Hiperinflacija iz 90ih

gluposti
Hrvati su dinare menjali u BIH, ne u Srbiji i izvlačili devize iz Sarajeva...a najveća inflacija je bila 1993 kada je odavno Hrvatska a i BIH izašla iz monetarnog okvira SRJ i već je tada promenjen SFRJ dinar, tako da su ovo besmislice

Prvo tebi, a posle cu drugi odgovor posto je odgovor za tebe puno kraci:

Kako su izasli iz monetarnog sistema??????
Proglasili su dinar nevazecim?
Menjali ga za svoju valutu?
Sta se MOGLO dogoditi sa dinarima koji su BILI na tim prostorima, a koji nisu bili vazeci?
Ljudi ih palili, unistavali????????Ili su pokusavali da ih unovce za bilos ta drugo, u oblastima u kojima je dinar bio vazeci?
Mislis da to nije bio jedan od ciljeva Hrvatske i BIh???
Kad su izvukli devize iz Sarajeva, sta je Sarajevo radilo sa tim dinarima?Spalilo ih???
Nemoj biti smesan........

Bogami, dovoljni si ti mator da bih ti oprostila ovakvo elementarno nepoznavanje stvari. Mogu tek misliti koliko si praktično umešan, kada ti je štampanje novca bez pokrića opravdavajuća ili razumljiva stvar.Nemoj samo da mi balaviš o teriji i praksi, teorija i znanje koje se stiče je jedno, a primena drugo. Naš praksa je odavno syebana od kvazi stručnjaka, da joj ni sva terorija sveta ne pomaže. A o mom znanju nisi kompententan da pričaš.

Dalje, ja govorim o struci, a ti se gađaš sa političkim informacijama. Koje ti činjenice hoćeš? Ti misliš da je samo jedan faktor od uticaja na inflatorna kretanja? To je čitava nauka, bre! O kojoj ti reakciji države uopšte pričaš? KOJA DRŽAVA? Osnov svega je privredna podrška. Kad vlast finansira ratove i partiju, a ne privredu, neminovni su poremećaji koje smo doživeli. Ko je proizvodio hranu i gde je ona završavala? Kakav je to uticaj imalo na odnos ponude i tražnje na tržištu? Rast cena, nestašice, šverc. Pa naravno da je najlakši izbor i istovremeno najveća drskost države i vlasti štampati novac i davati ga dilerima po ulicama. Zašto vlast nije zaštitila valutu i kako je moguće da se dozvolilo da se devizne rezerve iznose iz zemlje? Sad se svi prave malo blesavi. Evo ti jedna od činjenica:
,,Lični računi partijskog vrha ostali su netaknuti. Još uvek nije bilo pokrenuto pitanje istraga koje bi se vodile u inostranim bankama. Prema nekim procenama, vrhuška SPS-a je iznela najmanje milijardu maraka u inostranstvo. Taj novac im je i dalje na raspolaganju. Ko ima novac-ima i vlast. Mnogi od funkcionera SPS-a blagovremeno su privatizovali preduzeća u kojima su bili direktori. Oni su vlasnici kapitala. Gde će ga uložiti, njihovo je pravo. Moguće je uz ogromne sume novca, ako zatreba, otkupiti slobodu u slučaju promene vlasti. Funkcioneri SPS-a se spremaju da ulože novac u srpsku privredu. Opljačkani novac su uložili u strane firme kao suvlasnici i kad dodje vreme, pojaviće se pod drugim imenima kao brokeri, konsultanti ili suvlasnici. Mirjana Marković je na sednici JUL-a rekla,,Naša partija mora da bude efikasna, da brzo zauzme sve poluge društva i da njeni funkcioneri budu lojalni. Da li je neko to uspeo da napravi,,-zapitala je na kraju. ,,Da,,-odgovorio je Ivan Marković - ,,uspela je mafija.,, Ko je sa Mirom razgovarao duže od 5 minuta, taj se obogatio. Privilegovani poslovi, uvozno-izvozne dozvole, čerupanje firmi, zaštita od policije i carine-osnovna pravila bogaćenja.,,....itd. itd.

