- Poruka
- 237.472
... a o dizelu da i ne pričamo. Elem:
Eto ... bajka se bliži kraju. Dizelaša nisu ni probali jer dizeli sad nisu cool, ali realno na putu bi Golf s naftaricom i 35 litara prešao još i dosta više od 600 km. Ukratko, izgleda da je sve ovo sa strujom navlakuša da se uzmu pare. A to da su najveći svetski proizvođači elektroautomobila (Kina i SAD) ujedno i najveći svetski zagađivači čini mi se da sam vam već pominjao.
Od 31. januara vlasnici elektromobila se suočavaju sa surovom realnošću
https://autorepublika.com/2020/01/1...ktromobila-se-suocavaju-sa-surovom-realnoscu/Kada su električni automobili inicijalno pristigli na tržište, reklamirani su kao spasioci planete, naravno zbog nulte emisije. Pored toga, „zamišljeni“ su i kao „spasioci“ naših novčanika zbog mnogo nižih troškova za „gorivo“. Međutim, u međuvremenu je postalo jasno da elektromobili i nisu tako čisti kao što su na sav glas promovisani, ali isto tako nisu ni jeftini za posedovanje. Međutim, čini se da je to tek početak…
Kako broj električnih automobila na putevima raste, tako raste i broj kompanija koje obezbeđuju solucije vezane za punjenje baterija. U Evropi, jedna od mreža s najvećim potencijalom je Ionity, konglomerat koji su kreirali BMW, Daimler, Volkswagen i Ford.
Grupa trenutno poseduje 200 stanica za punjenje u 20 zemalja. Po sesiji punjenja naplaćuje 8 evra, bez obzira na to koliko je kWh iskorišćeno. Međutim, to će se promeniti 31. januara, ali ne na radost korisnika.
Primera radi, ukoliko ste vlasnik Nissan Leafa e+ (62 kWh) i punite ga trenutno na Ionity stanici, platićete 8 evra za tu uslugu. Međutim, od 31. januara, plaćaćete 0,79 evra po kWh, što u nekom grubom prevodu znači 50 evra. Dotični kilovat-časovi će moći biti iskorišćeni za 385 kilometara vožnje, naravno po oficijelnim podacima, što znači manje u realnosti.
Za 50 evra, možete kupiti oko 35 litara benzina u Nemačkoj i sipati ga u rezervoar, recimo Golfa VII 1.4 TSI s manuelnim menjačem i 125 ks. S tom količinom goriva, takođe po oficijelnim brojkama, trebalo bi da pređete preko 600 kilometara.
Eto ... bajka se bliži kraju. Dizelaša nisu ni probali jer dizeli sad nisu cool, ali realno na putu bi Golf s naftaricom i 35 litara prešao još i dosta više od 600 km. Ukratko, izgleda da je sve ovo sa strujom navlakuša da se uzmu pare. A to da su najveći svetski proizvođači elektroautomobila (Kina i SAD) ujedno i najveći svetski zagađivači čini mi se da sam vam već pominjao.