.
Pa sad, čovek voli da bude pametniji i od same prirode iako to ničim nije dokazao. A naročito oni koji su daleko od takvog dokazivanja.
Čak i verski poglavari govoreći protiv homoseksualaca negiraju Božje savršenstvo i Božju promisao u koje se kunu. Često kažu da nam nije dato da znamo puteve Gospodnje, ali oni znaju. Oni su pametniji i od Boga. Ili imaju direktnu vezu sa Bogom pa im on javlja da nešto preduzmu jer je on nemoćan.