Хмм..непожељни другари

Moja cerka je jos mala,nisam se jos susrela sa problemom loseg drustva......ali to je deo svakog odrastanja.mislim da jednako koliko i malu decu toliko i tinejdzere privlace problematicni likovi iz razloga so ovi rade bas ono sto bi ta normalna i dobra deca zelela a ne smeju ili nece.
Ja licno mislim da decu treba upozoriti,objasniti im kako sta i zasto,znaci zbog cega to druzenje nije dobro,zbog cega je lose sto se ta deca tako ponasaju.....ali ih treba malo pustiti da se opeku.Neka izuce zivot........Sto se tice mesanja u sukobe,uglavnom se ne mesam,pustam je da nauci da se sama izbori sa problemom,umesala sam se pre neki dan,kada joj je jedna razmazena klinka iz komsiluka rekla nesto ruzno za oca.......to me je bas povredilo,jer znam koliko ona sama voli svog tatu,koliko joj je krivo sto ne zivi sa nama........i zato sam se umzesala sa recima,da ne dira tudje roditelje,ako pre toga ne pogleda svoje.....znam da sma bila gruba i nepristojna na neki nacin,ali mi je to bas tesko palo.....da neko prica o tako osetvljivoj stvari.a pri tom da ne zna nista o tome........

Hellen:
Ја јесам двапут.
Једном кад је једна девојчица моју ћерку (која је млађа од ње 5 година) ухватила за руке и стегнула је, и тако је држала док ју је друга девојчица тукла! Тада сам изашла и запретила јој да се држи даље од мог детета, да оне не могу бити друштво нити се могу тући.
.

A nista macolica neka ili sl. ?

Odma' da stavim rezervu - ja nemam svoju djecu.

dalje, nikako ne moze niko da zatvori dijete i dovodi mu drugare koje sam izabere. Glupo. I zavisi o kojim se godinama radi.
Moja sestra ima 14 i druzi se sa curicom koja laze roditelje (ali onako, zestoko - tipa slaze da joj fali koji bod za odlican, a prolazi dobrim, da nije pricala na telefon, tamo racun od 200 eura...). Mislim da je vidna greska roditelja. Kaznjavali su je za lose ocjene i sl. Ako ne slaze nahebace, ako slaze opet ce nahebati, ali tek kasnije. To opet nije moj problem. My sister je uz nju postala jako drska, bahata, surova prema svima i nabacila je neke fazone i komentare od kojih se uazasavam (pih, njegov tata vozi jugica i onda umru od smijeha sto mu tata vozi losa kola ili se bavi "smijesnim" poslom tipa pekar, mesar, elektricar, sofer... Ali ako je tajo direktor, privatnik, trener, cak i doktor...onda je taj decko bas sladak). I sve tako. Ona nikada nije ucena da se ljudi dijele po statusu, uvijek su i nasi roditelji imali razne prijatelje, svih materijalnih stanja i podjednako su se druzili.
Ta mala je bezobrazna, vriejdja ljude, slika se gola u kupatilu i dijeli svoje slike po skoli...

Nismo mogli da ej odbijemo od nje. Nema nacina. A onda se, u svom stilu, klinka okrenula protiv moje sestre, pocela sve ono sto smo joj zamjerali da primjenjuje na njoj - ogovaranje kod drugarica, laganje o njoj... Polako se ona sama udaljila od nje. Valjda je to prirodan slijed ako je diejte zdravo vaspitano. Prije ili kasnije zelice da ode od takve drugarice...

Hm........ ja sam jos dete... Mozda ne bi trebalo da ucestvujem u ovoj temi, al' je to jace od mene...
Dakle, pre 3-4 godine sam se uzasno posvadjala sa nekom drugaricom koja me je zestoko vredjala. Naravno, pomirile smo se i ja sam tek tada odlucila da kevi ispricam za to (posto sam navikla da joj poveravam vecinu problema). Medjutim, keva mi je zabranila da se druzim sa tom devojcicom i svaki put kada bi me ona zvala na tel, keva bi joj spustila slusalicu, a kada sam se ja javljala i pricala sa drugaricom, ona bi mi govorila da momentalno prekinem vezu..... Na kraju sam tajno razgovarala sa drugaricom.
Iz prilozenog se moze videti da kevina zabrana tu nista nije promenila, iako uglavnom slusam roditelje i postujem njihove zabrane...

