Hidrofor

Можда се нисмо разумели.Ја немам хидрофор,па ме занима да ли би овај проблем решио хидрофор и које снаге.
Sigurno bi hidrofor resio problem,a jacina zavisi od dubine bunara.Mada bi mogao da probas,kada je tako,jer je to dobra visinska ralika,da stavis samo nepovratni ventil i svako sledece otvaranje cesme bi povuklo vodu iz bunara.Jary je za to u pravu.Ovako ne da bi samo morao da pravis odredjenu kucicu za hidrofor,zbog zimskih uslova,da ne ledi,vec bi morao da odvlacis i struju gore za pumpu.Mozda je tebi,ko je to radio i postavio i nepovratni ventil,cim to drzi jedno vreme.Verovatno je oslabila opruga koja vraca klapnu na nepovratnom i pusta vodu iz odredjenog dela creva.

Poslednja izmena:
resio bi , monofazni hidrofor .snagu izaberi sam,.Kad je radilo i bez hidrofora znaci da ti je problem samo u nepovratnom ventilu ti na usisinom crevu u bunaru nisi imao nepovratni ventil i vodeni stub se kidao sam od ssebe jer ti je visinska razlika veca od 10m.Ja bi prvo na taj postoveci sitem stavio dobar nepovratni ventil i to bi trebalo da resi problem. Ako pak se desava isto onda hidrofor u jami pored bunara i dalje znas.. ovako nprPogledajte prilog 1440648
Kod bunara nema struje.Da li može hidrofor da završi posao ako ga stavim kod kuće na ulaznom crevu u kuću?

Kod bunara nema struje.Da li može hidrofor da završi posao ako ga stavim kod kuće na ulaznom crevu u kuću?
trebalo bi da moze. Ipak znaj da uvek pumpa mnogo lakse gura nego sto vuce vodu. Bitno je i koliko je visinska razlika koju treba da savlada ,sve preko 8m trazi dva creva.(nije striktno )Mislim da kad je to kod tebe radilo na slobodni pad radice to sa hidroforom i kod kuce .Ne razvlacis struju ne pravis objkekat kod bunara..a ako bi samo odvkuao struju tamo mozes i pumpu raketu spustis dole u bunar a sklopku u kuci i to isto lepo radi.najlkse ti je ipak taj hidrofor u kuci tu ti je struja tu ti je crevo napunis ga vodom ukljucis i toliko.

trebalo bi da moze. Ipak znaj da uvek pumpa mnogo lakse gura nego sto vuce vodu. Bitno je i koliko je visinska razlika koju treba da savlada ,sve preko 8m trazi dva creva.(nije striktno )Mislim da kad je to kod tebe radilo na slobodni pad radice to sa hidroforom i kod kuce .Ne razvlacis struju ne pravis objkekat kod bunara..a ako bi samo odvkuao struju tamo mozes i pumpu raketu spustis dole u bunar a sklopku u kuci i to isto lepo radi.najlkse ti je ipak taj hidrofor u kuci tu ti je struja tu ti je crevo napunis ga vodom ukljucis i toliko.
Hvala ti na savetima.Niko ne može da sigurnošću da mi kaže zašto se to dešava .Nije mi u igri struja do bunara jer prelazi preko njiva nekih i puta.Bunar je na brežuljku iznad kuće na 150 metara od kuće.Ima prirodni pad.Bunar nije dubok previše .6 metara.Ali je širok oko 3 metra.Ima vode.Tri žice biju u njega Šteta bi bilo da ga ne koristim.Ta njiva gde se nalazi bunar se ne radi kako dugo godina bukvalno je voda savršena.Nosili smo i na analizu.Dakle...da zakačim hidrofor pred ulazni ventil u kuću,napunim standardno crevo kao i uvek i pustim da održava pritisak.Bunar je na 15 metara otpriike više od kuće.Kao što rekoh prirodni pad.Ja pretpostavljam da bi to bilo dovoljno.Ima novih hidrofora i za 80 evra na KP.Ali ima i za 200 evra.Pa sam mislio po logici da bi i ovaj manje snage izbačaja bio dovoljan .Ali me sve vreme muči da li je to ok moje razmišljanje jer on realno treba da vuče vodu iz bunara ,pa imama tu nedoumicu.Da ne kupujem jeftinije pa da se ispostavi da to nije dovoljno.Pozdrav i hvala na savetima