E sad mi još malo pričaj o štampanju novca iz patriotskih pobuda. Mislim, stvarno...

Neki stvarno treba da zahvale Koštunici do neba i da mu ljube sliku, jer nije dozvolio dezinfekciju društva posle 05. oktobra.

Ja sam sasvim jasno rekao da ja NE VIDIM neki TRECI nacin na koji je drzava mogla reagovati u tom slucaju.U zemlji pogodjenoj sankcijama, sa podrucjem zahvacenim ratom koji je pomagala.
A ti, posto zelis da pricas o strucnim stvarima, TI navedi TRECI nacin.
Pokazi DELIMA da vredis kao ekonomista(makar u teoriji), a ne sluzi se samo praznim naklapanjima.
Prica o centralizovanoj ekonomskoj politici, o tajkunima, o bogacenju preko veze i clanstva u JUL-u, se ne razlikuje puno do danasnjih prica o clanstvu u DS-u..Ali je mnogo drugacija, jer danas drzava socijani mir, i inflaciju, drzi na uzdi rasprodajom preduzeca, i stalnim prekomernim zaduzivanjem.
A to, sta utice na infaciju, kako se sprecava, i sta teorijski uraditi, zna svaki srednjoskolac u Srbiji.Teorijski.........
Daj ti, kao strucnjak, meni reci RESENJE problema, koje ce se razlikovati od ona dva koja sam naveo.

Ja sam sasvim jasno rekao da ja NE VIDIM neki TRECI nacin na koji je drzava mogla reagovati u tom slucaju.U zemlji pogodjenoj sankcijama, sa podrucjem zahvacenim ratom koji je pomagala.
A ti, posto zelis da pricas o strucnim stvarima, TI navedi TRECI nacin.
Pokazi DELIMA da vredis kao ekonomista(makar u teoriji), a ne sluzi se samo praznim naklapanjima.
Prica o centralizovanoj ekonomskoj politici, o tajkunima, o bogacenju preko veze i clanstva u JUL-u, se ne razlikuje puno do danasnjih prica o clanstvu u DS-u..Ali je mnogo drugacija, jer danas drzava socijani mir, i inflaciju, drzi na uzdi rasprodajom preduzeca, i stalnim prekomernim zaduzivanjem.
A to, sta utice na infaciju, kako se sprecava, i sta teorijski uraditi, zna svaki srednjoskolac u Srbiji.Teorijski.........
Daj ti, kao strucnjak, meni reci RESENJE problema, koje ce se razlikovati od ona dva koja sam naveo.

Slušaj, ja se bavim uzrokom, a ti posledicom. Zato se ne razumemo. Što su za tebe prazna naklapanja, za mene su uzroci ekonomske krize.

Kao prvo, nije se država sama našla u toj situaciji, nego je tu situaciju stvorila. Nadam se da nisi pristalica one čuvene ,,nepravedne i ničim izazvane sankcije,,. Jer ako jesi, opet se nećemo razumeti.

Rešenje je u sprečavanju uzroka, a ne u lečenju posledice. Pokušaću da ne uplićem politiku, mada je to jako teško. Ti vrlo dobro znaš kakav je bio raspored privrednih resursa u bivšoj SFRJ. Isto tako znaš da je i tada postojao monopol, gde je slovenačkim i hrvatskim privrednicima bio dozvoljen ulazak na tržište Srbije, ali bez primene reciprociteta. Motori privrede, proizvodni kapaciteti i primarne privredne grane su bile faktički izmeštene van teritorije Srbije. Istovremeno su Srbiju dodatno opterećivali Fondovi za razvoj nerazvijenih područja, oho-ho finansiranje Olimpijade u Sarajevu 1984. godine, te mnoge druge nametnute aktivnosti po ključu (govorim o periodu od 1980-1989 godine). Ante Marković je, zahvaljujući poziciji na kojoj se našao, iako slavljen od mnogih zbog plate od 1000 DM, veoma uspešno ojadio devizne rezerve smeštene u Beogradu, a dobar deo novca je završio u Ljubljani, Zagrebu, a ima indicija i da se tim novcem finansirala buduća hrvatska vojska, preko aranžmana sa Madjarskom. Za vreme svog mandata, Ante je uglavnom vodio politiku intenzivnog uvoza, uglavnom onih proizvoda koji su se proizvodili u Srbiji, dodatno uništavajući srpsku privredu i obarajući vrednost domaćih proizvoda.

