WithdrawnWater
Poznat
- Poruka
- 7.141
MA nema na cemu, nije bilo sa pozicije pametovanja, nego znam iz prakse da ljudi zapravo ne znaju bas mnogo o pomenutoj problematici, samo znaju da je to nesto drugacije, bolesno, izopaceno, odvratno, da su to ljudi koje treba mrzeti, tuci, izolovati, unistiti i ukloniti. Strasan je nivo netolerancije u ovom drustvu za bilo kakvu razlicitost, a tu razlicitost - razlicitost seksualnog izbora, u drustvu u kome je incest kao dobar dan, a duboka kriza seksualnog identiteta traje do kasnih dvadesetih a nekad i zauvek (uslovljena patoloskim suzivotom sa roditeljima i vucenjem nerazresenih edipalnih konflikata do u kasnu 'zrelost) ovde ljudi tesko podnose, makar ih se to licno i ne doticalo. Uostalom, nije to jedina razlicitost prema kojoj se izrazava netrpeljivost u drustvu... To me uvek podseti jednog perioda zivota kad asam zivela van Srbije i pocela d apohadjam americku gimnaziju, a svi klinci tamo tripovali da je Juga deo Rusije ili vec, ali komunizam u punom jeku; a njih su 'naucili' da treba da mrze komuniste, nema veze ako ti se i neko dopada kao covek, ali ako vuce na komunizam treba da ga mrzis (znas kakva su deca u 15-16 godina). Trebalo mi je do mature da ih prevaspitam, naucim geografiji i istoriji, kulturno opismenim o nasoj zemlji (a prisilno i o Rusiji).....Zavrsili smo kao najbolji na svetu prijatelji. Ali prosto, ja sam imala srecu da sam bila sa ljudima koji su bili otvoreni za argumente, za debatu, za saznanje, za ucenje, za prihvatanje. Na kraju je bilo prilicno neverovatno jer sam dozivela da mi se momak koji je bio patoloski zagrizeni antikomunista (znas ono 'sve komunjare pobiti!') i koji je posle gimnazije otisao u marince, silno izvinjavao i to napismeno, i meni i Rusima, zahvalan za neke zivotne lekcije koje je dobio; postali smo dobri prijatelji....Zivot je cudna stvar. Pozdrav.