Seagate Baracuda 2tb 5400 rpm - čudan zvuk

michael603

Početnik
Poruka
6
Pomenuti hdd sam kupio prošle godine u Novembru. Nije mi pokazivao nikakve znake da ne radi dobro, do skoro. Od skoro je pri čitanju podataka ili pisanju podataka na njega, (navodim samo ponekad ne stalno), počeo da se čuje neki čudan metalni zvuk koji zvuči ovako :

Kada sam radio poslednji test "Random Accsess" on se non stop čuo kao na snimku.

Pošto je još pod garancijom, odneo sam ga na servis, gde je ležao 2 nedelje nakon koje su me pozvali da ga preuzmem jer su oni ustanovili da "hard disk radi super". Čitao sam po ostalim temama ovde na forumu, gde su ljudi imali slične probleme i neki su za te probleme optuživali viruse. Da li je moguće da mi virus ovo sve radi? Ja mislim ipak da je mehaničke prirode.

Šta vi mislite?

Hvala unapred na odgovorima.

p.s. Pored ovog hdd imam i još jedan od 160 gb i napajanje od 500w. Možda se ne napaja dovoljno, šta mislite?

hd tune , kartica AAM , smanji malo vrednost ,idi na SET pa na TEST i vidi dal tandrce
aam.jpg

ako glava ne skace sa kraja na kraj ne bi trebalo da se brines, ali nisam siguran ni zasto bi odjednom poceo da se cuje, da nije pun ili prazan

Odradio AAM test i tokom celog testa se čulo kao na gornjem snimku. Hard je od 1,8 tb koliko je bilo slobodno, nekih 768 gb prazan, tako da je baš na pola.

ne razumes, nema sta da odradis test, lepo sam napisao smanji vrednost na recimo 192,150,120 pa klikni SET pa onda TEST. Poena je namestiti najvisu mogucu vrednost a da ne tandrce, ako smanjis do kraja smanjices mu i vreme pristupa a samim tim i performanse

Mislio sam da Seagate ne može da me iznenadi, ali ovo je jezivo :eek:

Nema HDD-a bez WD-a ( eventualno Šmug-Šmuga) , a u WD kvalitet ne računati Blue seriju.
Ja bih se otarasio tog Seagate, dobićeš dobru cenu dok je još pod garancijom. 

Razlog - ne verujem da je trenje ili varničenje "zdravo" jer toga nije bilo ni pre 10 godina u toj meri. Možda ima veze sa poplavom koja je uništila fabriku HDD motora, na Tajlandu. Možda je to neka "verzija za krizu" ..ono, da ne stane posao dok ne počnu opet da prave motoriće kako valja.

Poslednja izmena:
OTIŠAO MU JE SEMERING koji štiti lagere motora koji vrti diskove. :think:

Ima dava lagera - spoljni i unutrašnji. Kod tebe je verovatno spoljni lager pošto se čuje kako " Melje " ;) jer da je unutrašnji čuo bi se " Ton " ( oko 1KHz )

To može tako da radi dugo i važno je da se pazi da se HDD ne potresa. Tokom vremena to meljanje će biti sve jače i jače i počeće da ti smeta jer će se više čuti od šuma koje proizvode ventilatori :( , ali će i dalje biti ispravan. :)

Ali nemoj da me DRŽIŠ ZA REČ jer sada se prave mnogo " mehanički " lošiji diskovi ( konfekcija ) nego NEKAD :think:

Imam jedan Quantum od 20Gb kome se lager " DERE " dok radi, ali ispravno radi. Naravno ne koristim ga stalno, nego samo onda kada mi trebaju podaci koje čuvam na njemu ;) ( pošto je HDD muzikalan - čuvam muziku na njemu :lol: )

OTIŠAO MU JE SEMERING koji štiti lagere motora koji vrti diskove. :think:

Ima dava lagera - spoljni i unutrašnji. Kod tebe je verovatno spoljni lager pošto se čuje kako " Melje " ;) jer da je unutrašnji čuo bi se " Ton " ( oko 1KHz )

To može tako da radi dugo i važno je da se pazi da se HDD ne potresa. Tokom vremena to meljanje će biti sve jače i jače i počeće da ti smeta jer će se više čuti od šuma koje proizvode ventilatori :( , ali će i dalje biti ispravan. :)

Ali nemoj da me DRŽIŠ ZA REČ jer sada se prave mnogo " mehanički " lošiji diskovi ( konfekcija ) nego NEKAD :think:

Imam jedan Quantum od 20Gb kome se lager " DERE " dok radi, ali ispravno radi. Naravno ne koristim ga stalno, nego samo onda kada mi trebaju podaci koje čuvam na njemu ;) ( pošto je HDD muzikalan - čuvam muziku na njemu :lol: )

Ovo je do sada najstručnije objašnjenje. Ovo treba postaviti na wikipediu....