Pozamašan uvod, ali tako je bilo. Kada je politički bilo jasno da će doći do razvoda, šta se radi inače prilikom pokretanja brakorazvodne parnice? Popisuje se i vrednuje imovina. Ali ne, lakše je bilo uvaliti narodu oružje u ruke i na ulicama paliti uglasle vatre nacionalizma, nego rešiti problem. Posle je bilo kasno.

Po mom mišljenju, rešenje je moglo izgledati ovako:
-napraviti deobni bilans odmah kod prvih separatističkih ideja o samoopredeljenju do otcepljenja,
-revidovati inostrane kredite i odrediti srazmerno učešće uloga republika članica,
-analizirati sve započete zajedničke investicije i odrediti prioritete, raskinuti sve ugovore zaključene na štetu Srbije
-odmah otpočeti sa reformom privrednog sistema i sistema vlasništva kroz dva vida-državna i privatna svojina, gde u državnoj svojini zadržati sve ključne resurse od značaja za razvoj privrede Srbije, radi oporavka i smanjenja pritiska na zaposlene u vidu otpuštanja sa posla,
-kroz subvencije države, osnažiti poljoprivrednu granu i stimulisati seljaka na proizvodnju, ujedno smanjujući odliv seoskog stanovništva u gradove, gde je industrija već duže vreme u krizi,
-bolesna preduzeća kroz zakonske procedure zatvoriti i tako sprečiti dalje propadanje, a radno sposobno stanovništvo usmeravati u nova preduzeća,
-vršiti stalni nadzor nad sprovodjenjem socijalne politike, procesom privatizacije i privatnim preduzetništvom,
-uporedo vršiti reforme svih segmenata društva-državna uprava, prosveta, sudstvo, zdravstvo, policija, vojska itd. itd.

I još mnogo drugih stvari, umesto ratovanja. Ako su drugi krivi, nismo trebali dozvoliti da stvari odu tim tokom. Nismo smeli dozvoliti da politika postane primarna stvar.

Eto, Kosta, neka je i teorija, tako se to radi. I drugi su imali raspade, pa reforme, pa tranzicje, pa se nisu hvatali za vratove i krvarili.

U kontekstu teme i naše diskusije, zaključak je jedan: ko ne zna, taj će najgore rešenje odabrati kao jedino moguće - ratovaće, misleći da će posle toga sve ovo gore nabrojano imati šansu. A neće. Debelo smo zaglibili, Kosta, i duboko. Štampanje novca je tako smešno spram svega što navedoh.

A šta se desilo, videli smo. I što je najgore, još se nismo latili pravog posla.:bye:

Poslednja izmena:
Slušaj, ja se bavim uzrokom, a ti posledicom. Zato se ne razumemo. Što su za tebe prazna naklapanja, za mene su uzroci ekonomske krize.

Kao prvo, nije se država sama našla u toj situaciji, nego je tu situaciju stvorila. Nadam se da nisi pristalica one čuvene ,,nepravedne i ničim izazvane sankcije,,. Jer ako jesi, opet se nećemo razumeti.

