- Poruka
- 28.921
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
На њу ћемо још да се вратимо и касније. Битка код Кадеша, 1296. п. н. е. је прва битка у историји човечанства која се може реконструисати. Рамзес II је решио да уништи Хетитску државу. Циљ му је била највећа хетитска држава у Сирији - Кадеш. У то време хетитском државом је владао Муватали. Рамзес је прво направио низ опскрбних база на Средоземљу, у Феникији. Сакупио је 20.000 људи и поделио их у четири армије, назване према Рау, Амону, Сутеху и Птаху, односно главним египатским боговима. Муватали је такође сакупио 20.000 људи, тако што је склопио савезе са краљевима Арзава, Нахарине, Каркемиша, Халпе и Кадеша (важно је напоменути да је држава била децентрализована, односно да су чланови краљевске породице и други људи управљали одређеним областима, краљевинама у краљевини). Рамзесове четири војске су наступале долином Оронта. Прво је ишла Амонова, коју је сам Рамзес водио, два километара иза ње је ишла Раова, на удаљености од седам километара Птахова и на удаљености од десет километара војска бога Сутеха. Маватали је пешадију (у коју вероватно није имао поверења) оставио да брани сам Кадеш, а кочије су ишле у борбу. Пред Кадешом су Египћани ухватили неколико хетитскх војника који су рекли да су бегунци и да је хетитска војска од страха узмакла на север у рејон Тунипа и Алепа. И стварно, дошли су до напуштеног логора, и Амонова и Раова војска је села и одморила се. Међутим изјава је била ратно лукавство. Муватали је заобишао Амонову и Раову војску. После још једног преслушавања, ухваћени хетитски војници су признали да је у питању лукавство, и да је Муватали управо обишао Амонову и Раову војску. Рамзес је послао гласнике ка Раовој војсци, која је била исто као и Амонова неприпремљена, али је било прекасно. Муватали је дошао, и уништио Амонову и Раову војску у једном нападу. Само се Рамзес извукао са шачицом војника. Кренули су ка опскрбним базама, и ту их је пресрела једна војска, и таман што је Рамзес напео лук, схватио је да је у питању његова војска. Привукао се Хетитима који су купили плен, и заједно са Птаховом војском напао. Муватали је послао још хиљаду бојних кола, али било је то превише да би се могло лако маневрисати. Та, нова битка се завршила нерешено. Египћани су претрпели страшне губитке, али су издржали. Муватали је са пешадијом чекао код Кадеша, али је Рамзес искористио мрак и одступио. После битке, Рамзес се одрекао планова за уништење хетитске државе и склопио са Муваталијевим наследником Хатушилијем III „уговор о вечном миру и пријатељству“. | ||
Организована држава се појавила око 1800. п. н. е. под краљем (Сунцем) Анитом.
Асирске дамкарске колоније и формирање државе
Природна богатства хетске државе која се пре свега огледају у великим количинама металних руда (сребро, олово, гвожђе) потребних за занатске производе привлаче становнике околних области, посебно Асирце из Ашура који на овом простору оснивају трговачке (дамкарске) колоније. Регион је претежно пашњачког карактера и богат ситном рогатом стоком. Асирци су имали извесну аутономију у трговини подржани од локалне аристократије која је добро зарађивала тргујући са њима. Обично становништво је услед њихове зеленашке праксе сиромашило и подизало устанке. Постоји предање о интервенцији Саргона (владара сумерско-акадског царства) који је упао у Анадолију позван да заштити асирске дамкаре у Канешу од Бурушханда. Колоније су осниване у сливу реке Халис (Казил Ирмак). Локално становништво је разједињено услег отежане комуникације због географских одлика. Анадолија је висораван без доминантног воденог тока где би се образовало наводњавање, па је интегративни процес био спорији.
