Hard disk POMOC!

Poruka
11
Pre nedelju dana mi je crkla elektronika na hard disku WD5000AAKB - 00H8A0. Bio je u odlicnom stanju, bez bad sector-a, koriscen oko 300 dana, proveren u Hard disk sentinel-u ranije. Nisam nigde uspeo da nadjem zamensku elektroniku za bas taj model. Nasao sam drugi WD hard disk, takodje 500gb, ali sa SATA prikljuckom, a moj hard disk je PATA, pa me interesuje da li ce moci da radi kao ranije ako se stavi drugaciji kabl? Struje su iste na 12V i 5V, tako da bi ga pokrenula, ali me interesuje da li ce prenositi podatke koji se na njemu nalaze? Hvala unapred

Ne razumem šta želiš da uradiš.

Ako ti je elektronika HDD-a (PATA) otišla u aut, jedina opcija je da ideš kod servisera da vidi da li može da se to sredi i da li se neki od podataka mogu sačuvati.

Postoje PATA to SATA konverter kablovi, mada je čisto pitanje da li tvoja matična ploča podržava i PATA i SATA i mislim da je to deo na koji treba da se fokusiraš.

d8j0a.jpg

Koliko znam svi WD HDD novije generacije imaju SATA izlaz.

Proveri specifikacije svoje matične ploče i vidi koliki je maksimalni prenos koju podržava za SATA. Na kontu toga kupi SATA kablić (nije više od 400-1000din, zavisi od kvaliteta), ubaci, radiće ti brže sve.

Ako je elektronika otišla na HDD-u ne bi bilo loše da odnsš u servis čisto da vide da nije nešto pregorelo unutra (slaba šansa, ali ipak bolje da proveriš nego da imaš varnice i dim :) )
Pravo da ti kažem, meni ovo samo zvuči kao da su ti se iglice za PATA iskrivile ili pokvarile.

Straight-RightAngle.jpg

Mislim da je max transfer podataka sa tog HDD-a oko 140-150MB/s sa SATA tehnologijom.

Tako je, crkla je PATA elektronika, a ne mogu da pronadjem takvu. Nasao sam potpuno istu, ali je SATA prikljucak. Moja maticna ploca ima SATA prikljucke, a imam i kablove, ali me zanima da li ce normalno raditi? Hvala

НАШАО СИ ПОТПУНО ИСТУ...:huh:

PATA ( IDE ) И SATA - НИСУ ИСТО...:think:

Није битна само брзина преноса и количина..него и брзина мотора, меморијски кеш и ...има још параметара које SATA електроника мора да има " исте " да би приступила хард диску...:think: :aha2:

Та електроника коју видиш на хард диску ...НИЈЕ СВА.

Имаш " електронику " и унутар хард диска... :aha2:

Драјвер-мотор за покретање магнетних глава и бафер/конвертор дигиталних података у маг. импулсе који се воде на маг. главе које врше упис и читање података...:aha2:

Да ли ће и та " унутрашња електроника " бити компатибилна са SATA електроником коју планираш да поставиш уместо PATA електронике ( која је компатибилна ) ??? :per:

Znam da nisu iste potpuno, ali su struje na 12v i 5v iste, kao i kapacitet, velicina kes-a i isti broj obrtaja motora u minuti. Za moj hard disk nema nigde da se kupi elektronika, svuda sam trazio, a ova je najslicnija pa sam resio da probam. Ne bih nosio u laboratorije koje se bave time jer cena popravke je uglavnom srazmerna ceni novog hard diska, ne isplati mi se. Ovu temu sam i pokrenuo da bih proverio da li bi PATA hard disk mogao raditi sa SATA elektronikom. Hvala na informacijama :D

ПРОБАЈ...али би га ја ипак однео у сервис са старом електроником...да је мало прегледају...:think:

На неким " електроникама " има у колу напајања ( обично 5v ) смд осигурач....:per: ...и када он прегори - електроника не ради...:aha2:

Stigla je elektronika, postavio sam je, povezao i ustanovio da je problem mnogo veci nego sto sam ocekivao :(. Hard disk se pokrene, ali odjednom se utisa, cuje se zvuk, jedino mogu da ga uporedim sa tihim krckanjem:dash:. Citao sam po internetu i vidim da mi se ne isplati ga servisiram, kazu da je skupo mnogo :besna:. Sta je tu je, kupicu drugi. :bye:

Ucio u srednjoj skoli sve o hard diskovima, razumem sve o njemu, menjao sam dve elektronike na njemu, i dalje isto, ima mehanicki kvar, mislim da aktuator udara u glave te ih guli i digao sam ruke od njega. Ahahahahahhahaa, naravno da slusam savete starijih, ali nisam pri parama da ga nosim u servis, a nemam mnogo bitne podatke na njemu, tako da nije neka steta velika. Hvala svima :D

Ucio u srednjoj skoli sve o hard diskovima, razumem sve o njemu, menjao sam dve elektronike na njemu, i dalje isto, ima mehanicki kvar, mislim da aktuator udara u glave te ih guli i digao sam ruke od njega. Ahahahahahhahaa, naravno da slusam savete starijih, ali nisam pri parama da ga nosim u servis, a nemam mnogo bitne podatke na njemu, tako da nije neka steta velika. Hvala svima :D

:super:

Ја нисам ништа учио у средњој школи о хард дисковима јер их није било...:(, а касније када су се појавили ...увек ме је интересовало да ли хард дискови имају на моторима семеринге са лагерима...:confused:

:super:

Ја нисам ништа учио у средњој школи о хард дисковима јер их није било...:(, а касније када су се појавили ...увек ме је интересовало да ли хард дискови имају на моторима семеринге са лагерима...:confused:[/QU

I, jel ima semeringe sa lagerima? :hahaha:

Ниси ми одговорио, а смејеш се на семеринге и лагере...:confused:

Izvini stvarno, nisam znao da je to pitanje. Evo link od videa gde covek potpuno rastavlja hard disk pa mozes videti sve delove:
. Jos jednom se izvinjavam, nisam hteo nikoga da uvredim. :)

Ниси ми одговорио, а смејеш се на семеринге и лагере...:confused:

Izvini stvarno, nisam znao da je to pitanje. Evo link od videa gde covek potpuno rastavlja hard disk pa mozes videti sve delove:
. Jos jednom se izvinjavam, nisam hteo nikoga da uvredim. :)

Лик на видеу је раставио хард диск: скинуо поклопац, електронику, диск, електронику и мотор за покретање глава+ ручицу са главама, горњу капислу на мотору који врти диск где се виде намотаји мотора, филтер за ваздух...и...КРАЈ.

Али није раставио мотор који врти диск ...тако да не може да се види - да ли тај мотор има или нема лагере...:think:

- - - - - - - - - -

Видео није дао одговор на моје питање, а ниси ни ти ....а требало је само да одговориш: има / нема ..или.. да / не ....:think: :aha2:

Из свега презентованог са твоје стране ...ја мислим да ..НЕ ЗНАШ...:aha2:

Tacno je da ne znam, nismo to pominjali u skoli, a krenuo sam sa rastavljanjem hard diska pa cu napisati da li ima kada proverim.

Не мораш ...ИМА ЛАГЕРЕ...:aha2:

Нашао сам тему овде ..која одрађује то питање ---> https://forum.krstarica.com/showthread.php/625222-Seagate-Baracuda-2tb-5400-rpm-čudan-zvuk ...;)

а нашао сам и једну скицу на интернету...где се лепо види да има лагере и горе и доле, а пошто је то слика од старијих мотора за хдд има и куглицу у дну осовине...:think:

20170303148858717111067.png

Back