Rešenje je u sprečavanju uzroka, a ne u lečenju posledice. Pokušaću da ne uplićem politiku, mada je to jako teško. Ti vrlo dobro znaš kakav je bio raspored privrednih resursa u bivšoj SFRJ. Isto tako znaš da je i tada postojao monopol, gde je slovenačkim i hrvatskim privrednicima bio dozvoljen ulazak na tržište Srbije, ali bez primene reciprociteta. Motori privrede, proizvodni kapaciteti i primarne privredne grane su bile faktički izmeštene van teritorije Srbije. Istovremeno su Srbiju dodatno opterećivali Fondovi za razvoj nerazvijenih područja, oho-ho finansiranje Olimpijade u Sarajevu 1984. godine, te mnoge druge nametnute aktivnosti po ključu (govorim o periodu od 1980-1989 godine). Ante Marković je, zahvaljujući poziciji na kojoj se našao, iako slavljen od mnogih zbog plate od 1000 DM, veoma uspešno ojadio devizne rezerve smeštene u Beogradu, a dobar deo novca je završio u Ljubljani, Zagrebu, a ima indicija i da se tim novcem finansirala buduća hrvatska vojska, preko aranžmana sa Madjarskom. Za vreme svog mandata, Ante je uglavnom vodio politiku intenzivnog uvoza, uglavnom onih proizvoda koji su se proizvodili u Srbiji, dodatno uništavajući srpsku privredu i obarajući vrednost domaćih proizvoda.

Pozamašan uvod, ali tako je bilo. Kada je politički bilo jasno da će doći do razvoda, šta se radi inače prilikom pokretanja brakorazvodne parnice? Popisuje se i vrednuje imovina. Ali ne, lakše je bilo uvaliti narodu oružje u ruke i na ulicama paliti uglasle vatre nacionalizma, nego rešiti problem. Posle je bilo kasno.

Po mom mišljenju, rešenje je moglo izgledati ovako:
-napraviti deobni bilans odmah kod prvih separatističkih ideja o samoopredeljenju do otcepljenja,
-revidovati inostrane kredite i odrediti srazmerno učešće uloga republika članica,
-analizirati sve započete zajedničke investicije i odrediti prioritete, raskinuti sve ugovore zaključene na štetu Srbije
-odmah otpočeti sa reformom privrednog sistema i sistema vlasništva kroz dva vida-državna i privatna svojina, gde u državnoj svojini zadržati sve ključne resurse od značaja za razvoj privrede Srbije, radi oporavka i smanjenja pritiska na zaposlene u vidu otpuštanja sa posla,
-kroz subvencije države, osnažiti poljoprivrednu granu i stimulisati seljaka na proizvodnju, ujedno smanjujući odliv seoskog stanovništva u gradove, gde je industrija već duže vreme u krizi,
-bolesna preduzeća kroz zakonske procedure zatvoriti i tako sprečiti dalje propadanje, a radno sposobno stanovništvo usmeravati u nova preduzeća,
-vršiti stalni nadzor nad sprovodjenjem socijalne politike, procesom privatizacije i privatnim preduzetništvom,
-uporedo vršiti reforme svih segmenata društva-državna uprava, prosveta, sudstvo, zdravstvo, policija, vojska itd. itd.

I još mnogo drugih stvari, umesto ratovanja. Ako su drugi krivi, nismo trebali dozvoliti da stvari odu tim tokom. Nismo smeli dozvoliti da politika postane primarna stvar.

Eto, Kosta, neka je i teorija, tako se to radi. I drugi su imali raspade, pa reforme, pa tranzicje, pa se nisu hvatali za vratove i krvarili.

U kontekstu teme i naše diskusije, zaključak je jedan: ko ne zna, taj će najgore rešenje odabrati kao jedino moguće - ratovaće, misleći da će posle toga sve ovo gore nabrojano imati šansu. A neće. Debelo smo zaglibili, Kosta, i duboko. Štampanje novca je tako smešno spram svega što navedoh.

