Haos zbog snega i kiše širom Evrope vejavica blokirala auto-put u Švedskoj, ima žrtava u Britaniji i Belgiji

Poruka
63.210
Tan2024-01-0321481835_2_413x620


Još jedna snažna oluja sa Atlantika zahvatila je sever i severozapad Evrope. U Švedskoj, u kojoj su zabeležene rekordno niske temperature, u snegu zaglavljene stotine vozila. Sneg pada i u Danskoj. U Velikoj Britaniji i Belgiji ima i žrtava, a u prekidu su železničke linije i električni vodovi. Poplave prete Nemačkoj i Francuskoj.

Niske temperature i padavine prave probleme na severu i severozapadu Evrope. U Švedskoj, u kojoj su zabeležene najniže temperature u poslednjih 25 godina, stotine vozila zaglavljene su u snegu na auto-putu E22 između Horbija i Kristijanstada u Skaniji.

Policija je saopštila da su vozila na auto-putu zaglavljena od popodneva, a među zaglavljenima nalaze se i ambulantna kola, javlja švedski javni servis SVT. Zaglavljenima ponestaje hrane i pića, a pomoć je najavila i vojska.

Vejavica u Danskoj donosi i 70 centimetara snega za dan. Trajektni saobraćaj je obustavljen i poremećen železnički. Na snazi je i upozorenje na jaku kišu.

Opasnost od poplava u Nemačkoj i Francuskoj

U Donjoj Saksoniji na severu Nemačke na mnogim mestima nasipi su već previše natopljeni. Situacija je posebno kritična u Oldenburgu, gde poplava reke Hunte preti delovima grada jer nasipi omekšavaju i postaju nestabilni zbog višednevne kiše.

Dok nemačka meteorološka služba najavljuje neprekidne padavine do vikenda, u Donjoj Saksoniji su zalihe džakova peska za zaštitu nasipa pri kraju.

U Francuskoj u zapadnoj Bretanji na snazi je najviši crveni stepen za uzbunu zbog velikih poplava. Francuski meteorolozi prognoziraju dodatne padavine i opisuje nadolazeće vreme kao "izuzetno intenzivno".

U Velikoj Britaniji i Belgiji poginula po jedna osoba

U naletu oluje "Henk" u Britaniji poginuo je muškarac kada je drvo palo na automobil koji je vozio.

Nakon što je zbog razornog vetra 125.000 domova ostalo bez struje, snabdevanje je uspostavljeno, ali je i dalje nema 10.000 domova u jugoistočnoj Engleskoj.

U prekidu je više železničkih linija. Oko 300 upozorenja o poplavama ostaje na snazi širom Engleske i Velsa.

Britanska meteorološka služba od 2015. godine imenuje oluje koje imaju potencijal da izazovu veću štetu. U sezoni 2023 -2024. oluje dobijaju nazive po istaknutim naučnicima meteorolozima koji, kako su naveli, "rade na zaštiti ljudi u teških vremenskih okolnostima".

U pokrajini Istočna Flandrija u Belgiji žena je poginula u jakom udaru olujnog vetra, saopštile su lokalne vlasti.https://www.rts.rs/lat/vesti/svet/5...vedskoj-ima-zrtava-u-britaniji-i-belgiji.html


Ne mogu da shvatim da u uredjenoj Evropi i tim tamo jakim štihovima za naše ovce kao npr. Engleska / Nemačka može da dodje do problema zbog jednog godišnjeg doba?

Sa druge strane ljubitelji Rusije mogu da likuju jer je zima Rusko vreme pa malo na drva malo na vodku od januara do marta i gotovo.

Što se nas tiče opet moram da razočaram ljubitelje opozicije jer kao što znamo rugali su se svima koji su dobili metar dva drva za podršku vlasti. Sad ta drva itekako dobro dodju.

A i kod nas je sve uredjeno - sad da neko nema grejanje odmah lupa na Vučićeva vrata. I svi budu ok.

A tamo u EU - ko te j*be...


:kafa:
 
Kakva je to zemlja kad im oluja obori drvo.

To se u Rusiji nikad ne bi desilo.
britanci kada im padne sneg, svi izvode decu napolje da im objasnjavaju sta to belo pada sa neba.

sad kad su poceli albanske bande da im padaju sa svih strana, nesto bas i nisu voljni da im pokazuju i ta cuda.
 
SNS botovi u akciji od ranog jutra.
Danasnji zadatak iz centrale: otvoriti sto vise tema gde opisati raspad trulog zapada. Koristiti svaku mogucu vest da se prikaze kako je tamo katstrofa.

U medjuvremenu, od ranog jutra, 12 lekara dobilo potvrdu od lekarske komore Srbije o dobroj praksi, kako bi nastavili karijeru na trulom zapadu. :D
 

Back
Top