Herman Hese

Vidim ima vas dosta koji ste prvo pročitali "Demijana", pa sve ostalo...pridružujem se klubu! Ja sam ga počela čitati prije godinu dana, sa 16. Dosad sam pročitala "Demijana", "Srećan je ko ume da voli" (sa citatima, njegovim odabranim pjesmama, koje su mi se baš svidjele,...), te "Stepskog vuka". Planiram u skorije vrijeme da počnem sa "Sidartom", koju već neko vrijeme planiram pročitati... "Stepskog vuka", priznajem, moram još bar jednom da pročitam da bih ga bolje razumjela!

Demijan je moćno i duboko delo, iako se meni najviše dopao Sidarta (ujedno i prva njegova knjiga koju sam pročitao). Sjajan pisac. Još bih izdvojio i dela: Pod točkom, Klingsorovo poslednje leto i Dečja duša.

.. hes je dobar .. ali ne pretjerano .. .. on je narcis i zlatousti .. i više je zlatousti ..
.. on je .. daklem .. duhovljnak pop kaluđer .. i onaj koji uživa život .. i to hoće sklopiti .. ali se .. jebaj ga .. to ne da sklopiti ..
.. demjan stepski vuk narcis .. su .. traženje boga .. i time kod raje dobiva poene na onom .. šta ima preko .. kao bitlsi kod onih gurujčića .. .. akli stalno ima neke ženske ili majke ili ***** .. kao zlatousti koji pita narcisa kako ćeš ti umrijeti kad nemaš majku .. .. pa lepo će .. bre .. da umre .. za umiranje ti majka ne treba .. .. a hes tom žeskadijom sjebava boga .. ako mi dozvolite da primetim ..
.. igra sataklenih perli .. je .. mrvu .. drugačija .. .. to je nogomet bez gola .. .. filozofski kurcšlus .. .. daklem .. dosta dobro ..

Моје не(зл)објективно мишљење...

Хесе је искусио много странпутица, лутао кроз много лавирината, упознао много раскрсница - идентитетских; па би доживљено, мајсторски, превео у ријечи.
Достојевски се, пак, одазвао на Пут, и држао се Њега.
Хесе може помоћи читаоцу, као што је мени, да се испетља из извјесних личносних мрежа. Треба Хесеова дјела, ипак, читати опрезно, имајући пред очима сљедеће: познање свих непутева, сврсисходно је само ако помаже при налажењу Пута или при одлучности у корачању Путем; иначе, није неопходно.

Poslednja izmena:
Mene je odusevila Sidarta :)
To je za sada jedina knjiga koju sam procitao od njega,no nameravam procitati i Stepskog Vuka i Demijana.Svidja mi se nacin na koji je preneo duh Indije,u vreme povoja budizma.
Pored toga,govori da svi mi moramo naci sami mudrost,ako samo slusamo druge mudrace,nikad necemo moci da je nadjemo.Takodje,nalazimo je i kada najmanje ocekujemo.Govori i da je sve povezano,da postoji uzrocno-posledicna veza dogadjaja koji se odigravaju.

Скоро сам прочитала "Росхалде" и ово дело ме је подсетило колико ми је недостајала Хесеова једноставност и његово умеће да са мало речи изрази неке најдубље емоције. Описи самоће сликара Верагута и смрт његовог малог сина дати су без сувишне патетике, зато и јесу тако страшни.

Од Хесеа сам прочитала прво роман "Нарцис и Златоусти", са 14-15 година, и свака страница је представљала задовољство за читање. Опис куге у селу кроз које пролази Златоусти толико је упечатљив, да сам га се касније увек присећала када сам читала Бокачов "Декамерон". Релативно скоро сам прочитала и "Демијана" и само могу да кажем да ћу ову годину дефинитивно посветити Хесеу и потрудићу се да ишчитам сва или бар већину његових дела. :)

On jeste genijalac, sva dela su mu super, ali mislim da ima jedan roman koji je izvan svih vremenskih okvira, roman koji uvek mogu da citam ponovo i ponovo i da svaki put imam drugaciju percepciju : NARCIS I ZLATOUSTI!!!

Apsolutno neverovatna knjiga, verovatno najbolje i najkomletnije delo Hermana Hesea, dovoljno je procitati prvi pasus, tj opis kestena u dvoristu samostana pa da shvatis bogatstvo jezika. Ne znam da li tako dobro zvuci na nemackom ali nas prevodilac je postigao savrsenstvo!

Procitala sam sva njegova dela po nekoliko puta.

Omiljena mi je "Narcis i zlatousti", koju sam prochitala sigurno deset puta. Slede "Roshalde", "Pod tockom", "Sidarta", "Stepski vuk".

Jedino njegovo delo koje mi se nimalo ne dopada i cak izaziva odbojnost u meni je "Igra staklenih perli".

Back