A šta se desilo, videli smo. I što je najgore, još se nismo latili pravog posla.:bye:

Evo, ja se apsolutno slazem sa svim sto si naveo........Medjutim.....
Napisao sam na jednoj drugoj temi opsirnije o tome(mada je to takodje bio uvod za nesto sasvim drugo).
Rat je nesto sto se nije moglo izbeci nikako.BEZ obzira na vlast, na ljude koji su bili u njoj.
Zasto tako mislim?
Ne bih dugo razglabao o tome, jer verujem da takodje znas mnogo primera koji ce podupreti ovu tezu, ali samo jednu, koje MOZDA ne znas.....
Posle Titove smrti. vec iste 1980. godine u Njujorku se osniva nevladina organizacija(novcem americke obavestajne sluzbe) koja je ODMAH izdala saopstenje u kojem se izrazava velika zabrinutost za stanja ljudskih prava u SFRJ.
Na celu te organizacije su bili Franjo Tudjman i Milovan Djilas.
Implikacije su sasvim jasne.
Samo taj podatak sasvim jasno govori o cilju, i teznji politike velikih prema SFRJ..
A istorijsko nasledje Srba i Hrvata nedvosmisleno govori da je bilo kakav razvod izmadju njih, moguc bez velikog krvoprolica.
Tako da vec tu, na svom prvom koraku jos 1980. padaju sve moguce teorije u vodu.
Ono sto se desilo, desilo se.....
Ja time svakako ne zelim da opravdavam nikoga iz srpskog rukovodstva tih godina.Ja sam samo rekao, da je u DATOJ situaciji, postojalo samo jedno od dva navedena resenja.
A naravno, krivica srpskog rukovodstva je sto nas je dovelo u tu situaciju, i sto nije shvatilo istorijski, geopoliticki, pa i ekonomski interes velikih sila, te svoju strategiju prilagodilo njima.
Ali je to vec sasvim druga tema, i nema veze sa samom ekonomijom i hiperinflacijom , o kojoj sada pricamo....

Na kraju, složićeš se sa mnom u jednom: previše politike u svim segmentima je škodljivo.

Na kraju priče, kad se vrati film unazad, ali i kada se istovremeno zamislimo nad budućnošću, doći ćemo bar do sličnog zaključka - greške ne treba ponavljati. A nama se to upravo i stalno dešava. Povuci paralelu izmedju 1990. i dešavanja oko Kosova. Možemo ponoviti, izložiti se izolaciji, veličati istoriju, dobiti sankcije, štampati dinare i na kraju zaratiti. Ipak to ne činimo. Zato što bi posledice takvog ponašanja bile pogubne po Srbiju. Opet ista stvar.

Mislim da se i onda moglo izbeći. Slaba je vajda od patritozma kad narod nema 'leba i kad se groblja pune žrtvama.

PS Pošto si mi se obratio u muškom rodu, da te ispravim. Ja sam žena, i imam nešto malo više meseci od tebe...tu smo negde. Laku noć, moram sutra poraniti na posao. Pozdrav.

Na kraju, složićeš se sa mnom u jednom: previše politike u svim segmentima je škodljivo.

Na kraju priče, kad se vrati film unazad, ali i kada se istovremeno zamislimo nad budućnošću, doći ćemo bar do sličnog zaključka - greške ne treba ponavljati. A nama se to upravo i stalno dešava. Povuci paralelu izmedju 1990. i dešavanja oko Kosova. Možemo ponoviti, izložiti se izolaciji, veličati istoriju, dobiti sankcije, štampati dinare i na kraju zaratiti. Ipak to ne činimo. Zato što bi posledice takvog ponašanja bile pogubne po Srbiju. Opet ista stvar.

Mislim da se i onda moglo izbeći. Slaba je vajda od patritozma kad narod nema 'leba i kad se groblja pune žrtvama.

PS Pošto si mi se obratio u muškom rodu, da te ispravim. Ja sam žena, i imam nešto malo više meseci od tebe...tu smo negde. Laku noć, moram sutra poraniti na posao. Pozdrav.

