Хералдика и њени принципи

Dok sam kucao poruku vidim da me Dragan pretekao. Danas sam stigao iz Herceg Novog, put je bio dug vruć i vrlo naporan, pa kad sam se odmorio pristupih mreži. U svakom slučaju evo i mog priloga.
Prije izvjesnog vremena sam saznao od kolega iz heraldičkog društva

http://keep4u.ru/full/070616/87da0bf9403b173d00/jpg

da je u Domu vojske bila prezentacija novih uniformi Vojske Crne Gore. Na žalost nijesam mogao prisustvovati prezentaciji jer je ona bila organizovana za vojnu komisiju.

Ipak evo kratki članak o ovome događaju iz dnevnih novina Vijesti:
Crnogorska vojska dobija uniforme
Modeli novih uniformi za Vojsku Crne Gore već su pripremljeni, ali će njihov konačan izgled biti poznat tek pošto Vlada uskoro usvoji uredbu, saznaje agencija Beta u crnogorskoj vladi.

Predvidjene su uniforme za kopnenu vojsku, mornaricu i vazduhoplovne snage, a izrada će biti povjerena konfekcijskoj kompaniji koja pobijedi na tenderu.

Prema informacijama agencije Beta na osnovu probne, nulte serije uniformi, pripadnici kopnenih snaga u crnogorskoj Vojsci nosiće uniformu petrolej zelene boje, vazduhoplovci će biti odjeveni crno, a za Mornaricu je predvidjena tamno plava.

Pripadnici Vojske Crne Gore će imati zimsku i ljetnju uniformu, svečana i radna odijela, kao i sportsku varijantu sa kratkom jaknom.

Za svečana odijela su predvidjene ešarpe oko pojasa, a na svim odijelima će biti obilježja Vojske Crne Gore.

Osnovni znak crnogorske vojske će objedinjavati heraldiku savremene i kraljevske Crne Gore.
Zatim evo fotografija do kojih sam uspio doći.
Prvo su sve tri uniforme zajedno:

http://keep4u.ru/full/070616/179323afd8cc333f32/jpg

I još tri fotografije pojedinačne:

http://keep4u.ru/full/070616/87c1a19f3d67e73db6/jpg

http://keep4u.ru/full/070616/1588a0b9f7b13e9d54/jpg

http://keep4u.ru/full/070616/e827f4b4fa49a6c55e/jpg

Tu je i znak Vojske Crne Gore:

http://keep4u.ru/full/070616/4074188950b4425f46/jpg

Još da dodam da će se činovi označavati zvijezdicama sa šest krakova što je bila oznaka u crnogorskoj vojsci prije gubitka samostalnosti poslije I Svjetskog rata i grb obnovljene Crne Gore poslije dominacije Nemanjića je bila šestokraka zvijezda. Takođe su vjerovatne i izmjene nekog od prijedloga, o čemu ću pokušati najskorije da vas obavjestim.
Pozdrav.

E još Dragane onaj link prvi (predpostavljam da je za sliku ne radi a i slika se ne vidi. Nema veze ja sam postavio slike.

izvinjavam se za sliku. to je trebao da bude grb vcg.
taman i bolje sto se ne vidi jer mi je strasno razocarenje.
nisam dobar sa ovom tehnikom (srecom).
ja nisam nasao nidje da vidim cinove, ali ako su kao grb bolje i to da nisu pravili.
ako mi neko ne kaze ja ne znam ciji je ovo grb. zato sto je zut neznaci da je crnogorski. i ruski je zut i dvoglav. jeli ovo mozda ruske vojske. stilizacija je slicna grbu iz 1993. da li je mozda isti autor. unutrasnji stit je totalna katastrofa. toliko natrpan da je ovo smijurija. orao, macevi ili sablje (ne vidi se), sidro, (najvjerovatnije) lovor i hrast (tako je kod srpske vojske - iskopirano), a ako dobro vidim meni se cini da je ono znak nato.
sprdnja. katastrofa. totalno razocarenje.

valjda grb vojske treba da predstavlja drzavu cija je to vojska.
sa ovakvim grbom neznam koga oni predstavljaju, crnu goru ne predstavljaju sigurno.
ja ovdje ne vidim nijednu drzavu. mozda je ovo neka paravojna formacija.
pored toliko prepoznatljivih grbova koje crna gora ima napravljena je ova sprdnja.

ovo je strasno. bruka ako je ovo usvojeno.