Mislio sam da Seagate ne može da me iznenadi, ali ovo je jezivo

Nema HDD-a bez WD-a ( eventualno Šmug-Šmuga) , a u WD kvalitet ne računati Blue seriju.
Ja bih se otarasio tog Seagate, dobićeš dobru cenu dok je još pod garancijom.

Razlog - ne verujem da je trenje ili varničenje "zdravo" jer toga nije bilo ni pre 10 godina u toj meri. Možda ima veze sa poplavom koja je uništila fabriku HDD motora, na Tajlandu. Možda je to neka "verzija za krizu" ..ono, da ne stane posao dok ne počnu opet da prave motoriće kako valja.

Bio sam skepti;an pri kupovini Seagate, ali me je jedan prijatelj nagovorio na to. Slažem se sa tobom za WD. Imam 3 externa WD HDD i svi rade savršeno. Rado bih kupio novi ali sam trenutno "dekintiran", a ovim proizvođačima kao da se još uvek nisu "osušili" ti hdd pa ne spuštaju cenu ni malo. Tako da moraću malo da sačekam neko pojeftinjenje.

OTIŠAO MU JE SEMERING koji štiti lagere motora koji vrti diskove.

Ima dava lagera - spoljni i unutrašnji. Kod tebe je verovatno spoljni lager pošto se čuje kako " Melje " jer da je unutrašnji čuo bi se " Ton " ( oko 1KHz )

To može tako da radi dugo i važno je da se pazi da se HDD ne potresa. Tokom vremena to meljanje će biti sve jače i jače i počeće da ti smeta jer će se više čuti od šuma koje proizvode ventilatori , ali će i dalje biti ispravan.

Ali nemoj da me DRŽIŠ ZA REČ jer sada se prave mnogo " mehanički " lošiji diskovi ( konfekcija ) nego NEKAD

Imam jedan Quantum od 20Gb kome se lager " DERE " dok radi, ali ispravno radi. Naravno ne koristim ga stalno, nego samo onda kada mi trebaju podaci koje čuvam na njemu ( pošto je HDD muzikalan - čuvam muziku na njemu )

HVALA PUNO NA OBJAŠNJENJU!:klap::klap::klap: Bilo gde drugde gde sam postavio temu, bilo je jedan ili dva odgovora ali niko nije ovako lepo objasnio. Hvala još jednom. Imam jedno pitanje doduše:

Razmišljam da kupim externo kućište za njega i da koristim samo povremeno za prebacivanje podataka. Mislite li da je ovo dobra solucija ?

Hardovi nemaju lagere... :roll:

@tema
A sto ga jednostavno ne reklamiras kad ti je pod garancijom?

Inace, ne znam da li si primetio, ali na snimku drzis Samsungov disk, a ne Seagateov. (:
Seagate je kupio Samsungovu proizvodnju hard diskova 2011... ali ako ti je to neko prodao kao Seagatea, ne znaci da je zaista Seagate, iako se ocitava preko firmwarea kao da jeste.
Seagate je trenutno dosta ispred Western Digitala.

Evo stidim se što HARD nema semeringe. :fdlan:

:hahaha:

Pogledaj snimak koji je Snejks postavio, pa nam reci gde ti vidiš semeringe. :ceka:

Da bi nešto video - nije dovoljan video - MORA DA TI PROĐE KROZ RUKE :aha2:

Da li... STVARNO MISLITE da SINHRONI IMPLSNI MOTORI koji se koriste za obrtni pogom hard diskova NEMAJU LAGERE :think: ( nisu kuglični )

I ako ..PO VAMA NEMAJU - ŠTA IMAJU ???

BIKSNE ?

toplo vam svima preporučujem sledeći sajt http://hddscan.com/doc/HDD_from_inside.html

bearing.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------To unutar je aksijalni lager ručice koja nosi magnetne glave :aha2:

Ali nigde nema slika motora za pogon diskova ...i njegov sastav - RASKLOPLJENOG , pa da SVI koji se OVDE PRAVE STRUČNI I PAMETNI ...MALO ZAĆUTE :aha2:

Back