Da dosta toga je istinito u tome sto pricas.....
ali........
AKo pocnemo da se odricemo jednog, pa drugog, pa treceg dela nase teritorije, onda se odricemo sebe......500 godina smo sanjali da cemo imati ponovo drzavu.......i san se ostvario......prenoseno sa generacije na generaciu.usadjivana ljubav prema otadzbini, koja je ustvari ljubav prema samom sebi, svojim bliznjima.....
Svi mi znamo da treba da idemo napred...Svi mi znamo kakve su prednosti u EU.....Pitanje je da li zbog toga trebamo da skinemo gace, svaki put kad se nekom digne(oprosti na ovom izrazu)?
a kad pogledam danas........ekonomiju, privredu......Pa Milosevic, takav kakav je bio je bolje raspolagao drzavnim resursima od ovih danas.Korupcija je nezapamcena, protivpravno bogacenje takodje.....Kriminal je obukao bele kragne, i nikad nije bio jaci.....
Zarad njega, i vlasti danasnji politicari prodaju sve.vlastita uverenja, porodicu, a kako nece i drzavu....Ponasaju se u stilu:Posle mene potop".
Zato ih treba menjati.Zato ih treba terati u zatvore.Zato ih treba STALNO kaznjavati za bilo koje neispunjeno obecanje.
a ovako.......Sa ponovnom vladom DS-a, i ponovnim povratkom na scenu SPS-a to nece nikako moci...

PS:Pozdrav za gospodju, bilo mi je veoma prijatno razmenjivati misljenja sa vama veceras.Nadam se da cemo imati prilike ponovo raspravljati.:bye:

Kako ti volis da lupetas gluposti!!!!!!!
Tajkuni u liku JUL-a koji je osnovan POSLE te hiperinflacije????
Pritisak velikog broja izbeglica 1993?????????
Tajkuni u vidu pojednica iz SPS-a????
Pa ako su bile sankcije, te nijedna drzavna firma nije mogla nabaviti nista napolju, a privatne su mogle, zar nije bilo logicno da neko iz vrha vlasti to uradi preko privatnih racuna(ja ne sporim da je zloupotreba bilo, ali da je to uzrok hiperinflacije????????????).
Novac se stampao iz sasvim drugog razloga, i to sasvim opravdanog za to vreme.
Ogromna kolicina dinara je ostala van granica SRJ, na teritorijama Hrvatske(jos od 1991. i na teritoriji BIH......Taj novac koji nije imao nikakvu vrednost u tim drzavama, je predstavljao veliku opasnost za sistem, i trebalo ga je obezvrediti sto vise, i to se samo poklopilo sa velikim troskovima pomoci srpskim krajevima.
Onog trenutka kada je drzava obezvredila taj novac, i kada je akumulirala devize dovoljne za osnovne nabavke bitne za drzavu, inflacija je nestala.....
tu se jedino slazem s tobom, da je nestala onog trenutka kada je to odgovaralo drzavi.
PS:Odnos je bio 1: 1 01.01.1994.

Koliko se ja sećam, devedesetih su Hrvati velikodušno plaćali svoje "dobrovoljce" (Šiptare, a možda i ostale) tada već nevažećim dinarima.

Poslednja izmena:
Prvo tebi, a posle cu drugi odgovor posto je odgovor za tebe puno kraci:

Kako su izasli iz monetarnog sistema??????
Proglasili su dinar nevazecim?
Menjali ga za svoju valutu?
Sta se MOGLO dogoditi sa dinarima koji su BILI na tim prostorima, a koji nisu bili vazeci?
Ljudi ih palili, unistavali????????Ili su pokusavali da ih unovce za bilos ta drugo, u oblastima u kojima je dinar bio vazeci?
Mislis da to nije bio jedan od ciljeva Hrvatske i BIh???
Kad su izvukli devize iz Sarajeva, sta je Sarajevo radilo sa tim dinarima?Spalilo ih???
Nemoj biti smesan........

najveća inflacija je bila 1993, a novi YU dinar je štampan od jula 1992
znači, taj udar i ako je bio-bio je 1992-tada nije bilo hiperinflacije

sad ga ti sitničariš, koja godina gore-dole....:lol:
rekao je čovek da voli argumentovano da raspravlja:mrgreen:

