Plant
Veoma poznat
- Poruka
- 11.015
Zašto voda iz bunara ne iscuri naniže ? -- to pitam već četvrti put

Kao na slici,.. recimo tim putem 1 i 2
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa stvarno ne razumem šta nije jasno .Valjda ljudi kopaju bunare da bi u njih doticala voda iz dubina ,tu akumulirana i mi crevom vučemo dalje gde nam treba.Nije bunar pletena korpa.I kakve to veze ima?U bunaru stalno ima vode skoro do vrha.Ne znam šta me pitaš.Ili me troluješ.Pogledajte prilog 1441965
Zato sto verovatno nije crevo postavljeno tako,nego iz vode pa na vrh bunara.I kada se ne koristi duze iz tog dela,ka crevo nema nepovratni ventil,se vrat u bunar i tu ostane vaduh kao cep,koji ne dozvoljava da voda tece.Ovo sto si ti nacrtao,bi voda iscurila i pored bunara,gde je probuseno mest za crevo.I to na oba mesta.Pogledajte prilog 1441965
Tako je.I voda sve sto se vise koristi iz bunara,brze iu nadolazi.Sve u zavisnosti koliko je jaka zica kojom dolazi voda.Pa stvarno ne razumem šta nije jasno .Valjda ljudi kopaju bunare da bi u njih doticala voda iz dubina ,tu akumulirana i mi crevom vučemo dalje gde nam treba.Nije bunar pletena korpa.I kakve to veze ima?U bunaru stalno ima vode skoro do vrha.Ne znam šta me pitaš.Ili me troluješ.
Jeste,ali kada se ne koristi duze vreme,vrati se iz dela creva,koje je iznad vode i svori vazdusni cep.Taj izlaz iz bunara i deo koji je napolju,a iznad povrsine vode.U njemu se stvara vazdusni cep,kada se voda ne koristi.U ravnici je drugačije,.. ali ako u bunaru ima stalno vide, sve OK,..
Vi stavite crevo ili cev - ovako:
Pogledajte prilog 1441968
I voda kroz tu cev izađe nadole na slobodan pad ? Tako ?
Zato sto verovatno nije crevo postavljeno tako,nego iz vode pa na vrh bunara.I kada se ne koristi duze iz tog dela,ka crevo nema nepovratni ventil,se vrat u bunar i tu ostane vaduh kao cep,koji ne dozvoljava da voda tece.Ovo sto si ti nacrtao,bi voda iscurila i pored bunara,gde je probuseno mest za crevo.I to na oba mesta.
I zato mi sve to nije jasno zašto se dešava.Kao kad vadimo rakiju iz bureta.Crevo može da udje u bure na rupu na vrhu bureta.Kad povučemo iz bureta u flašu,ona može da bude samo 1 cm ispod nivoa bureta da bi celo bure bilo ispražnjeno.Zato kažem da su i bunar i dno bunara i ulazno crevo u bunar i kraj creva iznad nivoa kuće.I sve je to prirodan pad.Spojeni sudovi.
to je to !TEBE MUČI VAZDUŠNI ČEP 100%.
Ili u vodi ima malo gasova, koji vremenom izađu iz vode i nakupe se u najvišoj tački cevi (creva) (i zbog zagrevanja, jer je vani toplije nego u bunaru, ),
, ili ti negde ne dihtuje dobro, pa tek-tek upušta i nakupi se vazduha . U NAJVIŠOJ TAČKI i napravi se prekid vodenog suda,.. i gotov protok.
Možda je i to razlog.Nisam neki ekspert za bunare ,zato sam i ovde,ali neki zakoni fizike su mi poznati.Tako da ta teorija takodje može imati smisla.Izvini ako sam te uvredio,ali nismo se razumeli.to je to !
Jeste tako,ali posto istaces rakiju non stop.Stavi cep na crevo,onako puno i pusti da prenoci,pa vidi da li ce rakija da krene,a da ne povuces malo iz creva.Pogotovo sto se bure prazni i tako rakija iz jednog dela creva izadje nazad u bure.Tako je i sa bunarom,kada je slobodan pad u pitanju.Kao kad vadimo rakiju iz bureta.Crevo može da udje u bure na rupu na vrhu bureta.Kad povučemo iz bureta u flašu,ona može da bude samo 1 cm ispod nivoa bureta da bi celo bure bilo ispražnjeno.Zato kažem da su i bunar i dno bunara i ulazno crevo u bunar i kraj creva iznad nivoa kuće.I sve je to prirodan pad.Spojeni sudovi.
Možda je i to razlog.Nisam neki ekspert za bunare ,zato sam i ovde,ali neki zakoni fizike su mi poznati.Tako da ta teorija takodje može imati smisla.Izvini ako sam te uvredio,ali nismo se razumeli.