Hellen:
Шта радите када се ваше дете дружи са дететом које вам се никако не допада, а које има велики утицај на њега? :roll:
Zavisi od toga koliko dete ima godina. Meni se cini da je resenje u tom da vise vremena provodis s njim, posto je deci do nekog uzrasta jos lepse druziti se sa roditeljima (koji su pazljivi i znaju kako napraviti scenu za dete) nego sa vrsnjacima. I tako neko vreme dok detetu ne ugradis neki kriterijum vrednosti (recimo do 10 godine), kada ce otprilike znati da prepozna kvalitetno drustvo.

А ти са дететом имаш потпуно равноправан однос?
Не можеш да му кажеш да обуче џемпер или да не гура прсте у утичницу, јер ни оно теби то не говори?
Забраниш му нешто само уколико и оно теби нешто забрани?

Hellen, granice se postavljaju shodno sa uzrastom deteta. Zabranjujem stvari, koje su opasne po zivot. Sve ostalo pokusavam da ga naucim, da misli svojom glavom ili neka stekne iskustvo, pa sam presudi.
Sa detetom je potrebno suradjivati, a ne dominirati nad njim.

(moje skromno misljenje. sa obzirom, da 10 godina to manje vise uspesno funkcionise, nemam nameru da menjam misljenje)

Не мислим да треба ''доминирати'', али исто тако не мислим да деца и родитељи могу да имају потпуно равноправан однос, у смислу: ја њему не забрањујем, јер ни он мени ништа не забрањује!

Smisao recenice: "on meni ne zabranjuje, ne zabranjujem ni ja njemu" nije u "zabranjivanju" ili u "on meni-ja njemu", nego je misljeno postovanje licnosti i licnog odabira. Postujem svoje dete i zelim, da i ono postuje mene. Kao licnost pre svega.

Mozes zabranjivati detetu, da se druzi sa ovim ili onim. A sta ces, kad bude odrastao? Jos uvek ces mu zabranjivati sa kim da se druzi? Ili ces mu zabraniti izbor partnera? Jasno je, da svi mi zelimo svojoj deci najbolje i da se brinemo. Ali, ako umesto u zabranu druzenja sa nekim, vise energije ulozis u to, da naucis dete, sta je dobro i sta lose i da ga naucis, da misli svojom glavom, manje ces imati problema kad odraste i bices sigurnija u njega.

cokoladic@:
Smisao recenice: "on meni ne zabranjuje, ne zabranjujem ni ja njemu" nije u "zabranjivanju" ili u "on meni-ja njemu", nego je misljeno postovanje licnosti i licnog odabira. Postujem svoje dete i zelim, da i ono postuje mene. Kao licnost pre svega.