Hvala ti na savetima.Niko ne može da sigurnošću da mi kaže zašto se to dešava .Nije mi u igri struja do bunara jer prelazi preko njiva nekih i puta.Bunar je na brežuljku iznad kuće na 150 metara od kuće.Ima prirodni pad.Bunar nije dubok previše .6 metara.Ali je širok oko 3 metra.Ima vode.Tri žice biju u njega Šteta bi bilo da ga ne koristim.Ta njiva gde se nalazi bunar se ne radi kako dugo godina bukvalno je voda savršena.Nosili smo i na analizu.Dakle...da zakačim hidrofor pred ulazni ventil u kuću,napunim standardno crevo kao i uvek i pustim da održava pritisak.Bunar je na 15 metara otpriike više od kuće.Kao što rekoh prirodni pad.Ja pretpostavljam da bi to bilo dovoljno.Ima novih hidrofora i za 80 evra na KP.Ali ima i za 200 evra.Pa sam mislio po logici da bi i ovaj manje snage izbačaja bio dovoljan .Ali me sve vreme muči da li je to ok moje razmišljanje jer on realno treba da vuče vodu iz bunara ,pa imama tu nedoumicu.Da ne kupujem jeftinije pa da se ispostavi da to nije dovoljno.Pozdrav i hvala na savetima
Pre svega toga posto imas dobru visinsku razliku, posto bunar nije mnogo dubok,posto je to radilo na slobnodan pad ...Stavi dobar nepovratni ventil,mozes i sa dva ventila da sklopis na jednom crevu jer tebi je samo to problem sto se sistem isprazni i vise ti ne vuce vodu..Trebalo bi sa dobrim nepovratnim ventilom to da radi i bez hidrofora .Mozda samo napravis neko bure da dopunjava sistem i to ti jreseno i bez pumpe i struje, kad je vec radilo tako ..znaci dobar nepovratni ventil u bunaru bi trebalo da resi.

Pre svega toga posto imas dobru visinsku razliku, posto bunar nije mnogo dubok,posto je to radilo na slobnodan pad ...Stavi dobar nepovratni ventil,mozes i sa dva ventila da sklopis na jednom crevu jer tebi je samo to problem sto se sistem isprazni i vise ti ne vuce vodu..Trebalo bi sa dobrim nepovratnim ventilom to da radi i bez hidrofora .Mozda samo napravis neko bure da dopunjava sistem i to ti jreseno i bez pumpe i struje, kad je vec radilo tako ..znaci dobar nepovratni ventil u bunaru bi trebalo da resi.
Ok Probaćemo prvo to.Hvala na savetima. Javljam šta se desilo.

Ok Probaćemo prvo to.Hvala na savetima. Javljam šta se desilo.
A,da ipak još malo teoretišemo ?

.Bunar je na brežuljku iznad kuće na 150 metara od kuće.Ima prirodni pad.Bunar nije dubok previše .6 metara.Ali je širok oko 3 metra.Ima vode.Tri žice biju u njega Šteta bi bilo da ga ne koristim.Ta njiva gde se nalazi bunar se ne radi kako dugo godina bukvalno je voda savršena.Nosili smo i na analizu.Dakle...da zakačim hidrofor pred ulazni ventil u kuću,napunim standardno crevo kao i uvek i pustim da održava pritisak.Bunar je na 15 metara otpriike više od kuće...

Bunar je kopani,.. i u njemu je voda na dubini 6 metara, a kuća je niža za oko 15 m ?

Znači nivo vode u bunaru je viši od kuće za 9 metara ?

Pozdrav,bunar je na brdu na oko 10-15 metra iznad nivoa kuće.Imam problem .Kada se sipa voda u sistem kod bunara i voda normalno dodje do kuće,drži pritisak dva tri meseca,ali pošto se u kući voda ne koristi često ,iz nekog razloga pritisak opada da bi na kraju voda prestala da dotiče.Pa ponovo na brdo...
Da li je hidrofor dovoljan da stabilizuje stalan pritisak u kući?Koliko bi jak trebao on da bude?Kuća je oko 150 metara od bunara .
Iznad toga brda gde je bunar, - postoji još jedno veće (više) brdo sa kojeg se voda cedi (i niz brda se cedi,.. kroz zemlju), i
stižu u taj bunar na brdu, i taj nivo vode u bunaru je viši od mesta gde je kuća ?

Jesam li dobro razumeo i pretpostavio da ima još jedno veće brdo - iza ?
( ne nalazim drugo objašnjenje da je nivo vode u bunaru viši od nivoa kuće)

A,da ipak još malo teoretišemo ?

Bunar je kopani,.. i u njemu je voda na dubini 6 metara, a kuća je niža za oko 15 m ?

