Homemade alatke za dekoriranje torti

Da, vec dugo se na ovoj temi niko ne odaziva, sigurno je lakse kupiti alat nego ga napraviti.
mm je jutros napokon nakon mog non-stop nagovaranja kupio makaze za lim i sad hocu da isprobam od konzerve od ananasa da isjecem trakicu i savijam u oblik oblaka. Odavno to imam kao ideju, ali sad niakko da nadjem onaj link sa kuharke ili odakle je gdje je to prikazano, cak je neka zena citav onaj set za cviejce Wiltonov uradila sama sjekace, te se fotke sjecam da sam negdje vidjela ali nema sanse da nadjem!!!

Da, vec dugo se na ovoj temi niko ne odaziva, sigurno je lakse kupiti alat nego ga napraviti.
mm je jutros napokon nakon mog non-stop nagovaranja kupio makaze za lim i sad hocu da isprobam od konzerve od ananasa da isjecem trakicu i savijam u oblik oblaka. Odavno to imam kao ideju, ali sad niakko da nadjem onaj link sa kuharke ili odakle je gdje je to prikazano, cak je neka zena citav onaj set za cviejce Wiltonov uradila sama sjekace, te se fotke sjecam da sam negdje vidjela ali nema sanse da nadjem!!!

http://www.kuharka.ru/talk/eat/cakes/6073.html?p=11
http://www.kuharka.ru/talk/eat/cakes/6073.html?p=9

Opleti Daco!! :D :D

Evo i mog alata za dekoriranje u kućnoj izvedbi. Molim vas da zanemarite prašinu na onom komadu lima. Njega sam izvukla iz ostave i inače ga ne koristim. Od takvih limenih traka sam radila ove kalupe pomoću kliješta, olovaka..
Napravila sam i pomični obruč. Traku sam spojila sa spajalicama tako da imam okrugli obruč dimenzija koje god zaželim. Isto tako može se napraviti za druge oblike (srce, pravokutnik, likovi iz crtanih filmova...). Na dno i unutar ruba stavite papir za pečenje i ispečete koji god oblik želite. :super:

Još sam se nečega sjetila. Ako želite da vam fondan bude iste debljine svuda, pored njega stavite komad špage ili neke letvice. Valjkom onda prelazite i preko fondana i preko špage.
Kad smo već kod špage.. Negdje sam vidjela da koriste upravo nju ili neki malo deblji konac za uzorak drveta (godova) na fondanu. Na radnoj ploči od konca oblikujete godove (uzorak kakav želite). Preko toga stavite prozirnu foliju, na nju razvaljani fondan i preko svega toga pređete valjkom. :ok:

Poslednja izmena:
slučajno sam obrisala slike sa ranijeg posta.. sada sam dodala i nešto novog "alata". bočica od npr. glicerina ili sl. u nju sipam otopljenu čokoladu ili gel za pisanje po torti i puno mi je jednostavnije i lakše s njom pisati. rupicu možete malo raširiti iglicom, ako vam trebaju malo deblja slova.
razdvojila sam ogrlicu sa kuglicama raznih veličina, odvojila dvije i ponovo spojila ogrlicu. te kuglice sam koristila za stanjivanje latica za cvijeće. poslužile su svrsi!! u međuvremenu sam nabavila pravi alat za to, ali je i ovo bilo jako zgodno za rad.
kartonski valjak, koji je ostao od papirnih ubrusa, prerezala sam i dobila postolje za sušenje većih latica. u karton od jaja umetnula sam alu-foliju i malo ju udubila, pa ju isto koristim za oblikovanje cvjetova.

140201_113133.jpg

Evo da doprinesem temi... posto su stalci za dekorisanje po meni preskupa plastika rekoh ja mom tati da mi napravi stalak koji se rotira. Uzeo je postolje od neke stare lampe (gvozdeno, metalno) koje je jako tesko, isekao sipku na visinu od 15-20 cm. Uzeo ivericu i isekao veci krug, na dno iverice prishrafio drugu sipku koja je malo sira od ove na postolju i ubacio jednu u drugu. Malo podmazao i eto stalka za dekorisanje. Komsija mu je pomagao pa je rekao da ce mi staviti motor iz mikrotalasne da moze samo da se okrece :D

Back