Хитлерова криминална одговорност

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ne trolujem. Bio sam vrlo pažljiv i pokazao ti izuzetno veliko strpljenje. Jedno koje, verujem, ne bi dobio kod ogromne većine članova ovog foruma (i to verovatno ne samo forumaša). Dobio si, ne samo od mene, nekoliko uzastopnih poziva da obrazložiš svoja stanovišta. Od momenta kada je ova tema otvorena, do ove sada 11. stranice, ti to nisi uopšte pokušao učiniti nikada.

Jedinu poruku koju ti ostavljaš učešćem na ovoj temi jeste da ti ni samom sebi ne možeš objasniti zašto veruješ u te stvari u koje veruješ, odnosno da uopšte ni ne znaš. Iliti, u prevodu, kao što sam već svojevremeno na prethodnoj stranici objasnio, da je ovo za tebe vrlo striktno religijsko pitanje, pa da zbog toga ne vidiš ni nikakvu potrebu da se išta dokazuje (dogma).

Ne trolujem. Bio sam vrlo pažljiv i pokazao ti izuzetno veliko strpljenje. Jedno koje, verujem, ne bi dobio kod ogromne većine članova ovog foruma (i to verovatno ne samo forumaša). Dobio si, ne samo od mene, nekoliko uzastopnih poziva da obrazložiš svoja stanovišta. Od momenta kada je ova tema otvorena, do ove sada 11. stranice, ti to nisi uopšte pokušao učiniti nikada.

Jedinu poruku koju ti ostavljaš učešćem na ovoj temi jeste da ti ni samom sebi ne možeš objasniti zašto veruješ u te stvari u koje veruješ, odnosno da uopšte ni ne znaš. Iliti, u prevodu, kao što sam već svojevremeno na prethodnoj stranici objasnio, da je ovo za tebe vrlo striktno religijsko pitanje, pa da zbog toga ne vidiš ni nikakvu potrebu da se išta dokazuje (dogma).

Sve sam ti objasnio i dokazao. Sada što ti ne želiš da prihvatiš moje argumente kao odkaze to je već tvoja stvar.

Sve sam ti objasnio i dokazao. Sada što ti ne želiš da prihvatiš moje argumente kao odkaze to je već tvoja stvar.

A šta ti tačno podrazumevaš pod objašnjenjem? Ja sam te čak zamolio da mi pustiš linkove ili citiraš samog sebe, da vidimo svi ta objašnjenja.

Bi li mogao to sada učiniti? Evo; preleteo sam sada još jednom temu da budem siguran da mi zaista nešto nije promaklo i samo primećujem da si dosta poruka upućenima tebi izignorisao. Da li možda u prijavama imaš neke objave sa ove teme obrisane od strane moderacije? Bači pogled gore na zvonce...

Koliko god se vucic cepi angeli merkel i lize joj 3,14cku iliti nemackom faktoru, Srbija nikada nece uci u EU, makar ni u rang onih vazala tipa Rumuna, Bugara i hrvata. ;)

E isto bi ti bilo da nije bilo trojnog pakta - Srbi ne bi bili fizicki pobijeni, ali da su nemci pobedili , zvao bi se hans guzenbauer i ne bi znao uopste da si ikada bio Srbin. ;) Naravno, pre toga bi bio jeftina radna raga, ovaj snaga.

Koliko god se vucic cepi angeli merkel i lize joj 3,14cku iliti nemackom faktoru, Srbija nikada nece uci u EU, makar ni u rang onih vazala tipa Rumuna, Bugara i hrvata. ;)
kakve veze ovo ima sa 3. Rajhom? kao da EU po tebi ima bilo kakve veze? :hahaha:

E isto bi ti bilo da nije bilo trojnog pakta - Srbi ne bi bili fizicki pobijeni, ali da su nemci pobedili , zvao bi se hans guzenbauer i ne bi znao uopste da si ikada bio Srbin. ;) Naravno, pre toga bi bio jeftina radna raga, ovaj snaga.
ne znas ni sutra sta ces da jedes za rucak a kamo li sta bi bilo da su Nemci pobedili

kakve veze ovo ima sa 3. Rajhom? kao da EU po tebi ima bilo kakve veze? :hahaha:

EU = 4. rajh

Nije nikakvo cudo sto madjari ili cesi npr. zive bolje od nas ili Grka recimo.

Mada ni o ortoDOGsnoj mracnjackoj neosovjetiji nemam nista bolje misljenje!

ne znas ni sutra sta ces da jedes za rucak a kamo li sta bi bilo da su Nemci pobedili

Uglavnom, ne bi te mazili, pazili i tretirali kao ljude, vec kao prljave smecare i to u najboljem mogucem slucaju. ;) U onom malo realnijem, bio bi ili mrtav ili germanizovan.

Хитлеров Оберсалцберг: „Идила и злочин”
На Оберсалцберг је Хитлер одлазио на одмор, тамо је сместио и друго седиште владе. Документациони центар који се ускоро проширује, подсећа на мрачно историјско поглавље тог идиличног планинског места.

60223453_303.jpg

Хитлер је волео да се представља као народски вођа који воли природу, овде је снимљен на тераси своје куц́е на Оберсалцбергу

Оберсалцберг се угнездио у импозантни свет баварских Алпа, на хиљаду метара надморске висине. Поглед одозго је спектакуларан. Волео га је и Адолф Хитлер, који је тамо проводио одмор од 1923. много пре него што ће ући у светску историју. Као нормални туриста Хитлер је био „комуникативан човек“, како је касније у интервјуу рекао тадашњи власник пансиона у којем је одседао будући нацистички диктатор и масовни убица. Хитлер је 1925. у овом месту надомак аустријске границе изнајмио брвнару у којој је писао други део свог програмског памфлета „Мајн кампф“. Касније је боравио и у сеоској кући „Вахенфелд“.