..a kad oslabi pritisak pa pocnes da trosisi vodu da li se pritisak povrati na staro stanje ili sve slabije i na kraju prestane? Vrlo je to bitnoBunar je dubok 6 m.I u njemu je vode oko 4.5 metra trenutno.Širok je 3 m.Crevo završava na 1.5 metar od dna otprilike.Danas smo sipali vode u crevo da ga napunimo.Položili u bunar i u kući je skoro max pritisak...oko 1-1.5 bar.Ali koliko će to da traje...niko ne može da kaže.Ovih dana bi kupio klapnu ili nepovratni ventil kako se već zove pa ću da probam.Recimo da je od 10 do 15 metara visinska razlika,ne znam tačno a ni kako bi izmerio.Ali po nekoj logici to je solidno razlika.I ja nemam problem sad sa pritiskom.Ali verujem da će za mesec dva oslabiti pritisaka i na kraju voda i prestati da dotiče.Napominjem da se voda u kući ne troši previše,tj.to je kao vikendica.Vikendom sam tamo i tad je koristim.Preko nedelje skoro pa se voda ne pušta da teče.Možda i to ima veze.
Ovo drugo .Probao sam da pustim vodu da vidim da li će sa njom i neki vazduh da izadje,ali pritisak je samo dalje slabio.Ds bi na kraju voda stala da dotiče...a kad oslabi pritisak pa pocnes da trosisi vodu da li se pritisak povrati na staro stanje ili sve slabije i na kraju prestane? Vrlo je to bitno
to radi na granici kidanja vodenog stuba . dok su tvoji tamo ziveli koristili su vodu inije bilo vremena da se stvore mehurici vazdusni cep u vrhu prevoja. Sada kad se ne koristi to se desi i na prevoju deo vode ka bunaru vraca se u bunar a ka kuci isprazni se taj deo i nestane voda.Jesi stavio nepovratni ventil u bunar? Inace cela prica me podseca na prijatelja i njegovog oca koji su imali istu pricu ,koristili i radio stanice da sve uspostave i nije uspelo bila je veca razlika oko 15 m i nema sanse na slobodan pad da radi. kao podje voda i slabi , i prestane ..Znaci samo javi kad postavis nepovratni ventil pa cak i ne zatvaraji slavinu do kraja neka curi ,kaplje ,samo da voda ide u zeljenom smeru dok se stabilizuje voda bez mehurica do iduceg dolaska ..Ja bi tako./Ovo drugo .Probao sam da pustim vodu da vidim da li će sa njom i neki vazduh da izadje,ali pritisak je samo dalje slabio.Ds bi na kraju voda stala da dotiče.
Kada bi isla cev sa dna bunara,povukla bi sav mulji to bi islo kroz cev,dok ne zapusi.Cev,ili crevo ne sme da bude dublj od metar do dna bunara.Ma, OK,.. nisam se ja uvredio,.. nego što bih te trolovao,...
Ako ćemo oko fizike:
Iznad bunara mora da bude brdo iz kojeg se voda cedi i ulazi u bunar,.. oko toga mi nije bilo jasno,... znači ima brda iznad bunara ?
Pogledajte prilog 1441978
I po ovoj slici ima - levo od bunara je više (višlje),.. Odatle se voda cedi (ne da se sliva, nego se cedi,.. kroz brdo,.. kroz zemlju, kamen,.. kao sunđer koji je bio na kiši, pa ga staviš unutra na sto,.. iz njega izlazi voda)... to mi nije bilo jasno,.. kada si nacrtao,.. razumeo sam.
Kada bi pustio da voda ide na neku cesmu non stop,ne bi se desavalo da prestane tok vode,ali ko da pusti da voda ide,a niko nije kod kuce,ili u vikendici.to radi na granici kidanja vodenog stuba . dok su tvoji tamo ziveli koristili su vodu inije bilo vremena da se stvore mehurici vazdusni cep u vrhu prevoja. Sada kad se ne koristi to se desi i na prevoju deo vode ka bunaru vraca se u bunar a ka kuci isprazni se taj deo i nestane voda.Jesi stavio nepovratni ventil u bunar? Inace cela prica me podseca na prijatelja i njegovog oca koji su imali istu pricu ,koristili i radio stanice da sve uspostave i nije uspelo bila je veca razlika oko 15 m i nema sanse na slobodan pad da radi. kao podje voda i slabi , i prestane ..Znaci samo javi kad postavis nepovratni ventil pa cak i ne zatvaraji slavinu do kraja neka curi ,kaplje ,samo da voda ide u zeljenom smeru dok se stabilizuje voda bez mehurica do iduceg dolaska ..Ja bi tako./