Mozes zabranjivati detetu, da se druzi sa ovim ili onim. A sta ces, kad bude odrastao? Jos uvek ces mu zabranjivati sa kim da se druzi? Ili ces mu zabraniti izbor partnera? Jasno je, da svi mi zelimo svojoj deci najbolje i da se brinemo. Ali, ako umesto u zabranu druzenja sa nekim, vise energije ulozis u to, da naucis dete, sta je dobro i sta lose i da ga naucis, da misli svojom glavom, manje ces imati problema kad odraste i bices sigurnija u njega.
To je tacno,ne mozes mu zabranjivati......ali ne mozes ni da ocekujes da ce dete umeti da prepozna da je neka osoba losa,da ga neka osoba jednostavno uvlaci u nesto lose.Ok,i ja se slazem sa tim pusti dete da se opece,da samo shvati da neke ljude treba da izbegava......ali sta ako ne shvati,sta ako se ne opece dovoljno?Evo jedan primer iz mog detnjistva......Kad sam bila osmi razred,druzila sam se tako sa tim devojcicama iz kraja i iz skole.U nas komsiluk se doselila jedna devojcica,vrlo simpaticna,slatka,itd,u fazonu bila je idol mnogim drugim devojcicama,pa cak i meni,zbog svog slobodnijeg ponasanja,oblacenja,izlazaka,i svega ostalog.Mala je ustvari bila mangup pre svega.Druzile smo se jedno vreme sa njom,prijalo nam je to,meni je ubrzo postala dosadna,jer sam je provalila(shvatila sam da je dvolicna,koristoljubljiva i lazljiva),a sa obzirom da imam starijeg brata koji se druzio sa svim poznatim i manje poznatim vozdovackim krimosima,ukapirala sam iz njegove price da je ona fuksa i da treba da je se klonim.Uticala sam i na drugarice da je izbegavaju,jer je bila deo loseg narkomanskog drustva.Samo jedna od njih je nastavila da se druzi sa njom.I svima su roditelji branili,znaci neke su prestale zbog mog uticaja i zbog uticaja svojih.Samo ta jedna eto,iako je znala da je ova dvolicna i pokvarena nastavila je da druzi sa njom.I ova je mala pacenica odvela na neku zurku i namestila tim nekim svojim 'drugovima'da je siluju.Strasna prica.Znaci nije se dovoljno opekla.Nije joj bilo dovoljno sve sto je ova lagala,speltkarila,itd da shvati da je lose drustvo.Meni je naprimer zabranio brat da se druzim sa njom,ostalima su zabranili roditelji......a ona je trebala sama da shvati,a nije bila dovoljno zrela i pametna da shvati i lose je prosla.Tako da mislim da ne uvek,ali ipak nekad treba braniti deci,da se druze sa nekima.

Hellen:
Шта радите када се ваше дете дружи са дететом које вам се никако не допада, а које има велики утицај на њега? :roll:
Slikas se sa svojim misljenjem koje niko nije trazio...

Ne mozes detetu birati drustvo. Sta god da kazes nece biti dobro... osim toga, sigurno ima nesto pozitivno u tom druzenju cim se desava.

Mozda treba da te tesi da ipak roditelji najvise uticu na svoju decu i to svojim licnim primerom (na zalost ili na srecu)

Emily_Bg, ko zna kako i zbog cega se ta devojcica i dalje druzila sa novom komsinicom. Mozda iz inata svima vama. A mozda se i nije opekla, tek sa tuznim zavrsetkom price se opekla. Ne znam.

Znam samo, da dete treba uciti, da misli svojom glavom. Ako misli svojom glavom, ako zna da razlikuje dobro i lose, ne moras ceo zivot da stojis iza njega. Zasto si ti prestala da se druzis sa novom komsinicom? Zbog zabrane brata? Ili zbog toga sto si je provalila? A zasto si je provalila? Razmisljala si kao ostale devojcice iz drustva ili si razmisljala svojom glavom?

..samo da vam kazem da je sve individualno,roditelj mora da vaspitava decu i da mu pruza ogromnu ljubav i podrshku,a ne da mu brani neshto,meni nishta nije branjeno u zivotu ali nishta! kad'sam bio klinac drushtvo mi je bilo na loshem glasu bash, neki su prsli a neki imaju porodice i normalan zivot i dan danas smo dobri....isto je i sa ovima koji su bili za primer neki su prsli a neki su se skrasili.

Najvaznija je ogromna ljubav. Znamo da dete ono shto dozivi do puberteta ga prati kroz ceo zivot (mislim na psihu)
...vi formirate lichnost svome detetu ako je devojchica treba sutra da postane zena,ako je dechak sutra treba da postane mushkarac u pravom smislu.Pozz

Кисто, љубав подразумева бригу, а у то спадају и забране и ограничења. Деца којој је све у животу дозвољено најчешће посежу са дрогом или алкохолом, или другим начином испуњавања, јер ако испуњаваш детету сваку жељу без икаквих ограничења - дете то доживљава као небригу и као суштинску незаинтересованост, то јест као недостатак љубави.
И најчешће буде тако: родитељи који немају времена да се заиста позабаве својом децом - деци све дозвољавају кад хоће, шта хоће и колико хоће...само да би их скинули с врата и умирили савест.
Дакле, деца сама траже извесна ограничења, и она морају псотојати у сваком васпитању, смао је питање наћи праву границу.

Back