Danas stupa na snagu juče donesena Uredba Vlade RS o izgledu i načinu upotrebe amblema tog entiteta.

(banjalukalive.com)
Amblem Republike Srpske biće upotrebljavan na pečatima, memorandumima, objektima, službenim prostorijama i na drugim mestima, koja predstavljaju institucije, organe i organizacije Republike Srpske. Upotreba amblema trebalo bi da bude prelazno rešenje do usvajanja novog grba Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH ranija obeležja oba entiteta proglasio neustavnim.
Vlada je donela ovakvu odluku, nakon što je entitetski parlament usvojio nacrt amblema, uprkos protivljenju bošnjačkih predstavnika, koji smatraju da amblem favorizuje samo jedan narod, kao što je to bio slučaj i s ranijim obeležjima.
Amblem
Zastava RS, crveno-plavo-bela trobojka, je u sredini amblema.
Na obodu amblema ćirilicom i latinicom napisano Republika Srpska, a na amblemu se nalazi i oslikana kruna Kotromanića.
U isto vreme, Federacija Bosne i Hercegovine ostala je bez obeležja i do usvajanja novih upotrebljavaće državne simbole. U petak su sa svih federalnih institucija skinuti dosadašnji enitetski simboli, čime je ispoštovana odluka Ustavnog suda.
Ova sudska institucija zaključila je da dosadašnji simboli nisu u skladu sa Ustavom jer favorizuju takozvane većinske narode u oba entiteta, nakon čega je otvoren oštar politički sukob oko simbola, pogotovo u Republici Srpskoj.
Kako je Uredba o amblemu samo privremeno rešenje, politički vrlo zapaljiva priča o entitetskim obilježjima biće aktuelna i u narednih nekoliko meseci.

Dragone izvinjavam se što sam tvoj nik pročitao kao Dragan. Juče sam došao sa puta iz Trebinja i Herceg Novog. Put je bio dug, zamoran i vruć kao pakao. Nema veze za sliku ja sam je postavio.

Za činove znam da će se označavati šestokrakim zvijezdama iz heraldičke tradicije Crne Gore.

Pa vidi što se tiče orla on je već vjekovima u grbu Crne Gore i zlatne je boje. Kod Rusa se orao pozlatio nedavno prije koju godinu inače je bio crni carski orao isto kao kod Njemaca. Po toj logici bi se moglo pogrešno zaključiti da su Rusi zlatnog orla preuzeli od Crnogoraca. To naravno nije tačno.

Stilizacija jeste slična stilizaciji državnog grba iz 1993 ali to je sve. Samo slična. Autori sigurno nijesu isti. Državni grb Crne Gore iz 1993 su načinjeli neki momci iz Beograda i nijesu loše odradili posao. Prijedlog (ovo je ipak prijedlog) grba Vojske Crne Gore je načinio jedan od članova Crnogorskog heraldičkog društva (ja nijesam u tome učestvovao ne što nijesam htio). Dvpglavi orao i stilizovana kraljevska kruna su dovoljni za identifikaciju pripadnosti državi. Na malom grbu koji zaista jeste pretrpan su ptikazani rodovi vojske mačevima, sidrom i orlom vodoravno raširenih krila. Vijenac od lovor i hrasta nije samo i isključivo srpski. To su univerzalni simboli koje ne može niko prisvojiti a inače se koriste u heraldici mnogih zemalja. Trebalo bi predstavljati vojsku ovjenčanu slavnim pobjedama (lovor) nad često nesrazmjerno jačim neprijateljem (hrast) i zvijezda iznad koja samo liči (nije ista) na zvijezdu NATO saveza, a zapravo je zvijezda vjekovima znak Crne Gore.