U III миленијуму п. н. е. асирска трговачка колонија Канес (Ганис) експлоатише становништво које је расцепкано услед географских одлика територије. Хетити се у том периоду налазе у распадању родовско-племенске заједнице. Постепено се образују први племенски савези који су били ембрионални облици Хетитских дршава. Издавајају се центри у Хатушашу, Неши, Залпуви и Кушару. Уједињавањем племена Прото Хетита (Хата), Палајаца, Неситских Хетита и Лувијаца, свако племе и даље задржава свој идентитет и свој аристократски слој, вероватно у некој мери и језик и писмо (лувијски хјероглифи су се одржали и после пада царства у XII веку п. н. е.).
U XIX веку п. н. е. настаје једна од првих хетитских држава. Хетско-неситски владар Анита, син Пухтане из Кушара, побеђује Пијушта из Хатушаша, руши градове Хатушаш и Залпуви и ставља своју престоницу у Неши.
Анита, син Питане, краља града Кушара, говори овако:
Он беше миљеник бога олује с небеса и беше миљеник бога олује, [...] краља Неше краља Кушара [...]
Краљ Кушара [дође] из града са великом силом, и по ноћи силом освоји град Несу. Он зароби краља Неше али становницима Неше он не почини никаква зла никоме, [већ] учини [њих] мајкама (и) очевима.
После свог оца Питане, ја исте године угуших побуну. Која год се земља побунила, ја сам их поразио уз (помоћ) Сијуа (бога).
(II. 13-32 редак, тешки за реконструкцију, извештавају о заузимању неколико градова)
Ове речи на таблици на мојој капији [...] Убудуће нико неће уништити ов[у таблицу]! Ко год је уни[шти], би[ће] непријатељ [Неш]е! Други пут д[ође] Пијусти, краљ Хатија, и његови помоћници које собом доведе, [Ја...] их недалеко од Салам[пе]. Све земље Залпуве усред мора [...]. Једном давно Уна, краљ Залпуве, однео је (статуу) нашег бога Сијуа из Неше у Залпуву; али [после] тога ја, Анита, велики краљ, донесох [статуу] нашег бога Сијуа из Залпуве натраг у Несу. Али Хузију, краља Залпуве, ја доведох жи[вог] у Несу. Али град Хатуша [.............] ја отидох. Али после тога, кад он (тј. град) беше погођен глађу, мој бог Сију га предаде богињи на престолу, Халмасуит, и по ноћи га заузех на силу; на његово место по[сејах] биљку грбаштицу.
Ко год постане краљ после мене и поново насели Хатушу, нека га бог олује са небеса згроми!
Окренух лице своје према граду Салативарију. Али град Салативари поведе своју војску изван града [...] против (мене), а ја их доведох у Несу.
А у Неси утврдих град. После (утврђивања) града, ја саградих храм богу олује с небеса и храм богу Сијуу.
Храм за Халмасуит, храм за бога временских прилика, мога господара, и град за нашег бога Сијуа саградих. Шта год донесог са својих похода, тиме обдарих [њих].
И онда изрекох заклетву и изрекох клетву. У исти дан донесох 2 лава, 70 (дивљих) свиња, 9 свиња које живе у тршчаном густишу, 120 дивљих животиња (?), били они леопарди, били они лавови, били они јелени, били они бикови, били они [...] у Несу, у град свој.
Опет у истој години кренух у поход против [... Салатива]ре. Човек из Салативаре устаде заједно са својим синовима и крете против [...]; он напусти своју земљу и град, и заузе реку Хулану.
Из Не[ше ...] избегох [га] и запалих његов град, и [...] ме[ђу] војском која окруживаше (?) град (беше) 1400 пешадинаца и 40 тимова коња ср[ебра] (и) злата он понесе (са) собом, и отиде. Кад ја [...] кренух у битку, човек из Пурушанде [донесе] ми дарове, а донесе ми и престоље гвоздено и скиптар гвоздени као дарове. Али кад се вратих у Несу, ја поведох човека из Пурушанде са собом. Чим буде ушао у (престону) одају, он ће седети преда мном на десној страни.
Занимљив је однос који су Хетити имали и са Тројанцима,иначе Троју(Илион) они називају Виљуша.
Evo jedne zanimljivosti:
Egipćani i Hetiti su potpisali 1. poznati mirovni sporazum, oko 1300. godine p.n.e. kod Kadeša.
Zanimljiva tema, napokon nešto iz starog veka.