Hipotenzija

vesna pet

Zainteresovan član
Poruka
191
Moja cerka vec nekoliko dana ima jako nizak pritisak 90/45.Danas je u skoli pala dva puta i udarila glavom o beton.Vodili smo je u IMD i na urgentni gde su joj snimili glavu i hvala bogu sve je u redu.Mozete li me posavetovati na koji nacin da regulisemo pritisak.U bolnici nisu bas mnogo obratili paznju na to vec su se vise orjentisali na udarac glavom sto je po meni sasvim normalno.Ali mene interesuje da li nesto treba posebno da jede ili pije i sta moze biti uzrok tako niskom pritisku.Unapred hvala na odgovoru

pa i nije normalno da posvete vishe pazhnje povredi pri padu nego opadanju pritiska....mislim ok snimili previli i to.....al shto je pala to je moralo biti recheno.....verovatno je sad u tim godinama il neshto pa niko nije reagovao....a to da pije i jede to tje ti objasni dr samo da se pojavi.....mene iskreno mrzi a i frka mi zajebatju se pa tje bude svashta

Vec 20 god. imam konstantno nizak pritisak 90/60 tako da sam se do sada vec i navikla da ga "nosim". Prvi put mi je pritisak naglo pao u 18-toj godini i onesvestila sam se na ulici iz "cista mira" cekajucu autobus tako da sam danima imala veliku cvorugu na glavi. Od tada pa do danas situacija ista. Tom prilikom lekari se isto tako nisu previse uzbudjivali zbog niskog pritiska nego vise zbog udarca glave. Vremenom sam sama shvatila sta treba. Redovna ishrana (obavezno dorucak), bez stresa i nervoze, bez cigareta, dosta tecnosti, u kriticnim situacijama pojesti nesto slano (cips) i obavezno umiti hladnom vodom lice, vrat, ruke i zgobove, izbegavati zagusljive prostorije, sparno vreme, vise vremena provoditi na svezem vazduhu, baviti se sportom.Od lekova sam probala sve i svasta sto su mi lekari davali ali bez nekog trajnog efekta. Za mene je najbolja preventiva -sve gore navedeno- ali ako se i pored toga dogodi da pritisak naglo padne(od 90/60 jos nize) onda je to strasna slika. Obavezno onesvescivanje, povracanje, hladan znoj, drhtanje celog tela i malaksalost dugo nakon vracanja u normalu. Sto se tice vase cerke neka obavezno poseti lekara, vodi uredan zivot, obavezno doruckuje itd. Vise o svemu ce objasniti dr. sigurna sam. Sve najbolje !!!

Zahvaljujem se svima na odgovorima.
Danas smo bile u DZ i uzete su joj analize za krvnu sliku i urin,pa cemo sutra videti rezultate.Inace danas se mnogo bolje oseca i TA joj je 110/60.samo sto je dosta bleda.Od Dr smo dobile iste savete koje ste nam i vi ovde napisali.Za sada cekamo rezultate.....Jos jednom hvala

kakvi su rezultati.....oh tako patim da znam.....kako je monotono ovde na zdravlju....nema teme sa vishe od 5 postova....dobro ima al su jako retke.....al nerviraju me i one shto se samo chatuje na njima....al nema bre neke teme de bi i neko ko nije doktor mogo neshto da napishe....ok ima al su vrlo vrlo retke....prilichno tjosavo

Ja sam prvi put u zivotu pre mesec dana, u nekom izlasku, pala u nesvest... Tj dvaput za isto veche. Tad sam i saznala da sam malokrvna. Katastrofa...

@Nina
Referentna vrednost je 10,7-32,2 kod zena a meni je 9,7.
Mojoj mami je bilo manje od 1 u jednom trenutku... Strashno.

Ja imam nizak pritisak, oko 90/60, a otkicaji mi odu od 85-90.
Nikad nisam pala u nesvest i nemam nekih vecih problema, ali poslednjih nekoliko godina kad su promene vremena, kao danas, vrti mi se u glavi i imam povremene mucnine. Ta mucnina i vrtoglavica mi najvise smetaju. Ima li neko lek za to?

Komentar o uzimanju tecnosti se odnosi na hipotenziju.
Anemija se leci preparatima gvozdja, i tu tecnost ne pomaze.
Ali postoje razliciti preparati gvozdja, znaci ako ti ne odgovara jedan onda se konsultujes sa svojim lekarom da uzmes neki drugi.
Postoje noviji preparati koji imaju odlicnu podnosljivost.

Meni to smeta jer nikad ranije nisam imala problema, poslednjih godinu-dve imam vrtoglavice i mucninu. Zato mi se i namece logicko pitanje - da li to ima veze s godinama, tj. hoce li biti sve gore kako sam starija?

Ni meni tecnost ne pomaze, a nisam anemicna :confused:
Bilo kakvo kretanje, setnja podize pritisak bar na kratko.
Pijem svaki dan zeleni caj, jer sam primetila da me on aktivira, s' obzirom da zbog pritiska gubim koncentraciju i stalno sma umorna, valjda je od pritiska.
Inace nemam mucnine , ni vrtoglavicu sem ako ne padne ispod 90/60, a to je retko i nekoliko puta sam se onesvestila zbog toga.
Odrzavam ga na 110/70 i ok sam.

Back