Vidi Podgorički Zmaju i Biblija je satavljana i pisana pola milenijuma dok se na kraju popovi nijesu dogovorili kakva treba izgledati. Na isti način i ovaj prijedlog se može u međuvremenu mijenjati do konačnog usvajanja, pa čak i poslije.
Pozdrav:)

Kha:
Danas stupa na snagu juče donesena Uredba Vlade RS o izgledu i načinu upotrebe amblema tog entiteta.

(banjalukalive.com)
Amblem Republike Srpske biće upotrebljavan na pečatima, memorandumima, objektima, službenim prostorijama i na drugim mestima, koja predstavljaju institucije, organe i organizacije Republike Srpske. Upotreba amblema trebalo bi da bude prelazno rešenje do usvajanja novog grba Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH ranija obeležja oba entiteta proglasio neustavnim.
Vlada je donela ovakvu odluku, nakon što je entitetski parlament usvojio nacrt amblema, uprkos protivljenju bošnjačkih predstavnika, koji smatraju da amblem favorizuje samo jedan narod, kao što je to bio slučaj i s ranijim obeležjima.
Amblem
Zastava RS, crveno-plavo-bela trobojka, je u sredini amblema.
Na obodu amblema ćirilicom i latinicom napisano Republika Srpska, a na amblemu se nalazi i oslikana kruna Kotromanića.
U isto vreme, Federacija Bosne i Hercegovine ostala je bez obeležja i do usvajanja novih upotrebljavaće državne simbole. U petak su sa svih federalnih institucija skinuti dosadašnji enitetski simboli, čime je ispoštovana odluka Ustavnog suda.
Ova sudska institucija zaključila je da dosadašnji simboli nisu u skladu sa Ustavom jer favorizuju takozvane većinske narode u oba entiteta, nakon čega je otvoren oštar politički sukob oko simbola, pogotovo u Republici Srpskoj.
Kako je Uredba o amblemu samo privremeno rešenje, politički vrlo zapaljiva priča o entitetskim obilježjima biće aktuelna i u narednih nekoliko meseci.

Da ovo sam čuo juče tokom puta u vijestima neđe oko 2 poslije podne na radiju RS

Formice,

griješiš.

Ja sam radio činove.

Nijesam radio ovaj grb. Moj predlog je drugačiji. On trenutno nije u igri.

Zbog korektnosti ne bih želio da komentarišem ovaj predlog.
Inače čovjek je već zaštitio ovaj grb kao autorski rad.

Mogu, za sada, samo da kažem, da se oznaka na šapkama, kao i dugmad, unutrašnji štit uopšte ne vidi. Što je velika greška.

Zato još jednom da ponovim JA SAM RADIO ČINOVE, a moji predlozi (dva različita) nijesu prošli kod vojske. Previše se vezuje i prepoznatljivo za državu Crnu Goru !!!!!

Izvinjavam se što ne mogu previše da komentarišem i da dam moje kompletno mišljenje, ali za sada su mi ruke vezane. Još malo.

PS. Опростићета, надам се?

Предлог грба је, као што сам Вам већ рекао, у свакоме смислу - криминалан и то у тој мери да одбијам да трошим време на коментаре.

Међутим, ни чинови нису у складу са традицијом витешке црногорске Војске, јер је она вазда користила петокраку, а не шестокраку звезду на чиновима...

Но, сигуран сам да сте имали ваљане разлога да ту традицију занемарите и напустите...

HOBO:

gal_her225.jpg

http://www.czipm.org/matevski.html

Back