Znači nivo vode u bunaru je viši od kuće za 9 metara ?
Bunar je dubok 6 m.I u njemu je vode oko 4.5 metra trenutno.Širok je 3 m.Crevo završava na 1.5 metar od dna otprilike.Danas smo sipali vode u crevo da ga napunimo.Položili u bunar i u kući je skoro max pritisak...oko 1-1.5 bar.Ali koliko će to da traje...niko ne može da kaže.Ovih dana bi kupio klapnu ili nepovratni ventil kako se već zove pa ću da probam.Recimo da je od 10 do 15 metara visinska razlika,ne znam tačno a ni kako bi izmerio.Ali po nekoj logici to je solidno razlika.I ja nemam problem sad sa pritiskom.Ali verujem da će za mesec dva oslabiti pritisaka i na kraju voda i prestati da dotiče.Napominjem da se voda u kući ne troši previše,tj.to je kao vikendica.Vikendom sam tamo i tad je koristim.Preko nedelje skoro pa se voda ne pušta da teče.Možda i to ima veze.

OK, nije mi jasno zašto voda iz bunara ne isteče na niže ?
Pa spojena je na kuću ,kuća ima glavni ventil.I sve redom ostale ventile.Pre nego počnemo da punimo crevo ,da povuče iz bunara,zatvorim gl.ventil da voda ne bi punila instalaciju.Kad završimo kod bunara.Odvijem gl.ventil i pritisak je ful.Razmipljao sam da li nešto u kući ne zatvara vazduh dobro,npr.vodokotlići ili slično i da vazduh na neki način polako gura vodu nazad i tako prekine vodeni stub.Mislim...to su samo moja razmišljanja.😀Možda pritisak iz bojlera gura vodu nazad,pa sam čak zamenio i sigurnosni ventil,ali ništa se nije spektakularno desilo.Mada on je i bio za zamenu doduše.

Pa spojena je na kuću ,kuća ima glavni ventil.I sve redom ostale ventile.Pre nego počnemo da punimo crevo ,da povuče iz bunara,zatvorim gl.ventil da voda ne bi punila instalaciju.Kad završimo kod bunara.Odvijem gl.ventil i pritisak je ful.Razmipljao sam da li nešto u kući ne zatvara vazduh dobro,npr.vodokotlići ili slično i da vazduh na neki način polako gura vodu nazad i tako prekine vodeni stub.Mislim...to su samo moja razmišljanja.😀Možda pritisak iz bojlera gura vodu nazad,pa sam čak zamenio i sigurnosni ventil,ali ništa se nije spektakularno desilo.Mada on je i bio za zamenu doduše.
Zato je moje pitanje da li pumpa može da reguliše i napravi stalni ,konstantni pritisak.I reši me muka.

Iznad toga brda gde je bunar, - postoji još jedno veće (više) brdo sa kojeg se voda cedi (i niz brda se cedi,.. kroz zemlju), i
stižu u taj bunar na brdu, i taj nivo vode u bunaru je viši od mesta gde je kuća ?

Jesam li dobro razumeo i pretpostavio da ima još jedno veće brdo - iza ?
( ne nalazim drugo objašnjenje da je nivo vode u bunaru viši od nivoa kuće)
Ne.Od moje kuće do uspona na brdo ima 100 metara,tad počinje uspon oko 50 metar i tu je tih 10-15 metar razlike u visini.

Ma OK, rešićete vi to,..

ali bunar od 3 metra širine je kopan, nije bušen ?

Ko je popeo vodu da bude viša od kuće ? Zašto voda ne iscuri nadole, van creva,.. ?

. kopani bunari su porozni sa strane,..
ili je to neko vrelo (jezero) ?

Ne.Od moje kuće do uspona na brdo ima 100 metara,tad počinje uspon oko 50 metar i tu je tih 10-15 metar razlike u visini.
IMG_20231106_000622.jpg

Ma OK, rešićete vi to,..

ali bunar od 3 metra širine je kopan, nije bušen ?

Ko je popeo vodu da bude viša od kuće ? Zašto voda ne iscuri nadole, van creva,.. ?

. kopani bunari su porozni sa strane,..
ili je to neko vrelo (jezero) ?
Bunar je kopan 80 godine.Prvo je bušeno da se nadje voda.A onda iskopan i ozidan kamenom.

Šta vi zovete žica ? Žila ? pod pritiskom ?,..

A da to nije voda koja se cedi iz višeg dela brda ?
Kako se ta voda penje iznad nivoa kuće,.. zašto ne probije žilu prema kući - na niže ( od čega je brdo * Od zemlje ili od kamena ? ?

Nacrtaću,.. za par minuta.

Šta vi zovete žica ? Žila ? pod pritiskom ?,..

A da to nije voda koja se cedi iz višeg dela brda ?
Kako se ta voda penje iznad nivoa kuće,.. zašto ne probije žilu prema kući - na niže ( od čega je brdo * Od zemlje ili od kamena ? ?

Nacrtaću,.. za par minuta.
Moj otac i majka su tu živeli 40 godina.,retko su imali problem sa vodom i pritiskom .Od kad njih nema ,voda se manje koristi .Žica-žila ...mesto gde voda izvire iz zemlje.Voda dolazi iz dubine zemlje i tu izvire.Radi se znači o podzemnim vodama.

Back