Хмм..непожељни другари

Ako smem... moje skromno misljenje...
Decu treba kontrolisati, naravno, i sa kim se druze, i gde izlaze, i preturati im po torbama, ako treba i pratitit ih...ponekad, krisom pogledati poruke u mobilnom...ma treba biti policajac i to bukvalno, ali mudri policajac (kontradiktorno?), da dete sve to ne primeti.
I pricati, puno pricati...punitit mu glavu istim onim pricama kojima su nama nasi roditelji punili glave:nemoj od nepoznatog cike bonbonu,pazi da ti ne sipaju nesto u pice, nemoj alkohol, pazi se droge....valjda ce nesto od svega toga da se primi u tu malu glavu.
Nece to da isfrustrira decu...ali da ih nagna na razmisljanje hoce.
Sto se tice zabrane druzenja sa problematicnom decom, to je vrlo pipava stvar. Prvo treba da poznajes svoje dete i da predvidis kako ce ono da reaguje na tvoju zabranu: da li ce da tera inat i namerno da se druzi sa onim ko se tebi ne svidja ili ce te poslusati zato sto misli da si u pravu a ne zato sto mora da te poslusa.
Na kraju krajeva, ako se takvo druzenje ne odrazava na ponasanje tvog deteta, pa neka se druze. Vremenom mu mozda zasmeta razlika medju njima, pa samo odluci da druzenje smanji ili prekine.
A mozda ja i nisam u pravu!?

Pa, posto roditelj uvek ima najveci uticaj na dete, iako cesto ne izgleda tako, krenes sa malim psiholoskim igrama. "Vidis, dobar je taj mali, ali ja sam cula, to, to i to...Ne kazem ja nista, to je ipak tvoj drug..."I tako par puta, uneses crva sumnje, i dete se opameti na vreme. Tako je moja mama oterala sve moje drugarice koje joj se nisu dopadale.

pajamaca:
ispričaću vam jednu priču...
iz te iste faze moj muž tada dečak od 6-7 godina...
išao sa nekim nevaljalcima, blejao i onda su išli i krali žvake u samoposluzi...
(gde se sve i svako zna)
ta informacija je stigla do njegovog ćaleta,
koji ga je uzeo za ruku, odveo do stanice milicije,
i onom panduru na portirnici izneo "problem"
ovaj ga j egledao, zagledao, išao oko njega..huktao i brundao...
i n akraju presudio...
" neka ga, ovaj put. ako se ponovi, uhapsićemo ga"
moj muž i dan danas ima traumu kada se toga seti....
eto tako to bilo nekada....

koja budala, kako bih zatvarao takve id/i/ote, bez uvrede, ali takve traume stvarati, uf!!!

Back