Opet delboy lupetas!
Naravno da je infalatorna spirala dostigla svoj maksimum u 1993. godini ali zahvaljujuci stampanju novca koje je iz navedenih razloga pocelo jos 1992.
Ali naravno, tesko je to tebi objasniti da bih shvatio, jer kako rece gospodjica s kojom sam raspravljao, TI ne razlikujes uzroke od posledica, kao ni vreme potrebno da inflatorna spirala "uhvati mah".
Koliko je na to uticalo stampanje novca, isto toliko je uticao i taj tzv. specijalni rat koji su protiv Srbije vodili Hrvatska i BIH(taj vid specijalnog rata poznat je jos iz vremena drugog svetskog rata i stampanja maraka od strane V.Britanije, te njihovog rasturanja po teritoriji nemackog rajha).
PS:Ja svakako nisam rekao da je to jedini uzrok, ali sam naveo da je to JEDAN od dva nacina na koji je drzava morala reagovati.Naravno, ne ocekujem od tebe da pokusas da das neko trece resenje umesto navedena dva.Ipak je to suvise veliki problem da bi ti mogao i razmisljati o tome, a kamoli resiti.

Ajd sad meni objasnite ovo ,kako je trenutna vrednost dinara ,kakva je ,a uvozimo,.....uvozimo......

Prosto..........."stabilnost" dinara se cuva uzimanjem kredita, rasprodajom zemlje.
Uzmes kredit sa 12% kamate, i onda ga pretvoris u rezerve koje drzis u stranoj banci po 3% kamate(a odluka o kojoj je banci rec povlaci veliku proviziju).Najgore sto uzmes kredit iz iste banke, kojoj posle vratis taj novac na cuvanje.
Zivimo na racun nasih dedova koji su stvarali nove vrednosti , i na racun sinova i unuka koji ce placati nase kredite.
Tako zna i moja cerkica od tri i po godine.

Opet delboy lupetas!
Naravno da je infalatorna spirala dostigla svoj maksimum u 1993. godini ali zahvaljujuci stampanju novca koje je iz navedenih razloga pocelo jos 1992.
Ali naravno, tesko je to tebi objasniti da bih shvatio, jer kako rece gospodjica s kojom sam raspravljao, TI ne razlikujes uzroke od posledica, kao ni vreme potrebno da inflatorna spirala "uhvati mah".
Koliko je na to uticalo stampanje novca, isto toliko je uticao i taj tzv. specijalni rat koji su protiv Srbije vodili Hrvatska i BIH(taj vid specijalnog rata poznat je jos iz vremena drugog svetskog rata i stampanja maraka od strane V.Britanije, te njihovog rasturanja po teritoriji nemackog rajha).
PS:Ja svakako nisam rekao da je to jedini uzrok, ali sam naveo da je to JEDAN od dva nacina na koji je drzava morala reagovati.Naravno, ne ocekujem od tebe da pokusas da das neko trece resenje umesto navedena dva.Ipak je to suvise veliki problem da bi ti mogao i razmisljati o tome, a kamoli resiti.

Pobrkao si lončiće, tj dinare i godine.
Sad lepo pročitaj o "udaru" iz BiH/Hrvatske (svejedno)o kojem si pisao, pa pročitaj šta ti je filatelista napisao.
A onda se uhvati za magareće uši i zaigraj:mrgreen:

u magarece usi?????
Pa dobro, kako kaze cenjeni Bernard So, od mojih usiju i tvoje glave ispao bi prvoklasan magarac!
Novi dinar je stampan 01.01.1994. i odnosio se prema marci 1:1......