Он је ту кућу купио чим је 1933. освојио власт. Преуредио ју је у луксузни „Бергхоф“ – панорамски прозори, бар у подруму, куглана. Око централе је направљено „фирерово подручје“ од сто хектара, забрањено за обичне смртнике. Ту су куће изградили маршал Херман Геринг, архитекта Алберт Шпер, али и други нацистички прваци. Сви бивши власници морали су да продају земљу, а они који нису хтели, одведени су да о томе размисле у концентрационом логору Дахау. Ускоро је место постало нека врста нацистичког елитног насеља.

Централа нацистичке моћи

Летња резиденција је поред Берлина постала друго седиште Адолфа Хитлера и његове владајуће гарнитуре. Ту су били и касарна СС-а, управне зграде, радионице и подземни бункери. Ускоро су на Оберсалцберг почели да долазе политичари, државници и високи официри из целог света. Ту је Хитлер преговарао с британским премијером Невилом Чемберленом и италијанским диктатором Бенитом Мусолинијем.

60223079_401.jpg

Оберсалцберг је постао место ходочашц́а: људи су масовно долазили да виде „фирера“

Истовремено, идилични пејзажи као са разгледнице пружили су Хитлеру прилику да се инсценира као народски вођа који воли природу. Чувене су фотографије на којима Хитлер по сунчаном дану гледа у даљину, како милује плавокосе дечије главице, како се рукује, како са својом љубавницом Евом Браун седи на тераси или иде у шетњу са својим вучјацима.

Место које подсећа на нацистичко време

Све то се може сазнати у Документационом центру Оберсалцберг. Бивша Хитлерова летња резиденција 1999. претворена је у педагошки и историјски центар. Сада је проширена додатним простором од хиљаду квадратних метара. Првобитна грађевина је била конципирана за максимално 40.000 посетилаца годишње и постала је претесна за велики број туриста који су долазили у Оберсалцберг. Велики број њих желе да сазнају где је тачно боравио Хитлер, али мало је остало од првобитних грађевина.

Стара зграда Документационог центра постала је тесна
Стара зграда Документационог центра постала је тесна

Велики део комплекса је уништен у бомбардовању британске авијације 25. априла 1945. Већ 4. маја су америчке трупе ушле у Берхтесгаден испод Оберсалцберга. Ту су остале стациониране до 1995. Покрајина Баварска је након одласка Американаца желела да стави под контролу самоиницијативни туризам инспирисан Хитлером. Нарочито је циљ био да се избегне претварање Оберсалцберга у место ходочашћа екстремних десничара и неонациста. Одлучено је да се на месту бременитом историјом подигну луксузни хотел и документациони центар, како би се туристички и политички интерес усмерио у жељеном правцу.

Магнети за туристе: „Орлово гнездо“ и бункер

Хотел „Код Турчина“ је преживео бомбардовање и 1949. враћен старом власнику, који га је поседовао пре Хитлеровог доласка. Хотел је имао додатно уграђене бункере. Зграда хотела није била Хитлерово седиште, како се понекад погрешно тврди, већ је била намењена одреду есесоваца задуженом за Хитлерову заштиту, а повремено је ту резидирао и Гестапо. Почетком 2021. хотел је купила једна староседилачка породица и још се не зна каква ће бити његова будућност.

У Оберсалцбергу могу се обићи и подземни бункери
У Оберсалцбергу могу се обићи и подземни бункери

Британско бомбардовање је преживео и Келштајнхаус, кућа названа по суседном планинском врху Келштајн. Она је позната као „Орлово гнездо“. Изградио ју је секретар нацистичке партије Мартин Борман, наводно као поклон Хитлеру за педесети рођендан. Кућа се налази на 1834. метра надморске висине, на једној стени. Флоријан Бајерл у својој књизи „Историја Келштајна“ каже да прича о покłону није једнозначно документована, али да Келштајнхаус остаје сведочанство национал-социјалистичке грандоманије. „Златносјајни лифт усред планине, који посетиоца подиже до „врха моћи“ – све је то било изузетно погодно да се људи заслепе“. У Келштајнхаусу се тренутно налази омиљени ресторан.

60230399_401.jpg

Хитлер је волео поглед са Келштајнхауса - данас ту долазе планинари

Отварање планирано за 2022.

Људе у овом броју у Оберсалзберг не доводи само величанствени планински свет, већ и „мит о фиреру“. Годишње кроз подручје прође 170.000 посетилаца. То је било превише за документациони центар који је морао да се прошири. Проширени комплекс ће отворити своје капије за посетиоце следеће године. На додатних 800 квадратних метара минхенско-берлински Институт за савремену историју припремио је потпуно ново издање трајне изложбе „Идила и злочин“. Мултимедијалне технике, нови експонати и модел крајолика су само неки од нових елемената. Додатних 230 квадратних метара новог простора је изложбени простор за изложбе које ће се смењивати.

Проширени документациони центар би требало да спречи радознале туристе да околину истражују на сопствену руку или да се о тадашњем времену информишу на сумњивим сајтовима у интернету.

https://www.dw.com/sr/hitlerov-ober...8Fu80h93Sc07-2yCDzOxk0Nw0doiNd5slYAaQBAgHIgWU

Back