(VIDEO) Porodica iz Afganistana u BiH: Talibani siluju žene, mlade djevojke su primorane na udaju
VIJESTI20/08/2021 u 19:13 h
Porodica Mohamadi smatra da niko ne zaslužuje takav život
Strahote rata u Afganistanu šokirale su cijeli svijet. Ubistva, silovanja, pljačke, kidnapovanja, sve je to svakodnevnica u ovoj državi. Talibani se ne zaustavljaju. Oni koji su se uspjeli spasiti na vrijeme sada brinu za svoje porodice koje su ostale tamo. Porodica Mohamadi iz Afganistana već šest mjeseci je u BiH. Sretni su što su spasili sebe i svoju djecu ali brinu za one koji su ostali.
Ali Reza Mohamadi sa suprugom i troje djece sada je na sigurnom. Kaže da je Afganistan godinama nemoguć za život. Talibani su stalna prijetnja i njihovo djelovanje je okrutno.
- Život u Afganistanu je opasan. Strah i strepnja svaki dan i svaku noć. Životi su ugroženi, posebno žena koje su bez ikakvih prava. To nije mjesto za život. Ljudi se moraju spasiti i otići, kazao je Ali.
Alia Mohamadi uplašena je za svoju porodicu. Posebno za rođenu sestru koja je ostala tamo. Alia kaže da su žene obespravljene i sada potpuno ugrožene.
- Situacija je užasna. Ljudi su nezaštićeni. Linije su prekinute, ne znamo šta je sa našim najmilijima. Posebno su ugrožene žene i djeca. Škole su zatvorene. Ženama je sve uskraćeno. Mlade djevojke su primorane da se udaju za talibane. Ne mogu uraditi ništa. Ne mogu se zaštititi. Talibani rade šta hoće. Žene ne smiju izlaziti iz kuće. Moraju nositi burke. Tamo ima žena koje siluju, a one nemaju pravo glasa.
Porodica Mohamadi srećna je jer su izbjegli najgore. Iako je izbjeglički život težak, mnogo je bolji od ostanka u Afganistanu.
- Sada sam u Bosni, moj život nije ugrožen. U Afganistanu bi možda do sada bio mrtav. Veoma sam sretan jer je moja porodica na sigurnom. Moji rođaci, rodbina su tamo. Sada nemamo nikakvog kontakta, ne znam šta se dešava. S obzirom na svakodnevne infomacije koje stižu iz Afganistana ništa nije dobro, kazao je Ali Reza Mohamed.
https://okanal.oslobodjenje.ba/okan...e-mlade-djevojke-su-primorane-na-udaju-683723
- Život u Bosni i Hercegovini je lijep. Ljudi su dobri, slobodni. Osjećamo se sigurno ovdje. Za nas i našu djecu ovo je sada utočište, istakla je Alia.
Rodbina je ostala. Talibani su onemogućili bilo kakve kontakte putem socijalnih mreža, telefona. Za vrijeme vladavine talibana između 1996. i 2001. djevojčicama je školovanje bilo zabranjeno, žene nisu smjele biti zaposlene, a lica su im morala biti stalno pokrivena. Izvan domova smjele su se kretati samo u pratnji muškog člana porodice. Porodica Mohamadi smatra da niko ne zaslužuje takav život.
Priču vam donosi naša Jovanka Nina Todorović.
https://okanal.oslobodjenje.ba/okan...e-mlade-djevojke-su-primorane-na-udaju-683723