Pisao si o 1992 i 1993. godini i "udaru" tj vraćanju dinara iz bosne i hrvatske.
Sredinom 1992. je štampan novi dinar (koji se menjao, ako se dobro sećam 1:10 za stari). To ti je filatelista i napisao
kakve sad veze ima 1994?:mrgreen:
Pozdravi Bernarda i u'vati se za uši pa igraj:whistling:

Pisao si o 1992 i 1993. godini i "udaru" tj vraćanju dinara iz bosne i hrvatske.
Sredinom 1992. je štampan novi dinar (koji se menjao, ako se dobro sećam 1:10 za stari). To ti je filatelista i napisao
kakve sad veze ima 1994?:mrgreen:
Pozdravi Bernarda i u'vati se za uši pa igraj:whistling:

Koliko ti nemas pojma, i koliko ti prilici magareci mozak, dovoljno govori nacin na koji razgovaras, a posebno cinjenice koje koristis.
AKO je zamenjen neki novac, i AKO tada nije bilo hiperinflacije(kako vi kazete), kako je to onda moglo obezvrediti one dinare koji su menjani za te, tzv. nove??????
Ili ti mozda u tvojoj glavi mislis da su ih Hrvati i bosanci popalili, pobacali, unistili?????
Da ne pricam o tome koliko ne razumes da stampanje novca, prizvodi inflatorni udar malo kasnije od stampanja, a da su ulazak u inflatornu spiralu, i maksimum inflatorne spirale dva sasvim razlicita dogadjaja, izmedju kojih postoji vreme........
A sto se Bernarda tice, ja sam samo citirao njegovu davnu definiciju takvih kao ti.

Koliko ti nemas pojma, i koliko ti prilici magareci mozak, dovoljno govori nacin na koji razgovaras, a posebno cinjenice koje koristis.
AKO je zamenjen neki novac, i AKO tada nije bilo hiperinflacije(kako vi kazete), kako je to onda moglo obezvrediti one dinare koji su menjani za te, tzv. nove??????
Ili ti mozda u tvojoj glavi mislis da su ih Hrvati i bosanci popalili, pobacali, unistili?????
Da ne pricam o tome koliko ne razumes da stampanje novca, prizvodi inflatorni udar malo kasnije od stampanja, a da su ulazak u inflatornu spiralu, i maksimum inflatorne spirale dva sasvim razlicita dogadjaja, izmedju kojih postoji vreme........
A sto se Bernarda tice, ja sam samo citirao njegovu davnu definiciju takvih kao ti.

Užas:eek::rotf:
Znaš šta, ne moram ja da ispoštujem baš svakog bolida koji se pojavi na ovom forumu:lol:

Užas:eek::rotf:
Znaš šta, ne moram ja da ispoštujem baš svakog bolida koji se pojavi na ovom forumu:lol:

Naravno..............Ja se ponosim time sto sam bolid, SAMO ako se time razlikujem od TEBE, magarca.
Takodje, mada mi je to vise mrsko da napominjem:Argumenti koje navodis, su prilicno opsirni, dobro utemeljeni, jasno naznaceni, kao uostalom kod velike vecine "demokrata" ovde.:dash:
Svode se na spamovanje, vredjanje, iznosenje gluposti.......
PS: tebe placaju po napisanom komentaru, ili po kolicini gluposti koje napises?
Odmah se zauzmi da te plate po kolicini gluposti, postaces milioner:rotf::rotf::rotf:

Prosto..........."stabilnost" dinara se cuva uzimanjem kredita, rasprodajom zemlje.
Uzmes kredit sa 12% kamate, i onda ga pretvoris u rezerve koje drzis u stranoj banci po 3% kamate(a odluka o kojoj je banci rec povlaci veliku proviziju).Najgore sto uzmes kredit iz iste banke, kojoj posle vratis taj novac na cuvanje.
Zivimo na racun nasih dedova koji su stvarali nove vrednosti , i na racun sinova i unuka koji ce placati nase kredite.
Tako zna i moja cerkica od tri i po godine.
:ok:

(bodljikavo)
Pa ,sudeci po rezultatima (izbori) ,postavlja se pitanje koeficijenta inteligencije nashe nacije.
.............................................................................................................................

(NIKOM PERSONALNO !)
smatram za radi licnog interesa...........................etika,moral,nacinalni interes....shta je to...???

Back